Reclamă

De ce își arcuiesc bebelușii spatele

Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească este cam singura modalitate de a se exprima. Ca să înțelegi mai bine de ce își arcuiesc bebelușii spatele, citește mai multe în rândurile de mai jos.

Publicat: 28 noiembrie 2023, 07:44
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
Printre motivele care pot explica de ce își arcuiesc bebelușii spatele se pot număra colicile sau faptul că le este foame / Shutterstock

Când sunt obosiți, le este foame, au nevoie de atenție sau doresc să le fie schimbat scutecul, bebelușii au încredere în tine și încearcă să-ți comunice asta. O pot face prin plâns sau arcuirea spatelui. Trebuie să ai grijă ca atunci când sunt în brațele tale și își arcuiesc spatele, să îi faci să se simtă în siguranță și să le oferi confort până când se liniștesc.

De ce își arcuiesc bebelușii spatele: principalele motive

Acest gest, nu prezintă un motiv de îngrijorare. În cele mai multe cazuri este vorba de ceva ce îl deranjează, precum stomacul. În cazuri foarte rare, arcuirea spatelui poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale grave. Dacă te îngrijorează acest lucru, cel mai bine ar fi să discuți cu pediatrul. Iată câteva motive pentru care bebelușul ar putea să-și arcuiască spatele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Bebelușul experimentează emoții puternice

Pe măsură ce bebelușul crește, emoțiile sale se schimbă și devin mai complexe. Probabil, ai observat cum bebelușul devine din ce în ce mai pretențios cu privire la ceea ce vrea și ceea ce nu vrea și răspunde cu furie sau frustrare atunci când se supără. Pentru că ar un mod limitat de a-și comunica emoțiile, acționează arcuindu-și spatele. În aceste momente, trebuie să te asiguri că nu se rănește și să încerci să îl calmezi, chiar dacă nu-i înțelegi întotdeuna motivele pentru care face asta.

Bebelușului îi este foame

Atât bebelușii alăptați la sân, cât și cei hrăniți cu biberonul se pot supăra dacă le este foame. Îi poate deranja când fluxul este prea lent, dar și dacă este prea puternic sau dacă s-a săturat.  Faptul că își arcuiește spatele poate fi un indiciu că are nevoie de o pauză sau de o schimbare.

Bebelușul este furios

Bebelușii învață să-și exprime furia într-o varietate de moduri, iar arcuirea spatelui ar putea unul dintre acestea. Emoțiile noi și mai complicate, asociate cu o lipsă de control, pot fi foarte dificile pentru bebeluși și apelează la tantrumuri pentru a-și exprima punctul de vedere. Asta înseamnă că bebelușul se dezvoltarea sa emoțională este pe drumul cel bun și că acst obicei nu se va opri aici.  

Bebelușul se confruntă cu colicile

Dacă bebelușul este foarte mic și își arcuiește spatele în timp ce plânge, este posibil să fie vorba de colici. Este vorba despre o fază obositoare și provocatoare, care apare în jurul vârstei de 2 săptămâni, când unii bebeluși încep să plângă excesiv și nu se calmează oricât de mult ai încerca. Pe lângă colici, aceștia își pot arcui spatele și se pot zbate. Ca să știi să le detectezi, colicile apar la bebelușii mai mici de 5 luni, care plâng mai mult de 3 ore, la un moment dat, cel puțin trei zile pe săptămână. 

Nu se știe exact de ce apar. Totuși, unele studii spun că vinovați ar fi alergiile, fumatul mamei, suprastimularea și refluxul gastroesofagian. Când încep colicile, discută cu pediatrul, care ar putea sugera modificări ale dietei. De asemenea, ar putea să-ți recomande medicamente pentru a-l ajuta pe bebeluș să se simtă mai bine.

Reclamă

Bebelușul are gaze sau are reflux

Dacă observi că bebelușul își arcuiește spatele după ce îl hrănești, poate că a acumulat gaze în stomac. În schimb, dacă la acestea se adaugă și faptul că își întoarce capul dintr-o parte în alta, își flexează coatele, își extinde șoldurile și dă semne că se simte inconfortabil atunci când eructează, este posibil să aibă reflux gastroesofagian.

Bebelușii cu reflux gastroesofagian pot să nu ia în greutate în mod corespunzător. În plus, pot refuza să mănânce sau pot fi supărați după alăptare. Refluxul gastroesofagian netratat poate fi în detrimentul bunăstării bebelușului. Este bine să discuți cu medicul despre schimbările pe care le poți face pentru a-i îmbunătăți simptomele.

De ce își arcuiesc bebelușii spatele: alte motive

În cazuri foarte rare, bebelușii care își arcuiesc spatele ar putea face acest lucru din cauza unei afecțiuni medicale subiacente. De cele mai multe ori, atunci când este vorba despre o afecțiune medicală, arcuirea spatelui nu este singurul simptom pe care îl vor prezenta bebelușii. Iată ce afecțiuni ar putea avea: 

Sindromul Sandifer

Este o afecțiune foarte rară, adesea întâlnită la bebelușii cu reflux gastroesofagian. Majoritatea bebelușilor cu sindromul Sandifer prezintă mișcări neobișnuite ale capului, arcuirea extremă a spatelui și reflux gastric. De asemenea, unii bebeluși cu această afecțiune ar putea avea mișcări atipice ale ochilor sau torticolis, atunci când capul bebelușului se înclină într-o parte, din cauza contracțiilor musculare ale gâtului. În plus, unele semne ale acestui sindrom ar putea fi confundate cu convulsiile. 

Paralizie cerebrală

Arcuirea frecventă a spatelui, mai ales dacă pare a fi fără motiv, poate fi un semn de paralizie cerebrală, dar rareori este singurul simptom. Bebelușii cu paralizie cerebrală nu pot atinge reperele de dezvoltare în intervalul de timp așteptat. Aceștia pot avea un tonus muscular scăzut, ceea ce face dificil pentru ei să se rostogolească, să se așeze și să stea în picioare.

Alte semne timpurii ale paraliziei cerebrale includ senzația de rigiditate sau de slăbiciune vizibilă. Acestea pot fi observate în timp ce bebelușii sunt ținuți în brațe. Se mai pot adauga și imposibilitatea de a duce mâinile la gură sau de a împreuna mâinile până la vârsta de 6 luni. Dacă bebelușul se îndepărtează în mod regulat atunci când îl ții în brațe, își arcuiește spatele și prezintă unele dintre semnele menționate mai sus, discută cu pediatrul. 

Convulsiile

Acestea arată adesea ca o scuturare ritmică a membrelor și sunt foarte diferite de arcuirea spatelui din cauza supărarii sau disconfortului. Bebelușii care au convulsii vor deveni adesea insensibili, vor privi în gol sau chiar își vor pierde cunoștința. Adesea, ei pot tresări, își pot contracta musculatura violent sau întregul lor corp va deveni țeapăn și rigid. 

Ce trebuie să faci atunci când bebelușul își arcuiește spatele

Indiferent care este cauza arcuirii spatelui, trebuie să fii foarte atentă și să le sprijini capul și gâtul. Acest lucru este foarte important pentru a evita rănirea. Dacă stau jos,e posibil să se arunce pe spate și să se lovească la cap. Atunci când bebelușul își arcuiește spatele pentru că este supărat, iată câteva modalități prin care îl puteți ajuta să se liniștească:

  • Asigură-te că ai făcut verificarile de bază. Încearcă să vezi dacă bebelușului îi este foame sau are nevoie de schimbarea scutecului. De asemenea, vezi dacă îi este prea frig sau prea cald.
  • Dacă bebelușul este foarte mic, înfășă-l într-o pătură moale și ține-l bine în brațe. Uneori, dacă îl întorci pe partea stângă în timp ce îl ții în brațe, poți calma problemele legate de burtică și îl ajuți să digere.
  • Plimbă-l sau leagănă-l ușor.
  • Evită supraalimentarea. Aceasta poate declanșa simptomele refluxului gastroesofagian, așa că e bine să le respecți programului de hrănire.
  • Folosește zgomotele albe pentru a-l liniști. Acestea vor părea familiare din perioada din uter și sunt reconfortante pentru bebelușii mici.
  • Încearcă o schimbare de peisaj. Schimbarea locului, cum ar fi ieșitul în parc, poate fi surprinzător de reconfortantă pentru un bebeluș irascibil. 
Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată care stă pe o canapea gri, spijinită pe o pernă verde, este îmbrăcată cu a bluză albă cu dungi negre și ține o mână pe burtă și în cealaltă mână are un pahar cu vin roșu la care se uită
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Mama care doarme lângă bebelușul ei
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Piure pentru bebeluși de culoare portocalie într-un recipient alb
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Închide