Reclamă

Autism, empatie și simpatie. Care este legătura între cele trei manifestări psihologice

Preconcepțiile legate de această afecțiune psihologică nu sunt puține. De-a lungul timpului, oamenii au făcut diferențe notabile între autism, empatie și simpatie. Cei care suferă de autism, se spune că duc lipsă de empatie (abilitatea de a te înțelege cu cei din jur) sau simpatie (abilitatea de a simți ceva pentru ceilalți).

Copil cu o persoană adultă la masă pe un fundal deschis la culoare
De-a lungul timpului, oamenii au făcut diferențe notabile între autism, empatie și simpatie / Shutterstock

Chiar dacă stereotipurile sunt folosite deseori pentru a descrie persoanele cu autism, provocările sunt traversate diferit de cei care se află în acest spectru. În articolul de mai jos observăm mai de aproape autismul și empatia și motivul pentru care cercetătorii spun că persoanele în cauză pot experimenta astfel de emoții.

Autism, empatie și simpatie

Legăturile dintre autism, empatie și simpatie au evoluat în ultimii 40 de ani. Inițial, se considera faptul că lipsa celor două emoții este o trăsătură specifică celor care suferă de autism. Cele mai recente cercetări arată că ideea variază printre cei testați în acest sens.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există mai multe puncte care trebuie luate în considerare atunci când vorbim despre empatie și simpatie în cazul persoanelor cu autism. De exemplu, este necesar să ne întrebăm dacă cei care au această afecțiuni pot empatiza în fața celorlalți, arată cei de la verywellhealth.com. Ce stă în fața unui răspuns emoțional tradițional? Cercetătorii s-au întrebat de asemenea dacă empatia poate fi învățată. O aparentă lipsă a empatiei și simpatiei reflectă lipsa conexiuni?

Ei bine, iată că empatia și simpatia nu sunt rezultatul lipsei emoțiilor, ci a dezvoltării precare a aptitudinilor. Există mai multe elemente implicate în exprimarea empatiei față de cei din jur. Printre acestea se numără: recunoașterea emoțiilor celorlalți, înțelegerea speranțelor, viselor și așteptărilor acestora, experiența emoțională pentru a fi de acord cu sentimentele celor apropiați. Persoanele care suferă de autism și au dificultăți în a bifa aceste elemente, duc lipsă de empatie și simpatie.

Recunoașterea emoțiilor

Empatia este o emoție care are două fețe ale monedei. Pe de-o parte, este recunoscută la nivel cognitiv și înțeleasă. Este experimentată la un nivel afectiv și emoțional. În ceea ce privește persoanele care suferă de autism, acestea pot experimente cele menționate mai sus într-un mod extrem de bizar.

Cercetările arată că persoanele autiste se străduiesc să arate empatie pentru că nu o pot recunoaște și nu pot numi anume emoții sau expresii faciale. Studiile realizate în cazul ochilor arată că cei care suferă de autism observă lucruri la periferie, și nu privind atent către ochi și gură, acolo unde apar de obicei primele emoții.

În timp ce empatia cognitivă poate fi mai scăzută în cazul persoanelor cu autism, empatia afectivă bazată pe instincte și răspunsuri involuntare la emoțiile celor din jur poate fi puternică și copleșitoare. De fapt, cele mai noi cercetări arată că autiștii pot simți emoțiile mult mai intens.

Reclamă

Etichetarea emoțiilor

Persoanele care suferă de autism pot simți iubire și alte emoții, la fel ca oamenii care au funcții cerebrale normale. Atunci când vine vorba despre relațiile romantice, conectarea poate deveni problematică, spun cei de la medicalnewstoday.com. Întâlnirile implică mai multe subtilități pe care autiștii să le treacă cu vederea.

Abilitatea de a eticheta emoțiile este de fapt un pas important în a experimenta empatia și simpatia. Autiștii pot experimenta alexitimia, ceea ce repezintă inabilitatea de a recunoaște și a puncta emoțiile pe care le simt. În prezent, cercetătorii evaluează conexiunea dintre empatie și alexitimie.

Un studiu din 2018 publicat în Journal of Autism and Developmental Disorders arată că cei care suferă de alexitimie își pot arăta mult mai greu empatia față de cei din jur. Acest lucru se întâmplă chiar dacă suferă sau nu de autism.

Autismul și simpatia

În general, cei mai mulți învață despre semnalele oferite de corp de la familie sau alți oameni. De exemplu, un copil de 4 ani cu funcții cerebrale normale poate recunoaște durerea unui prieten și poate răspunde imediat către aceasta.

Copiii autiști interpretează mult mai greu comunicarea non-verbală, cum ar fi expresiile corporale sau faciale. Nu încearcă să-i imite pe cei din jur. Găsesc dificilă ideea de a-și exprima empatia. Puterea de a înțelege ceea ce gândesc ceilalți vine prin exercițiu și este cheia către empatie și simpatie. Cei care suferă de autism nu se pot concentra în cazul unui astfel de răspuns emoțional. De asemenea, simpatia nu ajunge într-un mod natural ca în cazul altora.

Într-un studiu din 2018, au fost testate 254 de persoane cu autism și 133 persoane cu funcții cerebrale normale. Acestora le-au fost oferite fotografii pe care au trebuit să le evalueze din punct de vedere al simpatiei. Cercetarea a dezvăluit că autiștii au oferit răspunsuri mai scăzute din punct de vedere al simpatiei.

Autorii au punctat faptul că acest lucru nu reflectă faptul că persoanele autiste sunt nepăsătoare. Este de fapt o diferență în perceperea emoțiilor. Pot exprima simpatia pentru obiecte în detrimentul oamenilor.

Reclamă

Cum poate fi învățată empatia

Un studiu realizat în 2019 și publicat în publicația Autism a oferit o perspectivă asupra felului în care persoanele cu autism își arată empatia. Au fost evaluați 87 de autiști și 263 persoane cu funcții cerebrale normale. Astfel, a fost descoperit faptul că primii dintre aceștia pot personifica obiectele fără viață într-un mod inedit.

De exemplu, un tricou care nu este niciodată purtat se simte singur sau o păpușă cu care nu s-a jucat nimeni niciodată este tristă. De notat este faptul că cei aflați în acest spectru descriu aceste emoții pentru obiectele fără viață ca un fel de a-și procesa propriile emoții.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Applied Behavioral Analysis, empatia cognitivă poate fi învățată de către copiii care suferă de autism. Cu toate acestea, nu poate fi percepută la nivel emoțional.

Te-ar mai putea interesa și
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide