Reclamă

Cum să crești un copil singur la părinți. Sfaturi pentru a-l ajuta pe micuț să se integreze atunci când nu are frați sau surori

Mulți părinți aleg să facă un singur copil. În timp ce acest lucru poate veni cu multe beneficii pentru alte familii, pentru altele pot naște adevărate provocări. Specialiștii în parenting îți vin și de această dată în ajutor. Descoperă cum să crești un copil singur la părinți. Iată câteva sfaturi pentru a-l ajuta pe micuțul tău să se simtă iubit și integrat atunci când nu are frați sau surori.

O familie formată dintr-o mamă, un tată și un copil care pozează împreună într-o încăpere
Descoperă cum să crești un copil singur la părinți. Iată câteva sfaturi pentru a-l ajuta pe micuțul tău să se simtă iubit / Shutterstock

Copiii singuri la părinți obișnuiau să fie considerați a fi răsfățați și inadaptați din punct de vedere social. Însă aceste lucruri sunt departe de adevăr. Specialiștii spun că micuții singuri la părinți se pot confrunta cu probleme reale dacă nu sunt ajutați să se integreze în societate.

Cum să crești un copil singur la părinți

Studiile au arătat că numărul familiilor cu un singur copil a crescut în ultimii ani. În anul 2015, studiile au arătat că aproximativ 22% dintre copiii singuri la părinți nu au avut frați sau surori până la momentul în care părinții lor au atins sfârșitul perioadei fertile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Procentajul a fost comparat cu un studiu de 1967, unde doar 11% dintre copiii singuri la părinți nu au reușit să mai aibă un frate sau o soră.

O familie mică este diferită de una mai mare și, în consecință, vine cu un set diferit de valori. Copiii singuri la părinți au nevoie de mai multă atenție pentru a-și dezvolta abilitățile sociale.

Reclamă

Încurajează-l pe cel mic să aibă interacțiuni cu alți copii

Pentru a nu se simți singur, un copil are nevoie de relații de prietenie. Dacă micuțul tău nu are frați sau surori, atunci trebuie să te asiguri că acesta socializează cu alți copii din apropierea locuinței.

Grupul de prieteni este foarte important. Totodată, specialiștii recomandă adoptarea unui animal de companie.

Acesta l-ar putea ajuta pe cel mic să devină mult mai sociabil și dornic să interacționeze cu alte ființe. Activitățile sociale trebuie să fie aranjate cât mai des.

Reclamă

Se recomandă expunerea copilului la interacțiuni sociale încă de la vârsta de aproximativ 18 luni. Întâlnirile de joacă pot avea loc la tine sau la casa unor prieteni care au și ei copii.

Descoperă și cum contribuie competițiile sportive la dezvoltarea copilului tău. Acestea pot ajuta la dezvoltarea micuțului tău.

Fii un exemplu pentru copilul tău

Copiii singuri la părinți nu se confruntă cu situația dificilă a „rivalității între frați”. Activități obișnuite, precum alăturarea unui grup, pot fi  greu de înțeles pentru un copil care este singur la părinți.

Pentru a-l ajuta pe cel mic să se integreze, atunci trebuie să te asiguri că este expus la cât mai multe situații diferite. Este important ca cel mic să învețe că uneori trebuie să facă compromisuri. Părinții vor fi principalul model al celor mici.

Astfel, trebuie să-i demonstrezi, printr-un exemplu, cum este să împărtășești anumite lucruri, să faci compromisuri și să arăți considerație față de persoanele din jurul tău.

Ajută-l pe cel mic să râdă cât mai des

Potrivit lui Kevin Leman, Ph.D. și autorul cărții The Birth Order Book: Why You Are The Way You Are, numai copiii singuri pot fi atât de logici, de erudiți și de cugetători.

Copiii singuri au tendința să fie destul de serioși și să nu guste glumele la fel ca un copil care are frați sau surori.

Deși nu există o metodă prin care poți să-l înveți pe cel mic să aibă simțul umorului dezvoltat, specialiștii spun că poți să-l încurajezi să râdă mai des.

Împărtășește responsabilitățile cu copilul tău

Copii singuri la părinți s-ar putea să devină la maturitate persoane destul de independente. Există câteva strategii care pot ajuta la promovarea independenței sănătoase pe măsură ce copilul crește.

Creșterea unui copil singur poate promova o relație apropiată părinte-copil. Dacă îți dorești ca cel mic să ajungă un adult sănătos, atunci poți să-l incluzi în activitățile tale zilnice.

Rezistă impulsului de a interveni

Copiii au tendința să fie destul de mofturoși și pretențioși. Chiar dacă ai tendința să intervi imediat ce cel mic face ceva care nu este pe gustul tău, specialiștii de la KidsHealth.com te sfătuiesc să încerci să reziști acestui impuls de a interveni.

Micuțul tu trebuie să-și înțete propriile lecții și să experimenteze cât mai mult pentru a ajunge un adult responsabil.

Stabilește limite clare

Limitele sunt importante în orice relație pe care o ai. Copiii care petrec mult timp în preajma adulților au tendința să se simtă ca unul dintre adulți.

Unele chestiuni pot deveni o problemă pentru cel mic la maturitate. Experții subliniază, de asemenea, necesitatea părinților de a se bucura de timp liber cu cei mici.

Părinții ar trebui să intervină în educarea celui mic, dar uneori este recomandat să-l lași pe acesta să experimenteze.

Fii realistă cu așteptările tale

Unii copii pot fi verbali precoce și pot avea rezultate mari la o vârstă fragedă, dar uneori este greu de știut ce comportament este potrivit vârstei sale.

De asemenea, este dici că ști când ar trebui să-l ajuți și când să-l lași pe adolescentul tău să se descurce. Pe măsură ce crește, copilul devine din ce în ce mai autonom. 

Învață-l pe cel mic să nu pună presiune asupra sa

Unii copii singuri la părinți pot simți nevoia de a fi perfecți în fața părinților lor. Cei mai mulți copii singuri la părinți își doresc să-și mulțumească părinții și își asumă responsabilități mult prea mari.

Din dorința de a face pe plac părinților, unii copii pot pune mult prea multă presiune asupra lor. Această presiune nejustificată îi poate afecta starea de bine.

Este esențial să-i explici că ești mândră de el și că nu este nevoie să fie perfect pentru a fi iubit. Copiii au nevoie de timp și spațiu pentru a înțelege aceste lucruri. Un copil singur la părinți va avea nevoie de grijă și atenție pentru a înțelege că este deja perfect exact așa cum este.

Ține cadourile sub control

Studiile spun că părinții care au un singur copil au tendința să-l răsfețe peste măsură, în comparație cu părinții care au mai mulți copii.

Atunci când cei mici sunt „bombardați” cu cadouri și recompense, atunci aceștia pot crește cu mesajul că vor primi întotdeauna ceea ce își doresc. Experții de la Parents.com sugerează menținerea sub control a numărului de cadouri pe care cel mic le primește.

La final, nu cadourile ar trebui să conteze, ci timpul pe care l-ați petrecut împreună. Părinții trebuie să stabilească limite și să alcătuiască un set de reguli de la care nu ar trebui să se abată.

Experții notează că atenția totală pe care un singur copil o primește de la părinții săi poate fi fie o influență pozitivă, fie o forță negativă. Dacă eviți capcanele comune și îi oferi dragostea necondiționată, atunci acesta va crește într-un adult sănătos emoțional.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
26 iulie, 07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Închide