Reclamă

Cum să crești un copil singur la părinți. Sfaturi pentru a-l ajuta pe micuț să se integreze atunci când nu are frați sau surori

Mulți părinți aleg să facă un singur copil. În timp ce acest lucru poate veni cu multe beneficii pentru alte familii, pentru altele pot naște adevărate provocări. Specialiștii în parenting îți vin și de această dată în ajutor. Descoperă cum să crești un copil singur la părinți. Iată câteva sfaturi pentru a-l ajuta pe micuțul tău să se simtă iubit și integrat atunci când nu are frați sau surori.

O familie formată dintr-o mamă, un tată și un copil care pozează împreună într-o încăpere
Descoperă cum să crești un copil singur la părinți. Iată câteva sfaturi pentru a-l ajuta pe micuțul tău să se simtă iubit / Shutterstock

Copiii singuri la părinți obișnuiau să fie considerați a fi răsfățați și inadaptați din punct de vedere social. Însă aceste lucruri sunt departe de adevăr. Specialiștii spun că micuții singuri la părinți se pot confrunta cu probleme reale dacă nu sunt ajutați să se integreze în societate.

Cum să crești un copil singur la părinți

Studiile au arătat că numărul familiilor cu un singur copil a crescut în ultimii ani. În anul 2015, studiile au arătat că aproximativ 22% dintre copiii singuri la părinți nu au avut frați sau surori până la momentul în care părinții lor au atins sfârșitul perioadei fertile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Procentajul a fost comparat cu un studiu de 1967, unde doar 11% dintre copiii singuri la părinți nu au reușit să mai aibă un frate sau o soră.

O familie mică este diferită de una mai mare și, în consecință, vine cu un set diferit de valori. Copiii singuri la părinți au nevoie de mai multă atenție pentru a-și dezvolta abilitățile sociale.

Reclamă

Încurajează-l pe cel mic să aibă interacțiuni cu alți copii

Pentru a nu se simți singur, un copil are nevoie de relații de prietenie. Dacă micuțul tău nu are frați sau surori, atunci trebuie să te asiguri că acesta socializează cu alți copii din apropierea locuinței.

Grupul de prieteni este foarte important. Totodată, specialiștii recomandă adoptarea unui animal de companie.

Acesta l-ar putea ajuta pe cel mic să devină mult mai sociabil și dornic să interacționeze cu alte ființe. Activitățile sociale trebuie să fie aranjate cât mai des.

Reclamă

Se recomandă expunerea copilului la interacțiuni sociale încă de la vârsta de aproximativ 18 luni. Întâlnirile de joacă pot avea loc la tine sau la casa unor prieteni care au și ei copii.

Descoperă și cum contribuie competițiile sportive la dezvoltarea copilului tău. Acestea pot ajuta la dezvoltarea micuțului tău.

Fii un exemplu pentru copilul tău

Copiii singuri la părinți nu se confruntă cu situația dificilă a „rivalității între frați”. Activități obișnuite, precum alăturarea unui grup, pot fi  greu de înțeles pentru un copil care este singur la părinți.

Pentru a-l ajuta pe cel mic să se integreze, atunci trebuie să te asiguri că este expus la cât mai multe situații diferite. Este important ca cel mic să învețe că uneori trebuie să facă compromisuri. Părinții vor fi principalul model al celor mici.

Astfel, trebuie să-i demonstrezi, printr-un exemplu, cum este să împărtășești anumite lucruri, să faci compromisuri și să arăți considerație față de persoanele din jurul tău.

Ajută-l pe cel mic să râdă cât mai des

Potrivit lui Kevin Leman, Ph.D. și autorul cărții The Birth Order Book: Why You Are The Way You Are, numai copiii singuri pot fi atât de logici, de erudiți și de cugetători.

Copiii singuri au tendința să fie destul de serioși și să nu guste glumele la fel ca un copil care are frați sau surori.

Deși nu există o metodă prin care poți să-l înveți pe cel mic să aibă simțul umorului dezvoltat, specialiștii spun că poți să-l încurajezi să râdă mai des.

Împărtășește responsabilitățile cu copilul tău

Copii singuri la părinți s-ar putea să devină la maturitate persoane destul de independente. Există câteva strategii care pot ajuta la promovarea independenței sănătoase pe măsură ce copilul crește.

Creșterea unui copil singur poate promova o relație apropiată părinte-copil. Dacă îți dorești ca cel mic să ajungă un adult sănătos, atunci poți să-l incluzi în activitățile tale zilnice.

Rezistă impulsului de a interveni

Copiii au tendința să fie destul de mofturoși și pretențioși. Chiar dacă ai tendința să intervi imediat ce cel mic face ceva care nu este pe gustul tău, specialiștii de la KidsHealth.com te sfătuiesc să încerci să reziști acestui impuls de a interveni.

Micuțul tu trebuie să-și înțete propriile lecții și să experimenteze cât mai mult pentru a ajunge un adult responsabil.

Stabilește limite clare

Limitele sunt importante în orice relație pe care o ai. Copiii care petrec mult timp în preajma adulților au tendința să se simtă ca unul dintre adulți.

Unele chestiuni pot deveni o problemă pentru cel mic la maturitate. Experții subliniază, de asemenea, necesitatea părinților de a se bucura de timp liber cu cei mici.

Părinții ar trebui să intervină în educarea celui mic, dar uneori este recomandat să-l lași pe acesta să experimenteze.

Fii realistă cu așteptările tale

Unii copii pot fi verbali precoce și pot avea rezultate mari la o vârstă fragedă, dar uneori este greu de știut ce comportament este potrivit vârstei sale.

De asemenea, este dici că ști când ar trebui să-l ajuți și când să-l lași pe adolescentul tău să se descurce. Pe măsură ce crește, copilul devine din ce în ce mai autonom. 

Învață-l pe cel mic să nu pună presiune asupra sa

Unii copii singuri la părinți pot simți nevoia de a fi perfecți în fața părinților lor. Cei mai mulți copii singuri la părinți își doresc să-și mulțumească părinții și își asumă responsabilități mult prea mari.

Din dorința de a face pe plac părinților, unii copii pot pune mult prea multă presiune asupra lor. Această presiune nejustificată îi poate afecta starea de bine.

Este esențial să-i explici că ești mândră de el și că nu este nevoie să fie perfect pentru a fi iubit. Copiii au nevoie de timp și spațiu pentru a înțelege aceste lucruri. Un copil singur la părinți va avea nevoie de grijă și atenție pentru a înțelege că este deja perfect exact așa cum este.

Ține cadourile sub control

Studiile spun că părinții care au un singur copil au tendința să-l răsfețe peste măsură, în comparație cu părinții care au mai mulți copii.

Atunci când cei mici sunt „bombardați” cu cadouri și recompense, atunci aceștia pot crește cu mesajul că vor primi întotdeauna ceea ce își doresc. Experții de la Parents.com sugerează menținerea sub control a numărului de cadouri pe care cel mic le primește.

La final, nu cadourile ar trebui să conteze, ci timpul pe care l-ați petrecut împreună. Părinții trebuie să stabilească limite și să alcătuiască un set de reguli de la care nu ar trebui să se abată.

Experții notează că atenția totală pe care un singur copil o primește de la părinții săi poate fi fie o influență pozitivă, fie o forță negativă. Dacă eviți capcanele comune și îi oferi dragostea necondiționată, atunci acesta va crește într-un adult sănătos emoțional.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O mamă care își ceartă fiica, o femeie deja adultă, care stă la masă și își sprijină capul în mâini
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Fetiță tristă care stă cu capul pe perete în fața unei cărți cu multe litere care zboară pe lângă ea
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Femeie pe patul doctorului pentru un control ginecologic
Când are loc concepția unui copil. Cât timp durează să rămâi însărcinată
Când are loc concepția unui copil. Cât timp durează să rămâi însărcinată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș cu scutec fără haine, care stă așezat în fund, pe podea, cu spatele, sprijinit cu un cot de o oliță mov
15 aprilie, 08:42
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Bebelușul doarme în pătuțul lui
15 aprilie, 08:28
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Un bebeluș în măsuța de înfășat, cu mâinile ridicate
15 aprilie, 06:59
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Mama care doarme lângă bebelușul ei
14 aprilie, 08:17
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Băiat ține în mână trainerul dentar
14 aprilie, 07:26
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Gravidă care mănâncă un iaurt
14 aprilie, 07:09
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Închide