Reclamă

Bolile mintale la copii: care sunt cele mai frecvente și cum se manifestă

Sănătatea mintală este bunăstarea generală a modului în care gândești, îți gestionezi sentimentele și te comporți. O boală mintală poate fi numită și tulburare de sănătate mintală. Bolile mintale la copii par ceva greu de conceput, dar ele există și au nevoie de tratament specializat.

O fetiță care se plimbă singură pe stradă, cu un ursuleț în brațe
Din păcate, mai mulți părinți refuză ca copiii lor să primească îngrijire / Shutterstock

Bolile mintale la copii sunt cel mai adesea definite ca întârzieri sau modificări ale gândirii, comportamentelor, abilităților sociale sau controlului asupra emoțiilor. Acestea le perturbă celor mici capacitatea de a acționa în mediile sociale.

Bolile mintale la copii: cele mai frecvente

Poate fi greu de detectat o boală mintală la copii, deoarece dezvoltarea celor mici este un proces care implică continuă schimbare. De asemenea, simptomele unei afecțiuni pot depinde de vârsta copilului. Este posibil ca copiii mici să nu poată exprima ceea ce simt sau să explice de ce se comportă într-un anumit fel.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din păcate, mai mulți părinți refuză ca copiii lor să primească îngrijire. Preocupările pot fi legate de stigmatizarea legată de bolile mintale, utilizarea medicamentelor, costul tratamentului.

Tulburări de anxietate

Tulburările de anxietate la copii sunt temeri greu de controlat. Aceste griji perturbă capacitatea copiilor de a participa la joacă, la școală sau la activități sociale.

Tulburare cu deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD)

În comparație cu majoritatea copiilor de aceeași vârstă, copiii cu ADHD au probleme în a fi atenți, a acționează impulsiv, sunt hiperactivi, sau o combinație între toate acestea.

Tulburarea spectrului autist (ASD)

Tulburarea spectrului autist este o afecțiune neurologică care apare în copilăria timpurie, adesea înainte de vârsta de 3 ani. Gravitatea TSA variază. Copiii cu această tulburare au probleme în a vorbi și a se conecta cu ceilalți.

Tulburări de alimentație

Tulburările de alimentație sunt definite ca o concentrare deloc sănătoasă asupra unui tip de corp ideal, gândire nepotrivită legată de greutate și pierderea în greutate și obiceiuri nesigure de alimentație și dietă. Tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia, bulimia și tulburarea de alimentație excesivă pot duce la imposibilitatea de a acționa emoțional și social, dar pot avea și implicații fizice ce pot pune viața în pericol.

Reclamă

Depresie și alte tulburări de dispoziție

Depresia reprezintă sentimente de durată de tristețe, energie scăzută sau iritabilitate și pierderea interesului pentru activitățile tipice. Acestea împiedică un copil să se descurce bine la școală și să interacționeze cu ceilalți. Tulburarea bipolară are ca rezultat schimbări mari de dispoziție între depresie și niveluri emoționale sau comportamentale extreme.

Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)

PTSD este supărare emoțională pe termen lung, îngrijorare, amintiri înfricoșătoare, coșmaruri. Acesta apare ca răspuns la violență, abuz, rănire sau alte traume pe care un copil a avut sau cu care a intrat în contact.

Schizofrenie

Schizofrenia este o tulburare a percepțiilor și a gândurilor. Schizofrenia face ca o persoană să piardă legătura cu realitatea, numită psihoză. Cel mai adesea începe de la sfârșitul adolescenței. Schizofrenia poate determina o persoană să vadă sau să audă lucruri care nu există, numite halucinații. De asemenea, poate provoca gânduri și comportamente ciudate.

Semnele de avertizare ale bolilor mintale la copii

Semnele de avertizare că copilul ar putea avea o tulburare de sănătate mintală includ:

  • Tristețe care durează două sau mai multe săptămâni.
  • Schimbări în mediul social.
  • Rănirea fizică.
  • Discuții despre moarte sau sinucidere.
  • Izbucniri violente, iritabilitate sau agitație.
  • Comportament scăpat de sub control care poate fi dăunător.
  • Schimbări mari de dispoziție, comportament sau personalitate.
  • Schimbări în obiceiurile alimentare.
  • Pierderea în greutate.
  • Probleme cu somnul.
  • Dureri de cap sau de stomac destul de frecvente.
  • Probleme de concentrare.
  • Lipsa de concentrare la școală.
  • Refuzul de a mai merge la școală.

Statisticile indică cât de frecvent apar aceste tulburări. ADHD afectează 8%-10% dintre copiii de vârstă școlară. Depresia apare cu o rată de aproximativ 2% în timpul copilăriei și de la 4%-7% în timpul adolescenței, afectând până la aproximativ 20% dintre adolescenți până la vârsta adultă. La adolescenți, mai frecvent decât la copiii mai mici, se pot manifesta dependențe, tulburări de alimentație, tulburare bipolară și, mai rar, schizofrenie cu debut precoce.

Deși nu sunt la fel de frecvente, dizabilitățile de dezvoltare, cum ar fi tulburările din spectrul autist, pot avea un impact semnificativ pe tot parcursul vieții asupra vieții copilului și a familiei sale. Statisticile despre tulburările din spectrul autist includ că afectează unul din 59 de copii, o creștere cu 15% față de 2016-2018.

Cauzele apariției unei boli mintale la copii

Astfel de tulburări la copii nu au o singură cauză definitivă. Mai degrabă, persoanele cu aceste boli tind să aibă o serie de factori de risc biologici, psihologici și de mediu care contribuie la dezvoltarea lor. Din punct de vedere biologic, bolile mintale tind să fie asociate cu niveluri anormale de neurotransmițători, cum ar fi serotonina sau dopamina din creier, o scădere a dimensiunii unor zone ale creierului, precum și o activitate crescută în alte zone ale creierului.

Medicii au mai multe șanse de a diagnostica fetele cu tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea, comparativ cu băieții. Tulburările precum tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție și tulburările din spectrul autismului sunt atribuite mai des băieților.

Bolile mintale la copii poate fi o reacție la stresul din mediu, inclusiv traume precum victima abuzului verbal, fizic sau sexual, moartea unei persoane dragi, probleme școlare sau victima abuzului sau a presiunii colegilor. Adolescenții homosexuali sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta tulburări mentale precum depresia, despre care se crede că se întâmplă din cauza hărțuirii de către colegi și respingerii din partea membrilor familiei.

Cum se diagnostichează bolile mintale la copii

Bolile mintale la copii sunt diagnosticate și tratate pe baza simptomelor și a modului în care afecțiunea afectează viața de zi cu zi a copilului. Pentru a pune un diagnostic, medicul de familie sau pediatrul ar putea sugera consultul copilului la un specialist. Acesta poate fi un psihiatru, psiholog, asistent social clinic, asistent medical psihiatru sau alt profesionist din domeniul sănătății mintale. Consultarea unui specialist poate include:

  • Examen medical complet.
  • Istoricul medical.
  • Istoric de traume fizice sau emoționale.
  • Istoric familial de sănătate fizică și psihică.
  • Revizuirea simptomelor și îngrijorărilor părinților.
  • Cronologia modului în care copilul s-a maturizat.
  • Istoria școlară
  • Discuții cu părinții.
  • Discuție cu copilul și urmărirea comportamentului.
  • Teste de sănătate mintală și chestionare pentru copil și părinți.

Diagnosticarea bolilor mintale la copii poate dura. Copiii mici pot avea probleme în a ști sau a spune ce simt. Modul în care copiii se maturizează variază. Un specialist poate schimba sau ajusta un diagnostic în timp.

Cum se tratează bolile mintale la copii

Tratamentele comune pentru copiii care au probleme de sănătate mintală sunt:

Psihoterapie

Psihoterapia, numită și terapie comportamentală, implică discutarea cu un psiholog sau alt profesionist din domeniul sănătății mintale. În cazul copiilor mici, psihoterapia poate include timp de joacă sau jocuri. În timpul psihoterapiei, copiii și adolescenții învață cum să vorbească și să gestioneze gândurile și sentimentele. Ei învață noi comportamente și abilități de adaptare.

Medicamente

Specialistul copilului poate sugera un medicament ca parte a planului de tratament. Acest medicament poate fi un stimulent, un antidepresiv, un medicament anti-anxietate, un antipsihotic sau un stabilizator. Specialistul din domeniul sănătății analizează cel mai adesea beneficiile sperate, riscurile posibile și efectele secundare ale medicamentului.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie care face terapie cu un băiat
Care sunt cele mai frecvente tulburări de dezvoltare la copii
Care sunt cele mai frecvente tulburări de dezvoltare la copii
O fotografie cu un bebeluș care mănâncă nisip, utilizată pentru a ilustra sindromul Pica
Sindromul Pica. Care sunt cauzele și cum se poate trata
Sindromul Pica. Care sunt cauzele și cum se poate trata
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Sezonul căpșunilor a început, iar tu poți să prepari o rețetă delicioasă și sănătoasă de brioșe cu căpșuni. Brioșele sunt moi, dulci și pot fi puse cu succes în pachețelul de la școală al copilului tău. Nu vei avea nevoie de......
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
2
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Gravidă ține în mâini două suzete de culori diferite
15 mai, 07:01
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
O femeie însărcinată cu mâna pe burtă
14 mai, 08:12
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
O mamă care stă cu cei trei copii în timp ce încearcă să și calce
14 mai, 08:06
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Mama stă de vorbă pe canapea cu fiica ei
14 mai, 07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Închide