Reclamă

Bolile mintale la copii: care sunt cele mai frecvente și cum se manifestă

Sănătatea mintală este bunăstarea generală a modului în care gândești, îți gestionezi sentimentele și te comporți. O boală mintală poate fi numită și tulburare de sănătate mintală. Bolile mintale la copii par ceva greu de conceput, dar ele există și au nevoie de tratament specializat.

O fetiță care se plimbă singură pe stradă, cu un ursuleț în brațe
Din păcate, mai mulți părinți refuză ca copiii lor să primească îngrijire / Shutterstock

Bolile mintale la copii sunt cel mai adesea definite ca întârzieri sau modificări ale gândirii, comportamentelor, abilităților sociale sau controlului asupra emoțiilor. Acestea le perturbă celor mici capacitatea de a acționa în mediile sociale.

Bolile mintale la copii: cele mai frecvente

Poate fi greu de detectat o boală mintală la copii, deoarece dezvoltarea celor mici este un proces care implică continuă schimbare. De asemenea, simptomele unei afecțiuni pot depinde de vârsta copilului. Este posibil ca copiii mici să nu poată exprima ceea ce simt sau să explice de ce se comportă într-un anumit fel.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din păcate, mai mulți părinți refuză ca copiii lor să primească îngrijire. Preocupările pot fi legate de stigmatizarea legată de bolile mintale, utilizarea medicamentelor, costul tratamentului.

Tulburări de anxietate

Tulburările de anxietate la copii sunt temeri greu de controlat. Aceste griji perturbă capacitatea copiilor de a participa la joacă, la școală sau la activități sociale.

Tulburare cu deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD)

În comparație cu majoritatea copiilor de aceeași vârstă, copiii cu ADHD au probleme în a fi atenți, a acționează impulsiv, sunt hiperactivi, sau o combinație între toate acestea.

Tulburarea spectrului autist (ASD)

Tulburarea spectrului autist este o afecțiune neurologică care apare în copilăria timpurie, adesea înainte de vârsta de 3 ani. Gravitatea TSA variază. Copiii cu această tulburare au probleme în a vorbi și a se conecta cu ceilalți.

Tulburări de alimentație

Tulburările de alimentație sunt definite ca o concentrare deloc sănătoasă asupra unui tip de corp ideal, gândire nepotrivită legată de greutate și pierderea în greutate și obiceiuri nesigure de alimentație și dietă. Tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia, bulimia și tulburarea de alimentație excesivă pot duce la imposibilitatea de a acționa emoțional și social, dar pot avea și implicații fizice ce pot pune viața în pericol.

Reclamă

Depresie și alte tulburări de dispoziție

Depresia reprezintă sentimente de durată de tristețe, energie scăzută sau iritabilitate și pierderea interesului pentru activitățile tipice. Acestea împiedică un copil să se descurce bine la școală și să interacționeze cu ceilalți. Tulburarea bipolară are ca rezultat schimbări mari de dispoziție între depresie și niveluri emoționale sau comportamentale extreme.

Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)

PTSD este supărare emoțională pe termen lung, îngrijorare, amintiri înfricoșătoare, coșmaruri. Acesta apare ca răspuns la violență, abuz, rănire sau alte traume pe care un copil a avut sau cu care a intrat în contact.

Schizofrenie

Schizofrenia este o tulburare a percepțiilor și a gândurilor. Schizofrenia face ca o persoană să piardă legătura cu realitatea, numită psihoză. Cel mai adesea începe de la sfârșitul adolescenței. Schizofrenia poate determina o persoană să vadă sau să audă lucruri care nu există, numite halucinații. De asemenea, poate provoca gânduri și comportamente ciudate.

Semnele de avertizare ale bolilor mintale la copii

Semnele de avertizare că copilul ar putea avea o tulburare de sănătate mintală includ:

  • Tristețe care durează două sau mai multe săptămâni.
  • Schimbări în mediul social.
  • Rănirea fizică.
  • Discuții despre moarte sau sinucidere.
  • Izbucniri violente, iritabilitate sau agitație.
  • Comportament scăpat de sub control care poate fi dăunător.
  • Schimbări mari de dispoziție, comportament sau personalitate.
  • Schimbări în obiceiurile alimentare.
  • Pierderea în greutate.
  • Probleme cu somnul.
  • Dureri de cap sau de stomac destul de frecvente.
  • Probleme de concentrare.
  • Lipsa de concentrare la școală.
  • Refuzul de a mai merge la școală.

Statisticile indică cât de frecvent apar aceste tulburări. ADHD afectează 8%-10% dintre copiii de vârstă școlară. Depresia apare cu o rată de aproximativ 2% în timpul copilăriei și de la 4%-7% în timpul adolescenței, afectând până la aproximativ 20% dintre adolescenți până la vârsta adultă. La adolescenți, mai frecvent decât la copiii mai mici, se pot manifesta dependențe, tulburări de alimentație, tulburare bipolară și, mai rar, schizofrenie cu debut precoce.

Deși nu sunt la fel de frecvente, dizabilitățile de dezvoltare, cum ar fi tulburările din spectrul autist, pot avea un impact semnificativ pe tot parcursul vieții asupra vieții copilului și a familiei sale. Statisticile despre tulburările din spectrul autist includ că afectează unul din 59 de copii, o creștere cu 15% față de 2016-2018.

Cauzele apariției unei boli mintale la copii

Astfel de tulburări la copii nu au o singură cauză definitivă. Mai degrabă, persoanele cu aceste boli tind să aibă o serie de factori de risc biologici, psihologici și de mediu care contribuie la dezvoltarea lor. Din punct de vedere biologic, bolile mintale tind să fie asociate cu niveluri anormale de neurotransmițători, cum ar fi serotonina sau dopamina din creier, o scădere a dimensiunii unor zone ale creierului, precum și o activitate crescută în alte zone ale creierului.

Medicii au mai multe șanse de a diagnostica fetele cu tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea, comparativ cu băieții. Tulburările precum tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție și tulburările din spectrul autismului sunt atribuite mai des băieților.

Bolile mintale la copii poate fi o reacție la stresul din mediu, inclusiv traume precum victima abuzului verbal, fizic sau sexual, moartea unei persoane dragi, probleme școlare sau victima abuzului sau a presiunii colegilor. Adolescenții homosexuali sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta tulburări mentale precum depresia, despre care se crede că se întâmplă din cauza hărțuirii de către colegi și respingerii din partea membrilor familiei.

Cum se diagnostichează bolile mintale la copii

Bolile mintale la copii sunt diagnosticate și tratate pe baza simptomelor și a modului în care afecțiunea afectează viața de zi cu zi a copilului. Pentru a pune un diagnostic, medicul de familie sau pediatrul ar putea sugera consultul copilului la un specialist. Acesta poate fi un psihiatru, psiholog, asistent social clinic, asistent medical psihiatru sau alt profesionist din domeniul sănătății mintale. Consultarea unui specialist poate include:

  • Examen medical complet.
  • Istoricul medical.
  • Istoric de traume fizice sau emoționale.
  • Istoric familial de sănătate fizică și psihică.
  • Revizuirea simptomelor și îngrijorărilor părinților.
  • Cronologia modului în care copilul s-a maturizat.
  • Istoria școlară
  • Discuții cu părinții.
  • Discuție cu copilul și urmărirea comportamentului.
  • Teste de sănătate mintală și chestionare pentru copil și părinți.

Diagnosticarea bolilor mintale la copii poate dura. Copiii mici pot avea probleme în a ști sau a spune ce simt. Modul în care copiii se maturizează variază. Un specialist poate schimba sau ajusta un diagnostic în timp.

Cum se tratează bolile mintale la copii

Tratamentele comune pentru copiii care au probleme de sănătate mintală sunt:

Psihoterapie

Psihoterapia, numită și terapie comportamentală, implică discutarea cu un psiholog sau alt profesionist din domeniul sănătății mintale. În cazul copiilor mici, psihoterapia poate include timp de joacă sau jocuri. În timpul psihoterapiei, copiii și adolescenții învață cum să vorbească și să gestioneze gândurile și sentimentele. Ei învață noi comportamente și abilități de adaptare.

Medicamente

Specialistul copilului poate sugera un medicament ca parte a planului de tratament. Acest medicament poate fi un stimulent, un antidepresiv, un medicament anti-anxietate, un antipsihotic sau un stabilizator. Specialistul din domeniul sănătății analizează cel mai adesea beneficiile sperate, riscurile posibile și efectele secundare ale medicamentului.

Te-ar mai putea interesa și
Un copil care face o activitate senzorială
Dificultățile de procesare senzorială în cazul copiilor: care sunt cauzele și cum le poți gestiona
Dificultățile de procesare senzorială în cazul copiilor: care sunt cauzele și cum le poți gestiona
Femeie care face terapie cu un băiat
Care sunt cele mai frecvente tulburări de dezvoltare la copii
Care sunt cele mai frecvente tulburări de dezvoltare la copii
O fotografie cu un bebeluș care mănâncă nisip, utilizată pentru a ilustra sindromul Pica
Sindromul Pica. Care sunt cauzele și cum se poate trata
Sindromul Pica. Care sunt cauzele și cum se poate trata
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Fetița îi spune mamei ceva la ureche
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
Ca mamă, îți dorești să fii mereu acolo pentru copilul tău, să-l sprijini și să-l înțelegi. Uneori, copiii exprimă lucruri aparent banale, dar care pot ascunde emoții și nevoi profunde. Este important să fii atentă la cuvintele lor,......
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
2
Fetiță merge singură la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Îți aduci aminte prima zi de școală a copilului tău? A fost un moment emoționant, dar și un pas important în viața lui. La fel ca și atunci, există un alt moment important: atunci când copilul tău este pregătit să meargă singur la......
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Fetița refuză să mănânce legumele din farfurie
2 decembrie, 06:32
4 comentarii care afectează relația copilului cu mâncarea, conform experților nutriționiști
4 comentarii care afectează relația copilului cu mâncarea, conform experților nutriționiști
Femeie surprinsă, stă pe podea cu testul de sarcină în mână
1 decembrie, 06:47
Ce înseamnă că ai un test de sarcină pozitiv după un avort spontan
Ce înseamnă că ai un test de sarcină pozitiv după un avort spontan
Un copil cu reacție alergică pe piele
30 noiembrie, 07:07
Reacțiile alergice severe la copii pot duce la deces. Cum le poți identifica rapid
Reacțiile alergice severe la copii pot duce la deces. Cum le poți identifica rapid
O fetiță care e pe cale să-și lovească mama
30 noiembrie, 06:30
Cuvinte magice pentru a calma crizele de furie ale unui copil. Cum îl poți ajuta în situații tensionate
Cuvinte magice pentru a calma crizele de furie ale unui copil. Cum îl poți ajuta în situații tensionate
Fetița se uită supărată în oglindă
29 noiembrie, 07:56
Imaginea corpului la copii: 5 semnale de alarmă pe care să nu le ignori
Imaginea corpului la copii: 5 semnale de alarmă pe care să nu le ignori
Mama discută serios cu fiica ei pe canapea
29 noiembrie, 06:58
11 fraze aparent inocente pe care să nu le spui copilului
11 fraze aparent inocente pe care să nu le spui copilului
Închide