Deși creșterea fără frați poate părea o provocare, ea vine cu numeroase avantaje. Iar aceste avantaje contribuie la dezvoltarea unor adulți capabili, maturi și de succes. Studiile arată că adultul care a crescut singur la părinți dezvoltă abilități valoroase care îl ajută să aibă succes. Atât în viața personală, cât și în cea profesională.
Avantajele adultului care a crescut singur la părinți
Dr. Adolph Brown spune pentru cei de la parade.com că, la vârsta adultă, copiii unici au șanse să se dezvolte mai bine , „deoarece principiile fundamentale ale educației parentale nu sunt contestate de frații concurenți”. „Ca adulți, copiii unici tind să fie întreprinzători, muncitori și prieteni loiali și respectuoși”, mai spune acesta.
Este mai matur
Copilul singur la părinți tinde să fie mai matur. Iar asta datorită atenției depline pe care o are din partea părinților și a interacțiunii cu aceștia, pe care nu trebuie să le împartă cu nimeni. Această atenție individuală îi permite să se dezvolte într-un mediu în care este tratat ca egal de către adulți. Ceea ce îl ajută să dezvolte o maturitate emoțională mai rapidă.
Un studiu publicat în Journal of Child Psychology and Psychiatry a arătat că copiii singuri la părinți manifestă un nivel de maturitate socială și emoțională mai ridicat comparativ cu cei care au frați.
Adultul care a crescut singur la părinți este mai independent
Se pare că cei singuri la părinți învață să se descurce singuri în diferite situații. Și să ia decizii rapid, pentru că nu au pe cine să se bazeze. Ca adulți, ei au inițiative, sunt de încredere și capabili să gestioneze și să ducă la bun sfârșit sarcinile pe care le au. Ei nu simt nevoia și nici nu așteaptă ajutor din exterior, pentru că au învățat să se descurce singuri.
Conform unui studiu realizat de National Bureau of Economic Research, copiii singuri la părinți tind să dezvolte abilități de lider și să fie mai autonomi în viața profesională și personală.
Își atinge obiectivele propuse
Copilul singur la părinți se bucură de toată atenția și sprijinul părinților. Lucru ce îl determină să recompenseze prin rezultatele obținute. El primește susținerea de care are nevoie ca să reușească în școală și motivația de a-și seta obiective noi. De aceea, în viața adultă, el reușește să își stabilească obiective tot mai înalte, pentru atingerea cărora este dispus să lucreze din greu.
Un studiu realizat de Harvard University a arătat că adulții care au fost singuri la părinți au tendința de a avea cariere de succes. Și de a-și atinge mai des obiectivele pe care și le propun.
Adultul care a crescut singur la părinți este un prieten de încredere
De cele mai multe ori, copilul care a fost singur la părinți tinde să fie prieten foarte bun, devotat și de încredere. El își va considera prietenii frații pe care nu i-a avut, cu alte cuvinte, familia pe care și-a ales-o. Această capacitate de a forma legături puternice cu prietenii lor este susținută de cercetări.
Unele au fost publicate în Journal of Social and Personal Relationships. Iar ele arată că acești indivizi au abilități sociale bine dezvoltate. Și tind să fie prieteni loiali și empatici.
Are o capacitate crescută de concentrare
Adultul care a fost copil singuri la părinți are adesea o capacitate crescută de concentrare. Fără distragerile pe care le pot aduce frații, acest copil învață să se concentreze profund asupra activităților și proiectelor lui. Această abilitate de concentrare se menține și în viața adultă, permițându-i să fie foarte eficient.
Un studiu publicat în Psychological Science a demonstrat că persoanele care au crescut singure la părinți tind să obțină scoruri mai mari la testele de atenție și concentrare.