Reclamă

Totul despre cele cinci stadii ale pubertății la băieți

Pubertatea este o etapă complexă în dezvoltarea oricărui individ, marcând tranziția de la copilărie la adolescență și maturitatea sexuală. La băieți, acest proces complex și fascinant implică o serie de schimbări fizice, emoționale și psihologice. În textul de mai jos, vom trece în revistă totul despre cele cinci stadii ale pubertății la băieți, cunoscute și sub numele de stadiile Tanner.

Băiat își analizează fața
Băieții pot avea o întârziere a intrării în pubertate față de fete / Shutterstock

Pubertatea este o perioadă de mari schimbări pentru un adolescent, care se încheie în cele din urmă cu maturizarea completă a corpului. Diferitele etape prin care trece copilul pot fi provocatoare și chiar derutante, mai ales că, deseori, calendarul acestor schimbări este diferit pentru fiecare persoană. Tocmai de aceea, explicarea  procesului îl poate ajuta pe copil să știe la ce să se aștepte.

Totul despre cele cinci stadii ale pubertății la băieți

Profesorul James M. Tanner, un expert în dezvoltarea copilului, a fost primul care a identificat etapele vizibile ale pubertății.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În prezent, aceste etape sunt cunoscute sub numele de etapele Tanner sau, mai corect, de evaluări ale maturității sexuale. Ele servesc drept ghid general pentru dezvoltarea fizică, deși fiecare persoană are un calendar diferit al pubertății.

Reclamă

Stadiul 1: prepubertar

Stadiul 1, cunoscut și sub denumirea de prepubertar, reprezintă perioada dinaintea debutului pubertății. În acest stadiu, nu există schimbări fizice vizibile, iar dezvoltarea sexuală nu a început încă. Caracteristicile principale ale acestui stadiu se manifestă prin absența părului pubian, constanța creșterii în înălțime fără accelerări semnificative și rămânerea testiculelor și a penisului la dimensiunile din copilărie. De obicei, stadiul 1 se termină între vârstele de 9 și 14 ani, moment în care începe pubertatea propriu-zisă.

Stadiul 2: debutul pubertății

Stadiul 2 marchează începutul pubertății și primele semne vizibile ale schimbărilor fizice. În acest stadiu, începe activitatea hormonilor sexuali, în special testosteronul. Astfel, testiculele încep să crească în dimensiune, iar scrotul devine mai subțire și mai roșu. Apar primele fire de păr pubian, fine și drepte, în jurul bazei penisului. Penisul rămâne relativ neschimbat în dimensiune și apare o ușoară accelerare a creșterii în înălțime.

Acest stadiu apare de obicei între vârstele de 9 și 14 ani și poate dura de la câteva luni până la un an.

Stadiul 3: dezvoltare continuă

Stadiul 3 este caracterizat de schimbări mai evidente și rapide în dezvoltarea sexuală și fizică. Este o perioadă de creștere intensă și de modificări semnificative. În această perioadă testiculele și scrotul continuă să crească, scrotul devine mai întunecat și mai încrețit. Penisul începe să crească în lungime, iar părul pubian devine mai gros și mai închis la culoare și se extinde lateral. Creșterea în înălțime se accelerează semnificativ, băieții pot crește cu până la 10 cm pe an, iar vocea începe să devină mai groasă. Tot acum, transpirația și mirosul corporal se intensifică datorită dezvoltării glandelor sudoripare și sebacee. Cu toate acestea, schimbările sunt încă subtile.

Reclamă

Stadiul 3 apare de obicei între vârstele de 11 și 16 ani și poate dura de la câteva luni până la doi ani.

Stadiul 4: apropierea de maturitatea sexuală

Stadiul 4 este caracterizat de continuarea și aproape finalizarea dezvoltării sexuale și fizice. Astfel, testiculele și scrotul continuă să crească, scrotul devine și mai încrețit și mai întunecat. Penisul crește în lungime și grosime, iar părul pubian devine și mai gros, mai dens și se extinde în zona inghinală. Creșterea în înălțime continuă și ea, dar într-un ritm mai lent comparativ cu stadiul 3. Vocea se stabilizează la un ton mai grav, aproape de cel adult. Tot acum începe să apară părul facial, iar părul de pe corp devine mai vizibil și mai gros.

Stadiul 4 apare de obicei între vârstele de 12 și 17 ani și durează, în general, aproximativ un an.

Stadiul 5: maturitatea sexuală

Stadiul 5 marchează finalizarea pubertății și atingerea maturității sexuale. Astfel, testiculele și scrotul ajung la dimensiunile adulte, la fel și penisul. Părul pubian devine gros și dens, extinzându-se până pe coapse și spre buric. Creșterea în înălțime se încetinește și se oprește complet spre sfârșitul acestui stadiu. Vocea devine complet matură, stabilă și gravă. Părul facial devine mai gros, iar părul corporal devine mai dens.

Stadiul 5 apare de obicei între vârstele de 14 și 18 ani, dar dezvoltarea completă poate continua până la începutul vârstei de 20 de ani.

Aspecte emoționale și psihologice ale pubertății

Pe lângă schimbările fizice, pubertatea aduce și numeroase schimbări emoționale și psihologice. Băieții pot experimenta:

-modificări ale stării de spirit. Hormonii fluctuanți pot duce la schimbări bruște și intense ale stării de spirit.

-creșterea interesului pentru relațiile romantice și sexuale. Apariția interesului pentru relații romantice și sexuale este o parte normală a dezvoltării.

-creșterea nevoii de independență. Băieții tind să-și dorească mai multă independență și autonomie.

Așadar, pubertatea este o perioadă de transformare semnificativă și poate fi o provocare atât pentru băieți, cât și pentru părinții lor. Înțelegerea celor cinci stadii ale pubertății la băieți și oferirea sprijinului adecvat pot face această tranziție mai ușoară și mai puțin stresantă.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
14 iunie, 08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
14 iunie, 07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
14 iunie, 06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Închide