Există mai multe motive în spatele obiceiurilor neregulate de somn ale bebelușului. Ar putea fi faptul că este prea energizat înainte de culcare sau că nu se poate desprinde de tine. Nu-ți rămâne decât să fii atentă la nevoile sale.
Bebelușul nu vrea să doarmă: ce recomandă specialiștii
În acest articol poți găsi câteva dintre motivele și soluțiile pentru a reuși să-l adormi fără prea multe bătăi de cap.
O rutină de somn bine pusă la punct și un program de somn construit în baza semnalelor pe care ți le transmite copilului se numără printre aspectele pe care îți recomandăm să le ai în vedere atunci când bebelușul nu vrea să doarmă.
Bebelușul tău are prea multă energie pentru a dormi
Prea multe activități distractive înainte de somn îl pot suprastimula. Aruncatul în aer sau joaca la baie stropind cu apă nu sunt activități recomandat cu puțin timp înainte de somn.
Faptul că încerci să-l duci la culcare pentru el înseamnă că ratează genul acela de distracție. Totuși, dacă ai continua și încuraja aceste activități, bebelușul tău somnoros ar fi deja prea obosit pentru a adormi liniștit.
„Atunci când se întâmplă acest lucru, le este mai greu să adormă și se vor trezi mai des în timpul nopții“, spune Jodi Mindell, doctorand și autorul cărții „Sleeping Through the Night“, pentru parents.com.
Soluția pentru a adormi
Fă o schimbare în rutina de culcare a bebelușului. Renunță la gâdilat și aruncări distractive, dar și la privitul la televizor, pentru că îi stimulează și le este mai greu să adoarmă. Încearcă mai bine să-i faci bebelușului un masaj, un cântec de leagăn, o poveste sau o înfășurare pentru un copil mai mic.
De asemenea, ar trebui să ții cont de temperamentul bebelușului atunci când alegi un ritual, pentru că nu toate elementele de bază petre a adormi bebelușul funcționează la fel pentru fiecare. Uneori și băia poate fi revigorantă pentru bebeluș. „Unii bebeluși le găsesc palpitante și se agită“, spune Ann Douglas, autoarea cărții Sleep Solutions for Your Baby, Toddler, and Preschooler. În acest caz, o poți muta mai devreme, în timpul zilei.
Fii atentă și la starea ta de spirit, pentru că bebelușii simt dacă ești stresată. „Când îi pregătești de culcare, ar trebui să încetinești și tu“, spune Mindell. „Mișcă-te în liniște și redu intensitatea luminilor. Ora de culcare ar trebui să fie un moment liniștitor pentru bebelulușul tău.“
Bebelușul tău este sensibil la mediul înconjurător
Ai căutat muzica liniștitoare perfectă, ai ales haine confortabile și o lenjerie de la plăcută la atingere, dar bebebelușul nu dă semne că ar de gând să doarmă.
„Unii bebeluși sunt foarte sensibili la mediul lor extern și intern. Ei pot fi deranjați de sunetul telefonului, de senzația unei etichete de îmbrăcăminte sau chiar de senzațiile din corpul lor, cum ar fi digerarea alimentelor“, spune medicul Harvey Karp, creatorul DVD-ului și al cărții „The Happiest Baby on the Block.“ Bebelușii pot ignora aceste senzații în timpul zilei, când există mult zgomot, dar este mult mai greu să facă asta noaptea.
Soluția pentru a adormi
Încearcă să faci mediul înconjurător al bebelușului să fie cât mai liniștitor posibil. Dacă nu ești sigură de ceea ce îl deranjează, începe prin a îndepărta etichetele pijamalelor, folosind cearceafuri mai moi și întunecându-i camera. De asemenea, verifică ca bebelușul să nu fie supraîncălzit.
Pe de altă parte, copilul poate fi deranjat de lipsa de stimulare din cameră, mai ales dacă are mai puțin de 4 luni. „Cât au fost în uter, bebelușii erau ținuți în permanență într-un spațiu strâns, erau legănați și exista întotdeauna zgomot alb. Mulți bebeluși nu se pot relaxa pentru că le lipsește acel calm ritmic”, spune medicul Karp. Un înfășat strâns și un aparat care redă zgomote albe pot ajuta la recrearea acelui sentiment asemănător cu cel din uter.
Nu primește suficientă lumină în timpul zilei
Faptul că îți ții prea mult bebelușul în întuneric, în casă, ar putea să- dăuneze, neștiind să mai facă diferența dintre zi și noapte. „Bebelușii care se expun mai mult la lumină, în timpul zilei, dorm mai bine„, spune Mindell.
Soluția pentru a adormi
Cheia este expunerea la lumina dimineții. „Aceasta suprimă melatonina, un hormon care reglează ciclul somn-veghe, astfel încât să atingă vârful la momentul potrivit“, spune Mindell. Dacă nu poți ieși devreme, mută scaunul bebelușului sau schimbă locul de alăptare în cel mai însorit loc din casă și hrănește-l acolo. O plimbare de dimineață este și ea o idee bună, chiar și într-o zi înnorată, iar dar dacă nu se poate face, aprinde mai multe becuri în casă.
Nu uita însă să le reduci intensitatea cu o oră sau două înainte de culcare. „Vrei ca bebelușul să asocieze lumina și activitatea cu ziua și întunericul și inactivitatea cu noaptea”, spune Karp.
Bebelușului îi place să mănânce noaptea
„Acesta este, probabil, motivul numărul unu pentru care bebelușii au probleme în a adormi“, spune Cathryn Tobin, doctor în medicină, autorul cărții „The Lull-A-Baby Sleep Plan“. Atunci când îți hrănești bebelușul imediat înainte de a-l așeza în pătuț, acesta va asocia alăptarea cu somnul, mai ales dacă îl lași să adoarmă la sân. Acest lucru poate să nu fie o problemă la ora de somn, dar poate deveni una atunci când se trezește la în timpul nopții și are nevoie să mănânce pentru a adormi din nou.
Soluția pentru a adormi
Mindell recomandă să eviți alăptarea înainte de somn, dar încearcă să o muți mai devreme în rutina de somn. Încearcă să alăptezi, apoi să schimbi scutecul și apoi să îi pui bebelușul în pat când este înca treaz. E o idee bună să-ți hrănești bebelușul pentru a se obișnui că dormitorul lor este doar pentru somn.
În cele din urmă, bebelușul va învăța să se liniștească singur când se trezește noaptea. Dar dacă nu se obișnuiește, este posibil să-i fie foame. De aceea Karp sugerează să îi oferi calorii suplimentare pentru a nu se mai trezi noaptea.
De exemplu, dacă ora de culcare este 20:00, hrănește-l la 17:00-18:00. Apoi, oferă-i încă o masă înainte de a-l băga în pat. O altă opțiune este să-l pui la culcare la ora 20.00 și să-l trezești pentru încă o masă înainte să mergi la somn.
Nu poate dormi fără tine
Fie că îl legeni, îi cânți sau îl mângâi pe spate până adoarme, bebelușul a devenit dependent de prezența ta pentru a adormi. Nu este nimic rău în asta, dar trebuie să găsești o soluție convenabilă pentru amândoi.
Soluția pentru a adormi
Nu-l abandona complet. În schimb, petrece din ce în ce mai puțin timp în camera lui, în fiecare noapte. De asemenea, îndepărtează-te și ușor de pătuț, până reușești să ieși complet din cameră, fără se simtă abandonat.
În plus, îl mai poți înfășa. Acest lucru îl face să simtă ca la tine în uter și îl poate ajuta să se calmeze și să se pregătească de somn.