Reclamă

Bebelușul nu vrea să doarmă. Care sunt recomandările specialiștilor

Mamele care au născut recent se confruntă cu oboseala acumulată în timpul sarcinii. După câteva luni, în care bebelușul poate avea un program predictibil de somn, totul se dă peste cap. Te poți confrunta cu treziri nocturne, după-amiezi fără somn și lungi bătălii înainte de culcare. Și, bineînțeles, dacă bebelușul nu vrea să doarmă, nici tu nu vei putea să te odihnești corespunzător. 

Bebeluș vesel, îmbrăcat în body alb cu steluțe bleu, care stă ridicat pe marginea patului din lemn alb
Bebelușul nu vrea să doarmă pentru că ar putea avea prea multe activități distractive înainte de somn și este prea energizat / Shutterstock

Există mai multe motive în spatele obiceiurilor neregulate de somn ale bebelușului. Ar putea fi faptul că este prea energizat înainte de culcare sau că nu se poate desprinde de tine. Nu-ți rămâne decât să fii atentă la nevoile sale.

Bebelușul nu vrea să doarmă: ce recomandă specialiștii

În acest articol poți găsi câteva dintre motivele și soluțiile pentru a reuși să-l adormi fără prea multe bătăi de cap.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O rutină de somn bine pusă la punct și un program de somn construit în baza semnalelor pe care ți le transmite copilului se numără printre aspectele pe care îți recomandăm să le ai în vedere atunci când bebelușul nu vrea să doarmă.

Reclamă

Bebelușul tău are prea multă energie pentru a dormi

Prea multe activități distractive înainte de somn îl pot suprastimula. Aruncatul în aer sau joaca la baie stropind cu apă nu sunt activități recomandat cu puțin timp înainte de somn.

Faptul că încerci să-l duci la culcare pentru el înseamnă că ratează genul acela de distracție. Totuși, dacă ai continua și încuraja aceste activități, bebelușul tău somnoros ar fi deja prea obosit pentru a adormi liniștit.

„Atunci când se întâmplă acest lucru, le este mai greu să adormă și se vor trezi mai des în timpul nopții“, spune Jodi Mindell, doctorand și autorul cărții „Sleeping Through the Night“, pentru parents.com

Soluția pentru a adormi

Fă o schimbare în rutina de culcare a bebelușului. Renunță la gâdilat și aruncări distractive, dar și la privitul la televizor, pentru că îi stimulează și le este mai greu să adoarmă. Încearcă mai bine să-i faci bebelușului un masaj, un cântec de leagăn, o poveste sau o înfășurare pentru un copil mai mic. 

Reclamă

De asemenea, ar trebui să ții cont de temperamentul bebelușului atunci când alegi un ritual, pentru că nu toate elementele de bază petre a adormi bebelușul funcționează la fel pentru fiecare. Uneori și băia poate fi revigorantă pentru bebeluș. „Unii bebeluși le găsesc palpitante și se agită“, spune Ann Douglas, autoarea cărții Sleep Solutions for Your Baby, Toddler, and Preschooler. În acest caz, o poți muta mai devreme, în timpul zilei.

Fii atentă și la starea ta de spirit, pentru că bebelușii simt dacă ești stresată. „Când îi pregătești de culcare, ar trebui să încetinești și tu“, spune Mindell. „Mișcă-te în liniște și redu intensitatea luminilor. Ora de culcare ar trebui să fie un moment liniștitor pentru bebelulușul tău.“

Bebelușul tău este sensibil la mediul înconjurător

Ai căutat muzica liniștitoare perfectă, ai ales haine confortabile și o lenjerie de la plăcută la atingere, dar bebebelușul nu dă semne că ar de gând să doarmă.

„Unii bebeluși sunt foarte sensibili la mediul lor extern și intern. Ei pot fi deranjați de sunetul telefonului, de senzația unei etichete de îmbrăcăminte sau chiar de senzațiile din corpul lor, cum ar fi digerarea alimentelor“, spune medicul Harvey Karp, creatorul DVD-ului și al cărții „The Happiest Baby on the Block.“ Bebelușii pot ignora aceste senzații în timpul zilei, când există mult zgomot, dar este mult mai greu să facă asta noaptea.

Soluția pentru a adormi

Încearcă să faci mediul înconjurător al bebelușului să fie cât mai liniștitor posibil. Dacă nu ești sigură de ceea ce îl deranjează, începe prin a îndepărta etichetele pijamalelor, folosind cearceafuri mai moi și întunecându-i camera. De asemenea, verifică ca bebelușul să nu fie supraîncălzit. 

Pe de altă parte, copilul poate fi deranjat de lipsa de stimulare din cameră, mai ales dacă are mai puțin de 4 luni. „Cât au fost în uter, bebelușii erau ținuți în permanență într-un spațiu strâns, erau legănați și exista întotdeauna zgomot alb. Mulți bebeluși nu se pot relaxa pentru că le lipsește acel calm ritmic”, spune medicul Karp. Un înfășat strâns și un aparat care redă zgomote albe pot ajuta la recrearea acelui sentiment asemănător cu cel din uter.

Nu primește suficientă lumină în timpul zilei

Faptul că îți ții prea mult bebelușul în întuneric, în casă, ar putea să- dăuneze, neștiind să mai facă diferența dintre zi și noapte. „Bebelușii care se expun mai mult la lumină, în timpul zilei, dorm mai bine„, spune Mindell.

Soluția pentru a adormi

Cheia este expunerea la lumina dimineții. „Aceasta suprimă melatonina, un hormon care reglează ciclul somn-veghe, astfel încât să atingă vârful la momentul potrivit“, spune Mindell. Dacă nu poți ieși devreme, mută scaunul bebelușului sau schimbă locul de alăptare în cel mai însorit loc din casă și hrănește-l acolo. O plimbare de dimineață este și ea o idee bună, chiar și într-o zi înnorată, iar dar dacă nu se poate face, aprinde mai multe becuri în casă.

Nu uita însă să le reduci intensitatea cu o oră sau două înainte de culcare. „Vrei ca bebelușul să asocieze lumina și activitatea cu ziua și întunericul și inactivitatea cu noaptea”, spune Karp.

Bebelușului îi place să mănânce noaptea 

„Acesta este, probabil, motivul numărul unu pentru care bebelușii au probleme în a adormi“, spune Cathryn Tobin, doctor în medicină, autorul cărții „The Lull-A-Baby Sleep Plan“. Atunci când îți hrănești bebelușul imediat înainte de a-l așeza în pătuț, acesta va asocia alăptarea cu somnul, mai ales dacă îl lași să adoarmă la sân. Acest lucru poate să nu fie o problemă la ora de somn, dar poate deveni una atunci când se trezește la în timpul nopții și are nevoie să mănânce pentru a adormi din nou.

Soluția pentru a adormi

Mindell recomandă să eviți alăptarea înainte de somn, dar încearcă să o muți mai devreme în rutina de somn. Încearcă să alăptezi, apoi să schimbi scutecul și apoi să îi pui bebelușul în pat când este înca treaz. E o idee bună să-ți hrănești bebelușul  pentru a se obișnui că dormitorul lor este doar pentru somn.

În cele din urmă, bebelușul va învăța să se liniștească singur când se trezește noaptea. Dar dacă nu se obișnuiește, este posibil să-i fie foame. De aceea Karp sugerează să îi oferi calorii suplimentare pentru a nu se mai trezi noaptea.

De exemplu, dacă ora de culcare este 20:00, hrănește-l la 17:00-18:00. Apoi, oferă-i încă o masă înainte de a-l băga în pat. O altă opțiune este să-l pui la culcare la ora 20.00 și să-l trezești pentru încă o masă înainte să mergi la somn. 

Nu poate dormi fără tine

Fie că îl legeni, îi cânți sau îl mângâi pe spate până adoarme, bebelușul a devenit dependent de prezența ta pentru a adormi. Nu este nimic rău în asta, dar trebuie să găsești o soluție convenabilă pentru amândoi.

Soluția pentru a adormi

Nu-l abandona complet. În schimb, petrece din ce în ce mai puțin timp în camera lui, în fiecare noapte. De asemenea, îndepărtează-te și ușor de pătuț, până reușești să ieși complet din cameră, fără se simtă abandonat.  

În plus, îl mai poți înfășa. Acest lucru îl face să simtă ca la tine în uter și îl poate ajuta să se calmeze și să se pregătească de somn. 

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș, îmbrăcat cu o salopetî gri cu dungi albastre, care stă într-un pătuț din lemn, care are deasupra capului un carusel, iar mama sa stă sprinjinită cu mâinile și capul de pătuț, ilustrând Bebelușul plânge când e așezat în pat
Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta și ce poți să faci
Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta și ce poți să faci
Mamă, îmbrăcată cu cămașă și pantaloni din jeans, care poartă ochelari de vedere, cu rame negre, care stă pe o canapea gri și se uită în telefon, în timp ce băiețelul ei, deși are o tabletă la dispoziție, s-a plictisit și stă pe genunchi și o trage pe mama ui de ramele de la ochelari, ilustrând 5 studii legate de folosirea ecranelor
5 studii legate de folosirea ecranelor. De ce părinții ar trebui să renunțe la telefon
5 studii legate de folosirea ecranelor. De ce părinții ar trebui să renunțe la telefon
articol cu video
Ioana Tănase și Mirela Vaida, la interviul DePărinți.ro, aranjate, îmbrăcate elegant
Ioana Tănase a explicat când trebuie să ceară părinții ajutorul unui specialist: „Este o problemă de confuzie între psiholog și psihiatru”
Ioana Tănase a explicat când trebuie să ceară părinții ajutorul unui specialist: „Este o problemă de confuzie între psiholog și psihiatru”
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mamă care își critică fetița, în timp ce stau la o masă
Critica excesivă în copilărie. 7 semne că te-ai confrunta cu ea
Din dorința de a a-i ajuta pe copii, de a-i face să fie mai buni și, implicit, să reușească în viață, mulți părinți își critică excesiv copiii. Însă, de cele mai multe ori, rezultatele nu sunt cele dorite, iar critica excesivă în......
Critica excesivă în copilărie. 7 semne că te-ai confrunta cu ea
2
O femeie care se uită la un raion cu haine pentru bebeluși
Cum să economisești bani pe hainele pentru bebeluși
Te gândești serios la cum ai putea să economisești bani pe hainele pentru bebeluși? Aruncă o privire peste lista întocmită de noi. Ideile propuse te vor ajuta să cheltuiești mai puțini bani pentru hainele micuțului. După cum probabil......
Cum să economisești bani pe hainele pentru bebeluși
3
Un bărbat lipit de un perete, cu lumini ambientale în jur, care își ține partenera însărcinată în brațe
Relațiile intime în timpul sarcinii. Ce ar trebui să știi despre ele 
Sarcina este o perioadă de schimbări pentru ambii parteneri, inclusiv schimbări în relația lor intimă. Mulți viitorii părinți se tem că relațiile intime în timpul sarcinii ar putea răni bebelușul, provocând un avort spontan.......
Relațiile intime în timpul sarcinii. Ce ar trebui să știi despre ele 
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care ține capul bebelușului în palme
29 septembrie, 07:07
Dolicocefalia la nou-născuți: ce trebuie să știi despre forma capului bebelușului
Dolicocefalia la nou-născuți: ce trebuie să știi despre forma capului bebelușului
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
28 septembrie, 06:42
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
O mamă care stă aplecată pe pătuțul bebelușului, în timp ce micuțul nu vrea să adoarmă
28 septembrie, 06:28
Regresia somnului la copii: vârstele la care apare și ce ai de făcut: (4 luni până la 2 ani)
Regresia somnului la copii: vârstele la care apare și ce ai de făcut: (4 luni până la 2 ani)
Bebeluș care stă dezbrăcat și se uită la o seringă galbenă, care i se apropie de braț, pentru a primi unul dintre vaccinurile din schema națională de vaccinare a copiilor
27 septembrie, 08:28
Schema națională de vaccinare a copiilor
Schema națională de vaccinare a copiilor
O mamă și un tată, care stau pe covor cu fetița lor și fac activități împreună
27 septembrie, 06:15
Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala
Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala
O fetiță care pune mâna la ochi atunci când primește vaccinul antigripal
26 septembrie, 07:43
Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră
Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră
Închide