Reclamă

Bebelușul nu vrea să doarmă. Care sunt recomandările specialiștilor

Mamele care au născut recent se confruntă cu oboseala acumulată în timpul sarcinii. După câteva luni, în care bebelușul poate avea un program predictibil de somn, totul se dă peste cap. Te poți confrunta cu treziri nocturne, după-amiezi fără somn și lungi bătălii înainte de culcare. Și, bineînțeles, dacă bebelușul nu vrea să doarmă, nici tu nu vei putea să te odihnești corespunzător. 

Bebeluș vesel, îmbrăcat în body alb cu steluțe bleu, care stă ridicat pe marginea patului din lemn alb
Bebelușul nu vrea să doarmă pentru că ar putea avea prea multe activități distractive înainte de somn și este prea energizat / Shutterstock

Există mai multe motive în spatele obiceiurilor neregulate de somn ale bebelușului. Ar putea fi faptul că este prea energizat înainte de culcare sau că nu se poate desprinde de tine. Nu-ți rămâne decât să fii atentă la nevoile sale.

Bebelușul nu vrea să doarmă: ce recomandă specialiștii

În acest articol poți găsi câteva dintre motivele și soluțiile pentru a reuși să-l adormi fără prea multe bătăi de cap.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O rutină de somn bine pusă la punct și un program de somn construit în baza semnalelor pe care ți le transmite copilului se numără printre aspectele pe care îți recomandăm să le ai în vedere atunci când bebelușul nu vrea să doarmă.

Reclamă

Bebelușul tău are prea multă energie pentru a dormi

Prea multe activități distractive înainte de somn îl pot suprastimula. Aruncatul în aer sau joaca la baie stropind cu apă nu sunt activități recomandat cu puțin timp înainte de somn.

Faptul că încerci să-l duci la culcare pentru el înseamnă că ratează genul acela de distracție. Totuși, dacă ai continua și încuraja aceste activități, bebelușul tău somnoros ar fi deja prea obosit pentru a adormi liniștit.

„Atunci când se întâmplă acest lucru, le este mai greu să adormă și se vor trezi mai des în timpul nopții“, spune Jodi Mindell, doctorand și autorul cărții „Sleeping Through the Night“, pentru parents.com

Soluția pentru a adormi

Fă o schimbare în rutina de culcare a bebelușului. Renunță la gâdilat și aruncări distractive, dar și la privitul la televizor, pentru că îi stimulează și le este mai greu să adoarmă. Încearcă mai bine să-i faci bebelușului un masaj, un cântec de leagăn, o poveste sau o înfășurare pentru un copil mai mic. 

Reclamă

De asemenea, ar trebui să ții cont de temperamentul bebelușului atunci când alegi un ritual, pentru că nu toate elementele de bază petre a adormi bebelușul funcționează la fel pentru fiecare. Uneori și băia poate fi revigorantă pentru bebeluș. „Unii bebeluși le găsesc palpitante și se agită“, spune Ann Douglas, autoarea cărții Sleep Solutions for Your Baby, Toddler, and Preschooler. În acest caz, o poți muta mai devreme, în timpul zilei.

Fii atentă și la starea ta de spirit, pentru că bebelușii simt dacă ești stresată. „Când îi pregătești de culcare, ar trebui să încetinești și tu“, spune Mindell. „Mișcă-te în liniște și redu intensitatea luminilor. Ora de culcare ar trebui să fie un moment liniștitor pentru bebelulușul tău.“

Bebelușul tău este sensibil la mediul înconjurător

Ai căutat muzica liniștitoare perfectă, ai ales haine confortabile și o lenjerie de la plăcută la atingere, dar bebebelușul nu dă semne că ar de gând să doarmă.

„Unii bebeluși sunt foarte sensibili la mediul lor extern și intern. Ei pot fi deranjați de sunetul telefonului, de senzația unei etichete de îmbrăcăminte sau chiar de senzațiile din corpul lor, cum ar fi digerarea alimentelor“, spune medicul Harvey Karp, creatorul DVD-ului și al cărții „The Happiest Baby on the Block.“ Bebelușii pot ignora aceste senzații în timpul zilei, când există mult zgomot, dar este mult mai greu să facă asta noaptea.

Soluția pentru a adormi

Încearcă să faci mediul înconjurător al bebelușului să fie cât mai liniștitor posibil. Dacă nu ești sigură de ceea ce îl deranjează, începe prin a îndepărta etichetele pijamalelor, folosind cearceafuri mai moi și întunecându-i camera. De asemenea, verifică ca bebelușul să nu fie supraîncălzit. 

Pe de altă parte, copilul poate fi deranjat de lipsa de stimulare din cameră, mai ales dacă are mai puțin de 4 luni. „Cât au fost în uter, bebelușii erau ținuți în permanență într-un spațiu strâns, erau legănați și exista întotdeauna zgomot alb. Mulți bebeluși nu se pot relaxa pentru că le lipsește acel calm ritmic”, spune medicul Karp. Un înfășat strâns și un aparat care redă zgomote albe pot ajuta la recrearea acelui sentiment asemănător cu cel din uter.

Nu primește suficientă lumină în timpul zilei

Faptul că îți ții prea mult bebelușul în întuneric, în casă, ar putea să- dăuneze, neștiind să mai facă diferența dintre zi și noapte. „Bebelușii care se expun mai mult la lumină, în timpul zilei, dorm mai bine„, spune Mindell.

Soluția pentru a adormi

Cheia este expunerea la lumina dimineții. „Aceasta suprimă melatonina, un hormon care reglează ciclul somn-veghe, astfel încât să atingă vârful la momentul potrivit“, spune Mindell. Dacă nu poți ieși devreme, mută scaunul bebelușului sau schimbă locul de alăptare în cel mai însorit loc din casă și hrănește-l acolo. O plimbare de dimineață este și ea o idee bună, chiar și într-o zi înnorată, iar dar dacă nu se poate face, aprinde mai multe becuri în casă.

Nu uita însă să le reduci intensitatea cu o oră sau două înainte de culcare. „Vrei ca bebelușul să asocieze lumina și activitatea cu ziua și întunericul și inactivitatea cu noaptea”, spune Karp.

Bebelușului îi place să mănânce noaptea 

„Acesta este, probabil, motivul numărul unu pentru care bebelușii au probleme în a adormi“, spune Cathryn Tobin, doctor în medicină, autorul cărții „The Lull-A-Baby Sleep Plan“. Atunci când îți hrănești bebelușul imediat înainte de a-l așeza în pătuț, acesta va asocia alăptarea cu somnul, mai ales dacă îl lași să adoarmă la sân. Acest lucru poate să nu fie o problemă la ora de somn, dar poate deveni una atunci când se trezește la în timpul nopții și are nevoie să mănânce pentru a adormi din nou.

Soluția pentru a adormi

Mindell recomandă să eviți alăptarea înainte de somn, dar încearcă să o muți mai devreme în rutina de somn. Încearcă să alăptezi, apoi să schimbi scutecul și apoi să îi pui bebelușul în pat când este înca treaz. E o idee bună să-ți hrănești bebelușul  pentru a se obișnui că dormitorul lor este doar pentru somn.

În cele din urmă, bebelușul va învăța să se liniștească singur când se trezește noaptea. Dar dacă nu se obișnuiește, este posibil să-i fie foame. De aceea Karp sugerează să îi oferi calorii suplimentare pentru a nu se mai trezi noaptea.

De exemplu, dacă ora de culcare este 20:00, hrănește-l la 17:00-18:00. Apoi, oferă-i încă o masă înainte de a-l băga în pat. O altă opțiune este să-l pui la culcare la ora 20.00 și să-l trezești pentru încă o masă înainte să mergi la somn. 

Nu poate dormi fără tine

Fie că îl legeni, îi cânți sau îl mângâi pe spate până adoarme, bebelușul a devenit dependent de prezența ta pentru a adormi. Nu este nimic rău în asta, dar trebuie să găsești o soluție convenabilă pentru amândoi.

Soluția pentru a adormi

Nu-l abandona complet. În schimb, petrece din ce în ce mai puțin timp în camera lui, în fiecare noapte. De asemenea, îndepărtează-te și ușor de pătuț, până reușești să ieși complet din cameră, fără se simtă abandonat.  

În plus, îl mai poți înfășa. Acest lucru îl face să simtă ca la tine în uter și îl poate ajuta să se calmeze și să se pregătească de somn. 

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță blondă care stă la masă și mănâncă mai multe vafe cu legume
Vafe cu legume pentru copii. Cum să-i pregătești o masă sănătoasă micuțului tău
Vafe cu legume pentru copii. Cum să-i pregătești o masă sănătoasă micuțului tău
Un băiețel care prepară o rețetă de pizza cu blat de tortilla
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia este o tulburare serioasă ce nu-i ocolește nici măcar pe copiii mici. Potrivit specialiștilor, depresia poate afecta copiii, începând de la vârsta de 4-5 ani. Conform Revistei Române de Pediatrie, depresia la......
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
5
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Parteneri
Cele mai noi
O senă din animația Inside Out 2 care se află pe lista cu cele mai bune filme pentru copii
19 aprilie, 07:01
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Un băiețel care prepară o rețetă de pizza cu blat de tortilla
19 aprilie, 06:43
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
18 aprilie, 07:15
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
18 aprilie, 06:03
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
17 aprilie, 08:44
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
O mămică care își ridică în brațe fetița care poartă un costum de supererou
17 aprilie, 08:03
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Închide