Burnout-ul mamei se referă la epuizarea fizică sau mentală prin care aceasta trec, care poate conduce la depresie sau anxietate. Acestea sunt afecțiuni grave, pentru care este nevoie urgentă de ajutor. În plus, în cazuri extreme, părinții epuizați sunt mai predispuși să își rănească sau să își neglijeze copiii.
Burnout-ul mamei: simptome
Conform whattoexpect.com, cercetătorii au dezvoltat în 2018, Evaluarea epuizării parentale, pentru a identifica și a înțelege mai bine acest fenomen special. Aceștia au descoperit că burnout-ul parental are, de obicei, patru componente.
Sentimentul de epuizare din cauza rolului de părinte
Acest lucru este diferit de oboseala care provine din îngrijirea unui nou-născut care are colici sau a unor copii care au multă energie. Experții spun că părinții epuizați sunt copleșiți și epuizați din punct de vedere psihologic până la un nivel la care simt că nu mai pot suporta stresul de a fi părinți.
Unele persoane ar putea resimți și simptome fizice ale burnout-ului. Acestea pot include durerile de cap, de spate sau musculare, probleme digestive sau legate de somn.
Sentimentul de a fi un părinte rău
Se referă la faptul că nu mai simți că ești un părinte bun și eficient. În plus, îți este rușine de felul în care te comporți ca părinte. De asemenea, e posibil să simți că nu faci suficiente lucruri sau că nu ești suficient de bună. La acestea se adaugă anxietatea legată de fiecare aspect al creșterii copiilor.
Te simți sătulă, frustrată sau nemulțumită de rolul de părinte
Multe mame care se confruntă cu burnout-ul simt că nu mai suportă să joace rolul de părinte și nu-și mai doresc să fie alături de copiii lor. În plus, frustarea și nemulțumirea par să se accentueze pe măsură ce trece timpul.
Distanțarea emoțională față de copii
Experții spun că acesta este cel mai mare semnal de alarmă în cazul burnout-ului mamei. Aceasta nu se simte conectată cu copiii ei și se luptă să le arate afecțiune sau dragoste. De asemenea, s-ar putea să nu găsească nicio bucurie în procesul de parenting și să înceapă să se izoleze de copii sau de persoanele dragi.
Cum se simte o mamă cu burnout
Meseria de părinte este grea și obositoare, dar pentru a ști când intervine burnout-ul, psihologul Anjali Ferguson spune că elementul-cheie este componenta emoțională. În cazul în care te simți obosită fizic, dar încă ești conectată cu copiii tăi și găsești o oarecare bucurie chiar și în zilele grele, cel mai probabil nu este vorba de spre burnout.
„Dar dacă ai această deconectare puternică, în care simți pur și simplu că vrei să te distanțezi de copilul sau de partenerul tău sau de o relație din viața ta, acesta este un mare semnal de alarmă“, spune ea.
Dacă nu ești sigură că este vorba despre burnout, încearcă să răspunzi la câteva întrebări:
- Te epuizează complet activitatea de părinte?
- Te ajută somnul să nu mai fii epuizată?
- Ești copleșită de tot ceea ce ai de făcut ca părinte?
- Simți că ești pe pilot automat sau într-un fel de mod de supraviețuire ca părinte?
- Simți că nu mai ești părintele care vrei să fii?
- Te simți rușinată sau vinovată de abilitățile tale actuale de părinte?
- Ești furioasă, frustrată sau prinsă în capcană de situația ta ca părinte?
- Te îndepărtezi emoțional de copiii tăi? Îți este greu să fii în preajma lor?
Din ce cauză apare burnout-ul mamei
Există câțiva factori cheie care pot cauza burnout-ului mamei. Printre aceștia se pot fi identifica:
- Mama nu primește suficient sprijin. În acest caz, poate fi vorba despre faptul că mama nu primește suficient sprijin din partea partenerului, se confruntă cu dificultăți în îngrijirea copiilor, nu primește ajutor din partea celorlalți membrii ai familiei sau absența sprijinului emoțional. De asemenea, la burnout-ul mamei ar putea contribui și lipsa autoîngrijirii, pentru a susține bunăstarea mentală.
- Stresul financiar sau de altă natură. Dacă pe lângă creșterea copilului, mama consideră că și alte laturi ale vieții sunt dificile și stresante, aceste lucruri pot îngreuna activitatea de părinte.
- Perfecționismul. Părinții cu tendințe perfecționiste simt nevoia de a face totul bine. Aceștia au standarde înalte pentru ei înșiși și pentru copiii lor și pot fi mai expuși riscului de epuizare.
Cum să depășești fenomenul burnout-ul mamei
Din fericire, experții spun că burnout-ul mamei este o afecțiune temporară și tratabilă. Deși s-ar putea să nu poți lua o pauză de la responsabilitățile de la a fi părinte, poți încerca următoarele lucruri:
Găsește sprijin social
Încearcă să vorbești cu cineva în care ai încredere. Poate fi vorba de un membru al familiei sau de o prietenă. Acest lucru te-ar putea face să te simți mai bine și astfel ai putea să mai diminezi o parte din sentimentul de rușinea și vinovăție pe care le-ai putea simți.
Deleagă sarcinile parentale
Nu ezita să ceri ajutor când simți că nu mai poți. „Uneori, pur și simplu nu putem să le facem pe toate și trebuie să fim de acord să cerem ajutor în acele momente“, spune psihologul Ferguson. Poți apela la partener, un alt membru din familie, la o prietenă sau o bonă, dacă ai posibilitatea să angajezi una.
În plus, învață să spui: „nu“ angajamentelor excesive. Fă-ți o listă cu ce poți face și ce nu, pentru a-ți face viața mai ușoară.
Învăță noi abilități parentale
Uneori, burnout-ul mamei apare în momentele de regresie ale somnului bebelușului, în perioada colicilor sau când trebuie să învețe să meargă la oliță. În aceste momente dificile, este posibil să-ți pui la îndoială abilitățile de părinte. Experții spun că învățarea de noi tehnici specifice situației tale, fie că este vorba de citirea unor cărți sau de participarea la un curs, te pot ajuta să te simți mai încrezătoare ca părinte.
Gestionează stresului
Fă o prioritate din a-ți face timp pentru tine și pentru bunăstarea ta. Astfel, vei putea avea grijă și de ceilalți. Poți ieși la o cafea cu o prietenă, la un salon de frumusețe sau la un curs. De asemenea, exercițiile fizice, meditația sau băile calde sunt lucruri care îți pot reduce nivelul de stres.
Vorbește cu un terapeut
Când simți că nimic nu funcționează, apelează la serviciile unui terapeut. Discuția cu acesta îți poate valida sentimentele, îți poate oferi sprijin emoțional și te poate ajuta să dezvolți abilități specifice de adaptare pe care le-ai putea pune în aplicare.