Reclamă

Burnout-ul mamei. Care sunt simptomele și cum îl poți gestiona

După ce nasc, multe mămici sunt fericite că și-au cunoscut bebelușul. Însă, în același timp, se confruntă și cu o stare de oboseală din cauza insomniilor acumulate în timpul sarcinii și după aceea. La fel ca și în cazul stresului și oboselii acumulate la locul de muncă, apare același fenomen și în cazul proaspetelor mămici. Este vorba despre burnout-ul mamei, despre care poți citi mai multe, mai jos.

Mamă, care stă pe un pat cu spătar maro, cu multe perne în spate, îmbrăcată cu o pijama bej, își ține o mână la cap și bebelușul în cealaltă mână, ilustrând burnout-ul mamei
Burnout-ul mamei este diferit de oboseala care provine din îngrijirea unui nou-născut cu colici sau a unui copil care are multă energie / Shutterstock

Burnout-ul mamei se referă la epuizarea fizică sau mentală prin care aceasta trec, care poate conduce la depresie sau anxietate. Acestea sunt afecțiuni grave, pentru care este nevoie urgentă de ajutor. În plus, în cazuri extreme, părinții epuizați sunt mai predispuși să își rănească sau să își neglijeze copiii.

Burnout-ul mamei: simptome

Conform whattoexpect.com, cercetătorii au dezvoltat în 2018, Evaluarea epuizării parentale, pentru a identifica și a înțelege mai bine acest fenomen special. Aceștia au descoperit că burnout-ul parental are, de obicei, patru componente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sentimentul de epuizare din cauza rolului de părinte

Acest lucru este diferit de oboseala care provine din îngrijirea unui nou-născut care are colici sau a unor copii care au multă energie. Experții spun că părinții epuizați sunt copleșiți și epuizați din punct de vedere psihologic până la un nivel la care simt că nu mai pot suporta stresul de a fi părinți.

Unele persoane ar putea resimți și simptome fizice ale burnout-ului. Acestea pot include durerile de cap, de spate sau musculare, probleme digestive sau legate de somn.

Reclamă

Sentimentul de a fi un părinte rău 

Se referă la faptul că nu mai simți că ești un părinte bun și eficient. În plus, îți este rușine de felul în care te comporți ca părinte. De asemenea, e posibil să simți că nu faci suficiente lucruri sau că nu ești suficient de bună. La acestea se adaugă anxietatea legată de fiecare aspect al creșterii copiilor.

Te simți sătulă, frustrată sau nemulțumită de rolul de părinte

Multe mame care se confruntă cu burnout-ul simt că nu mai suportă să joace rolul de părinte și nu-și mai doresc să fie alături de copiii lor. În plus, frustarea și nemulțumirea par să se accentueze pe măsură ce trece timpul.

Distanțarea emoțională față de copii

Experții spun că acesta este cel mai mare semnal de alarmă în cazul burnout-ului mamei. Aceasta nu se simte conectată cu copiii ei și se luptă să le arate afecțiune sau dragoste. De asemenea, s-ar putea să nu găsească nicio bucurie în procesul de parenting și să înceapă să se izoleze de copii sau de persoanele dragi.

Reclamă

Cum se simte o mamă cu burnout

Meseria de părinte este grea și obositoare, dar pentru a ști când intervine burnout-ul, psihologul Anjali Ferguson spune că elementul-cheie este componenta emoțională. În cazul în care te simți obosită fizic, dar încă ești conectată cu copiii tăi și găsești o oarecare bucurie chiar și în zilele grele, cel mai probabil nu este vorba de spre burnout.

„Dar dacă ai această deconectare puternică, în care simți pur și simplu că vrei să te distanțezi de copilul sau de partenerul tău sau de o relație din viața ta, acesta este un mare semnal de alarmă“, spune ea.

Dacă nu ești sigură că este vorba despre burnout, încearcă să răspunzi la câteva întrebări:

  • Te epuizează complet activitatea de părinte?
  • Te ajută somnul să nu mai fii epuizată? 
  • Ești copleșită de tot ceea ce ai de făcut ca părinte?
  • Simți că ești pe pilot automat sau într-un fel de mod de supraviețuire ca părinte?
  • Simți că nu mai ești părintele care vrei să fii?
  • Te simți rușinată sau vinovată de abilitățile tale actuale de părinte?
  • Ești furioasă, frustrată sau prinsă în capcană de situația ta ca părinte?
  • Te îndepărtezi emoțional de copiii tăi? Îți este greu să fii în preajma lor?

Din ce cauză apare burnout-ul mamei  

Există câțiva factori cheie care pot cauza burnout-ului mamei. Printre aceștia se pot fi identifica:

  • Mama nu primește suficient sprijin. În acest caz, poate fi vorba despre faptul că mama nu primește suficient sprijin din partea partenerului, se confruntă cu dificultăți în îngrijirea copiilor, nu primește ajutor din partea celorlalți membrii ai familiei sau absența sprijinului emoțional. De asemenea, la burnout-ul mamei ar putea contribui și lipsa autoîngrijirii, pentru a susține bunăstarea mentală.
  • Stresul financiar sau de altă natură. Dacă pe lângă creșterea copilului, mama consideră că și alte laturi ale vieții sunt dificile și stresante, aceste lucruri pot îngreuna activitatea de părinte.
  • Perfecționismul. Părinții cu tendințe perfecționiste simt nevoia de a face totul bine. Aceștia au standarde înalte pentru ei înșiși și pentru copiii lor și pot fi mai expuși riscului de epuizare.

Cum să depășești fenomenul burnout-ul mamei

Din fericire, experții spun că burnout-ul mamei este o afecțiune temporară și tratabilă. Deși s-ar putea să nu poți lua o pauză de la responsabilitățile de la a fi părinte, poți încerca următoarele lucruri: 

Găsește sprijin social

Încearcă să vorbești cu cineva în care ai încredere. Poate fi vorba de un membru al familiei sau de o prietenă. Acest lucru te-ar putea face să te simți mai bine și astfel ai putea să mai diminezi o parte din sentimentul de rușinea și vinovăție pe care le-ai putea simți.

Deleagă sarcinile parentale

Nu ezita să ceri ajutor când simți că nu mai poți. „Uneori, pur și simplu nu putem să le facem pe toate și trebuie să fim de acord să cerem ajutor în acele momente“, spune psihologul Ferguson. Poți apela la partener, un alt membru din familie, la o prietenă sau o bonă, dacă ai posibilitatea să angajezi una. 

În plus, învață să spui: „nu“ angajamentelor excesive. Fă-ți o listă cu ce poți face și ce nu, pentru a-ți face viața mai ușoară. 

Învăță noi abilități parentale

Uneori, burnout-ul mamei apare în momentele de regresie ale somnului bebelușului, în perioada colicilor sau când trebuie să învețe să meargă la oliță. În aceste momente dificile, este posibil să-ți pui la îndoială abilitățile de părinte. Experții spun că învățarea de noi tehnici specifice situației tale, fie că este vorba de citirea unor cărți sau de participarea la un curs, te pot ajuta să te simți mai încrezătoare ca părinte.

Gestionează stresului

Fă o prioritate din a-ți face timp pentru tine și pentru bunăstarea ta. Astfel, vei putea avea grijă și de ceilalți. Poți ieși la o cafea cu o prietenă, la un salon de frumusețe sau la un curs. De asemenea, exercițiile fizice, meditația sau băile calde sunt lucruri care îți pot reduce nivelul de stres. 

Vorbește cu un terapeut

Când simți că nimic nu funcționează, apelează la serviciile unui terapeut. Discuția cu acesta îți poate valida sentimentele, îți poate oferi sprijin emoțional și te poate ajuta să dezvolți abilități specifice de adaptare pe care le-ai putea pune în aplicare.

Te-ar mai putea interesa și
Mama doarme cu ochelarii pe ochi
Cum poate o mamă să doarmă mai bine: trucuri pentru somn odihnitor
Cum poate o mamă să doarmă mai bine: trucuri pentru somn odihnitor
Mamă singură, îmbrăcată cu o bluzaă albă cu dungi gri și jeanși, stă pe o canapea gri, cu picioarele ridicate, sprijinită cu mâna pe un genunchi și îți duce mâna la cap, iar pe fundal, în spate, se regăsește mobilier de bucătărie, ilustrând stresul de a fi părinte singur
Stresul de a fi părinte singur. Ce efecte poate avea asupra ta și cum îl poți combate 
Stresul de a fi părinte singur. Ce efecte poate avea asupra ta și cum îl poți combate 
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Anxietatea în cazul celor mici este din ce în ce mai întâlnită. Află ce să faci când copilul nu vrea la școală și cum îl poți motiva în acest sens. Am evaluat mai multe sfaturi ale specialiștilor și le-am notat pe cele mai bune.......
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Școala urmează să înceapă, iar mămicile au nevoie de idei rapide și sănătoase pentru pachetul celui mic. Dacă îți dorești să-i oferi copilului tăi o alimentație sănătoasă, atunci ia în calcul și această rețetă de crackers cu......
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
4
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Să fii într-o relație aduce cu sine un sentiment de împlinire. Nu doar că oferă o nouă perspectivă asupra vieții, dar oferă șansa de a crește în mod sănătos alături de o altă persoană. Află care sunt cele mai comune probleme în......
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
5
Femeie însărcinată alături de familie, zâmbește
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Știm că organismul și corpul uman poate îndura foarte multe și se poate regenera în timp. În momentul în care rămân însărcinate, femeile sunt conștiente că trebuie să afle tot mai multe informații despre această nouă etapă a......
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
O mămică ce pregătește brioșe cu legume împreună cu fetița sa
5 septembrie, 06:52
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Cadru didactic care bate palma cu elevii aflați în bănci
4 septembrie, 07:54
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
O fetiță care stă la birou și se freacă la ochi
4 septembrie, 07:36
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Închide