Reclamă

Burnout-ul mamei. Care sunt simptomele și cum îl poți gestiona

După ce nasc, multe mămici sunt fericite că și-au cunoscut bebelușul. Însă, în același timp, se confruntă și cu o stare de oboseală din cauza insomniilor acumulate în timpul sarcinii și după aceea. La fel ca și în cazul stresului și oboselii acumulate la locul de muncă, apare același fenomen și în cazul proaspetelor mămici. Este vorba despre burnout-ul mamei, despre care poți citi mai multe, mai jos.

Mamă, care stă pe un pat cu spătar maro, cu multe perne în spate, îmbrăcată cu o pijama bej, își ține o mână la cap și bebelușul în cealaltă mână, ilustrând burnout-ul mamei
Burnout-ul mamei este diferit de oboseala care provine din îngrijirea unui nou-născut cu colici sau a unui copil care are multă energie / Shutterstock

Burnout-ul mamei se referă la epuizarea fizică sau mentală prin care aceasta trec, care poate conduce la depresie sau anxietate. Acestea sunt afecțiuni grave, pentru care este nevoie urgentă de ajutor. În plus, în cazuri extreme, părinții epuizați sunt mai predispuși să își rănească sau să își neglijeze copiii.

Burnout-ul mamei: simptome

Conform whattoexpect.com, cercetătorii au dezvoltat în 2018, Evaluarea epuizării parentale, pentru a identifica și a înțelege mai bine acest fenomen special. Aceștia au descoperit că burnout-ul parental are, de obicei, patru componente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sentimentul de epuizare din cauza rolului de părinte

Acest lucru este diferit de oboseala care provine din îngrijirea unui nou-născut care are colici sau a unor copii care au multă energie. Experții spun că părinții epuizați sunt copleșiți și epuizați din punct de vedere psihologic până la un nivel la care simt că nu mai pot suporta stresul de a fi părinți.

Unele persoane ar putea resimți și simptome fizice ale burnout-ului. Acestea pot include durerile de cap, de spate sau musculare, probleme digestive sau legate de somn.

Reclamă

Sentimentul de a fi un părinte rău 

Se referă la faptul că nu mai simți că ești un părinte bun și eficient. În plus, îți este rușine de felul în care te comporți ca părinte. De asemenea, e posibil să simți că nu faci suficiente lucruri sau că nu ești suficient de bună. La acestea se adaugă anxietatea legată de fiecare aspect al creșterii copiilor.

Te simți sătulă, frustrată sau nemulțumită de rolul de părinte

Multe mame care se confruntă cu burnout-ul simt că nu mai suportă să joace rolul de părinte și nu-și mai doresc să fie alături de copiii lor. În plus, frustarea și nemulțumirea par să se accentueze pe măsură ce trece timpul.

Distanțarea emoțională față de copii

Experții spun că acesta este cel mai mare semnal de alarmă în cazul burnout-ului mamei. Aceasta nu se simte conectată cu copiii ei și se luptă să le arate afecțiune sau dragoste. De asemenea, s-ar putea să nu găsească nicio bucurie în procesul de parenting și să înceapă să se izoleze de copii sau de persoanele dragi.

Reclamă

Cum se simte o mamă cu burnout

Meseria de părinte este grea și obositoare, dar pentru a ști când intervine burnout-ul, psihologul Anjali Ferguson spune că elementul-cheie este componenta emoțională. În cazul în care te simți obosită fizic, dar încă ești conectată cu copiii tăi și găsești o oarecare bucurie chiar și în zilele grele, cel mai probabil nu este vorba de spre burnout.

„Dar dacă ai această deconectare puternică, în care simți pur și simplu că vrei să te distanțezi de copilul sau de partenerul tău sau de o relație din viața ta, acesta este un mare semnal de alarmă“, spune ea.

Dacă nu ești sigură că este vorba despre burnout, încearcă să răspunzi la câteva întrebări:

 • Te epuizează complet activitatea de părinte?
 • Te ajută somnul să nu mai fii epuizată? 
 • Ești copleșită de tot ceea ce ai de făcut ca părinte?
 • Simți că ești pe pilot automat sau într-un fel de mod de supraviețuire ca părinte?
 • Simți că nu mai ești părintele care vrei să fii?
 • Te simți rușinată sau vinovată de abilitățile tale actuale de părinte?
 • Ești furioasă, frustrată sau prinsă în capcană de situația ta ca părinte?
 • Te îndepărtezi emoțional de copiii tăi? Îți este greu să fii în preajma lor?

Din ce cauză apare burnout-ul mamei  

Există câțiva factori cheie care pot cauza burnout-ului mamei. Printre aceștia se pot fi identifica:

 • Mama nu primește suficient sprijin. În acest caz, poate fi vorba despre faptul că mama nu primește suficient sprijin din partea partenerului, se confruntă cu dificultăți în îngrijirea copiilor, nu primește ajutor din partea celorlalți membrii ai familiei sau absența sprijinului emoțional. De asemenea, la burnout-ul mamei ar putea contribui și lipsa autoîngrijirii, pentru a susține bunăstarea mentală.
 • Stresul financiar sau de altă natură. Dacă pe lângă creșterea copilului, mama consideră că și alte laturi ale vieții sunt dificile și stresante, aceste lucruri pot îngreuna activitatea de părinte.
 • Perfecționismul. Părinții cu tendințe perfecționiste simt nevoia de a face totul bine. Aceștia au standarde înalte pentru ei înșiși și pentru copiii lor și pot fi mai expuși riscului de epuizare.

Cum să depășești fenomenul burnout-ul mamei

Din fericire, experții spun că burnout-ul mamei este o afecțiune temporară și tratabilă. Deși s-ar putea să nu poți lua o pauză de la responsabilitățile de la a fi părinte, poți încerca următoarele lucruri: 

Găsește sprijin social

Încearcă să vorbești cu cineva în care ai încredere. Poate fi vorba de un membru al familiei sau de o prietenă. Acest lucru te-ar putea face să te simți mai bine și astfel ai putea să mai diminezi o parte din sentimentul de rușinea și vinovăție pe care le-ai putea simți.

Deleagă sarcinile parentale

Nu ezita să ceri ajutor când simți că nu mai poți. „Uneori, pur și simplu nu putem să le facem pe toate și trebuie să fim de acord să cerem ajutor în acele momente“, spune psihologul Ferguson. Poți apela la partener, un alt membru din familie, la o prietenă sau o bonă, dacă ai posibilitatea să angajezi una. 

În plus, învață să spui: „nu“ angajamentelor excesive. Fă-ți o listă cu ce poți face și ce nu, pentru a-ți face viața mai ușoară. 

Învăță noi abilități parentale

Uneori, burnout-ul mamei apare în momentele de regresie ale somnului bebelușului, în perioada colicilor sau când trebuie să învețe să meargă la oliță. În aceste momente dificile, este posibil să-ți pui la îndoială abilitățile de părinte. Experții spun că învățarea de noi tehnici specifice situației tale, fie că este vorba de citirea unor cărți sau de participarea la un curs, te pot ajuta să te simți mai încrezătoare ca părinte.

Gestionează stresului

Fă o prioritate din a-ți face timp pentru tine și pentru bunăstarea ta. Astfel, vei putea avea grijă și de ceilalți. Poți ieși la o cafea cu o prietenă, la un salon de frumusețe sau la un curs. De asemenea, exercițiile fizice, meditația sau băile calde sunt lucruri care îți pot reduce nivelul de stres. 

Vorbește cu un terapeut

Când simți că nimic nu funcționează, apelează la serviciile unui terapeut. Discuția cu acesta îți poate valida sentimentele, îți poate oferi sprijin emoțional și te poate ajuta să dezvolți abilități specifice de adaptare pe care le-ai putea pune în aplicare.

Te-ar mai putea interesa și
Mamă singură, îmbrăcată cu o bluzaă albă cu dungi gri și jeanși, stă pe o canapea gri, cu picioarele ridicate, sprijinită cu mâna pe un genunchi și îți duce mâna la cap, iar pe fundal, în spate, se regăsește mobilier de bucătărie, ilustrând stresul de a fi părinte singur
Stresul de a fi părinte singur. Ce efecte poate avea asupra ta și cum îl poți combate 
Stresul de a fi părinte singur. Ce efecte poate avea asupra ta și cum îl poți combate 
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un bărbat lipit de un perete, cu lumini ambientale în jur, care își ține partenera însărcinată în brațe
Relațiile intime în timpul sarcinii. Ce ar trebui să știi despre ele 
Sarcina este o perioadă de schimbări pentru ambii parteneri, inclusiv schimbări în relația lor intimă. Mulți viitorii părinți se tem că relațiile intime în timpul sarcinii ar putea răni bebelușul, provocând un avort spontan.......
Relațiile intime în timpul sarcinii. Ce ar trebui să știi despre ele 
2
O mamă care stă aplecată pe pătuțul bebelușului, în timp ce micuțul nu vrea să adoarmă
Regresia somnului la copii: vârstele la care apare și ce ai de făcut: (4 luni până la 2 ani)
Bebelușul tău a început să se trezească din ce în ce mai des noaptea, deși până acum dormea bine? S-ar putea să se confrunte cu ceea ce specialiștii numesc regresia somnului la copii. Regresia somnului la copii este o etapă normală în......
Regresia somnului la copii: vârstele la care apare și ce ai de făcut: (4 luni până la 2 ani)
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
articol cu video
Miruna Ioani, într-o bluză portocalie, cu colierul cu creioane la gât
Miruna Ioani a vorbit despre dinții copiilor la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Totul despre erupție, îngrijire și prevenția cariilor
Miruna Ioani a vorbit despre dinții copiilor la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Provocările alături de copii sunt la fel de importante ca si clipele magice cu ei, așa că în cel mai recent episod DePărinți.ro, un medic......
Miruna Ioani a vorbit despre dinții copiilor la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Totul despre erupție, îngrijire și prevenția cariilor
5
O mamă care ține capul bebelușului în palme
Dolicocefalia la nou-născuți: ce trebuie să știi despre forma capului bebelușului
Bebelușii sunt unici, iar acest lucru se aplică inclusiv în cazul formei capului. Unii se nasc cu un cap perfect rotund, alții îl au puțin turtit, iar unii îl pot avea mai alungit sau mai pătrățos. Află mai multe despre dolicocefalia la......
Dolicocefalia la nou-născuți: ce trebuie să știi despre forma capului bebelușului
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș care stă dezbrăcat și se uită la o seringă galbenă, care i se apropie de braț, pentru a primi unul dintre vaccinurile din schema națională de vaccinare a copiilor
27 septembrie, 08:28
Schema națională de vaccinare a copiilor
Schema națională de vaccinare a copiilor
O mamă și un tată, care stau pe covor cu fetița lor și fac activități împreună
27 septembrie, 06:15
Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala
Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala
O fetiță care pune mâna la ochi atunci când primește vaccinul antigripal
26 septembrie, 07:43
Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră
Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră
O fetiță care se spală pe mâini împreună cu mama ei, ambele îmbrăcate în bluze de culoare albastră
26 septembrie, 06:33
De ce este important spălatul pe mâini: când, cum și cu ce să te speli
De ce este important spălatul pe mâini: când, cum și cu ce să te speli
Față de bebeluș, care are Nevus simplex între sprâncene
25 septembrie, 06:59
Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși
Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși
Medic îmbrăcat cu bluză albastră șoi pantaloni albi, care stă în genunchi, pe o saltea roșie și explică pe o păpușă cu se acordă primul ajutor pediatric
25 septembrie, 06:22
Primul ajutor pediatric. Cum să acționezi când apar primele accidente
Primul ajutor pediatric. Cum să acționezi când apar primele accidente
Închide