Deși este posibil să ai boala Hashimoto, să rămâi gravidă și să dai naștere unui copil la termen, există riscuri pe care trebuie să le ai în vedere. Este important să ai o legătură strânsă și de încredere cu medicul ginecolog care îți monitorizează sarcina dacă suferi de această afecțiune.
Boala Hashimoto în sarcină: riscuri
Deși unele femei cu boala Hashimoto se confruntă cu probleme de fertilitate, afecțiunea nu îți ia toate șansele de a avea un copil sănătos. Cu toate acestea, boala Hashimoto este o cauză frecventă de avort spontan, mai ales la începutul sarcinii. Din păcate, afecțiunea poate duce, de asemenea, la preeclampsie, dezlipirea placentară și anemie.
Avort
Boala Hashimoto poate face ca nașterea la termen să fie mai dificilă. Multe avorturi spontane cauzate de boala Hashimoto apar în primele opt săptămâni de la concepție, dar pot apărea în orice stadiu al sarcinii.
Dacă ai fost diagnosticată cu boala Hashimoto, cel mai probabil medicul îți va prescrie un înlocuitor de hormoni tiroidieni pentru a se asigura că hormonii tiroidieni se află în nivelul normal necesar pentru ca organismul să funcționeze corect în timpul sarcinii. Doza acestui medicament trebuie să fie precisă pentru a susține sănătatea mamei și a fătului.
Preeclampsie
Boala Hashimoto poate fi asociată și cu preeclampsia, o afecțiune caracterizată prin hipertensiune arterială la femeile însărcinate. Este mai frecventă în a doua jumătate a sarcinii. Cazurile severe pot duce la multe complicații pentru mamă precum leziuni hepatice și renale, dar și pentru făt. Bebelușul în curs de dezvoltare se poate confrunta cu restricție de creștere fetală, naștere prematură, deces.
Femeile cu boala Hashimoto sunt mai predispuse să dezvolte preeclampsie în timpul sarcinii. Femeile care au o greutate pentru medie, au o vârstă mai înaintată sau au comorbidități semnificative în timpul sarcinii pot avea mai multe șanse de a dezvolta preeclampsie severă.
Dezlipirea de placentă
Boala Hashimoto este asociată cu dezlipirea de placentă. Aceasta din urmă e mai frecventă în a doua jumătate a sarcinii. Dacă placenta este detașată prea devreme de uter, accesul copilului la oxigen, sânge și nutrienți va fi blocat. Majoritatea dezlipirilor de placentă duc la naștere prematură. Vestea bună e că dacă dezlipirea este ușoară, se poate repara singură sau medicii pot interveni pentru a o replasa.
Anemie
Femeile cu boala Hashimoto au mai multe șanse de a se confrunta cu anemie în timpul sarcinii. Anemia, care apare adesea din cauza lipsei de fier sau de vitamina B12, poate cauza stare constantă de oboseală, ameţeală, piele palidă, amețeli, depresie, dureri în piept.
Acest lucru devine mai evident în sarcină deoarece boala Hashimoto poate afecta absorbția fierului. Anemia în timpul sarcinii este tratată cu suplimente de fier.
Cum afectează boala Hashimoto fătul
Specialiștii spun că dacă afecțiunea nu este tratată, fătul în curs de dezvoltare poate avea greutate mică la naștere, se poate naște prematur, îi poate cauza decesul.
Creierul și sistemul nervos al bebelușului prezintă un risc mare de probleme de dezvoltare, deoarece hormonul tiroidian joacă un rol major în dezvoltarea lor.