Reclamă

Preeclampsia în timpul sarcinii. Principalele semne și simptome și cum se poate trata

Sarcina vine la pachet cu bucuria de a avea un copil, dar și cu multe schimbări atât fizice, cât și emoționale. Unele infecții comune, cum ar fi răceala obișnuită sau o infecție a pielii, nu cauzează, de obicei, probleme grave, dar există și anumite afecțiuni care sunt periculoase atât pentru tine, cât și pentru copilul tău. Printre acestea se numără și preeclampsia, o afecțiune gravă care are legătură cu tensiunea arteriale care apare în timpul sarcinii. 

Publicat: 24 octombrie 2023, 06:46
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu maiou alb și cardigan bej, care se confruntă cu preeclampsia și a venit în cabinetul medicului pentru a-i verifica tensiunea cu aparat de luat tensiunea pe care i l-a pus pe braț
 Studiile spun că preeclampsia poate fi mai frecventă la mamele aflate la prima sarcină, dar nu se știe de ce doar unele persoane o dezvoltă / Shutterstock

De obicei, femeile însărcinate dezvoltă preeclampsie după săptămâna 20 de sarcină. Acestea au adesea tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială) și niveluri ridicate de proteine în urină (proteinurie). Din cauza acestor riscurilor pe care le prezintă, preeclampsia trebuie să fie tratată de un medic.

Ce se întâmplă atunci când ai preeclampsie

Atunci când te confrunți cu preeclampsia, inima este supusă stresului, dar și alte organe și poate provoca complicații grave. De asemenea, poate afecta alimentarea cu sânge a placentei, iar acest lucru poate afecta funcția ficatului și a rinichilor sau poate cauza acumularea de lichid în plămâni. Prezența proteinelor în urină reprezintă un semn de disfuncție renală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Preeclampsia este o afecțiune specifică sarcinii, care complică până la 8% din toate nașterile din întreaga lume. Studiile spun că preeclampsia poate fi mai frecventă la mamele aflate la prima sarcină, dar nu se știe exact de ce unele doar unele persoane o dezvoltă. 

Preeclampsia apare de obicei după săptămâna 20 de sarcină, dar poate apărea mai devreme. Cele mai multe dintre cazuri apar când sarcina se apropie de termen (37 de săptămâni de gestație), dar poate apărea și după naștere (preeclampsie postpartum).

 • Unii factori care vă pot expune la un risc mai mare sunt:
 • Antecedente de hipertensiune arterială, boli renale sau diabet.
 • Sarcină multiplă.
Reclamă
 • Antecedente familiale de preeclampsie.
 • Afecțiuni autoimune, cum ar fi lupusul.
 • Obezitatea.

Semnele și simptomele preeclampsiei

Multe persoane cu preeclampsie nu au niciun simptom și află despre aceasta abia când nu li se verifică tensiunea arterială și urina, la o consultație prenatală.

În cazul în care există semne și simptome, primele remarcate sunt tensiunea arterială ridicată, prezența proteinelor în urină și retenția de apă. Retenția de apă poate cauza creșterea în greutate și umflarea.

Alte semne de preeclampsie includ:

 • Dureri de cap.
 • Vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină.
 • Pete întunecate care apar în vedere.
 • Dureri abdominale în partea dreaptă.
 • Umflarea mâinilor și a feței (edem).
 • Dificultăți de respirație.

Dacă preeclampsia este severă, este posibil să fiți internată în spital pentru o observație mai atentă sau să aveți nevoie să nașteți cât mai curând posibil. Medicur ar putea să-ți  administreze medicamente pentru tensiune arterială ridicată sau pentru a ajuta plămânii fătului să se dezvolte înainte de naștere. Preeclampsia severă poate include următoarele simptome:

 • Tensiunea arterială este de 160/110 mmHg sau mai mare.
 • Scăderea funcției renale sau hepatice.
 • Lichid în plămâni.
 • Niveluri scăzute ale trombocitelor din sânge (trombocitopenie).
 • Scăderea producției de urină.

Cauzele preeclampsiei

Nimeni nu este pe deplin sigur, dar se crede că preeclampsia provine de la o problemă de sănătate a placentei (organul care se dezvoltă în uter în timpul sarcinii și care este responsabil pentru furnizarea de oxigen și nutrienți pentru bebeluș). În cazul preeclampsiei, alimentarea cu sânge a placentei ar putea fi diminuată, iar acest lucru poate duce la probleme atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Cum se tratează preeclampsia

Tratamentul depinde, în general, de cât de severă este preeclampsia și de cât de avansată este sarcina.

Dacă ești aproape de termen complet (37 de săptămâni de sarcină sau mai mult), cel mai probabi ți se va recomanda să naști mai devreme, prin cezariană. Medicul poate administra medicamente pentru a ajuta plămânii bebelușului să se dezvolte și pentru a vă gestiona tensiunea arterială până când acesta poate fi adus pe lume. 

Dacă preeclampsia se dezvoltă mai devreme în timpul sarcinii, vei fi monitorizată îndeaproape. Vei avea mai multe consultații prenatale, inclusiv ecografii, teste de urină și recoltări de sânge. De asemenea, este posibil să ți se ceară să-ți verifici tensiunea arterială la domiciliu, iar dacă ai preeclampsie severă, ai putea rămâne în spital, până la nașterea bebelușului.

În timpul travaliului și după naștere, adesea, se administrează magneziu intravenos pentru a preveni apariția eclampsiei (crize convulsive din cauza preeclampsiei). De obicei, preeclampsia dispare de obicei la câteva zile sau săptămâni, după naștere.

Cum îmi pot reduce riscul de a face preeclampsie

Există câteva măsuri care pot fi luate, înainte și în timpul sarcinii, pentru a reduce șansele de a dezvolta preeclampsie. Acești pași pot include:

 • Scăderea în greutate dacă aveți supraponderalitate/obezitate (înainte de creșterea în greutate legată de sarcină).
 • Controlul tensiunii arteriale și al glicemiei (dacă ați avut tensiune arterială ridicată sau diabet înainte de sarcină).
 • Menținerea unei rutine regulate de exerciții fizice.
 • Obținerea unui somn suficient.
 • Mâncând alimente sănătoase, sărace în sare și evitând cofeina.

În plus, s-a demonstrat că administrarea zilnică a unei aspirine scade riscul de apariție a preeclampsiei cu aproximativ 15%. Dacă ai factori de risc pentru preeclampsie, medicul poate recomanda să începi administrarea de aspirină la începutul sarcinii (până la 12 săptămâni de gestație).

Complicații frecvente ale preeclampsiei

Dacă nu este tratată, preeclampsia poate fi potențial fatală atât pentru dumneavoastră, cât și pentru făt.

Înainte de naștere, cele mai frecvente complicații sunt nașterea prematură, greutatea mică la naștere sau dezlipirea placentei.

Preeclampsia poate provoca sindromul HELLP (hemoliză, enzime hepatice crescute și număr scăzut de trombocite). Acest lucru se întâmplă atunci când preeclampsia afectează ficatul și globulele roșii și interferează cu coagularea sângelui. În plus, te poți confrunta cu vederea încețoșată, dureri în piept, dureri de cap și sângerări nazale.

După ce ai născut, este posibil să ai un risc crescut de:

 • Boală de rinichi.
 • Atac de cord.
 • Accident vascular cerebral.
 • Dezvoltarea preeclampsiei în sarcinile viitoare.

Când să mergi la medic

Preeclampsia poate fi o afecțiune fatală în timpul sarcinii și cel mai bine ar fi să discuți cu ginecologul dacă ai următoarele simptome:

 • Contracții sau convulsii.
 • Dificultăți de respirație.
 • Durere ascuțită în abdomen, în special în partea dreaptă.
 • Vedere încețoșată.
 • Durere de cap severă care nu dispare.
 • Vedere cu pete întunecate, care nu dispar.
Te-ar mai putea interesa și
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Femeie însărcinată, care stă pe pat, cu bustieră albă și cardigan bej, cu burta descoperiță și o mână pe ea și cealaltă la mijloc
Sarcina după 35 de ani: riscurile implicate
Sarcina după 35 de ani: riscurile implicate
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama și fetița gătesc împreună
17 iunie, 08:22
Lasă copilul să preia inițiativa: iată ce spune un studiu despre acest fapt
Lasă copilul să preia inițiativa: iată ce spune un studiu despre acest fapt
Bebeluș mănâncă brioșe
17 iunie, 07:24
Cele mai bune rețete de brioșe pentru bebeluși
Cele mai bune rețete de brioșe pentru bebeluși
Un cuplu la medicul ginecolog
16 iunie, 08:52
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Părinții și copiii iau masa împreună
16 iunie, 08:28
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Mama îl dă pe copil cu cremă cu protecție solară
15 iunie, 07:54
Cum îngrijești pielea copilului vara
Cum îngrijești pielea copilului vara
Fata stă pe canapea și vorbește la telefon
15 iunie, 06:49
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
Închide