Reclamă

Preeclampsia în timpul sarcinii. Principalele semne și simptome și cum se poate trata

Sarcina vine la pachet cu bucuria de a avea un copil, dar și cu multe schimbări atât fizice, cât și emoționale. Unele infecții comune, cum ar fi răceala obișnuită sau o infecție a pielii, nu cauzează, de obicei, probleme grave, dar există și anumite afecțiuni care sunt periculoase atât pentru tine, cât și pentru copilul tău. Printre acestea se numără și preeclampsia, o afecțiune gravă care are legătură cu tensiunea arteriale care apare în timpul sarcinii. 

Publicat: 24 octombrie 2023, 06:46
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu maiou alb și cardigan bej, care se confruntă cu preeclampsia și a venit în cabinetul medicului pentru a-i verifica tensiunea cu aparat de luat tensiunea pe care i l-a pus pe braț
 Studiile spun că preeclampsia poate fi mai frecventă la mamele aflate la prima sarcină, dar nu se știe de ce doar unele persoane o dezvoltă / Shutterstock

De obicei, femeile însărcinate dezvoltă preeclampsie după săptămâna 20 de sarcină. Acestea au adesea tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială) și niveluri ridicate de proteine în urină (proteinurie). Din cauza acestor riscurilor pe care le prezintă, preeclampsia trebuie să fie tratată de un medic.

Ce se întâmplă atunci când ai preeclampsie

Atunci când te confrunți cu preeclampsia, inima este supusă stresului, dar și alte organe și poate provoca complicații grave. De asemenea, poate afecta alimentarea cu sânge a placentei, iar acest lucru poate afecta funcția ficatului și a rinichilor sau poate cauza acumularea de lichid în plămâni. Prezența proteinelor în urină reprezintă un semn de disfuncție renală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Preeclampsia este o afecțiune specifică sarcinii, care complică până la 8% din toate nașterile din întreaga lume. Studiile spun că preeclampsia poate fi mai frecventă la mamele aflate la prima sarcină, dar nu se știe exact de ce unele doar unele persoane o dezvoltă. 

Preeclampsia apare de obicei după săptămâna 20 de sarcină, dar poate apărea mai devreme. Cele mai multe dintre cazuri apar când sarcina se apropie de termen (37 de săptămâni de gestație), dar poate apărea și după naștere (preeclampsie postpartum).

  • Unii factori care vă pot expune la un risc mai mare sunt:
  • Antecedente de hipertensiune arterială, boli renale sau diabet.
  • Sarcină multiplă.
  • Antecedente familiale de preeclampsie.
  • Afecțiuni autoimune, cum ar fi lupusul.
  • Obezitatea.

Semnele și simptomele preeclampsiei

Multe persoane cu preeclampsie nu au niciun simptom și află despre aceasta abia când nu li se verifică tensiunea arterială și urina, la o consultație prenatală.

În cazul în care există semne și simptome, primele remarcate sunt tensiunea arterială ridicată, prezența proteinelor în urină și retenția de apă. Retenția de apă poate cauza creșterea în greutate și umflarea.

Alte semne de preeclampsie includ:

Reclamă
  • Dureri de cap.
  • Vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină.
  • Pete întunecate care apar în vedere.
  • Dureri abdominale în partea dreaptă.
  • Umflarea mâinilor și a feței (edem).
  • Dificultăți de respirație.

Dacă preeclampsia este severă, este posibil să fiți internată în spital pentru o observație mai atentă sau să aveți nevoie să nașteți cât mai curând posibil. Medicur ar putea să-ți  administreze medicamente pentru tensiune arterială ridicată sau pentru a ajuta plămânii fătului să se dezvolte înainte de naștere. Preeclampsia severă poate include următoarele simptome:

  • Tensiunea arterială este de 160/110 mmHg sau mai mare.
  • Scăderea funcției renale sau hepatice.
  • Lichid în plămâni.
  • Niveluri scăzute ale trombocitelor din sânge (trombocitopenie).
  • Scăderea producției de urină.

Cauzele preeclampsiei

Nimeni nu este pe deplin sigur, dar se crede că preeclampsia provine de la o problemă de sănătate a placentei (organul care se dezvoltă în uter în timpul sarcinii și care este responsabil pentru furnizarea de oxigen și nutrienți pentru bebeluș). În cazul preeclampsiei, alimentarea cu sânge a placentei ar putea fi diminuată, iar acest lucru poate duce la probleme atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Cum se tratează preeclampsia

Tratamentul depinde, în general, de cât de severă este preeclampsia și de cât de avansată este sarcina.

Dacă ești aproape de termen complet (37 de săptămâni de sarcină sau mai mult), cel mai probabi ți se va recomanda să naști mai devreme, prin cezariană. Medicul poate administra medicamente pentru a ajuta plămânii bebelușului să se dezvolte și pentru a vă gestiona tensiunea arterială până când acesta poate fi adus pe lume. 

Dacă preeclampsia se dezvoltă mai devreme în timpul sarcinii, vei fi monitorizată îndeaproape. Vei avea mai multe consultații prenatale, inclusiv ecografii, teste de urină și recoltări de sânge. De asemenea, este posibil să ți se ceară să-ți verifici tensiunea arterială la domiciliu, iar dacă ai preeclampsie severă, ai putea rămâne în spital, până la nașterea bebelușului.

În timpul travaliului și după naștere, adesea, se administrează magneziu intravenos pentru a preveni apariția eclampsiei (crize convulsive din cauza preeclampsiei). De obicei, preeclampsia dispare de obicei la câteva zile sau săptămâni, după naștere.

Cum îmi pot reduce riscul de a face preeclampsie

Există câteva măsuri care pot fi luate, înainte și în timpul sarcinii, pentru a reduce șansele de a dezvolta preeclampsie. Acești pași pot include:

  • Scăderea în greutate dacă aveți supraponderalitate/obezitate (înainte de creșterea în greutate legată de sarcină).
  • Controlul tensiunii arteriale și al glicemiei (dacă ați avut tensiune arterială ridicată sau diabet înainte de sarcină).
  • Menținerea unei rutine regulate de exerciții fizice.
  • Obținerea unui somn suficient.
  • Mâncând alimente sănătoase, sărace în sare și evitând cofeina.

În plus, s-a demonstrat că administrarea zilnică a unei aspirine scade riscul de apariție a preeclampsiei cu aproximativ 15%. Dacă ai factori de risc pentru preeclampsie, medicul poate recomanda să începi administrarea de aspirină la începutul sarcinii (până la 12 săptămâni de gestație).

Complicații frecvente ale preeclampsiei

Dacă nu este tratată, preeclampsia poate fi potențial fatală atât pentru dumneavoastră, cât și pentru făt.

Înainte de naștere, cele mai frecvente complicații sunt nașterea prematură, greutatea mică la naștere sau dezlipirea placentei.

Preeclampsia poate provoca sindromul HELLP (hemoliză, enzime hepatice crescute și număr scăzut de trombocite). Acest lucru se întâmplă atunci când preeclampsia afectează ficatul și globulele roșii și interferează cu coagularea sângelui. În plus, te poți confrunta cu vederea încețoșată, dureri în piept, dureri de cap și sângerări nazale.

După ce ai născut, este posibil să ai un risc crescut de:

  • Boală de rinichi.
  • Atac de cord.
  • Accident vascular cerebral.
  • Dezvoltarea preeclampsiei în sarcinile viitoare.

Când să mergi la medic

Preeclampsia poate fi o afecțiune fatală în timpul sarcinii și cel mai bine ar fi să discuți cu ginecologul dacă ai următoarele simptome:

  • Contracții sau convulsii.
  • Dificultăți de respirație.
  • Durere ascuțită în abdomen, în special în partea dreaptă.
  • Vedere încețoșată.
  • Durere de cap severă care nu dispare.
  • Vedere cu pete întunecate, care nu dispar.
Te-ar mai putea interesa și
Medicul îi face gravidei vaccinul antigripal
Vaccinarea antigripală în sarcină: Ce trebuie să știi despre siguranța și beneficiile acesteia
Vaccinarea antigripală în sarcină: Ce trebuie să știi despre siguranța și beneficiile acesteia
O femeie gravidă cu mâinile pe burtă
Sarcina după 40 de ani: ce complicații pot să apară
Sarcina după 40 de ani: ce complicații pot să apară
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
2
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
3
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
4
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
5
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
6
Un copil care face teme cu mama sa
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copiii gifted sunt acei copii care demonstrează un nivel excepțional de inteligență, creativitate sau talent într-un anumit domeniu, comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. În ciuda faptului că au aceste abilități, mulți părinți......
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cele mai noi
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
31 martie, 06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
O mamă epuiazată în parc
30 martie, 07:10
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Elevă de liceu cu caiete în brațe
29 martie, 07:39
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Închide