Reclamă

Preeclampsia în timpul sarcinii. Principalele semne și simptome și cum se poate trata

Sarcina vine la pachet cu bucuria de a avea un copil, dar și cu multe schimbări atât fizice, cât și emoționale. Unele infecții comune, cum ar fi răceala obișnuită sau o infecție a pielii, nu cauzează, de obicei, probleme grave, dar există și anumite afecțiuni care sunt periculoase atât pentru tine, cât și pentru copilul tău. Printre acestea se numără și preeclampsia, o afecțiune gravă care are legătură cu tensiunea arteriale care apare în timpul sarcinii. 

Publicat: 24 octombrie 2023, 06:46
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu maiou alb și cardigan bej, care se confruntă cu preeclampsia și a venit în cabinetul medicului pentru a-i verifica tensiunea cu aparat de luat tensiunea pe care i l-a pus pe braț
 Studiile spun că preeclampsia poate fi mai frecventă la mamele aflate la prima sarcină, dar nu se știe de ce doar unele persoane o dezvoltă / Shutterstock

De obicei, femeile însărcinate dezvoltă preeclampsie după săptămâna 20 de sarcină. Acestea au adesea tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială) și niveluri ridicate de proteine în urină (proteinurie). Din cauza acestor riscurilor pe care le prezintă, preeclampsia trebuie să fie tratată de un medic.

Ce se întâmplă atunci când ai preeclampsie

Atunci când te confrunți cu preeclampsia, inima este supusă stresului, dar și alte organe și poate provoca complicații grave. De asemenea, poate afecta alimentarea cu sânge a placentei, iar acest lucru poate afecta funcția ficatului și a rinichilor sau poate cauza acumularea de lichid în plămâni. Prezența proteinelor în urină reprezintă un semn de disfuncție renală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Preeclampsia este o afecțiune specifică sarcinii, care complică până la 8% din toate nașterile din întreaga lume. Studiile spun că preeclampsia poate fi mai frecventă la mamele aflate la prima sarcină, dar nu se știe exact de ce unele doar unele persoane o dezvoltă. 

Preeclampsia apare de obicei după săptămâna 20 de sarcină, dar poate apărea mai devreme. Cele mai multe dintre cazuri apar când sarcina se apropie de termen (37 de săptămâni de gestație), dar poate apărea și după naștere (preeclampsie postpartum).

  • Unii factori care vă pot expune la un risc mai mare sunt:
  • Antecedente de hipertensiune arterială, boli renale sau diabet.
  • Sarcină multiplă.
Reclamă
  • Antecedente familiale de preeclampsie.
  • Afecțiuni autoimune, cum ar fi lupusul.
  • Obezitatea.

Semnele și simptomele preeclampsiei

Multe persoane cu preeclampsie nu au niciun simptom și află despre aceasta abia când nu li se verifică tensiunea arterială și urina, la o consultație prenatală.

În cazul în care există semne și simptome, primele remarcate sunt tensiunea arterială ridicată, prezența proteinelor în urină și retenția de apă. Retenția de apă poate cauza creșterea în greutate și umflarea.

Alte semne de preeclampsie includ:

  • Dureri de cap.
  • Vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină.
  • Pete întunecate care apar în vedere.
  • Dureri abdominale în partea dreaptă.
  • Umflarea mâinilor și a feței (edem).
  • Dificultăți de respirație.

Dacă preeclampsia este severă, este posibil să fiți internată în spital pentru o observație mai atentă sau să aveți nevoie să nașteți cât mai curând posibil. Medicur ar putea să-ți  administreze medicamente pentru tensiune arterială ridicată sau pentru a ajuta plămânii fătului să se dezvolte înainte de naștere. Preeclampsia severă poate include următoarele simptome:

  • Tensiunea arterială este de 160/110 mmHg sau mai mare.
  • Scăderea funcției renale sau hepatice.
  • Lichid în plămâni.
  • Niveluri scăzute ale trombocitelor din sânge (trombocitopenie).
  • Scăderea producției de urină.

Cauzele preeclampsiei

Nimeni nu este pe deplin sigur, dar se crede că preeclampsia provine de la o problemă de sănătate a placentei (organul care se dezvoltă în uter în timpul sarcinii și care este responsabil pentru furnizarea de oxigen și nutrienți pentru bebeluș). În cazul preeclampsiei, alimentarea cu sânge a placentei ar putea fi diminuată, iar acest lucru poate duce la probleme atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Cum se tratează preeclampsia

Tratamentul depinde, în general, de cât de severă este preeclampsia și de cât de avansată este sarcina.

Dacă ești aproape de termen complet (37 de săptămâni de sarcină sau mai mult), cel mai probabi ți se va recomanda să naști mai devreme, prin cezariană. Medicul poate administra medicamente pentru a ajuta plămânii bebelușului să se dezvolte și pentru a vă gestiona tensiunea arterială până când acesta poate fi adus pe lume. 

Dacă preeclampsia se dezvoltă mai devreme în timpul sarcinii, vei fi monitorizată îndeaproape. Vei avea mai multe consultații prenatale, inclusiv ecografii, teste de urină și recoltări de sânge. De asemenea, este posibil să ți se ceară să-ți verifici tensiunea arterială la domiciliu, iar dacă ai preeclampsie severă, ai putea rămâne în spital, până la nașterea bebelușului.

În timpul travaliului și după naștere, adesea, se administrează magneziu intravenos pentru a preveni apariția eclampsiei (crize convulsive din cauza preeclampsiei). De obicei, preeclampsia dispare de obicei la câteva zile sau săptămâni, după naștere.

Cum îmi pot reduce riscul de a face preeclampsie

Există câteva măsuri care pot fi luate, înainte și în timpul sarcinii, pentru a reduce șansele de a dezvolta preeclampsie. Acești pași pot include:

  • Scăderea în greutate dacă aveți supraponderalitate/obezitate (înainte de creșterea în greutate legată de sarcină).
  • Controlul tensiunii arteriale și al glicemiei (dacă ați avut tensiune arterială ridicată sau diabet înainte de sarcină).
  • Menținerea unei rutine regulate de exerciții fizice.
  • Obținerea unui somn suficient.
  • Mâncând alimente sănătoase, sărace în sare și evitând cofeina.

În plus, s-a demonstrat că administrarea zilnică a unei aspirine scade riscul de apariție a preeclampsiei cu aproximativ 15%. Dacă ai factori de risc pentru preeclampsie, medicul poate recomanda să începi administrarea de aspirină la începutul sarcinii (până la 12 săptămâni de gestație).

Complicații frecvente ale preeclampsiei

Dacă nu este tratată, preeclampsia poate fi potențial fatală atât pentru dumneavoastră, cât și pentru făt.

Înainte de naștere, cele mai frecvente complicații sunt nașterea prematură, greutatea mică la naștere sau dezlipirea placentei.

Preeclampsia poate provoca sindromul HELLP (hemoliză, enzime hepatice crescute și număr scăzut de trombocite). Acest lucru se întâmplă atunci când preeclampsia afectează ficatul și globulele roșii și interferează cu coagularea sângelui. În plus, te poți confrunta cu vederea încețoșată, dureri în piept, dureri de cap și sângerări nazale.

După ce ai născut, este posibil să ai un risc crescut de:

  • Boală de rinichi.
  • Atac de cord.
  • Accident vascular cerebral.
  • Dezvoltarea preeclampsiei în sarcinile viitoare.

Când să mergi la medic

Preeclampsia poate fi o afecțiune fatală în timpul sarcinii și cel mai bine ar fi să discuți cu ginecologul dacă ai următoarele simptome:

  • Contracții sau convulsii.
  • Dificultăți de respirație.
  • Durere ascuțită în abdomen, în special în partea dreaptă.
  • Vedere încețoșată.
  • Durere de cap severă care nu dispare.
  • Vedere cu pete întunecate, care nu dispar.
Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată care scrie într-un jurnal
Ținerea unui jurnal în timpul sarcinii. Care sunt beneficiile și de ce să ții
Ținerea unui jurnal în timpul sarcinii. Care sunt beneficiile și de ce să ții
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză gri și jeanși, care stă ușor aplecată în față și își ține burta cu mâinile, sugerând dezlipirea de placentă, iar în stape are o canapea din piele, maro
Dezlipirea de placentă. Care sunt semnele și simptomele
Dezlipirea de placentă. Care sunt semnele și simptomele
Medic, îmbrăcat în galat albastru, cu mâneci scurte, care are un stetoscop de gât ți ține în mâna acoperită cu mănușă chirurgicală bleu, o plăcuță pe care scrie placenta previa cu litere de tipar
Placenta previa. Ce este și care sunt posibilele complicații
Placenta previa. Ce este și care sunt posibilele complicații
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Parteneri
Cele mai noi
Carton cu mesaj aniversar de 30 de ani pentru ziua Antenei
07:08
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
Tânără gravidă care bea apă
28 noiembrie, 05:20
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Mama și fetița ei aranjează lucrurile micuței în cutii
28 noiembrie, 05:13
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu maiou alb și pantaloni de trening gri, ține într-o mână acidul folic și în cealaltă un pahar cu apă, iar în spate, e funfal se observă difuz o canapea și o plantă verde
27 noiembrie, 08:08
Acidul folic. Importanța acestuia în timpul sarcinii
Acidul folic. Importanța acestuia în timpul sarcinii
O femeie însărcinată care scrie într-un jurnal
27 noiembrie, 07:36
Ținerea unui jurnal în timpul sarcinii. Care sunt beneficiile și de ce să ții
Ținerea unui jurnal în timpul sarcinii. Care sunt beneficiile și de ce să ții
Bebelușul stă pe burtică și se uită la jucăria de pluș
26 noiembrie, 08:56
Statul pe burtică: de ce este important pentru bebeluși
Statul pe burtică: de ce este important pentru bebeluși
Închide