Reclamă

Preeclampsia în timpul sarcinii. Principalele semne și simptome și cum se poate trata

Sarcina vine la pachet cu bucuria de a avea un copil, dar și cu multe schimbări atât fizice, cât și emoționale. Unele infecții comune, cum ar fi răceala obișnuită sau o infecție a pielii, nu cauzează, de obicei, probleme grave, dar există și anumite afecțiuni care sunt periculoase atât pentru tine, cât și pentru copilul tău. Printre acestea se numără și preeclampsia, o afecțiune gravă care are legătură cu tensiunea arteriale care apare în timpul sarcinii. 

Publicat: 24 octombrie 2023, 06:46
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu maiou alb și cardigan bej, care se confruntă cu preeclampsia și a venit în cabinetul medicului pentru a-i verifica tensiunea cu aparat de luat tensiunea pe care i l-a pus pe braț
 Studiile spun că preeclampsia poate fi mai frecventă la mamele aflate la prima sarcină, dar nu se știe de ce doar unele persoane o dezvoltă / Shutterstock

De obicei, femeile însărcinate dezvoltă preeclampsie după săptămâna 20 de sarcină. Acestea au adesea tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială) și niveluri ridicate de proteine în urină (proteinurie). Din cauza acestor riscurilor pe care le prezintă, preeclampsia trebuie să fie tratată de un medic.

Ce se întâmplă atunci când ai preeclampsie

Atunci când te confrunți cu preeclampsia, inima este supusă stresului, dar și alte organe și poate provoca complicații grave. De asemenea, poate afecta alimentarea cu sânge a placentei, iar acest lucru poate afecta funcția ficatului și a rinichilor sau poate cauza acumularea de lichid în plămâni. Prezența proteinelor în urină reprezintă un semn de disfuncție renală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Preeclampsia este o afecțiune specifică sarcinii, care complică până la 8% din toate nașterile din întreaga lume. Studiile spun că preeclampsia poate fi mai frecventă la mamele aflate la prima sarcină, dar nu se știe exact de ce unele doar unele persoane o dezvoltă. 

Preeclampsia apare de obicei după săptămâna 20 de sarcină, dar poate apărea mai devreme. Cele mai multe dintre cazuri apar când sarcina se apropie de termen (37 de săptămâni de gestație), dar poate apărea și după naștere (preeclampsie postpartum).

  • Unii factori care vă pot expune la un risc mai mare sunt:
  • Antecedente de hipertensiune arterială, boli renale sau diabet.
  • Sarcină multiplă.
Reclamă
  • Antecedente familiale de preeclampsie.
  • Afecțiuni autoimune, cum ar fi lupusul.
  • Obezitatea.

Semnele și simptomele preeclampsiei

Multe persoane cu preeclampsie nu au niciun simptom și află despre aceasta abia când nu li se verifică tensiunea arterială și urina, la o consultație prenatală.

În cazul în care există semne și simptome, primele remarcate sunt tensiunea arterială ridicată, prezența proteinelor în urină și retenția de apă. Retenția de apă poate cauza creșterea în greutate și umflarea.

Alte semne de preeclampsie includ:

  • Dureri de cap.
  • Vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină.
  • Pete întunecate care apar în vedere.
  • Dureri abdominale în partea dreaptă.
  • Umflarea mâinilor și a feței (edem).
  • Dificultăți de respirație.

Dacă preeclampsia este severă, este posibil să fiți internată în spital pentru o observație mai atentă sau să aveți nevoie să nașteți cât mai curând posibil. Medicur ar putea să-ți  administreze medicamente pentru tensiune arterială ridicată sau pentru a ajuta plămânii fătului să se dezvolte înainte de naștere. Preeclampsia severă poate include următoarele simptome:

  • Tensiunea arterială este de 160/110 mmHg sau mai mare.
  • Scăderea funcției renale sau hepatice.
  • Lichid în plămâni.
  • Niveluri scăzute ale trombocitelor din sânge (trombocitopenie).
  • Scăderea producției de urină.

Cauzele preeclampsiei

Nimeni nu este pe deplin sigur, dar se crede că preeclampsia provine de la o problemă de sănătate a placentei (organul care se dezvoltă în uter în timpul sarcinii și care este responsabil pentru furnizarea de oxigen și nutrienți pentru bebeluș). În cazul preeclampsiei, alimentarea cu sânge a placentei ar putea fi diminuată, iar acest lucru poate duce la probleme atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Cum se tratează preeclampsia

Tratamentul depinde, în general, de cât de severă este preeclampsia și de cât de avansată este sarcina.

Dacă ești aproape de termen complet (37 de săptămâni de sarcină sau mai mult), cel mai probabi ți se va recomanda să naști mai devreme, prin cezariană. Medicul poate administra medicamente pentru a ajuta plămânii bebelușului să se dezvolte și pentru a vă gestiona tensiunea arterială până când acesta poate fi adus pe lume. 

Dacă preeclampsia se dezvoltă mai devreme în timpul sarcinii, vei fi monitorizată îndeaproape. Vei avea mai multe consultații prenatale, inclusiv ecografii, teste de urină și recoltări de sânge. De asemenea, este posibil să ți se ceară să-ți verifici tensiunea arterială la domiciliu, iar dacă ai preeclampsie severă, ai putea rămâne în spital, până la nașterea bebelușului.

În timpul travaliului și după naștere, adesea, se administrează magneziu intravenos pentru a preveni apariția eclampsiei (crize convulsive din cauza preeclampsiei). De obicei, preeclampsia dispare de obicei la câteva zile sau săptămâni, după naștere.

Cum îmi pot reduce riscul de a face preeclampsie

Există câteva măsuri care pot fi luate, înainte și în timpul sarcinii, pentru a reduce șansele de a dezvolta preeclampsie. Acești pași pot include:

  • Scăderea în greutate dacă aveți supraponderalitate/obezitate (înainte de creșterea în greutate legată de sarcină).
  • Controlul tensiunii arteriale și al glicemiei (dacă ați avut tensiune arterială ridicată sau diabet înainte de sarcină).
  • Menținerea unei rutine regulate de exerciții fizice.
  • Obținerea unui somn suficient.
  • Mâncând alimente sănătoase, sărace în sare și evitând cofeina.

În plus, s-a demonstrat că administrarea zilnică a unei aspirine scade riscul de apariție a preeclampsiei cu aproximativ 15%. Dacă ai factori de risc pentru preeclampsie, medicul poate recomanda să începi administrarea de aspirină la începutul sarcinii (până la 12 săptămâni de gestație).

Complicații frecvente ale preeclampsiei

Dacă nu este tratată, preeclampsia poate fi potențial fatală atât pentru dumneavoastră, cât și pentru făt.

Înainte de naștere, cele mai frecvente complicații sunt nașterea prematură, greutatea mică la naștere sau dezlipirea placentei.

Preeclampsia poate provoca sindromul HELLP (hemoliză, enzime hepatice crescute și număr scăzut de trombocite). Acest lucru se întâmplă atunci când preeclampsia afectează ficatul și globulele roșii și interferează cu coagularea sângelui. În plus, te poți confrunta cu vederea încețoșată, dureri în piept, dureri de cap și sângerări nazale.

După ce ai născut, este posibil să ai un risc crescut de:

  • Boală de rinichi.
  • Atac de cord.
  • Accident vascular cerebral.
  • Dezvoltarea preeclampsiei în sarcinile viitoare.

Când să mergi la medic

Preeclampsia poate fi o afecțiune fatală în timpul sarcinii și cel mai bine ar fi să discuți cu ginecologul dacă ai următoarele simptome:

  • Contracții sau convulsii.
  • Dificultăți de respirație.
  • Durere ascuțită în abdomen, în special în partea dreaptă.
  • Vedere încețoșată.
  • Durere de cap severă care nu dispare.
  • Vedere cu pete întunecate, care nu dispar.
Te-ar mai putea interesa și
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Femeie însărcinată, care stă pe pat, cu bustieră albă și cardigan bej, cu burta descoperiță și o mână pe ea și cealaltă la mijloc
Sarcina după 35 de ani: riscurile implicate
Sarcina după 35 de ani: riscurile implicate
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mamă care îi dă o îmbrățișare băiețelului supărat, amândoi sunt îmbrăcați cu tricouri albe, mama stă cu spatele și băiețelul cu fața
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
Fiecărui părinte, la un moment dat, din cauza stresului acumulat de-a lungul unei zile de muncă, i se întâmplă să reacționeze greșit față de copil. Și, oricât de mult ne-am dori să îi tratăm pe copii cu bunătate și înțelegere,......
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Bebeluș care doarme pe burtică cu mâinile sub bărbie și pe cap are o căciulă bleu, tricotată, cu un curcubeu pe ea
Bebelușii curcubeu. O minune în viața părinților
Din păcate, pierderea unui bebeluș, indiferent de momentul în care se produce, aduce multă suferință familiei. După mai multe încercări, mămicile norocoase pot da naștere unor copii perfect sănătoși, care se numesc bebeluși curcubeu.......
Bebelușii curcubeu. O minune în viața părinților
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță bea apă din sticlă
24 iunie, 06:42
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Bebeluș mănâncă pește
23 iunie, 08:16
Cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea creierului la bebeluși
Cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea creierului la bebeluși
Femeie cu halat alb, care ține bebelușul, îmbrăcat în alb, cu fundul pe blatul de la bucătărie și îl alăptează în timp ce taie cu cuțitul un măr în felii
22 iunie, 06:36
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Dulap cu etajere și suport pentru masa de înfășat bebelușul, cu coș pentru scutece, loc pentru hainuțe, scutece și produse de îngrijire pentru bebeluși și un carusel
21 iunie, 08:34
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Femeie însărcinată, care are minile ridicate și își ține capul între palme, are o bluză albă și burta de gravidă descoperită și cu multe postit-uri colorate pe ea
21 iunie, 07:31
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Femeie însărcinată, cu burta descoperită, care ține o mână pe burtă și cu cealaltă respinge o mână care ține pe o farfurie mică un hamburger
21 iunie, 06:37
Alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină
Alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină
Închide