Poate că ai auzit totuși că nu este tocmai sigur să consumi struguri în timpul sarcinii sau poate ai citit această informație într-o carte de specialitate. De fapt, aceste fructe sunt chiar recomandate. De fapt, strugurii mov și roșii conțin un puternic antioxidant numit resveratrol. Dacă este ingerat sub formă de pastilă sau pudră poate fi dăunător pentru dezvoltarea fătului.
Află dacă este sigur să mănânci struguri în timpul sarcinii
Cantitatea de resveratrol din struguri este foarte mică, astfel că nu este un pericol pentru mamă sau copil. De fapt, acest antioxidant are foarte multe beneficii pentru bebeluș.
“Dacă este consumat cu moderație într-o dietă echilibrată, strugurele este tolerat bine în timpul sarcinii.”, spune Len Kliman, doctor ginecolog cu 35 de ani de experiență.
Strugurii sunt surse de fibre și apă și conțin vitamine și antioxidanți. Acest lucru înseamnă că pot fi consumați în sarcină fără nicio problemă.
“Poți aduce strugurii în dieta ta și îi poți introduce în salate, îi poți combina cu iaurt sau ovăz sau în smoothie.”, arată Dr. Kliman. Fiecare corp și fiecare sarcină este diferită. Ai grijă să consulți un doctor și să-i prezinți fiecare curiozitate înainte de a face orice pas pentru care nu ești sigură.
Beneficiile consumului de struguri în timpul sarcinii
Strugurii au nenumărate beneficii pentru mamă și făt, pe lângă faptul că satisfac poftele. Iată câteva lucruri pozitive despre consumul de struguri în sarcină.
Antioxidanți
Struguri conțin nenumărați antioxidanți de care pot să se bucure mama și copilul. Aceștia întăresc imunitate și vindecă. Reduc riscurile de complicații în sarcină. Reduc riscurile unui avort.
Fibre
Pentru femeile însărcinate fibrele sunt foarte importante pentru că reduc riscul de diabet gestațional și preeclamsia. Ajută la evitarea constipație, o problemă în sarcină mai ales dacă doctorul a recomandat suplimente cu fier. Acest lucru se întâmplă pentru că struguri au o canitate mare de fibre.
Hidratare
Lichidul amniotic în care se dezvoltă bebelușul trebuie sprijinit cu foarte multe fluide. Va fi nevoie să rămâi hidratată în permanență pentru a evita constipația. Strugurii conțin aproximativ 90% apă, așa că atunci când îi consumi vei primi fluidele de care ai nevoie, arată cei de la parents.com.
Vitamine și nutrienți
Strugurii conține foarte multe vitamine și nutrienți care ajută la o sarcină sănătoasă. De exemplu, specialiștii recomandă vitamina C pentru a susține dezvoltarea bebelușului, dar și sănătatea mamei. Doar 10 struguri conțin 1.5 mg de vitamina C. Strugurii conțin de asemenea și vitamina A, un nutrient esențial pentru făt.
Lipsa vitaminei A în sarcină poate duce la moartea fătului din cauza infecțiilor. În unele cazuri au fost depistate orbiri nocturne în rândul femeilor însărcinate. Încărcarea corpului cu suplimente poate dăuna de asemenea.
Precauții în ceea ce privește consumul de struguri în sarcină
Consumul de struguri în timpul sarcinii este sănătos și sigur. Conțin antioxidanți, fibre și apă. Totuși, specialiștii adaugă câteva precauții după cum urmează.
Evită suplimentele cu resveratrol, dar consumă struguri
Deși cantitatea care se găsește în struguri, afine și ciocolată neagră este benefică pentru mamă și făt, suplimentele cu resveratrol nu ajută în acest sens. E important să consumi struguri în sarcină, dar evită orice alte suplimente de acest gen.
Ca orice alte fructe, strugurii conțin zahăr în mod natural. Anumite zaharuri naturale sunt benefice în sarcină, dar consumul trebuie să fie responsabil, după cum arată healthline.com.
“În general, consumul în cantități normale a fiecărui aliment este benefic.”, spune Gina Waggott, nutriționist specializat și fondatoarea Pregnancy Food Checker. Dacă ai risc de a dezvolta diabet gestațional, e important să monitorizezi consumul de zahăr.
E important să speli orice fruct înainte de a-l consuma pentru a îndepărta orice mizerie sau pesticide. Dacă ești îngrijorată din cauza pesticidelor, alege fructele care sunt însemnate ca fiind organice. Cu toate acestea, și ele trebuie spălate înainte de a fi consumate.