Reclamă

Ce este teoria atașamentului și de ce e diferită de atașamentul securizat în parenting

Teoria atașamentului se concentrează pe relațiile și legăturile dintre oameni, inclusiv cele dintre un părinte și copil și dintre partenerii unui cuplu. Este o explicație psihologică pentru legăturile emoționale și relațiile dintre oameni. Cu toate acestea, află mai multe principiile care stau la baza ei, dar și ce este teoria atașamentului și de ce e diferită de atașamentul sigur în parenting.

O fetiță fericită care îți ține mama în brațe
Psihologul britanic John Bowlby a fost primul teoretician al atașamentului / Shutterstock

Teoria atașamentului sugerează că oamenii se nasc cu nevoia de a crea legături cu îngrijitorii lor de când erau copii. Aceste legături timpurii pot continua să aibă o influență asupra atașamentelor pe care le dezvoltă de-a lungul vieții.

Ce este teoria atașamentului

Psihologul britanic John Bowlby a fost primul teoretician al atașamentului. El a descris atașamentul ca o „conexiune psihologică durabilă între ființele umane.”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bowlby a fost interesat să înțeleagă anxietatea și suferința pe care copiii le experimentează atunci când sunt separați de părinții sau adulții care au grijă de ei în cea mai mare parte a timpului.

Pe de altă parte, Sigmund Freud a sugerat că bebelușii devin atașați de sursa plăcerii. Sugarii, care se află în stadiul de dezvoltare se atașează de mamele lor, deoarece aceasta le satisface nevoile de hrană.

Pe de altă parte, unele dintre cele mai vechi teorii comportamentale sugerau că atașamentul era pur și simplu un comportament învățat. Aceste teorii au propus că atașamentul este doar rezultatul relației de hrănire dintre copil și îngrijitor. Deoarece îngrijitorul hrănește copilul și oferă hrană, copilul devine atașat.

Reclamă

Etapele atașamentului

Cercetătorii Rudolph Schaffer și Peggy Emerson au analizat numărul de relații de atașament pe care bebelușii le formează într-un studiu longitudinal cu 60 de copii. Sugarii au fost observați la fiecare patru săptămâni în primul an de viață și apoi din nou la 18 luni.

Pe baza observațiilor lor, Schaffer și Emerson au subliniat patru faze distincte ale atașamentului.

Reclamă

Etapa de pre-atașare

De la naștere până la 3 luni, sugarii nu manifestă niciun atașament anume față de un anumit îngrijitor. Semnalele bebelușului, cum ar fi plânsul și agitația, atrag în mod natural atenția îngrijitorului, iar răspunsurile pozitive ale copilului îl încurajează pe cel care îl îngrijește să rămână aproape.

Atașamentul fără discernământ

Între vârsta de 6 săptămâni și 7 luni, sugarii încep să manifeste preferințe pentru îngrijitorii primari și secundari. Sugarii dezvoltă încredere că îngrijitorul va răspunde nevoilor lor. Deși încă acceptă îngrijirea de la alții, sugarii încep să facă distincția între persoanele familiare și cele nefamiliare, răspunzând mai pozitiv la îngrijitorul principal.

Atașamentul puternic

De la aproximativ 7 până la 11 luni, sugarii manifestă un atașament puternic și o preferință pentru un anumit individ. Ei vor protesta atunci când vor fi separați de figura principală de atașament, cunoscută și ca anxietate de separare, și vor începe să manifeste anxietate în jurul străinilor.

Atașamente multiple

După aproximativ 9 luni, copiii încep să formeze legături emoționale puternice cu alți îngrijitori dincolo de figura de atașament primar. Acesta include adesea un al doilea părinte, frații mai mari și bunicii.

Factorii care influențează atașamentul

Deși acest proces poate părea simplu, există câțiva factori care pot influența cum și când se dezvoltă atașamentele.

Oportunitate de atașament: Copiii care nu au o figură de îngrijire primară, cum ar fi cei crescuți în orfelinate, pot să nu dezvolte sentimentul de încredere necesar pentru a forma un atașament.

Îngrijire de calitate: atunci când îngrijitorii răspund rapid și consecvent, copiii învață că pot depinde de oamenii care sunt responsabili pentru îngrijirea lor, care este fundamentul esențial pentru atașament. Acesta este un factor vital.

Teoria atașamentului vs atașamentul securizat în parenting

Dr. Bill Sears a creat stilul parental atașament securizat ca o modalitate de a ajuta copiii să devină atașați în siguranță de părinții lor.

Ca oameni, căutăm în mod natural relații cu ceilalți. Prima relație pe care o dezvoltăm este cu părinții noștri sau cu îngrijitorii noștri primari. Această primă relație creează șablonul pentru relațiile viitoare. Când relațiile cu părinții sunt sigure, copiii se luptă mai puțin cu dezamăgirea în relațiile de mai târziu din viață.

De asemenea, ei se descurcă mai bine la școală și sunt mai puțin puțin predispuși la boli mintale. Teoria atașamentului este modul în care înțelegem cum se formează aceste relații și ce este atașamentul securizat.

Această teorie a fost dezvoltată pentru prima dată în anii 1960 de către psihologul John Bowlby. El a identificat patru trăsături de atașament care se văd atunci când un copil este atașat în siguranță de îngrijitorul său.

  • Bebelușii caută să petreacă timp cu îngrijitorii pe care îi iubesc și sunt fericiți atunci când sunt în preajma lor.
  • Când un copil este speriat, el va căuta îngrijitorul de care e atașat pentru confort și sprijin.
  • Când un bebeluș explorează un mediu nou, îngrijitorii lor sunt o bază de securitate și confort.
  • Când sunt separați de îngrijitorii lor, bebelușii manifestă anxietate.

Atașamentul securizat îi poate face pe părinți să greșească

Aceste patru trăsături ale atașamentului devin baza pentru toate relațiile viitoare. Când bebelușii arată toate aceste patru trăsături în relația cu îngrijitorii lor, atașamentul este unul securizat.

Acest atașament se formează atunci când un îngrijitor răspunde nevoilor bebelușului cu căldură de cele mai multe ori. Aceasta înseamnă că atunci când bebelușului îi este foame, poate avea încredere că va fi hrănit. Unele studii descoperă chiar că a răspunde corect nevoilor celor mici în aproximativ 60% din timp este suficient pentru a se forma atașamente sigure.

Atâta timp cât părinții depun eforturi pentru a răspunde cu căldură și grijă, este probabil să urmeze un atașament sigur.

Acesta este motivul pentru care atașamentul securizat este separat de teoria atașamentului. Atașamentul securizat oferă un set bun de instrumente pentru a ajuta părinții și bebelușii să dezvolte o legătură sigură. Dar este perfect posibil ca un părinte să nu urmeze toate recomandările și să dezvolte o legătură sigură. De asemenea, este posibil ca respectarea tuturor recomandărilor să-l facă pe părinte atât de stresat încât să nu se poată conecta emoțional în timp ce satisface nevoile copilului, ceea ce duce la un atașament nesigur.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
O fetiță cu păr blond care plantează flori
Activități de primăvară pentru copii: beneficiile expunerii la soare și aer curat
Pentru copii, primăvara oferă oportunități nelimitate de explorare și descoperire. Activitățile tematice de primăvară nu doar că le stimulează simțurile, dar le hrănesc curiozitatea și sprijină diverse arii de învățare. Ai mai jos......
Activități de primăvară pentru copii: beneficiile expunerii la soare și aer curat
4
o mămică care stă pe canapea și îi citește băiețelului său dintr-o carte de povești
Importanța lecturii în dezvoltarea copiilor: cum să cultivi dragostea pentru cărți
Specialiștii au analizat importanța lecturii în dezvoltarea copiilor. Ei au întocmit o listă de tehnici care să te ajute să cultivi dragostea pentru cărți a celor mici. Cele mai recente studii au arătat că cititul este extrem de important......
Importanța lecturii în dezvoltarea copiilor: cum să cultivi dragostea pentru cărți
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
Mama și copilul pregătesc preparate pe bază de legume verzi
16 martie, 06:53
Importanța acidului folic în alimentația copiilor și surse naturale
Importanța acidului folic în alimentația copiilor și surse naturale
Elev care studiază
14 martie, 08:42
Admiterea la liceu 2025 pentru olimpici. Cine sunt elevii care nu mai trebuie să susțină Evaluarea Națională
Admiterea la liceu 2025 pentru olimpici. Cine sunt elevii care nu mai trebuie să susțină Evaluarea Națională
Doi părinți care își fac copiii să se miște mai mult
14 martie, 07:01
Trucuri pentru a-ți face copilul să se miște mai mult. Care sunt sfaturile specialiștilor în parenting
Trucuri pentru a-ți face copilul să se miște mai mult. Care sunt sfaturile specialiștilor în parenting
Femeie stă pe canapea cu un test de sarcină în mână, fiind tristă
13 martie, 07:41
10 semne că este foarte posibil să suferi de infertilitate
10 semne că este foarte posibil să suferi de infertilitate
Fetiță fericită are în spatele ei o mulțime de baloane colorate
13 martie, 07:20
Cum știi că ai un copil fericit, potrivit specialiștilor
Cum știi că ai un copil fericit, potrivit specialiștilor
Elevi care susțin un examen în sala de clasă
13 martie, 06:54
Simulare Evaluarea Națională 2025: calendar oficial și importanța pregătirii pentru examen
Simulare Evaluarea Națională 2025: calendar oficial și importanța pregătirii pentru examen
Închide