Reclamă

Ce este teoria atașamentului și de ce e diferită de atașamentul securizat în parenting

Teoria atașamentului se concentrează pe relațiile și legăturile dintre oameni, inclusiv cele dintre un părinte și copil și dintre partenerii unui cuplu. Este o explicație psihologică pentru legăturile emoționale și relațiile dintre oameni. Cu toate acestea, află mai multe principiile care stau la baza ei, dar și ce este teoria atașamentului și de ce e diferită de atașamentul sigur în parenting.

O fetiță fericită care îți ține mama în brațe
Psihologul britanic John Bowlby a fost primul teoretician al atașamentului / Shutterstock

Teoria atașamentului sugerează că oamenii se nasc cu nevoia de a crea legături cu îngrijitorii lor de când erau copii. Aceste legături timpurii pot continua să aibă o influență asupra atașamentelor pe care le dezvoltă de-a lungul vieții.

Ce este teoria atașamentului

Psihologul britanic John Bowlby a fost primul teoretician al atașamentului. El a descris atașamentul ca o „conexiune psihologică durabilă între ființele umane.”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bowlby a fost interesat să înțeleagă anxietatea și suferința pe care copiii le experimentează atunci când sunt separați de părinții sau adulții care au grijă de ei în cea mai mare parte a timpului.

Pe de altă parte, Sigmund Freud a sugerat că bebelușii devin atașați de sursa plăcerii. Sugarii, care se află în stadiul de dezvoltare se atașează de mamele lor, deoarece aceasta le satisface nevoile de hrană.

Pe de altă parte, unele dintre cele mai vechi teorii comportamentale sugerau că atașamentul era pur și simplu un comportament învățat. Aceste teorii au propus că atașamentul este doar rezultatul relației de hrănire dintre copil și îngrijitor. Deoarece îngrijitorul hrănește copilul și oferă hrană, copilul devine atașat.

Reclamă

Etapele atașamentului

Cercetătorii Rudolph Schaffer și Peggy Emerson au analizat numărul de relații de atașament pe care bebelușii le formează într-un studiu longitudinal cu 60 de copii. Sugarii au fost observați la fiecare patru săptămâni în primul an de viață și apoi din nou la 18 luni.

Pe baza observațiilor lor, Schaffer și Emerson au subliniat patru faze distincte ale atașamentului.

Reclamă

Etapa de pre-atașare

De la naștere până la 3 luni, sugarii nu manifestă niciun atașament anume față de un anumit îngrijitor. Semnalele bebelușului, cum ar fi plânsul și agitația, atrag în mod natural atenția îngrijitorului, iar răspunsurile pozitive ale copilului îl încurajează pe cel care îl îngrijește să rămână aproape.

Atașamentul fără discernământ

Între vârsta de 6 săptămâni și 7 luni, sugarii încep să manifeste preferințe pentru îngrijitorii primari și secundari. Sugarii dezvoltă încredere că îngrijitorul va răspunde nevoilor lor. Deși încă acceptă îngrijirea de la alții, sugarii încep să facă distincția între persoanele familiare și cele nefamiliare, răspunzând mai pozitiv la îngrijitorul principal.

Atașamentul puternic

De la aproximativ 7 până la 11 luni, sugarii manifestă un atașament puternic și o preferință pentru un anumit individ. Ei vor protesta atunci când vor fi separați de figura principală de atașament, cunoscută și ca anxietate de separare, și vor începe să manifeste anxietate în jurul străinilor.

Atașamente multiple

După aproximativ 9 luni, copiii încep să formeze legături emoționale puternice cu alți îngrijitori dincolo de figura de atașament primar. Acesta include adesea un al doilea părinte, frații mai mari și bunicii.

Factorii care influențează atașamentul

Deși acest proces poate părea simplu, există câțiva factori care pot influența cum și când se dezvoltă atașamentele.

Oportunitate de atașament: Copiii care nu au o figură de îngrijire primară, cum ar fi cei crescuți în orfelinate, pot să nu dezvolte sentimentul de încredere necesar pentru a forma un atașament.

Îngrijire de calitate: atunci când îngrijitorii răspund rapid și consecvent, copiii învață că pot depinde de oamenii care sunt responsabili pentru îngrijirea lor, care este fundamentul esențial pentru atașament. Acesta este un factor vital.

Teoria atașamentului vs atașamentul securizat în parenting

Dr. Bill Sears a creat stilul parental atașament securizat ca o modalitate de a ajuta copiii să devină atașați în siguranță de părinții lor.

Ca oameni, căutăm în mod natural relații cu ceilalți. Prima relație pe care o dezvoltăm este cu părinții noștri sau cu îngrijitorii noștri primari. Această primă relație creează șablonul pentru relațiile viitoare. Când relațiile cu părinții sunt sigure, copiii se luptă mai puțin cu dezamăgirea în relațiile de mai târziu din viață.

De asemenea, ei se descurcă mai bine la școală și sunt mai puțin puțin predispuși la boli mintale. Teoria atașamentului este modul în care înțelegem cum se formează aceste relații și ce este atașamentul securizat.

Această teorie a fost dezvoltată pentru prima dată în anii 1960 de către psihologul John Bowlby. El a identificat patru trăsături de atașament care se văd atunci când un copil este atașat în siguranță de îngrijitorul său.

  • Bebelușii caută să petreacă timp cu îngrijitorii pe care îi iubesc și sunt fericiți atunci când sunt în preajma lor.
  • Când un copil este speriat, el va căuta îngrijitorul de care e atașat pentru confort și sprijin.
  • Când un bebeluș explorează un mediu nou, îngrijitorii lor sunt o bază de securitate și confort.
  • Când sunt separați de îngrijitorii lor, bebelușii manifestă anxietate.

Atașamentul securizat îi poate face pe părinți să greșească

Aceste patru trăsături ale atașamentului devin baza pentru toate relațiile viitoare. Când bebelușii arată toate aceste patru trăsături în relația cu îngrijitorii lor, atașamentul este unul securizat.

Acest atașament se formează atunci când un îngrijitor răspunde nevoilor bebelușului cu căldură de cele mai multe ori. Aceasta înseamnă că atunci când bebelușului îi este foame, poate avea încredere că va fi hrănit. Unele studii descoperă chiar că a răspunde corect nevoilor celor mici în aproximativ 60% din timp este suficient pentru a se forma atașamente sigure.

Atâta timp cât părinții depun eforturi pentru a răspunde cu căldură și grijă, este probabil să urmeze un atașament sigur.

Acesta este motivul pentru care atașamentul securizat este separat de teoria atașamentului. Atașamentul securizat oferă un set bun de instrumente pentru a ajuta părinții și bebelușii să dezvolte o legătură sigură. Dar este perfect posibil ca un părinte să nu urmeze toate recomandările și să dezvolte o legătură sigură. De asemenea, este posibil ca respectarea tuturor recomandărilor să-l facă pe părinte atât de stresat încât să nu se poată conecta emoțional în timp ce satisface nevoile copilului, ceea ce duce la un atașament nesigur.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
O fetiță care joacă cărți
8 mai, 09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Închide