Orjeletul poate să apară pe pleoapele superioare sau inferioare, sau pe interiorul sau exteriorul pleoapelor, ori lângă marginea pleoapei unde se află genele.
Ce este ulciorul la ochi, orjeletul
Pleoapele au o mulțime de glande care se pot bloca foarte ușor din cauza bacteriilor. Acestea produc un ulei special care se amestecă cu lacrimile pentru a menține ochii umezi.
Uneori, aceste glande se pot înfunda cu ulei care s-a întărit, celule moarte ale pielii sau bacterii din mediul extern ori de pe piele. Când se întâmplă acest lucru, materialul se acumulează în glandă și aceasta se înfundă.
Rezultatul este o umflătură pe pleoapa superioară sau inferioară care poate arăta ca un coș. Un ulcior la ochi se poate inflama destul de mult și are o culoare care duce spre nuanțele de roșu.
Dacă copilul tău se confruntă cu ulciorul la ochi, cu siguranță primul gând este să faci ceva care să ajute la drenarea glandei înfundate. Aplicarea unei comprese calde ajută uleiul să devină mai lichid. Pentru a face acest lucru, înmoaie o compresă sterilp în apă caldă, dar ai grijă ca temperatura ei să nu fie una foarte ridicată. Stoarce excesul de apă, apoi pune compresa peste ochi pentru câteva minute. Repetă acest lucru de mai multe ori pe zi.
De asemenea, poți curăța pleoapa cu săpun special pentru ochi disponibil la farmacii sau cu șampon pentru copii, care este destinat să provoace răni la nivelul ochilor. Înmoaie o compresă sterilă în soluție și folosește-o pentru a curăța pleoapa.
Dacă copilul este mai mare și deja poartă lentile de contact, specialiștii recomadă să renunțe la ele până când orjeletul dispare și să poarte din nou ochelarii de vedere. E important ca lentilele de contact să fie curățate temeinic ori de câte ori copilul le poartă.
De asemenea, în cazul în care copilul are dureri la nivelul globului ocular sau se confruntă cu modificări ale vederii, sună pentru a obține o programare la medicul oftalmolog. Fii atentă dacă orjeletul crește dincolo de zona în care a apărut inițial. Mergi rapid la medic dacă umflătura ajunge și în alte părți ale pleoapei, feței sau ochiului.
Simptomele ulciorului la ochi
În afară de umflătura de pe pleoapa superioară sau inferioară a ochiului, apariția orjeletului poate mai avea și alte simptome.
- mâncărime în zona ochiului;
- lipirea marginilor pleoapelor;
- senzația de arsură;
- vedere încețoșată;
- sensibilitate la lumină;
- disconfort la clipire;
- senzația de obiect străin în ochi.
La ce trebuie să fii atentă dacă copilul are orjelet
Orjeletul ar trebui să înceapă să se retragă în câteva zile cu comprese calde și cu o bună igienă a pleoapelor. Dacă orjeletul nu se ameliorează sau simptomele se înrăutățesc, mergi la medic.
Medicul poate da o cremă cu antibiotic pe care să o utilizezi doar pe zona orjeletului. Sunt situații în care el poate prescrie și antibiotice orale. În cazuri rare, dacă nu există nicio îmbunătățire după tratamentul prescris, medicul poate face o tăietură mică în pleoapă. Doar așa se poate elibera canalul înfundat.
Cum poți preveni apariția orjeletului
Copiii care au avut ulcior la ochi au mai multe șanse să se confrunte din nou cu el peste ceva timp. Pentru a minimiza șansele ca aceasta să apară din nou poți lua câteva măsuri de precauție.
- Curăță pleoapele în fiecare zi sau la fiecare două zile cu soluții speciale din farmacie. Acest lucru poate face parte din rutina de seară.
- Dezinfectează lentilele de contact conform instrucțiunilor produsului, dacă copilul le poartă.
- Spală față temeinic înainte de culcare.
- Sfătuiește copilul să nu împartă prosopul de față, ochelarii sau lentilele de contact cu cineva care are orjelet.
- Învață-l pe cel mic să se spele regulat pe mâini.