Reclamă

Carmen Dragne a vorbit despre afecțiunile oculare la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Medicul specialist oftalmolog a oferit sfaturi prețioase

Carmen Dragne a vorbit despre afecțiunile oculare la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Medicul primar specialist oftalmolog are o arie vastă de activitate și se ocupă de afecțiunile oculare atât la copii, părinți, dar și la bunicii lor. Carmen Dragne mai este și specialist în laser pentru tratament glaucom, cataractă secundară și diabet.

Carmen Dragne, medic oftalmolog, serioasă și elegantă, la DePărinți.ro
Medicul primar specialist oftalmolog are o arie vastă de activitate și se ocupă de afecțiunile oculare atât la copii, părinți, dar și la bunicii lor / DePărinți.ro
Carmen Dragne a vorbit despre afecțiunile oculare la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Medicul specialist oftalmolog a oferit sfaturi prețioase

Pentru că la DePărinți.ro discutăm în principal despre copii, despre sănătatea și educația lor, Andreea Ibacka a avut o serie de întrebări pentru Carmen Dragne. Medicul specialist a oferit toate răspunsurile, astfel încât semnele și simptomele pe care părinții le observă la copiii lor să fie depistate din timp.

Carmen Dragne a vorbit despre afecțiunile oculare la copii la DePărinți.ro

Afecțiunile oculare pot apărea încă de la naștere, iar dacă sunt lăsate netratate ele pot afecta parțial sau total vederea. Părinții sunt cei care trebuie să observe primii semnele unei posibile afecțiuni la ochiul sau ochii copilului lor, iar mai apoi să se adreseze cât mai repede unui medic specialist.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Cum evaluăm vederea copilului în primele luni de viață?
-Copilul este prima dată evaluat în maternitate, de către medicul neonatolog. Momentul evaluării oftalmologice depinde în primul rând de cât de mic este copilul la naștere. Dacă vorbim despre un copil prematur, acesta este evaluat chiar de medicul oftalmolog, în maternitate. Riscul cel mai mare este pentru bebelușii foarte, foarte mici, adică sub un kilogram, care au multiple provocări încă de la început. Retinopatia de prematuritate este o afecțiune specifică lor și presupune că retina lor nu este încă complet dezvoltată. Netratată la timp poate dezvolta chia o orbire. Bebelușii născuți la termen sunt apoi urmăriți de părinți și de medicul de familie.

Reclamă

-Care sunt acele semne discrete pe care am putea să le observăm și care ne-ar putea îngrijora?
-Cel mai frecvent este că după o săptămână sau două de la naștere unul dintre ochi începe să lăcrimeze mai mult, să facă secreții. Mulți cred că este vorba despre o conjunctivită și se adresează medicului de familie. Trebuie să știm că cea mai frecventă cauză a acestui lucru e o obstrucție de canal lacrimo- nazal. Se rezolvă cu tratament. E foarte important să recunoaștem afecțiunea și se impune o igienă corectă. Cel mai important lucru este efectuarea unui masaj ocular. Dacă secețiile sunt gălbui se poate apela la un antibiotic local, prescris de medic.

Afecțiunile congenitale oftalmologice la copii

-Care sunt acele afecțiuni congenitale cu care se pot naște copiii și dacă putem determina cauzele?
-Nu orice ochi care lăcrimează este din cauza unei obstrucții de canal lacrimal. De aceea e important ca părinții să se adreseze unui specialist oftalmolog pentru că există o situație foarte gravă care se numește glaucom congenital și care se poate manifesta la bebeluși, tot așa, printr-o lăcrimare accentuată. Doar medicul poate face un diagnostic diferențial între cele două afecțiuni.

Glaucomnul congenital debutează în primele săptămâni, luni de viață, până la vârsta de 1 an și de cele mai multe ori apare la un singur ochi. Primul semn că ceva este în neregulă e dat de dimensiunea ochiului, care e mai mare decât celălalt, iar corneea este opacă, albicioasă.

-Când ar trebui să ne îngrijoreze strabismul la bebeluși?
-Până la vârsta de 6 luni, strabismul nu este periculos. Strabismul înseamnă privire crucișă și cel mai mult se observă când copilul este mai obosit. Dacă după o perioadă vederea copilului nu se îmbunătățește, e important ca părinții să se adreseze medicului. La vârsta de 6 luni ar trebui să fie un consult oftalmologic, cel târziu la vârsta de un an.

Reclamă

-Care sunt vârstele la care ar trebui să repetăm acest consult oftalmologic?
-La vârsta de 3 ani e recomandat un consult mai amănunțit. Dacă aici e totul bine, ulterior e recomandat să se mai meargă la 6 ani, înainte de a începe școala. Ulterior, la un interval de unu sau doi ani.

Emisiunea online DePărinți.ro | Sfatul Specialistului se poate urmări în AntenaPLAY.

Părintele trebuie să-i povestească copilului ce se poate întâmpla la oftalmolog

Înainte de a ajunge în cabinetul oftalmologic, părintele trebuie să-i povestească copilului ce se poate întâmpla acolo, dacă vârsta o permite. Totul va decurge ca o joacă în mare parte, dar e important ca cei mici să fie aduși odihniți și liniștiți pentru ca totul să decugă fără probleme.

-Ce alimente sau suplimente ar trebui să consume bebelușii și copiii care ca să aibă ochi sănătoși?
-O alimentație normală, cu de toate. Morcovii sunt un mit de obicei. Pentru copiii mai mari recomandăm suplimentele din afine, striguri negri, fructele închise la culoare. Recomandarea cea mai importantă este ca cei mici să nu stea pe telefon.

Sfaturi pentru a alege ochelarii potriviți pentru un copil

-Cum încurajăm adolescenții să stea departe de ecrane?
-E adevărat că sunt foarte prezente. Cu cât ecranele sunt mai mici, cu atât este mai mare riscul de apariție a miopiei. Cei mai mulți au nevoie de ochelari de vedere. Celor mari înainte le recomandam maximum 2 ore de ecrane. Ecranele mici sunt cele mai dăunătoare.

-Cum alegem ochelarii potriviți pentru copii atunci când avem nevoie de ei?
-Sunt specialiști optometriști care îi ajută pe părinți în alegerea celei mai potrivite rame. E important ca ramele să fie foarte ușoare, hipoalergice, să fie rame care să le acopere bine zona vizuală. Lentilele trebuie să fie din plastic, niciodată sticlă.

-Cum putem să-i pregătim pe cei mici să facă față răutăților care vin la pachet cu purtarea ochelarilor?
-Copilul trebuie încurajat în primul rând de părinți, să i se spună cât de bine arată cu ochelari. La nevoie își poate pune și mămica ochelari, chiar dacă are lentile pe zero.

Stilul de viață este cel mai important în sănătatea oculară a copiilor. E important ca cei mici să petreacă minimum două ore pe zi afară, să se joace, să se plimbe cu bicicleta, nu să stea pe telefon. În cazul în care un copil are totuși nevoie de ochelari, dar nu îi acceptă, se poate face trecerea către lentilele de contact.

Din fericire, copiii sunt foarte riguroși cu rutina de igienă și specialistul ne-a spus că niciodată nu trebuie să considerăm un copil prea mic pentru a purta lentile de contact. Se poate începe de la vârsta de 5 ani, unde ele se vor aplica cu ajutorul părinților. La 7-8 ani, mulți copii pot purta lentile de contact fără niciun fel de problemă.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Gabriela Cristea, zâmbitoare, machiată și coafată, la DePărinți.ro
Gabriela Cristea a vorbit despre cele două minuni din viața ei, Victoria și Iris: „Îmi place cel mai mult să dialoghez despre faptul că sunt părinte”
Gabriela Cristea a vorbit despre cele două minuni din viața ei, Victoria și Iris: „Îmi place cel mai mult să dialoghez despre faptul că sunt părinte”
articol cu video
Flavia Mihășan, într-o bluză neagră, cu mâneci bufante
Flavia Mihășan a dezvăluit cum a fost revenirea la job după nașterea celor doi copii. Vedeta a fost prezentă la emisiunea online DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka
Flavia Mihășan a dezvăluit cum a fost revenirea la job după nașterea celor doi copii. Vedeta a fost prezentă la emisiunea online DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka
articol cu video
Mihai Ciornei, într-un bluză sport, bej, cu zâmbetul pe buze
Mihai Ciornei a vorbit despre vârsta potrivită a unui copil pentru sport. Care au fost recomandările antrenorului de fitness la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka
Mihai Ciornei a vorbit despre vârsta potrivită a unui copil pentru sport. Care au fost recomandările antrenorului de fitness la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Bebelușul stă pe burtică și se uită la jucăria de pluș
Statul pe burtică: de ce este important pentru bebeluși
Statul pe burtică este o etapă importantă în dezvoltarea copilului, iar capacitatea de a-și menține corpul în această poziție joacă un rol semnificativ în dezvoltarea sa fizică și cognitivă. Tocmai de aceea, e important să știi care......
Statul pe burtică: de ce este important pentru bebeluși
3
Mama își ține în brațe bebelușul care ține în gură o jucărie de dentiție
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
Apariția primului dinte al bebelușului reprezintă un moment semnificativ în viața fiecărei familii. Ea marchează debutul unei etape importante în dezvoltarea fizică și în evoluția sănătății orale a micuțului. Primul dinte al......
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de burtă
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Sarcina vine cu multe emoții, stări, dar și cu unele provocări. Iar printre unele din cele mai frecvente astfel de provocări se numără și flatulența. Deși adesea jenantă și inconfortabilă, flatulența în sarcină este un simptom normal......
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Parteneri
Cele mai noi
Mama își pupă bebelușul pe față
08:36
Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față
Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față
Gravidă stă pe pat și își verifică temperatura
07:40
Febra în sarcină: cauze și remedii
Febra în sarcină: cauze și remedii
Vitamine gumate ținute în palme
07:10
Vitaminele gumate pentru copii: câtă nevoie au de aceste suplimente
Vitaminele gumate pentru copii: câtă nevoie au de aceste suplimente
articol cu video
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
7 decembrie, 13:08
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
Femeie însărcinată stă în fața medicului
6 decembrie, 07:31
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
5 decembrie, 07:27
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Închide