Există mai multe etape prin care copilul trece odată ce ajunge la școală. Conform vârstei, acesta are diferite griji. Potrivit unei asociații din America ce se ocupă cu depistarea anxietății în cazul copiilor, aproximativ 5% dintre aceștia au un episod mai dificil.
Ce să faci când copilul nu vrea la școală
Dacă cel mic nu își dorește să înceapă o nouă etapă a vieții și îi este dificil să se gândească la momentul în care va merge la școală, acest lucru poate fi obositor și pentru părinți. Diminețile pot deveni foarte stresante pentru toată familia, mai ales dacă încerci să jonglezi cu sentimentele copilului, dar și cu responsabilitățile de adult.
Cu toate că reușești să îl duci în fața porții, nu poți să nu te gândești ce sentimente va experimenta pe tot parcursul zilei și cum se va descurca în acest sens. Dacă te afli în această situație, caută suportul de care ai nevoie în cabinetul medicului psiholog.
Copiii se pot simți anxioși în fața ideii de a merge la școală din mai multe motive. Se pot îngrijora că nu-și vor face prieteni sau nu se vor potrivi în grupurile deja formate. Se tem că sarcinile școlare vor fi prea grele pentru a le putea efectua sau că presiunea va fi prea mare, arată cei de la parents.com. Câteodată, momentele dificile din familie pot afecta performanța școlară.
Pentru mulți tineri, anumite medii școlare nu sunt deloc potrivite, iar asta amplifică stresul deja instalat. Există situații în care copiii se confruntă cu probleme mentale și sunt deja foarte obosiți sau epuizați la finalul unei zile normale.
Încă de la vârsta de 8 luni, copilul este pregătit să meargă la creșă. Anxietatea de separare are loc încă de atunci, însă variantele prin care această poate fi evitată sunt multe. În ceea ce privește școala, lucrurile nu sunt chiar atât de diferite, însă sunt abordate într-o altă formă.
Anxietatea în cazul copiilor care merg la școală
Deși ideea începerii unui nou an școlar poate fi interesantă, iată că există și momente de panică în acest sens. Reacțiile negative sunt normale, spun specialiștii și aceștia au venit cu câteva soluții care ar putea ajuta.
Școala este un concept abstract pentru un copil care nu a fost niciodată nevoit să calce acolo. Oamenii mai puțin familiari și rutina zlnică poate fi înspăimântătoare. Unii copii au anxietate de separare, însă acest lucru este complet normal, arată youngminds.org.uk. Dacă totuși sesizezi indicatori extremi ai anxietății este momentul să discuți cu un specialist.
Cum arată anxietatea la copiii de școală
În cazul copiilor de școală, anxietatea poate apărea în diferite forme. Vor pune multe întrebări și probabil se vor văita că îi doare capul sau burta. Dacă micuțul tău începe pentru prima oară școala, poate ar trebui să vizitați instituția și să vorbiți cu învățătoarea cu câteva zile înainte.
Vorbește în mod deschis și cu entuziasm despre rutina care va urma în perioada următoare. Aranjează întâlniri cu noii colegi și vezi dacă pot lega relații frumoase.
Un joc de rol acasă poate ușura ideea că școala este un loc nou și înspăimântător. Unii copii pot ajunge să plângă în prima zi de școală. Odată ajunși în propria clasă lucrurile vor intra într-o nouă etapă.