Vestea bună este că micuții cu vârsta până în 18 ani care care au alimentate conturile Junior Centenar de la Trezorerie cu 1.200 lei vor primi din partea Statului, ca în fiecare an, 600 de lei plus o dobândă de 3% pe an.
Ce se întâmplă cu contul Junior Centenar până la finalul anului 2024
Tot ce trebuie să știi e că la fiecare 1.200 de lei depuși anual de părinți în contul deschis pe numele copilului, statul oferă 600 lei. De asemenea, la soldul depus de părinți, statul mai oferă o dobândă de 3%. Indiferent de suma pe care părinții o depun, se adaugă cei 3% dobândă.
Pe de altă parte, 1.200 lei e suma minimă anuală pentru a primi acea primă de 600 de lei.
O altă mențiune de făcut este că sumele depuse anual de părinți nu pot depăși un plafon maxim. El reprezintă echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro. Acesta este calculat la cursul valutar din ultima zi a anului.
Cel mai important este ca până la final de an contul copilului să fie încărcat cu cel puțin 1.200 lei pentru a beneficia de acea primă de 600 de lei.
Copilul poate accesa banii după ce împlinește 18 ani. Singura excepţie se aplică în caz de boli grave ale titularului sau deces. Primele de stat şi dobânzile înregistrate în acest cont nu sunt impozabile. De asemenea, prima de stat se plăteşte cumulat pentru anii în care s-au efectuat depuneri. Inclusiv pentru anul în care a intervenit situația excepțională.
Părinții trebuie să mai știe că nu există o condiționare legată de vârsta copilului la deschiderea contului Junior Centenar. Așadar, pentru orice copil sub 18 ani se pot depune banii la Trezorerie.
Cum se pot depune banii în contul Junior Centenar
Banii se depun în contul individual de economii Junior de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând. Sumele de bani se pot depune prin virament, mandat poștal prin oficiile Companiei Naționale „Poșta Română” – S.A., numerar prin casieriile unităților teritoriale ale Trezoreriei Statului.
E important ca la beneficiar să fie trecut numele și prenumele copilului. La „cod fiscal beneficiar” trebuie trecut CNP-ul acestuia. În cazul în care s-a greșit CNP-ul, banii vor fi trimiși înapoi.
Titularul contului individual de economii Junior Centenar poate fi orice copil care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
- este cetățean român;
- nu a împlinit vârsta de 18 ani.
În cazul în care la finalul anului calendaristic suma depusă este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă.
Prima de stat se acordă la finalul anului calendaristic de economisire, mai puțin pentru anul în care titularul împlinește vârsta de 18 ani. Ea se plătește în contul individual de economii Junior Centenar, la scadența depozitului, cumulat pentru anii în care s-au efectuat depuneri minime de la 1200 de lei.