Reclamă

Plan financiar pentru bebeluș: cum să te pregătești pentru primii ani de viață ai copilului

Atunci când afli că vei avea un bebeluș, mintea îți zboară la toate lucrurile frumoase pe care le vei trăi împreună: primele zâmbete, primii pași, nenumărate momente de bucurie. Dar, pe lângă toate acestea, poate te gândești și la partea financiară. Cum să te pregătești pentru a-i oferi tot ce are nevoie? Realitatea este că venirea pe lume a unui bebeluș presupune și o serie de costuri, de la îngrijire zilnică până la sănătate și economii pe termen lung. Iată câteva sfaturi și date statistice care te vor ajuta să îți construiești un plan financiar pentru bebeluș bine pus la punct.

Viitorii părinți stau în pat și fac un plan financiar pentru bebeluș
Pentru viitorul copilului și al vostru, e indicat să faci un plan financiar înainte de naștere / Shutterstock

Venirea pe lume a unui bebeluș aduce multă bucurie, dar și responsabilități financiare importante. De la primele cumpărături esențiale și cheltuielile lunare, până la economiile pentru viitorul micuțului, un plan financiar pentru bebeluș, bine structurat te poate ajuta să gestionezi bugetul familiei fără stres. Află care sunt costurile estimative pentru primul an, sfaturi de economisire și strategii pentru a asigura un start sigur și confortabil pentru copilul tău.

Plan financiar pentru bebeluș

Cei de la whattoexpect.com au câteva sugestii despre cum să creezi un plan financiar pentru bebeluș, extrem de bine pus la punct și structurat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Calculează costurile inițiale pentru primul an de viață

Conform studiilor, primul an de viață al unui bebeluș poate presupune costuri semnificative. Un studiu realizat de US Department of Agriculture arată că, în medie, părinții cheltuiesc între 10.000 și 12.000 de dolari în primul an al copilului. În Europa, costurile sunt ceva mai mici, dar totuși importante: aproximativ 6.000 de euro în funcție de țară și de specificul cheltuielilor. Aceste sume includ produse esențiale precum scutece, hăinuțe, produse de îngrijire, dar și costuri mai mari, precum pătuțul, căruciorul sau scaunul de mașină.

Poți reduce aceste cheltuieli alegând să cumperi unele produse la mâna a doua sau acceptând împrumuturi de la prieteni și rude. De asemenea, caută reducerile și pachetele promoționale, care îți pot oferi economii semnificative.

Deschide un cont de economii pentru viitorul copilului

Este firesc să te gândești la viitorul copilului tău, inclusiv la educație sau alte nevoi care pot apărea pe parcurs. Mulți părinți deschid un cont de economii dedicat încă de la nașterea copilului. Există și în România multe firme care au astfel de pachete pentru copii. Poți începe prin a depune o sumă lunară mică, ajustată în funcție de bugetul familiei. Chiar și o economisire de 100 de lei pe lună poate deveni, într-o perioadă de 18 ani, o sumă importantă care va ajuta la cheltuieli educaționale sau chiar pentru achiziția primelor bunuri pentru copil.

Asigurarea de sănătate trebuie să facă parte din acel plan financiar pentru bebeluș

Sănătatea bebelușului este o prioritate, iar costurile medicale pot fi imprevizibile. O asigurare de sănătate poate acoperi vizitele periodice la medic, vaccinurile și eventualele urgențe medicale. Conform unui sondaj realizat de Insurance Europe, aproximativ 35% dintre părinții din Europa aleg să încheie o asigurare de sănătate pentru nou-născut.

Analizează pachetele oferite de companiile de asigurări și vezi care sunt beneficiile și acoperirile incluse. De asemenea, există și asigurări de viață sau pachete speciale pentru întreaga familie, care îți oferă protecție financiară suplimentară.

Reclamă

Organizează un buget lunar și notează toate cheltuielile în acel plan financiar pentru bebeluș

Un buget lunar bine organizat îți va fi de mare ajutor. Poți începe prin a nota toate cheltuielile și veniturile pe o lună, apoi să stabilești priorități. Alocă o sumă lunară pentru cheltuielile de bază ale bebelușului (scutece, lapte, hăinuțe). Dar lasă și o rezervă pentru cheltuieli neprevăzute.

Folosește o aplicație pentru buget sau creează un simplu tabel în Excel. Astfel, vei avea o evidență clară a cheltuielilor și vei ști mereu unde se duc banii.

Planifică alocația copilului și alte beneficii

În România, statul oferă o alocație lunară pentru copii, care poate varia în funcție de vârstă. În prezent, alocația pentru copiii sub 2 ani este de aproximativ 600 de lei pe lună. Iar după această vârstă scade la 300 de lei. Aceste sume pot fi folosite pentru a acoperi o parte din cheltuielile lunare.

Poți pune această alocație într-un cont de economii pentru a începe un fond de rezervă. Sau pentru a contribui la economiile pentru viitorul copilului.

În acel plan financiar pentru bebeluș trebuie să se regăsească și educația financiară

Când vine vorba de copii, educația financiară ar trebui să înceapă cât mai devreme. Studiile arată că acei copii care sunt obișnuiți cu noțiuni financiare de bază de mici sunt mai pregătiți să-și gestioneze propriul buget când devin adolescenți și adulți.

Odată ce copilul începe să înțeleagă mai multe lucruri, îi poți oferi propriul pușculiță și să-l înveți despre economisire și responsabilitate financiară.

Pregătește pentru cheltuielile educaționale viitoare

Școlile, activitățile extrașcolare și cursurile suplimentare pot deveni costisitoare pe măsură ce copilul crește. În România, conform unui studiu al Institutului Național de Statistică, cheltuielile pentru educație ale unei familii medii reprezintă aproximativ 6-7% din bugetul lunar.

Ia în calcul economisirea pe termen lung pentru a putea acoperi aceste cheltuieli. Iar asta fără a fi nevoie să faci sacrificii financiare în viitor.

Împrumută sau cumpără la mâna a doua

Copiii cresc repede, iar multe din lucrurile lor devin nefolositoare după câteva luni. Căruciorul, pătuțul, hăinuțele și chiar jucăriile pot fi achiziționate la mâna a doua, fără a face compromisuri de calitate.

Grupurile online de părinți sunt o sursă excelentă de articole de împrumut sau cumpărare la prețuri mai mici. Astfel, vei face economii semnificative și vei reduce risipa.

Investește în produse reutilizabile

Există o mulțime de produse pentru bebeluși care pot fi reutilizate. De exemplu, poți opta pentru scutece lavabile, biberoane și recipiente din sticlă, care pot fi folosite pe termen lung.

Chiar dacă la început aceste produse au un preț mai mare, investiția se va dovedi una inteligentă. Iar asta pentru că vei reduce cheltuielile pe termen lung.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care are card bancar
Cum să folosești eficient alocațiile pentru copii în 2025
Cum să folosești eficient alocațiile pentru copii în 2025
O femeie care numără o sumă de bani
Ce se întâmplă cu contul Junior Centenar până la finalul anului 2024. Părinții trebuie să țină cont de acest lucru
Ce se întâmplă cu contul Junior Centenar până la finalul anului 2024. Părinții trebuie să țină cont de acest lucru
Mamă și fiică așezate la o masă din lemn cu o pușculiță purceluș, roz, în care pun monede, care sunt risipite pe masă
Educația financiară: cum funcționează banii, pe înțelesul copiilor
Educația financiară: cum funcționează banii, pe înțelesul copiilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Căutăm mereu cele mai bune metode pentru a-i ajuta pe cei mici să rămână sănătoși și energici, iar aceste rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității pot fi răspunsul! Fiecare pahar este plin de vitamine esențiale și......
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
2
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Adoptarea unui stil de viață sănătos nu trebuie să fie o sursă de stres sau o serie de reguli impuse cu rigiditate. Atunci când unele obiceiuri sănătoase în familie sunt introduse treptat și într-un mod plăcut, toată lumea va fi mai......
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Cele mai noi
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
08:02
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Doi copii care se bucură de natură pe creanga unui copac
22 martie, 07:22
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Un bărbat care discută cu tatăl său
21 martie, 07:01
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
Închide