Reclamă

Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice

Experții în parenting sunt de părere că adolescenții ar trebui incluși în treburile casnice. Acest lucru îi poate responsabiliza și îi poate face mult mai atenți și mai descurcăreți la maturitate. Mai jos găsești câteva sarcini simple pentru adolescenți. Află cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice.

O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
Mai jos găsești câteva sarcini simple pentru adolescenți. Află cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice / Shutterstock

Sarcinile prin casă nu ar trebui să fie o corvoadă pentru adolescenți. Dacă sunt învățați încă de mici, aceștia își vor ajuta părinții atunci când au nevoie de ajutor. A face un adolescent să se ofere voluntar pentru treburile casnice poate fi destul de dificil.

Sarcini simple pentru adolescenți

Părinții pot folosi o mână de ajutor atunci când au nevoie. Copiii mai mari vor să ajute, spun experții în parenting. Identificarea sarcinilor pentru adolescenți este foarte importantă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aceștia trebuie să primească sarcini care să se potrivească cu ei și care să aducă armonie în familie. Pentru început trebuie să porți câteva discuții cu adolescentul tău pentru a-l familiariza cu ceea ce urmează. Pentru mulți copii „sarcinile” pot avea o conotație negativă.

Este important să formulezi cum trebuie rugămintea de a te ajuta la treabă. Explică-i adolescentului tău că ajutorul său contribuie la bunăstarea familiei.

Astfel de termeni sunt pozitivi și îl încurajează pe tânăr să fie dornic să ajute. Mai apoi ar trebui să întocmești o listă cu ceea ce trebuie realizat prin casă, de la cumpărarea de alimente, la spălatul rufelor sau al vaselor.

Reclamă

Șansele sunt ca adolescenții tăi nici să nu realizeze cât de multe faci într-o zi. Apoi lasă-l pe copil să aleagă ce varcini vrea să încerce.

Explică-i că aceste sarcini nu sunt permanente și că poate alege oricând altele. Totodată, experții în parenting sugerează să stabiliți încă de la început un interval de timp în care aceste sarcini ar trebui rezolvate.

Reclamă

La final pune lista într-un loc vizibil și roagă-l pe adolescentul tău să bifeze ori de câte ori a împlinit o sarcină de pe listă. Experții în parenting spun că poți încerca și cu metoda răsplatei. Îi poți oferi copilului tău mici premii sau sume simbolice de bani pentru treburile casnice pe care le face. 

În felul acesta îl vei responsabiliza și îl vei ajuta să-și gestioneze singur banii și economiile. Mai jos găsești și o listă cu sugestii de sarcini pentru adolescenți.

Aspirarea și curățarea prafului

Poți începe cu sarcini simple pentru copilul tău. Aspirarea prin casă și ștergerea prafului nu implică mult efort pentru tânărul din familie.

Lasă-i timp și roagă-l să bifeze pe lista de sarcini dacă a făcut această activitate. La final puteți discuta despre cum s-a simțit să ducă la bun sfârșit primele sarcini.

Dacă nu a fost încântat de acest lucru, puteți oricând să stabiliți împreună o altă sarcină pe care să o facă în viitor.

Scoaterea gunoiului și reciclarea

Scoaterea gunoiului a fost cererea numărul unu pe care specailiștii de la Parents.com au menționat-o. Este o sarcină simplă și relativ ușoară.

Este un mod excelent de a-l face pe adolescent să înceapă să te ajute la treabă. Acesta își poate pune inclusiv un memento în aplicațiile de pe telefon pentru a se asigura că duce sarcina la bun sfârșit.

Curățenia în propria cameră

O cerere simplă din partea părinților de pretutindeni. Ceea mai simplă sarcină pe care i-o poți da adolescentului tău este să-și curețe singur camera.

Încearcă să împarți această sarcină în treburi mai mici pentru rezultate mai bune. Roagă-l să-și facă aptul, să șteargă praful să dea cu aspiratorul, iar mai apoi să-și facă ordine printre lucruri. Aceste sarcini mici îl vor ajuta să nu se simtă copleșit.

Află mai multe despre împărțirea treburilor casnice cu copiii. Află cum poți să-i ajuți să aibă o tranziție cât mai simplă și naturală către viața de adult.

Sarcini la bucătărie sau la baie

Poți să-l rogi pe adolescentul tău să sorteze hainele, iar mai apoi să le pună la spălat. Tot ce trebuie să facă este să spele hainele, să le pună în uscător, iar mai apoi să le împăturească.

Adolescenții trebuie să fie responsabili și să sortezi rufele cu atenție. Dacă nu sunt atenți, aceștia îți pot strica hainele preferate în timpul ciclurilor de spălare.

Este o metodă ideală pentru a-l responsabiliza. Sarcinile de la bucătărie pot include spălarea vaselor, strângerea mesei sau curățarea firimiturilor de pe podea.

Este important ca adolescentul tău să te ajute și la asemenea treburi prin casă. Totodată, poți să-l înveți pe acesta mai multe despre aranjarea tacămurilor la masă. Data viitoare poate fi el cel care pregătește masa pentru cină.

Întreținerea exterioară

Dacă stai la casă, atunci îl poți ruga pe copilul tău să te ajute la treburile din gospodărie. Oferă-i sarcini simple cum ar fi udarea plantelor, strângerea frunzelor sau plivitul grădinii.

Toate aceste sarcini î vor face să fie dornic să petreacă mai mult timp în aer liber. Tot în aer liber pot face și alte activități.

Adolescentul tău poate scoate câinele la plimbare, îi poate pune apă și hrană. Adolescentul va învăța să fie responsabil pentru bunăstarea animăluțului tău.

Indiferent dacă contribuția pe care adolescentul tău  are, aceasta va face o diferență în rutina zilnică. Ajutorul lor este important, iar adolescentul va simți că face parte din familie, scriu cei de la HuffPost.

Toate aceste sarcini îl vor pregăti treptat pentru maturitate. Este important să discuți cu copilul tău și să povestiți constant despre cum se simte atunci când contribuie și el la bunăstarea și armonia din familie.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide