Lohia este scurgerea vaginală pe care o ai după naștere. Conține un amestec de sânge, mucus și țesut uterin. Are un miros asemănător cu cel al mucegaiului, precum cel din timpul menstruației și poate dura câteva săptămâni. Lohia este în cantitate mare la început, dar scade treptat în cantitate până când dispare complet. Acest lucru poate dura câteva săptămâni. Lohia este o parte normală a procesului de vindecare postpartum și de obicei nu provoacă complicații.
Ce sunt lohiile
Fiecare persoană este diferită, dar, în general, lohiile urmează o progresie similară în culoare și volum. Începe ca sânge înainte de a se reduce la un mucus alb.
Lohia este de culoare roșu aprins timp de cel puțin trei sau patru zile. Fluxul este puternic și te poți confrunta chiar și cu cheaguri mici. Te poți aștepta să schimbi un absorbant post-partum la fiecare două ore.
După aproximativ o săptămână, lohia este mai apoasă și trece la o culoare maro-roz. Fluxul este mai redus și este posibil să nu umpli tampoanele la fel de repede. Cu toate acestea, ele trebuie schimbate la intervale mici de timp pentru a preveni infecțiile.
În cele din urmă, după aproximativ 10 până la 14 zile, lohia se schimbă într-o culoare alb-gălbuie. În acest moment, poți trece deja la absorbantele normale, cele pe care le folosești în timpul menstruației.
Care sunt cele trei stadii ale lohiei
Lohia are trei etape. Durata fiecărei etape poate varia, la fel cum se poate întâmpla și cu felul în care arată.
Lochia rubra este prima etapă a lohiei. În această perioadă te poți confrunta cu:
- Sânge de culoare roșu închis sau aprins.
- Durează trei până la patru zile.
- Curge în cantități mari.
- Cheaguri mici sunt normale.
- Crampe ușoare, asemănătoare perioadei de menstruație.
Lochia serosa este termenul pentru a doua etapă a lohiei. În această perioadă te poți confrunta cu:
- Scurgeri maro-roz.
- Lochia serosa e mai subțire și mai apoasă decât lochia rubra.
- Durează de la patru până la 12 zile.
- Debitul este moderat.
- Te vei confrunta cu mai puține cheaguri sau deloc.
Lochia alba este ultima etapă a lohiei. În această perioadă te poți confrunta cu:
- Scurgeri alb-gălbui.
- Flux redus sau spotting.
- Durează de la aproximativ 12 zile până la șase săptămâni.
- În această etapă nu te vei mai confrunta deloc cu cheaguri de sânge.
Lohia e compusă din tot conținutul din uter din cele nouă luni de sarcină. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să practici o bună igienă. Discută cu medicul dacă scurgerile devin extrem de urâtă sau miros a pește, deoarece ar putea indica o infecție. Acum că ai aflat ce sunt lohiile, află și care sunt semnele pe care să le urmărești ca să nu dezvolți infecții la nivelul vulvei.
Cât durează lohia
Poate varia de la femeie la femeie, dar lohia durează de obicei aproximativ șase săptămâni. Cu toate acestea, unele femei au scurgeri timp de opt săptămâni.
Există unele asemănări între sângele menstrual și lohie. Ambele au un miros distinct și încep ca o scurgere puternică de culoare roșu închis.
Cea mai mare diferență între cele două tipuri de scurgeri este că lohiile durează mult mai mult. Menstruația durează aproximativ o săptămână. Lochia durează aproximativ șase săptămâni la majoritatea femeilor.
Ce poate agrava lohia
Lohia este diferită pentru fiecare. Culoarea, consistența și durata variază, dar unii factori influențează cantitatea de scurgeri. Este posibil să te confrunți cu o cantitate mai mare de lohie în următoarele situații:
În timpul sau după o activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor.
În timpul alăptării.
Când te ridici din pat dimineața.
Îngrijirea și tratamentul acasă
Vindecarea după naștere durează câteva săptămâni. Ia-o ușor și odihnește-te cât mai mult posibil în această perioadă. Iată câteva sfaturi despre cum să tratezi sângerarea postpartum:
- Utilizează numai absorbante post-partum în primele șase săptămâni.
- Nu utiliza tampoane și nu introduce nimic în vagin decât după ce ai consultat medicul. Acest lucru poate ușura calea bacteriior către uter și poate provoca infecție.
- Poartă lenjerie intimă și pantaloni pe care nu te deranjează să-i arunci după ce trece această perioadă. Lohiile pot păta hainele.
- Dă-i timp corpului să se vindece. Oricât de interesant ar părea să începi cu activitățile tale obișnuite, acest lucru te poate împiedica să te vindeci. De asemenea, poate duce la creșterea cantității de scurgeri.
Pentru a evita infecția, schimbă absorbantul la fiecare câteva ore și nu introduce nimic în vagin timp de cel puțin șase săptămâni.
Cel mai mare semn de infecție este dat de scurgerile vaginale urât mirositoare sau verzui. Contactează medicul imediat ce simți că lucrurile nu sunt în ordine.
Lohiile nu provoacă de obicei complicații. Cantitatea de secreții ar trebui să se reducă de la sine până când va dispărea complet. Cu toate acestea, există semne de sângerare anormală sau scurgeri la care ar trebui să fii atentă:
- Secreții vaginale verzui.
- Un miros mai urât decât la menstruația obișnuită.
- Sângerare sau scurgeri excesive.
- Cheaguri mari, de dimensiunile unei mingi de golf sau coagulare excesivă.
- Febră, frisoane sau simptome asemănătoare gripei.
- Umflare sau durere în jurul zonei vaginale.
- Amețeli sau senzația de leșin.
- Crampe excesive sau dureri pelvine.