Reclamă

5 probleme în căsnicie care apar după nașterea unui copil

Apariția unui copil în viața unui cuplu este un motiv de bucurie imensă, dar aduce și provocări în relație. Adaptarea este grea atât pentru voi, cât și pentru bebeluș, dar nu este imposibilă. La început, te poți simți obosită, exasperată și chiar îngrijorată. Toate acestea pot afecta relația voastră romantică și este bine să știi care sunt cele 5 probleme în căsnicie care apar după nașterea unui copil și cum să le gestionezi.

Soț și soție care stau într-un pat cu cadru de lemn alb, acoperiți cu pătură bej, mama este îmbrăcată cu un tricou alb și ține în brațe un bebeluș, cu spatele spre pieptul ei, iar tatăl, îmbrăcat cu tricou alb, își ține mâinile spre ea, ca și cum ar bloca ceea ce spune
Una dintre cele 5 probleme în căsnicie care apar după nașterea unui copil este că unii părinți simt nevoia să fie Super Mama sau Super Tata / Shutterstock

Menținerea unei căsnicii, mai ales după nașterea unui copil, necesită mult timp și energie. Poate fi destul de dificil, mai ales că nu prea dispui de aceste lucruri. Lipsa somnului, a relațiilor intime și conflictele legate de noile roluri sunt doar câțiva dintre factorii de stres din relație cu care se confruntă aproape cam toți părinții. 

5 probleme în căsnicie care apar după nașterea unui copil

După apariția unui copil, dinamica familiei se schimbă și chiar dacă te poți confrunta cu câteva probleme, există și soluții pentru a le remedia. Important este să fii deschisă și să găsiți momente în care să puteți comunica sincer, ori de câte ori simțiți nevoia. Iată care sunt cele mai arzătoare 5 probleme în căsnicie care apar după nașterea unui copil.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

1. Partenerul nu recunoaște schimbările care apar la femeia care a născut

Acesta este un lucru care se întâmplă în cazul partenerilor care nu reușesc să recunoască sau să aprecieze schimbarea prin care tocmai a trecut femeia care a purtat o sarcină și a născut. „Nu cred că cineva este pe deplin pregătit pentru ceea ce înseamnă să fii părinte, până când nu ești părinte“, spune psihoterapeutul Kara Hoppe, una dintre autoarele cărții „Baby Bomb: A relationship Survival Guide for New Parents“. Ea vede în mod regulat o mulțime de neînțelegeri în rândul partenerilor, deoarece proaspetele mame experimentează o schimbare atât de profundă din cauza schimbărilor hormonale care au loc în corpurile lor. La toate acestea se adaugă privarea generală de somn, care marchează maternitatea. „Este o mare oportunitate pentru parteneri de a avea grijă unul de celălalt. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci poate exista o deconectare între cuplu.“

Cum să o gestionezi: „Cred că este foarte important ca femeia care a născut să poată vorbi espre asta cât de mult este nevoie”, spune Hoppe. „Partenerul trebuie să verifice și să întrebe: «Spune-mi ce ai trăit în timpul nașterii’. Cum te simți? Cum pot să te ajut?». Ei trebuie să fie foarte sensibili la asta. Acea mică atenție va ajuta foarte mult.“

2. Nu abordați problemele ca o echipă

Când ai un bebeluș, vei primi multe sfaturi de la cei din jur. Mama ta ar putea să-ți spună să introduci alimente solide de la 4 luni, iar medicul de la 6 luni. În loc să discutați despre asta în cuplu, unul dintre ascultă sfaturile celor din exterior ca pe un adevăr suprem, fără a se consulta cu celălalt partener. „Este vorba despre a lua decizii împreună, ca o echipă“, spune Hoppe. „În această situație, cel mai important lucru este să poți spune: «Știu că soțul meu mă susține. Chiar dacă nu este de acord cu mine, el îmi respectă opiniile și putem negocia lucrurile împreun㻓.

Cum să o gestionezi: Pune accentul pe munca în echipă și nu lua nicio decizie fără să o discuți cu partenerul. Acceptă sfaturile celorlalți, dar, apoi, trece-le prin filtrul vostru comun și ajungeți la o decizie împreună, ca o echipă.

3. Credeți că noua voastră viață nu va fi diferită

Unele cupluri, potrivit lui Hoppe, abordează creșterea copilului cu ideea că nu le va schimba radical viața. Se gândesc că au câteva luni libere de la serviciu, vor avea câteva ore de somn în timpul zilei, când copilul doarme, și vor putea face în continuare majoritatea lucrurilor pe care le făceau înainte de sosirea copilului. În realitate, nu stau deloc așa. De aceea, cuplurile care nu se pregătesc pentru asta vor avea parte de o zguduire puternică.

Reclamă

Cum să o gestionezi: Cu siguranță vă lipsește viața de cuplu de dinaintea apariției copilului. Recunoscând acest lucru, puteți începe să faceți față noii realități. Unii părinți simt această pierdere a independenței și o văd ca pe un lucru de care trebuie să le fie rușine. „Este o tranziție dificilă. Este o nouă viață și este normal să îți dorești ca vechea ta viață să revină, la fel de mult cum îți iubești copilul.“, spune Hoppe.

4. Unul dintre părinți se ocupă mai mult

Una dintre cele 5 probleme în căsnicie care apar după nașterea unui copil este aceea că unii părinți simt că trebuie să fie Supermama sau Supertata. Acest lucru înseamnă că unul dintre parteneri se ocupă de hrănire, de schimbarea copiilor, de programările la medic și de orice lucru mărunt care apare, nelăsând celălalt partener să facă nimic. Făcând acest lucru, ai putea crede că îți ajuți partenerul și că iei povara de pe umerii lui. Dar, în realitate, îl faci să se simtă izolat și nu- dai voie să ia parte la experiență de părinte.

Cum să o gestionezi: Poate părea un lucru firesc ca mama să preia conducerea în primele zile de parenting. La un moment dat, ar trebui să ai o conversație despre împărțirea muncii. Discutați despre programul fiecăruia și stabiliți unde și când poate contribui fiecare dintre voi. „Trebuie să existe o redistribuire a muncii și a responsabilităților“, spune Hoppe. „La fel ca și faptul de a fi deschiși cu privire la limitări. Cuplurile trebuie să realizeze că nimeni nu poate face totul și trebuie să obțineți sprijin din partea partenerului.“

5. Nu vă faceți timp unul pentru celălalt

Chiar dacă nevoile copiilor sunt importante, Hoppe susține că, necesitățile cuplului ar trebui să fie pe primul loc. Asta nu înseamnă să ignori copilul, pentru a putea avea o cină romantică. Înseamnă să știi despre nevoile celuilalt, să te informezi periodic și să faci din relația ta o prioritate.

Cum să o gestionezi: Găsiți-vă timp unul pentru celălalt, chiar dacă faci asta în pauzele dintre schimbatul scutecelor și hrăniri. Asigură-te că partenerul știe că ești acolo pentru el și că nevoile sale sunt în continuare o prioritate, chiar dacă trebuie să jonglezi cu modalitățile în care le acorzi atenție. „Speranța este că, deși vă extindeți familia, veți fi în continuare un cuplu și după ce copiii cresc și pleacă“, spune Hoppe. „Continuând să vă dezvoltați împreună ca un cuplu, deveniți și părinți mai buni. Astfel, îi scutiți pe copiii voștri de a fi adulții din relație“.

Te-ar mai putea interesa și
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
articol cu video
Alina Bordea cu brațele împreunate, zâmbitoare la cameră
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Proaspătă mamă, care stă pe patul de spital,acoperită cu un cearșaf, și ține la piept bebelușul care plânge.
Modificări care apar în corp, după naștere
Modificări care apar în corp, după naștere
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara o omletă pentru copii. În doar câteva minute poți pune pe masă un mic dejun sănătos și sățios. Ouăle au o mulțime de beneficii pentru sănătatea copilului și sprijină buna......
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
2
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
O echipă de psihologi și specialiști în sănătate mintală de la mai multe instituții din Danemarca a descoperit că reducerea timpului pe ecran pentru copii la doar trei ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale......
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Corpul trece prin numeroase schimbări după implantarea embrionului, iar sistemul imunitar este mai vulnerabil decât de obicei. Una dintre problemele cu care te poți confrunta sunt aceste viroze stomacale în sarcină. Acestea pot fi neplăcute,......
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Clătite cu afine pentru copii și servite pe o farfurie albă
07:46
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Femeie pe scaun la ginecolog pe un fundal deschis la culoare
07:02
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
7 septembrie, 06:31
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
6 septembrie, 07:50
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Închide