Reclamă

Trimestrul 4 de sarcină. Tot ce ar trebui să știi despre această etapă

Dacă te-ai gândit că sarcina va lua sfârșit atunci când îți vei ține pentru prima dată în brațe bebebelușul, se pare că te-ai înșelat. Se pare că mai ai de parcurs și trimestrul 4 de sarcină. Da, ai văzut bine. Trimestru 4 de sarcină se referă la acea perioadă în care te recuperezi după sarcină și naștere și, în același timp, înveți cum să fii mamă. În această perioadă bebelușul învață să se adapteze la viața din afara uterului.

Mamă, îmbrăcată cu cămașă albă, cu un nou-născut în brațe, îmbrăcat într-un body alb cu dungi bej, ilustrând trimestrul 4 de sarcină
Trimestrul 4 de sarcină este o perioadă de dezvoltare fizică, mentală și emoțională semnificativă pentru bebeluș, dar și pentru mamă / Shutterstock

Află mai multe despre ce poți face cu bebelușul tău ca să treceți mai ușor peste cel de-al patrulea trimestru, cum să vă simțiți cât mai bine și când viața va reveni la normal.

Ce este trimestrul 4 de sarcină

Trimestrul 4 de sarcină se referă la perioada postnatală care începe din ziua nașterii a bebelușului până când acesta împlinește 3 luni. Se pare că termenul a fost inventat de Dr. Harvey Karp, un medic pediatru care a emis teoria conform căreia bebelușii se nasc prea devreme, cu aproximativ 3 luni mai devreme, ca să fim mai exacte, spune whattoexpect.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De aceea, bebelușii au nevoie să compenseze acea perioadă pentru a se adapta la viața din afara uterului. Acest lucru explică schimbarea majoră prin care trece bebelușul, într-un timp relativ scurt. El se transformă de la un nou-născut care doarme și bea lapte, uneori e agitat și plânge, la un bebeluș de 3 luni mai calm, mai fericit și mai alert. La sfârșitul acestei perioade, bebelușul ar trebui să-și poată ține cât de cât capul și să devină mai interesat și mai conștient de lumea din jurul său.

Descoperă și ce se întâmplă în fiecare săptămână de sarcină: cum se dezvoltă fătul și care sunt etapele prin care trece corpul tău.

Reclamă

Ce se întâmplă în timpul trimestrului 4 de sarcină

Trimestrul 4 este o perioadă de dezvoltare fizică, mentală și emoțională semnificativă pentru bebeluș, dar și pentru tine. Pe lângă faptul că se produc schimbări în corpul care se readaptează la faptul că nu mai ești însărcinată, acum înveți practic cum să ai grijă de bebeluș.

Schimbările postnatale

În primele săptămâni după sosirea bebelușului corpul tău se recuperează după naștere. Nivelul hormonilor este crescut, iar organele încep să se deplaseze înapoi la pozițiile lor de dinainte de sarcină. În plus, sânii produc colostru și apoi laptele cu care ar trebui să hrănești bebelușul cel puțin 6 luni.

În același timp, te confrunți cu sângerări postpartum (lohii), dar și cu disconfortul unei zone perineale în curs de vindecare și/sau cu o cicatrice după cezariană, pe care trebuie să o îngrijești.

Reclamă

Deși multe femei și-au revenit fizic după naștere după doar șase săptămâni, asta nu înseamnă că organismul tău se va simți sau va arăta la fel ca înainte de sarcină. Este normal să fii blândă cu tine și să nu forțezi lucrurile. Nu apela la diete drastice sau sport exagerat, chiar dacă pentru a ajunge la forma inițială este posibil să treacă chiar și un an.

Este normal să te confrunți cu oboseala care apare din cauza nopților nedormite, odată cu îngrijirea unui nou-născut. De asemenea, poți experimenta emoțiile care însoțesc acomodarea la viața alături de bebelușul tău.

Dezvoltarea bebelușului în trimestrul 4 de sarcină

Și pentru bebeluș totul este nou și adaptarea la viața de afară poate fi cel puțin dificilă. In primele zile, acesta va sta în poziție fetală, iar mișcările sale sunt haotice și se poate supăra destul de ușor.

Bebelușul nu prea înțelege care este diferența dintre zi și noapte. Simte nevoia să mănânce foarte des și doarme la intervale aleatorii. Însă lucrurile nu rămân așa. Pe măsură ce crește, va trece prin schimbări fizice mari care îl vor ajuta să se adapteze mai ușor la viața din afara uterului. Pe măsură ce mușchii bebelușului se dezvoltă mișcările lui vor deveni mai precise.

Va începe să-și țină capul și pe măsură ce vederea bebelușului se îmbunătățește, va crește și capacitatea de interacțiune. Va deveni un bebeluș mult mai energic care se bucură să se joace. Va încerca să imite unele dintre mișcările și expresiile tale faciale și chiar să zâmbească. 

La sfârșitul trimestrului 4, bebelușul va fi pe cale să aibă o rutină alimentară destul de previzibilă și un program de somn mai bine trasat.

Sfaturi pentru a depăși provocările din trimestrul 4 de sarcină

Această perioadă, chiar dacă este mai dificilă, nu va dura la nesfârșit. Între timp, poți să apelezi la câteva strategii care te vor ajuta să treci cu ușurință peste provocările acestui trimestru. 

Cere ajutor

Nu trebuie să faci totul singură. Lasă-ți partenerul, o prietenă apropiată sau o rudă să te ajute cu îngrijirea copilului. Chiar dacă alăptezi, poți să lași lapte congelat pentru a hrăni bebelușul. Între timp, tu poți să te odihnești și să recuperezi orele de somn pierdute. De asemenea, poți ruga partenerul să se ocupe de schimbarea scutecului și de baia bebelușului.

Atunci când cineva vine în vizită, roagă-i să te ajute cu câteva cumpărături sau să se ocupe de pregătirea mesei. De asemenea, poți ruga persoana respectivă să supravegheze bebelușul în timp ce tu mergi să faci un duș.

Gestionează emoțiile

Te poți confrunta cu schimbări de dispoziție bruște din cauza privării de somn. Poți avea momente în care plângi din senin, iar aceast fenomen numește baby blues. De obicei, el trece de la sine în primele săptămâni. Din păcate, în unele cazuri se poate instala depresia postnatală. Depresia include tristețe cronică, deprimare, anxietate și gânduri de a-ți face rău ție sau copilului tău. Pentru a o tratata este nevoie de ajutorului unui specialist.

Ai grijă de tine

În trimestrul 4 de sarcină este important să ai grijă de tine. Hidratează-te bine și mănâncă alimente sănătoase, cum ar fi fructe, legume, proteine slabe, cereale integrale și limitează gustările dulci. Încearcă să ieși din casă cât mai des, chiar dacă este vorba doar de a scoate copilul la o plimbare în jurul blocului.

Dormi ori de câte ori bebelușul se odihnește. Dacă nu poți, rezistă tentației de a face diferite lucruri prin casă. Poți să citești, să asculți muzică sau să vezi un film.

Înscrie-te într-un grup de proaspete mame

Discuțiile cu alte mame îți oferă șansa de a împărtăși sentimentele cu femei care au trecut prin același lucru. Poți apela la cursuri de pilates pentru mămici sau la rețelele sociale. În plus, dacă ieși cu bebelușul la plimbare în parc ai o altă oportunitate să întâlnești alte mămici.

Te-ar mai putea interesa și
Proaspătă mamă, care stă pe patul de spital,acoperită cu un cearșaf, și ține la piept bebelușul care plânge.
Modificări care apar în corp, după naștere
Modificări care apar în corp, după naștere
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu un top alb și pe deasupra cu un cardigan bej și pantaloni negri, își ține mâinile pe burtă în formă de inimă, ilustrând 12 semne că primul  trimestru de sarcină merge bine
12 semne că primul trimestru de sarcină merge bine
12 semne că primul trimestru de sarcină merge bine
Soț și soție care stau într-un pat cu cadru de lemn alb, acoperiți cu pătură bej, mama este îmbrăcată cu un tricou alb și ține în brațe un bebeluș, cu spatele spre pieptul ei, iar tatăl, îmbrăcat cu tricou alb, își ține mâinile spre ea, ca și cum ar bloca ceea ce spune
5 probleme în căsnicie care apar după nașterea unui copil
5 probleme în căsnicie care apar după nașterea unui copil
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Mama pune bebelușul la somn în pătuțul lui
08:58
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Două pahare pline cu terci de banane și căpșuni alături de câteva căpșuni întregi
08:44
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
07:56
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide