Reclamă

Trimestrul 4 de sarcină. Tot ce ar trebui să știi despre această etapă

Dacă te-ai gândit că sarcina va lua sfârșit atunci când îți vei ține pentru prima dată în brațe bebebelușul, se pare că te-ai înșelat. Se pare că mai ai de parcurs și trimestrul 4 de sarcină. Da, ai văzut bine. Trimestru 4 de sarcină se referă la acea perioadă în care te recuperezi după sarcină și naștere și, în același timp, înveți cum să fii mamă. În această perioadă bebelușul învață să se adapteze la viața din afara uterului.

Mamă, îmbrăcată cu cămașă albă, cu un nou-născut în brațe, îmbrăcat într-un body alb cu dungi bej, ilustrând trimestrul 4 de sarcină
Trimestrul 4 de sarcină este o perioadă de dezvoltare fizică, mentală și emoțională semnificativă pentru bebeluș, dar și pentru mamă / Shutterstock

Află mai multe despre ce poți face cu bebelușul tău ca să treceți mai ușor peste cel de-al patrulea trimestru, cum să vă simțiți cât mai bine și când viața va reveni la normal.

Ce este trimestrul 4 de sarcină

Trimestrul 4 de sarcină se referă la perioada postnatală care începe din ziua nașterii a bebelușului până când acesta împlinește 3 luni. Se pare că termenul a fost inventat de Dr. Harvey Karp, un medic pediatru care a emis teoria conform căreia bebelușii se nasc prea devreme, cu aproximativ 3 luni mai devreme, ca să fim mai exacte, spune whattoexpect.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De aceea, bebelușii au nevoie să compenseze acea perioadă pentru a se adapta la viața din afara uterului. Acest lucru explică schimbarea majoră prin care trece bebelușul, într-un timp relativ scurt. El se transformă de la un nou-născut care doarme și bea lapte, uneori e agitat și plânge, la un bebeluș de 3 luni mai calm, mai fericit și mai alert. La sfârșitul acestei perioade, bebelușul ar trebui să-și poată ține cât de cât capul și să devină mai interesat și mai conștient de lumea din jurul său.

Descoperă și ce se întâmplă în fiecare săptămână de sarcină: cum se dezvoltă fătul și care sunt etapele prin care trece corpul tău.

Reclamă

Ce se întâmplă în timpul trimestrului 4 de sarcină

Trimestrul 4 este o perioadă de dezvoltare fizică, mentală și emoțională semnificativă pentru bebeluș, dar și pentru tine. Pe lângă faptul că se produc schimbări în corpul care se readaptează la faptul că nu mai ești însărcinată, acum înveți practic cum să ai grijă de bebeluș.

Schimbările postnatale

În primele săptămâni după sosirea bebelușului corpul tău se recuperează după naștere. Nivelul hormonilor este crescut, iar organele încep să se deplaseze înapoi la pozițiile lor de dinainte de sarcină. În plus, sânii produc colostru și apoi laptele cu care ar trebui să hrănești bebelușul cel puțin 6 luni.

În același timp, te confrunți cu sângerări postpartum (lohii), dar și cu disconfortul unei zone perineale în curs de vindecare și/sau cu o cicatrice după cezariană, pe care trebuie să o îngrijești.

Reclamă

Deși multe femei și-au revenit fizic după naștere după doar șase săptămâni, asta nu înseamnă că organismul tău se va simți sau va arăta la fel ca înainte de sarcină. Este normal să fii blândă cu tine și să nu forțezi lucrurile. Nu apela la diete drastice sau sport exagerat, chiar dacă pentru a ajunge la forma inițială este posibil să treacă chiar și un an.

Este normal să te confrunți cu oboseala care apare din cauza nopților nedormite, odată cu îngrijirea unui nou-născut. De asemenea, poți experimenta emoțiile care însoțesc acomodarea la viața alături de bebelușul tău.

Dezvoltarea bebelușului în trimestrul 4 de sarcină

Și pentru bebeluș totul este nou și adaptarea la viața de afară poate fi cel puțin dificilă. In primele zile, acesta va sta în poziție fetală, iar mișcările sale sunt haotice și se poate supăra destul de ușor.

Bebelușul nu prea înțelege care este diferența dintre zi și noapte. Simte nevoia să mănânce foarte des și doarme la intervale aleatorii. Însă lucrurile nu rămân așa. Pe măsură ce crește, va trece prin schimbări fizice mari care îl vor ajuta să se adapteze mai ușor la viața din afara uterului. Pe măsură ce mușchii bebelușului se dezvoltă mișcările lui vor deveni mai precise.

Va începe să-și țină capul și pe măsură ce vederea bebelușului se îmbunătățește, va crește și capacitatea de interacțiune. Va deveni un bebeluș mult mai energic care se bucură să se joace. Va încerca să imite unele dintre mișcările și expresiile tale faciale și chiar să zâmbească. 

La sfârșitul trimestrului 4, bebelușul va fi pe cale să aibă o rutină alimentară destul de previzibilă și un program de somn mai bine trasat.

Sfaturi pentru a depăși provocările din trimestrul 4 de sarcină

Această perioadă, chiar dacă este mai dificilă, nu va dura la nesfârșit. Între timp, poți să apelezi la câteva strategii care te vor ajuta să treci cu ușurință peste provocările acestui trimestru. 

Cere ajutor

Nu trebuie să faci totul singură. Lasă-ți partenerul, o prietenă apropiată sau o rudă să te ajute cu îngrijirea copilului. Chiar dacă alăptezi, poți să lași lapte congelat pentru a hrăni bebelușul. Între timp, tu poți să te odihnești și să recuperezi orele de somn pierdute. De asemenea, poți ruga partenerul să se ocupe de schimbarea scutecului și de baia bebelușului.

Atunci când cineva vine în vizită, roagă-i să te ajute cu câteva cumpărături sau să se ocupe de pregătirea mesei. De asemenea, poți ruga persoana respectivă să supravegheze bebelușul în timp ce tu mergi să faci un duș.

Gestionează emoțiile

Te poți confrunta cu schimbări de dispoziție bruște din cauza privării de somn. Poți avea momente în care plângi din senin, iar aceast fenomen numește baby blues. De obicei, el trece de la sine în primele săptămâni. Din păcate, în unele cazuri se poate instala depresia postnatală. Depresia include tristețe cronică, deprimare, anxietate și gânduri de a-ți face rău ție sau copilului tău. Pentru a o tratata este nevoie de ajutorului unui specialist.

Ai grijă de tine

În trimestrul 4 de sarcină este important să ai grijă de tine. Hidratează-te bine și mănâncă alimente sănătoase, cum ar fi fructe, legume, proteine slabe, cereale integrale și limitează gustările dulci. Încearcă să ieși din casă cât mai des, chiar dacă este vorba doar de a scoate copilul la o plimbare în jurul blocului.

Dormi ori de câte ori bebelușul se odihnește. Dacă nu poți, rezistă tentației de a face diferite lucruri prin casă. Poți să citești, să asculți muzică sau să vezi un film.

Înscrie-te într-un grup de proaspete mame

Discuțiile cu alte mame îți oferă șansa de a împărtăși sentimentele cu femei care au trecut prin același lucru. Poți apela la cursuri de pilates pentru mămici sau la rețelele sociale. În plus, dacă ieși cu bebelușul la plimbare în parc ai o altă oportunitate să întâlnești alte mămici.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie care acuză dureri și stă pe o canapea pe un fundal deschis la culoare
Experiențe la fel de intense ca nașterea. Ce alte dureri se aseamănă și sunt echivalente
Experiențe la fel de intense ca nașterea. Ce alte dureri se aseamănă și sunt echivalente
articol cu video
Alina Bordea cu brațele împreunate, zâmbitoare la cameră
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Proaspătă mamă, care stă pe patul de spital,acoperită cu un cearșaf, și ține la piept bebelușul care plânge.
Modificări care apar în corp, după naștere
Modificări care apar în corp, după naștere
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Fetița îi spune mamei ceva la ureche
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
Ca mamă, îți dorești să fii mereu acolo pentru copilul tău, să-l sprijini și să-l înțelegi. Uneori, copiii exprimă lucruri aparent banale, dar care pot ascunde emoții și nevoi profunde. Este important să fii atentă la cuvintele lor,......
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
2
Fetiță merge singură la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Îți aduci aminte prima zi de școală a copilului tău? A fost un moment emoționant, dar și un pas important în viața lui. La fel ca și atunci, există un alt moment important: atunci când copilul tău este pregătit să meargă singur la......
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Fetița refuză să mănânce legumele din farfurie
2 decembrie, 06:32
4 comentarii care afectează relația copilului cu mâncarea, conform experților nutriționiști
4 comentarii care afectează relația copilului cu mâncarea, conform experților nutriționiști
Femeie surprinsă, stă pe podea cu testul de sarcină în mână
1 decembrie, 06:47
Ce înseamnă că ai un test de sarcină pozitiv după un avort spontan
Ce înseamnă că ai un test de sarcină pozitiv după un avort spontan
Un copil cu reacție alergică pe piele
30 noiembrie, 07:07
Reacțiile alergice severe la copii pot duce la deces. Cum le poți identifica rapid
Reacțiile alergice severe la copii pot duce la deces. Cum le poți identifica rapid
O fetiță care e pe cale să-și lovească mama
30 noiembrie, 06:30
Cuvinte magice pentru a calma crizele de furie ale unui copil. Cum îl poți ajuta în situații tensionate
Cuvinte magice pentru a calma crizele de furie ale unui copil. Cum îl poți ajuta în situații tensionate
Fetița se uită supărată în oglindă
29 noiembrie, 07:56
Imaginea corpului la copii: 5 semnale de alarmă pe care să nu le ignori
Imaginea corpului la copii: 5 semnale de alarmă pe care să nu le ignori
Mama discută serios cu fiica ei pe canapea
29 noiembrie, 06:58
11 fraze aparent inocente pe care să nu le spui copilului
11 fraze aparent inocente pe care să nu le spui copilului
Închide