Reclamă

Anestezia epidurală. Cum funcționează și care sunt riscurile și efectele secundare

Dacă se apropie momentul nașterii, indiferent că naști natural sau prin cezariană, ia în calcul și o metodă pentru gestionare durerii. Medicul ar putea să-ți propună anestezia epidurală care ajută la eliminarea durerilor provocate de contracții și, în plus, are avantajul că vei fi trează și alertă în timpul nașterii.

Anestezistă, într-un bloc operator, îmbrăcată cu halat alb cu mâneci scurte, care ține o seringă în mâna acoperită cu o mănușă chirurgicașă, pentru a face anestezia epidurală
Anestezia epidurală este cea mai frecvent folosită metodă pentru controlul durerii, la naștere / Shutterstock

Anestezia epidurală este cea mai populară metodă de ameliorare a durerii în timpul travaliului. Pentru a ști că ai luat cea mai bună decizie, este bine să înțelegi modul în care este administrată, precum și beneficiile și riscurile acesteia.

Ce este anestezia epidurală și cât durează

Anestezia epidurală este cea mai frecvent folosită metodă pentru controlul durerii, la naștere. Conține un agent de amorțire, care poate fi o combinație de analgezice (ameliorarea durerii, fără pierderea mișcării musculare) și anestezice (ameliorarea durerii cu pierderea senzației). 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Aceasta nu pătrunde în fluxul sanguin, ceea ce înseamnă că nu întră în contact cu bebelușul.

Există mai multe tipuri de anestezie epidurală, printre care:

  • Blocul epidural. Este o combinație de analgezice și anestezice, fiind cel mai frecvent tip de epidurală administrat în timpul nașterii. Se introduce printr-un tub mic, în partea inferioară a spatelui. Aceasta ajută la ameliorarea durerii, dar vei putea fi în continuare alertă și capabilă să împingi atunci când va veni momentul.
  • Anestezia spinală. Această injecție de ameliorare a durerii este direcționată în lichidul care înconjoară măduva spinării. Își face efectul rapid, durează aproximativ o oră sau două și este, de obicei, administrată în timpul nașterilor prin cezariană. Asta înseamnă că nu îți vei putea simți partea de la mijloc în jos.
  • Spinal-epidurală combinată. O spinal-epidurală combinată este un amestec dintre cele două de mai sus și funcționează atât pentru a bloca durerea, cât și pentru a oferi o ușurare continuă, în funcție de necesități.

Amorțirea picioarelor poate persista până când efectul medicamentelor dispare. Asta înseamnă că vei avea de așteptat aproximativ opt ore.

Cum funcționează anestezia epidurală

Anestezia epidurală este injectată direct în coloana vertebrală, prin intermediul unui cateter care se pune între ligamentul care învelește vertebrele și membrana care acoperă măduva spinării. Prin plasarea cateterului, se poate administra medicație continuă, în funcție de necesități. Ameliorarea durerii poate fi simțită în aproximativ 10-15 minute.

Ca parte a procesului de epidurală, mai întâi, vei fi conectată la fluide intravenoase pentru a preveni scăderea tensiunii arteriale. Apoi, ți se va pune o sondă urinară, deoarece este posibil să nu simți nevoia să mergi la baie. 

Reclamă

Cât este de dureroasă anestezia epidurală

Unele femei raportează că simt presiune, furnicături sau dureri de moment în momentul administrării anesteziei. Dacă te numeri printre norocoase, s-ar putea să nu simți nimic. În plus, în comparație cu durerea contracțiilor, orice disconfort provocat de o înțepătură de ac este probabil să fie insignifiantă.

Când poți primi o anestezie epidurală, în timpul travaliului

De obicei, o epidurală poate fi administrată de îndată ce o solicitați, chiar dacă ești puțin dilatată. Pentru a putea să-ți fie administrată între contracții, trebuie să stai nemișcată, iar acest lucru poate fi complicat pe măsură ce travaliul avansează. Este de preferat să ceri să ți se facă anestezia relativ devreme în procesul de travaliu.

Cât de mult poate influența anetezia epidurală travaliul

Nu există nicio dovadă că anestezia epidurală va încetini travaliul, dar cercetătorii spun că poate prelungi durata celei de-a doua etape a acestuia, cu o oră sau mai mult. 

Dar dacă travaliul nu avansează cu împingeri fără durere, medicația poate fi ajustată. În acest fel, vei putea simți din nou contracțiile, mai puternic. De asemenea, medicația poate fi mărită după naștere, pe măsură ce medicul trebuie să repare orice ruptură perineală. 

Riscurile și efectele secundare ale anesteziei epidurale

Pe măsură ce anestezia își face efectul, poate duce la o scădere a tensiunii arteriale. De aceea, vei fi monitorizată în permanență. Pentru a contracara acest lucru, se administrează lichide intravenoase și ți se poate sugera să stai pe o parte.

Efectele secundare epidurale mai puțin frecvente includ dureri ușoare de spate, dureri de cap, febră sau durere. De asemenea, te poți confrunta cu mâncărimi și, în cazuri rare, poate provoca greață și vărsături. În plus, mai poți simți:

  • Durere unilaterală. Unele femei ar putea experimenta amorțeală pe o singură parte a corpului, în locul ameliorării complete a durerii. Mai mult, este posibil ca anestezia epidurala să nu ofere un control complet al durerii în cazul travaliului în care copilul este așezat invers. 
  • Opțiuni de naștere ușor limitate. Cu o anestezie epidurală nu vei putea să naști în apă. 
  • Te poate durea când urinezi. Sonda urinară poate scădea sensibilitatea vezicii urinare sau vigilența ta la semnalele acesteia, ceea ce poate face ca urinarea în primele 24 de ore postpartum să fie puțin mai dificilă.
Te-ar mai putea interesa și
O femeie care a fost fotografiată în timpul travaliului, într-o sală de nașteri
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu colanți gri, maiou bej și cardigan bej, stă pe o canapea bej, cu perne albe, bej și cu dungi albe și bej, în living, unde mai este o etajeră albă, din metal, pe care stă o plantă și o agendă, și ține o mână la frunte și una sub burtă, ilustrând durerile de cap în sarcină
Durerile de cap în sarcină. Care sunt principalele tipuri și cum le poți trata
Durerile de cap în sarcină. Care sunt principalele tipuri și cum le poți trata
Băiat, îmbrăcat cu un pulover cu dungi colorate, se ține cu mâinile de tâmple și zona este înroșită pentru a sugera durerile de cap la copii
Durerile de cap la copii. Când să te îngrijorezi
Durerile de cap la copii. Când să te îngrijorezi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Anxietatea în cazul celor mici este din ce în ce mai întâlnită. Află ce să faci când copilul nu vrea la școală și cum îl poți motiva în acest sens. Am evaluat mai multe sfaturi ale specialiștilor și le-am notat pe cele mai bune.......
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Școala urmează să înceapă, iar mămicile au nevoie de idei rapide și sănătoase pentru pachetul celui mic. Dacă îți dorești să-i oferi copilului tăi o alimentație sănătoasă, atunci ia în calcul și această rețetă de crackers cu......
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
4
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Să fii într-o relație aduce cu sine un sentiment de împlinire. Nu doar că oferă o nouă perspectivă asupra vieții, dar oferă șansa de a crește în mod sănătos alături de o altă persoană. Află care sunt cele mai comune probleme în......
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
5
Femeie însărcinată alături de familie, zâmbește
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Știm că organismul și corpul uman poate îndura foarte multe și se poate regenera în timp. În momentul în care rămân însărcinate, femeile sunt conștiente că trebuie să afle tot mai multe informații despre această nouă etapă a......
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
06:45
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
06:26
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
8 septembrie, 07:15
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Închide