Reclamă

Cele mai frecvente tipuri de erupții cutanate la sugari și copii mici. Cum arată și care sunt cauzele lor

Cele mai frecvente tipuri de erupții cutanate la sugari și copii mici pot avea tot felul de cauze, dar, din fericire, majoritatea sunt ușor de tratat și nu pun viața celor mici în pericol. Ai mai jos informații despre acestea pentru a te ajuta să le identifici mai ușor.

Bebeluș care are iritație de scutec
Ca regulă generală, dacă erupția cutanată nu deranjează, probabil că nu este un motiv de îngrijorare / Shutterstock

Dacă ai un bebelușul sau un copil mic, sigur te-ai confruntat și tu cu o astfel de situație la el. De cele mai multe ori, erupțiile cutanate nu reprezintă un semn de îngrijorare și dispar de la sine, sau cu puțin ajutor pentru ameliorare a mâncărimilor ori un medicament prescris de medic.

Cele mai frecvente tipuri de erupții cutanate la sugari și copii mici

Dacă și tu te-ai întrebat care sunt primii pași dacă bservi o erupție cutanată pe pielea copilului tău, atunci citește rândurile de mai jos. Ca regulă generală, dacă erupția cutanată nu deranjează, probabil că nu este un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, ar trebui să suni întotdeauna medicul dacă ești îngrijorată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

A afla care este cauza erupției cutanate a bebelușului tău poate necesita puțin efort. Începe cu acordarea unei atenții sporite aspectului erupției cutanate și luarea în considerare a posibililor vinovați care au determinat-o să apară.

Reclamă

Iritația de scutec

Majoritatea bebelușilor și a copiilor mici vor dezvolta o erupție cutanată roșie în jurul zonei genitale sau a feselor la un moment dat în primii câțiva ani.

Urina și scaunul pot irita pielea, iar neschimbarea la timp a scutecelor poate duce uneori la o erupție cutanată. Mai rar, erupțiile cutanate de scutec pot fi cauzate de infecții bacteriene sau o alergie la un ingredient dintr-un scutec sau șervețel. Diareea poate face și ea erupțiile cutanate de scutec să apară mai frecvent.

Eczemă

Denumită și dermatită atopică, eczema este o afecțiune cronică marcată de pete uscate, inflamate sau cu mâncărimi. Eczema apare și trece, dar poate fi adesea ameliorată prin menținerea pielii hidratate și evitând factorii declanșatori.

Experții nu au identificat o cauză sigură a eczemei, deși genetica joacă un rol. Apariția eczemei este, de asemenea, asociată cu alergiile și astmul. Copiii cu această afecțiune au pielea incapabilă să se protejeze la fel de bine de iritanți și alergeni de mediu – praf, țesături care zgârie, săpunuri și detergenți, iar unele alimente pot fi și ele vinovate de apariția ei.

Reclamă

Zonele cu eczemă sunt uscate, roșii și dau mâncărime. Ele pot deveni solzoase sau pot forma cruste și uneori devin umflate.

Mușcături de insecte

Mușcăturile și înțepăturile de insecte pot face pielea să devină roșie și umflată. În cazuri rare, o mușcătură de insectă poate declanșa și anafilaxia, o reacție alergică severă care determină umflarea căilor respiratorii.

Atunci când o insectă mușcă sau înțeapă, corpul reacționează la saliva sau veninul insectei, determinând reacția de umflare a zonei.

Mușcăturile de insecte pot da mâncărime. Unele, cum ar fi mușcăturile de țânțari sau înțepăturile de albine, provoacă mici urme roșii, în timp ce mușcăturile de căpușe pot duce la formarea unei erupții cutanate.

Roseola

Uneori numită a șasea boală a copilăriei, roseola este o infecție virală care afectează cel mai adesea micuții cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani, deși copiii între 3 luni și 4 ani sunt și ei în grupa de risc. Nu există tratamente, iar virusul va dispărea de la sine în aproximativ o săptămână.

Roseola este cauzată de două virusuri care aparțin aceleiași familii cu virusul herpes simplex (HSV), dar spre deosebire de herpes, roseola nu provoacă herpes labial sau veruci genitale. Infecția este foarte contagioasă și se poate răspândi prin strănut, tuse sau atingerea suprafețelor contaminate.

Infecția debutează cu febră mare, durere în gât, nas care curge, iritabilitate și roșeață în jurul ochilor. După câteva zile, o erupție cutanată roz începe să se formeze în jurul trunchiului și se răspândește treptat în exterior. De obicei, erupția nu dă mâncărime.

Alergie la mancare

Alergiile alimentare afectează până la 6% dintre copii și apar atunci când sistemul imunitar al organismului vede un anumit aliment ca fiind periculos și reacționează exagerat.

Consumul sau atingerea unui aliment alergenic sau, în unele cazuri extreme, chiar și în apropierea alimentului, poate declanșa o reacție. Lista cu alergenii este compusă din ouă, lapte, alune, nuci, pește, crustacee, grâu și soia.

Reacțiile alergice pot provoca o serie de simptome diferite, inclusiv o erupție cutanată roșie, mâncărime sau urticarie, precum și greață sau vărsături, ochi înlăcrimați și strănut. Reacțiile foarte grave pot duce la umflarea buzelor sau a limbii sau la dificultăți de respirație.

Boala gură mână picior

Boala gură mână picior este cauzată de un virus care afectează cel mai frecvent copiii sub 5 ani, în special vara și la începutul toamnei.

Boala este cauzată de un virus foarte contagios care se poate răspândi prin contactul cu saliva, scaunul, suprafețele contaminate sau leziunile unei persoane infectate.

Infecția începe cu simptome ușoare asemănătoare gripei, cum ar fi febră, durere în gât, nas care curge, urmate de erupții cutanate asemănătoare veziculelor în gură, pe degete sau palme, tălpi sau fese.

Eritem infecțios sau boala obrajilor pălmuiți

Eritemul infecțios este o boală virală ușoară, care este deosebit de comună la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani, dar care poate apărea și la bebeluși și copii mai mici.

A cincea boală este cauzată de parvovirusul B19 și se poate răspândi prin tuse sau strănut. Erupția în sine nu este de obicei contagioasă.

Un copil cu a cincea boală va avea febră scăzută și simptome asemănătoare răcelii timp de câteva zile și, pe măsură ce aceste simptome încep să se stabiliezeze, pe obraji se formează o erupție roșie cu pete. Aceasta se extinde de obicei și pe alte părți ale corpului, dă mâncărime și poate arăta ca dantelă.

Dermatita de contact

Dacă copilul tău dezvoltă o erupție cutanată în câteva ore sau zile de la contactul direct cu un alergen sau iritant, probabil că are dermatită de contact. Erupția poate fi da mâncărime și este inconfortabilă, dar nu este contagioasă. Odată ce identifici cauza și o elimini din zona ta, erupția ar trebui să dispară în câteva săptămâni. Dacă este gravă, medicul pediatru ar putea recomanda un steroid topic pentru a accelera vindecarea.

Produsele de îngrijire personală, parfumurile, produsele de curățare sau detergenții de rufe pot declanșa dermatita de contact.

Erupțiile cutanate cauzate de dermatita de contact tind să fie roșii și umflate și să provoace durere, arsuri sau usturime. În unele cazuri, pot forma vezicule și pot începe să curgă.

Varicelă

Varicela este o infecție virală extrem de contagioasă, marcată de o erupție cutanată roșie care dă mâncărime. Cel mai adesea apare la copiii sub 15 ani, dar a devenit mult mai puțin frecventă de când a fost introdus vaccinul împotriva varicelei în anii 1990.

Varicela este cauzată de virusul varicela-zoster și se răspândește prin contactul apropiat cu o persoană infectată.

O erupție cutanată de varicelă este roșie și dă mâncărime. Veziculele pot apărea mai întâi pe față, piept și spate înainte de a se răspândi pe restul corpului. Erupția cutanată formează vezicule pline de lichid și în cele din urmă începe să se formeze cruste. Virusul poate provoca, de asemenea, febră, dureri de cap, oboseală și pierderea poftei de mâncare.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Copii în sala de clasă
Când începe vacanța de Crăciun 2024 pentru elevi și cât durează. Câte săptămâni de cursuri sunt până atunci
Potrivit calendarului școlar 2024 – 2025 pe data de 4 noiembrie a început al doilea modul de cursuri pentru elevi. Are o durată de 7 săptămâni și se va desfășura până la data de 20 decembrie. Când începe vacanța de Crăciun 2024......
Când începe vacanța de Crăciun 2024 pentru elevi și cât durează. Câte săptămâni de cursuri sunt până atunci
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Un tătic care se joacă acasă cu băiețelul său
„Tații mileniali” petrec mai mult timp cu copiii lor. Ce s-a schimbat la această generație
Studiile arată că „tații mileniali” petrec mai mult timp cu copiii lor. Stilul lor de parenting pare că s-a schimbat complet pentru această generație. Cu fiecare nouă generație vine oportunitatea de a introduce noi perspective asupra......
„Tații mileniali” petrec mai mult timp cu copiii lor. Ce s-a schimbat la această generație
Parteneri
Cele mai noi
Un medic care îi face un test de gripă unui băiețel
9 noiembrie, 05:01
Cazurile de pneumonie la copii s-au înmulțit în ultimele zile. Timpul de așteptare la camera de gardă e mare
Cazurile de pneumonie la copii s-au înmulțit în ultimele zile. Timpul de așteptare la camera de gardă e mare
Cutia de prânz a copilului pentru școală pusă lângă mai multe caiete
8 noiembrie, 07:35
Ce e recomandat să conțină pachetul pentru școală al copilului. Sfaturile medicului nutriționist
Ce e recomandat să conțină pachetul pentru școală al copilului. Sfaturile medicului nutriționist
Doi frați se țin de după umeri
8 noiembrie, 07:32
Până la ce vârstă se pot vedea frații dezbrăcați. Ghid pentru părinți
Până la ce vârstă se pot vedea frații dezbrăcați. Ghid pentru părinți
Elevii se uită pe telefoane la școală
7 noiembrie, 06:15
Cu telefonul la școală: iată ce spune un profesor despre acest subiect
Cu telefonul la școală: iată ce spune un profesor despre acest subiect
O familie care ia masa împreună
6 noiembrie, 13:55
(P) Ce este nutriția
(P) Ce este nutriția
O femeie însărcinată care este obosită și stă pe canapea
6 noiembrie, 07:02
Oboseala în timpul sarcinii. Cum poți gestiona schimbările care apar în această perioadă
Oboseala în timpul sarcinii. Cum poți gestiona schimbările care apar în această perioadă
Închide