Când temperaturile cresc, îndreptarea către cea mai apropiată piscină, mare, râu sau lac este o modalitate excelentă de a te răcori. Dar înghițirea, inhalarea sau intrarea în contact cu apa contaminată te poate expune pe tine și pe copiii tăi riscului de boli transmise prin apă, inclusiv infecții gastrointestinale, ale urechii și ale pielii.
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici
Într-o anumită măsură sunt alți oameni cu obiceiuri personale mai puțin bune (cu alte cuvinte, urinează în apă). De vină pot fi și cei care îngrijesc piscinele publice și private, ale căror standarde de curățare a apei nu sunt tocmai cele adecvate.
Din fericire, poți face ceva în privința asta. Prevenția este cel mai important pas în tot acest proces de răcorire pe timpul verii.
Ce cauzează bolile transmise prin apă la sugari și copii mici
Copilul are cel mai mare risc de a se îmbolnăvi din apă din cauza înotului într-o piscină, cadă cu hidromasaj, parc acvatic, lac, râu, mare sau ocean. Cauzele bolilor transmise prin apă înseamnă pur și simplu intrarea în contact cu apa contaminată de obicei cu paraziți, bacterii sau viruși.
Problemele gastrointestinale sunt cele mai frecvente simptome ale boliilor transmise prin apă la sugari și copii. Simptomele pot începe oricând de la două zile până la trei săptămâni după ce micuțul a fost infectat. Printre cele mai frecvente sunt:
- Diaree
- Vărsături
- Crampe stomacale
- Pierderea poftei de mâncare
- Febră
Unele boli transmise prin apă pot provoca dureri de urechi, dureri de ochi sau erupții cutanate care apar în câteva zile de la înot. Simptomele pot include:
- O erupție cutanată cu mâncărime, inflamații și vezicule pline de puroi în jurul foliculilor de păr care apar în decurs de 48 de ore și sunt mai frecvente în zonele care au fost acoperite de un costum de baie.
- Coșuri/vezicule roșii mici și furnicături, arsuri sau mâncărimi ale pielii care apar la câteva minute până la câteva zile după înot, dermatită cercariană.
- Roșeață, umflare, durere și mâncărime în ureche, otită externă.
Care sunt cele mai frecvente boli transmise prin apă la copii
Ce boli poți lua din apa contaminată? Bolile frecvente transmise prin apă la copii sunt cele de mai jos și de regulă se manifestă la nivelul tractului digestiv sau pe piele.
Diaree
Paraziții Cryptosporidium și Giardia intestinalis sunt cele mai frecvente cauze ale bolilor transmise prin apă și sunt mai susceptibili de a îmbolnăvi copiii mici. Se găsesc în materiile fecale și se răspândesc prin consumul de apă contaminată în timpul înotului.
Erupție cutanată
Bacteria Pseudomonas aeruginosa provoacă o erupție cutanată (numită și foliculită) care apare de obicei în zonele acoperite de costumul de baie.
Mâncărimea înotătorului
Această erupție cutanată este o reacție alergică la paraziții care se înfundă în piele. Paraziții sunt eliberați de melci și răspândiți prin fecalele de păsări și mamifere. De obicei, se găsesc în mlaștini și în ape puțin adânci, lângă țărm, unde copiii se joacă.
Urechea înotatorului
Infecțiile urechii externe apar uneori atunci când apa rămâne prea mult timp în canalul urechii și permite bacteriilor să se dezvolte fără control.
Boli cauzate de apa potabilă contaminată
Acestea sunt cauzate de bacterii (Campylobacter, Salmonella, Shigella și E. coli), paraziți (Giardia intestinalis) și virusuri (enterovirus, hepatita A, norovirus și rotavirus). Se pot transmite prin apa potabilă dacă ești într-un camping sau călătorești într-o zonă fără acces la o sursă publică de apă potabilă.
Cum să previi bolile transmise prin apă la bebeluși și copii mici
Aceste sfaturi de prevenție a bolilor transmise prin apă te pot ajuta să te asiguri că tu și copilul rămâneți sănătoși până la finalul vacanței.
- Ia măsuri de precauție înainte de a înota. Testează nivelul de clor și pH al apei înainte de a sări în piscină sau cada cu hidromasaj. Dacă faci o baie în natură, verifică avizele locale privind starea apei și evită să înoți în zonele mlăștinoase sau în zonele în care bolile transmise prin apă sunt o problemă cunoscută.
- Îmbracă-te adecvat. Pune-i copilului cu o cască de baie pentru a menține urechile cât mai uscate posibil. Utilizează un prosop pentru a usca urechile copilului când iese din apă. De asemenea, îi poți oferi micuțului dopuri pentru urechi pentru a le purta în apă.
- Învață-i pe cei mici să nu facă pipi sau să facă caca în apă.
- Folosește baia în mod regulat. Previi bacteriile și alte virusuri să intre în apă, în primul rând, ducând copiii mici la baie la fiecare oră, în special copiii cu scutece. Schimbă scutecele în baie, nu lângă piscină. Spălatul pe mâini este foarte important să fie regulat.
- Sfătuiește-i pe cei mici să nu înghită apă.
- De îndată ce ieșiți din apă, scoate costumul copilului și fă-i baie sau duș. Spală bine și costumul de baie al copilului tău. Spălați-vă mâinile înainte de a mânca și de a bea.
- Alegeți mereu apă potabilă sigură.