Reclamă

Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi

Vara este în toi, iar cel mai probabil mulți dintre voi se pregătesc de vacanță sau plănuiesc să o înceapă pe a doua. Dacă te afli în vacanță, relaxarea este pe primul plan, dar nu trebuie să uiți nici de prevenție. În sezonul cald, bolile pot crea adevărate probleme organismului, dacă nu îți iei măsurile de prevenție adecvate. Află ce trebuie să știi despre bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici.

Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
Prevenția este cel mai important pas în tot acest proces de răcorire pe timpul verii / Shutterstock

Când temperaturile cresc, îndreptarea către cea mai apropiată piscină, mare, râu sau lac este o modalitate excelentă de a te răcori. Dar înghițirea, inhalarea sau intrarea în contact cu apa contaminată te poate expune pe tine și pe copiii tăi riscului de boli transmise prin apă, inclusiv infecții gastrointestinale, ale urechii și ale pielii.

Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici

Într-o anumită măsură sunt alți oameni cu obiceiuri personale mai puțin bune (cu alte cuvinte, urinează în apă). De vină pot fi și cei care îngrijesc piscinele publice și private, ale căror standarde de curățare a apei nu sunt tocmai cele adecvate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Din fericire, poți face ceva în privința asta. Prevenția este cel mai important pas în tot acest proces de răcorire pe timpul verii.

Ce cauzează bolile transmise prin apă la sugari și copii mici

Copilul are cel mai mare risc de a se îmbolnăvi din apă din cauza înotului într-o piscină, cadă cu hidromasaj, parc acvatic, lac, râu, mare sau ocean. Cauzele bolilor transmise prin apă înseamnă pur și simplu intrarea în contact cu apa contaminată de obicei cu paraziți, bacterii sau viruși.

Problemele gastrointestinale sunt cele mai frecvente simptome ale boliilor transmise prin apă la sugari și copii. Simptomele pot începe oricând de la două zile până la trei săptămâni după ce micuțul a fost infectat. Printre cele mai frecvente sunt:

  • Diaree
  • Vărsături
  • Crampe stomacale
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Febră

Unele boli transmise prin apă pot provoca dureri de urechi, dureri de ochi sau erupții cutanate care apar în câteva zile de la înot. Simptomele pot include:

  • O erupție cutanată cu mâncărime, inflamații și vezicule pline de puroi în jurul foliculilor de păr care apar în decurs de 48 de ore și sunt mai frecvente în zonele care au fost acoperite de un costum de baie.
  • Coșuri/vezicule roșii mici și furnicături, arsuri sau mâncărimi ale pielii care apar la câteva minute până la câteva zile după înot, dermatită cercariană.
  • Roșeață, umflare, durere și mâncărime în ureche, otită externă.

Care sunt cele mai frecvente boli transmise prin apă la copii

Ce boli poți lua din apa contaminată? Bolile frecvente transmise prin apă la copii sunt cele de mai jos și de regulă se manifestă la nivelul tractului digestiv sau pe piele.

Reclamă

Diaree

Paraziții Cryptosporidium și Giardia intestinalis sunt cele mai frecvente cauze ale bolilor transmise prin apă și sunt mai susceptibili de a îmbolnăvi copiii mici. Se găsesc în materiile fecale și se răspândesc prin consumul de apă contaminată în timpul înotului.

Erupție cutanată

Bacteria Pseudomonas aeruginosa provoacă o erupție cutanată (numită și foliculită) care apare de obicei în zonele acoperite de costumul de baie.

Mâncărimea înotătorului

Această erupție cutanată este o reacție alergică la paraziții care se înfundă în piele. Paraziții sunt eliberați de melci și răspândiți prin fecalele de păsări și mamifere. De obicei, se găsesc în mlaștini și în ape puțin adânci, lângă țărm, unde copiii se joacă.

Urechea înotatorului

Infecțiile urechii externe apar uneori atunci când apa rămâne prea mult timp în canalul urechii și permite bacteriilor să se dezvolte fără control.

Boli cauzate de apa potabilă contaminată

Acestea sunt cauzate de bacterii (Campylobacter, Salmonella, Shigella și E. coli), paraziți (Giardia intestinalis) și virusuri (enterovirus, hepatita A, norovirus și rotavirus). Se pot transmite prin apa potabilă dacă ești într-un camping sau călătorești într-o zonă fără acces la o sursă publică de apă potabilă.

Cum să previi bolile transmise prin apă la bebeluși și copii mici

Aceste sfaturi de prevenție a bolilor transmise prin apă te pot ajuta să te asiguri că tu și copilul rămâneți sănătoși până la finalul vacanței.

  • Ia măsuri de precauție înainte de a înota. Testează nivelul de clor și pH al apei înainte de a sări în piscină sau cada cu hidromasaj. Dacă faci o baie în natură, verifică avizele locale privind starea apei și evită să înoți în zonele mlăștinoase sau în zonele în care bolile transmise prin apă sunt o problemă cunoscută.
  • Îmbracă-te adecvat. Pune-i copilului cu o cască de baie pentru a menține urechile cât mai uscate posibil. Utilizează un prosop pentru a usca urechile copilului când iese din apă. De asemenea, îi poți oferi micuțului dopuri pentru urechi pentru a le purta în apă.
  • Învață-i pe cei mici să nu facă pipi sau să facă caca în apă.
  • Folosește baia în mod regulat. Previi bacteriile și alte virusuri să intre în apă, în primul rând, ducând copiii mici la baie la fiecare oră, în special copiii cu scutece. Schimbă scutecele în baie, nu lângă piscină. Spălatul pe mâini este foarte important să fie regulat.
  • Sfătuiește-i pe cei mici să nu înghită apă.
  • De îndată ce ieșiți din apă, scoate costumul copilului și fă-i baie sau duș. Spală bine și costumul de baie al copilului tău. Spălați-vă mâinile înainte de a mânca și de a bea.
  • Alegeți mereu apă potabilă sigură.
Te-ar mai putea interesa și
Mai multi copii care lucrează la măsuțe, alături de educatoare
Cele mai frecvente boli la copiii care sunt în colectivitate: ce trebuie să știe părinții
Cele mai frecvente boli la copiii care sunt în colectivitate: ce trebuie să știe părinții
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Să fii într-o relație aduce cu sine un sentiment de împlinire. Nu doar că oferă o nouă perspectivă asupra vieții, dar oferă șansa de a crește în mod sănătos alături de o altă persoană. Află care sunt cele mai comune probleme în......
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
2
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Școala urmează să înceapă, iar mămicile au nevoie de idei rapide și sănătoase pentru pachetul celui mic. Dacă îți dorești să-i oferi copilului tăi o alimentație sănătoasă, atunci ia în calcul și această rețetă de crackers cu......
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
O mămică ce pregătește brioșe cu legume împreună cu fetița sa
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Copiii se pregătesc de începerea anului școlar, iar părinții trebuie să fie gata să le pună în pachetul de prânz preparate gustoase și sănătoase. Dacă ai rămas în pană de idei, atunci îți recomandăm rețeta de brioșe cu legume.......
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
5
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Parteneri
Cele mai noi
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Cadru didactic care bate palma cu elevii aflați în bănci
4 septembrie, 07:54
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
O fetiță care stă la birou și se freacă la ochi
4 septembrie, 07:36
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
O fetiță care face terapie la logoped
3 septembrie, 08:01
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
O fetiță cu plasturi pe genunchi
3 septembrie, 07:52
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
Gravidă ține o cremă de față în mână
2 septembrie, 07:52
Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat
Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat
Închide