Reclamă

Comportamentul sfidător la copii. De ce apare și cum îl poți gestiona

Comportamentul sfidător la copii este o problemă comună, în special la preșcolari și adolescenți și este o parte normală a dezvoltării. Se poate manifesta prin a răspunde obraznic părinților, profesorilor și altor adulți sau prin a-i ignora.

Publicat: 20 decembrie 2023, 06:22
Mâna unei mame, îmbrăcae cu o cămașă albastră, care arată cu degetul spre un copil îmbrăcat cu un tricou albastru, care stă cu mâinile încrucișate, ilustrând comportamentul sfidător la copii
Comportamentul sfidător la copii poate apărea în momentul în care aceștia încep să experimenteaze, pentru a-și testa și a-ți testa limitele / Shutterstock

În cazul copiilor de vârstă școlară, cel mai probabil, sfidarea va lua forma unor certuri legate de ceva ce i-ați cerut să facă și nu se întâmplă sau pentru că o îndeplinesc cerința foarte încet. În acest mod, aceștia își exprimă dezgustul față de o sarcină cerută, cum ar fi efectuarea treburilor casnice. Practic, încearcă să-și exercite controlul asupra unei situații sau doresc să fie independenți, testând limitele. 

De ce apare comportamentul sfidător la copii

În jurul vârstei de trei ani, copilul realizează că este separat de tine și că are propria identitate. Acest lucru îl poate face să acționeze rebel. Este momentul în care începe să experimenteaze, pentru a-și testa și a-ți testa limitele. Pentru copil este interesant să vadă ce întâmplă dacă își împinge jucăriile pe scări, chiar l-ai rugat să nu facă asta. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru că nu își poate controla pe deplin impulsurile, e posibil să te ignore când îi ceri să se oprească din a se juca și să vină la masă. De asemenea, poate să riposteze atunci când îl rogi să îți înapoieze tableta. 

Deși este o etapă temporară, este destul de obositoare și va trebui să te confrunți cu ea. Lucrurile se vor așeza pe măsură ce copilul învață să-și controleze impulsurile, își dezvoltă capacitatea de a empatiza și de a coopera cu ceilalți.

Când ar putea să te îngrijoreze comportamentul sfidător la copii

Înțelegerea a ceea ce se află în spatele comportamentului copilului tău este o parte importantă a abordării problemei. Atunci când comportamentul sfidător persistă pentru o perioadă prelungită de timp și interferează cu performanța școalară, dar și cu relațiile cu familia și prietenii, poate fi vorba despre tulburare de sfidare opozițională

La copiii care au această tulburare, sfidarea este caracterizată de comportamente de furie sau agresivitate, care par nepotrivite pentru vârsta copilului. Aceata poate fi însoțită și de depresie, anxietate sau ADHD.

În cazul în care suspectezi că copilul că are tulburare de sfidare opozițională, discută neapărat cu un medic. 

Reclamă
Reclamă

Cum poți gestiona comportamentul sfidător la copii 

Atunci când sfidarea este doar o etapă normală a dezvoltării copilului, există câteva modalități prin care poți contribui la îmbunătățirea comportamentului copilului. Iată ce poți face:

Stabilește reguli clare

Trasează copilului limite clare, astfel încât să știe ce se așteaptă de la el. Stabilește câteva reguli simple și discută despre ele, pentru a te asigura că le-a înțeles. Poți spune: „Noi nu lovim. Dacă ești furios, folosește-ți cuvintele“ sau „Ține minte, în parcare, trebuie să mă ții mereu de mână“.

Lăudă comportamentul adecvat

Dacă vrei ca un copil să respecte regulile, una dintre cele mai bune modalități este să îl lauzi atunci când face asta. pentru o bună înțelegere a mesajului, fii specifică privitor la ceea ce a făcut bine.Ai putea să-i spui: „Mulțumesc că ți-ai agățat haina când te-am rugat!“ sau „Apreciez când îți strângi jucăriile!“.

Fii înțelegătoare

Atunci când tu îl rogi să vină la masă și te refuză, încearcă să nu te enervezi și să transformi problema într-un conflict. În schimb, arată-i că îi înțelegi sentimentele. Fii înțelegătoare, dar fermă în ceea ce privește dorința ta de a veni la masă. Îi poți oferi o îmbrățișare și îi poți spune că înțelegi că este greu să se oprească din joacă, dar că prânzul este gata și va trebui să vină.

Rămâi calmă

Atunci când copilul are un comportament sfidător, poate fi destul de greu să-ți păstrezi calmul. Totuși, arată-i copilului că este posibil să faceți față conflictelor fără să te enervezi. Încearcă să respiri adânc pentru a te calma. În plus, nu folosi amenințări, recompense sau pedepse pentru a-ți convinge copilul să facă ceea ce dorești. Acestea sunt soluții pe termen scurt, care nu îl vor ajuta să învețe de ce este important să-i asculte pe ceilalți.

Fii consecventă

Repetiția este esențială pentru a-i învăța pe copiii un comportament. Odată ce ai stabilit o regulă, încearcă să o respecți. Dacă îl ameninți cu ceva nu vei duce la îndeplinire ceea ce ai spus, copilul va înțelege că nu vorbești întotdeauna serios. În plus, cu cât cedezi mai des în fața copilului, cu atât mai mult învăță că regulile pot fi încălcate.

Învăță-l să coopereze

Preșcolarul are propria personalitate și nu poți să-i controlezi  complet comportamentul. Concentrează-te să-l înveți că este important să îi asculte pe ceilalți, pentru că acțiunile sale au consecințe. Ca să-l ajuți  ajuți să vadă că acest lucru poate fi în favoarea sa, îi poți spune: „Dacă nu-ți strângi puzzle-ul acum, va trebui să o fac mai târziu și atunci nu vom avea timp să citim o carte“.

Lasă-l să aleagă

Permite-i copilului să facă propriile alegeri, astfel încât să simtă că are un anumit control asupra a ceea ce i se întâmplă. În loc să-i spui cu ce să se îmbrace, lasă-l să aleagă între două perechi de pantaloni pe care le-ai selectat. Același lucru îl poți face când vine vorba despre mâncare sau lectură. 

Pentru a se simți mai stăpân pe situație, spune-i copilului ce poate face, în loc de ce nu poate face. În loc să-i spui să nu se joace cu mingea în casă, îl poți ruga să meargă în grădină. De asemenea, dacă vrea o înghețată ca gustare, spune-i că poate alege între o felie de brânză sau un măr.

Avertizează-l din timp

Dacă vrei să vină la masă și el se joacă, este bine să îl anunți din timp. Spune-i că ai pregătit masa și că în 5 minute îl aștepți. Astfel, îi va fi mai ușor să facă o pauză și să asculte ceea ce l-ai rugat.

Alege-ți bătăliile

Acordă prioritate problemelor care afectează siguranța și bunăstarea copilului și fii flexibilă în ceea ce privește lucrurile mai puțin importante. Nu te certa cu el că vrea să poarte un tricou verde de camuflaj cu pantaloni scurți cu dungi portocalii.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș cu scutec fără haine, care stă așezat în fund, pe podea, cu spatele, sprijinit cu un cot de o oliță mov
15 aprilie, 08:42
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Bebelușul doarme în pătuțul lui
15 aprilie, 08:28
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Un bebeluș în măsuța de înfășat, cu mâinile ridicate
15 aprilie, 06:59
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Mama care doarme lângă bebelușul ei
14 aprilie, 08:17
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Băiat ține în mână trainerul dentar
14 aprilie, 07:26
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Gravidă care mănâncă un iaurt
14 aprilie, 07:09
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Închide