Reclamă

3 fraze pe care nu le spun părinții dacă vor să aibă copii inteligenți emoțional

Inteligența emoțională a copiilor este un factor crucial în dezvoltarea lor generală și în capacitatea de a naviga cu succes prin provocările vieții. Chiar dacă sunt disponibile multe tehnici și strategii care pot îmbunătăți inteligența emoțională a micuților, un aspect adesea subestimat este influența pe care o au cuvintele părinților în acest proces. Tocmai de aceea, neuropsihologii susțin că sunt 3 fraze pe care nu le spun părinții care vor să aibă copii inteligenți emoțional.

Mama stă cu fetițele pe canapea și le citește dintr-o carte
Cuvintele și comportamentul părinților pot afecta sau influența dezvoltarea copilului / Shuttherstock

Neuropsihologii și experții în dezvoltarea copilului au identificat un aspect interesant: anumite fraze sau tipare de vorbire utilizate de părinți ar putea afecta în mod semnificativ dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor. Aceste fraze, atunci când sunt evitate sau înlocuite cu alternative constructive, pot contribui la cultivarea unei inteligențe emoționale mai ridicate.

3 fraze pe care nu le spun părinții care vor să aibă copii inteligenți emoțional

Julia DiGangi, neuropsiholog american și autoarea volumului „Energy Rising: The Neuroscience of Leading with Emotional Power”, dezvăluie pentru cnbc.com care sunt cele trei fraze pe care nu le spun părinții care vor să aibă copii inteligenți emoțional. Aceasta susține că pentru a avea copii inteligenți emoționali, părinții trebuie să formeze relații puternice, sănătoase și bazate pe empatie cu micuții. De asemenea, aceștia trebuie să le vorbească micuților pe limba lor, să evite adresările nepotrivite și limbajul greoi. Toate acestea ar putea contribui la scăderea încrederii în forțele proprii, la închiderea în ei și la distanțarea de părinți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată, așadar, ce îi sfătuiește expertul DiGangi, și care care sunt cele trei fraze pe care nu le spun părinții care vor să aibă copii inteligenți emoțional, și cum ar putea să comunice altfel.

Reclamă

„De ce nu poți fi și tu ambițios?”

Julia DiGangi atrage atenția asupra faptului că, de multe ori, nu este vorba de lipsa de ambiție și de motivație a copilului. Pur și simplu, capacitățile copilului nu se încadrează în așteptările părinților. Altfel spus, în anumite situații, capacitățile intelectuale ale copilului sunt limitate. Adică micuțul nu poate face mai mult. Și probabil oricât ar încerca, va obține același rezultat. Sau, chiar dacă rezultatul va fi bun, nu va putea fi vorba de o performanță. 

Care ar fi abordarea eficientă?

O abordare mai eficientă este, susține neuropsihologul, ca părintele să fie deschis să înțeleagă cum anume se intersectează motivația copilului cu abilitățile sale. Spre exemplu, aceasta recomandă ca părintele să pună următoarele întrebări: „Am observat că îți place să joci jocuri video. Aș fi interesat să aflu ce te atrage în mod deosebit la aceste jocuri. Ai vrea să împărtășești cu mine?” Acest tip de întrebare îi oferă copilului oportunitatea de a-și exprima pasiunile și interesele, permițându-i să se simtă înțeles și ascultat. Și poate duce la creșterea unor copii inteligenți emoțional.

”De ce nu mă asculți?”

Un alt exemplu pe care-l oferă neuropsihologul Digangi este chiar un caz pe care l-a avut la cabinetul ei. Părinții unei fetițe cu dificultăți senzoriale erau frustrați că în momentul în care ajungeau la cabinetul medicului, micuța nu voia să coboare din mașină. Însă în momentul în care au deschis o discuție sinceră, aceștia au aflat că problema era muzica din cabinetul doctorului. Iată cum, spune specialistul, problema era de fapt la părinți, pentru că nu auzeau nevoile copilului lor.

Care ar fi abordarea eficientă?

O abordare eficientă a unui astfel de caz, ar fi ca părinții să nu-i reproșeze copilului faptul că nu ascultă. Ci să încerce să se conecteze cu el. Să fie dispuși să-l asculte cu adevărat și să-i accepte convingerile, autonomia și nevoia de explorare a mediului. Astfel că în loc de reproșul ” de ce nu mă asculți”, ar trebui încercată varianta ”sunt aici să te ascult”. Așa vor putea contribui la dezvoltarea unor copii inteligenți emoțional.

Reclamă

”N-ai pic de respect”

Neuropsihologul american susține că în ședințele de psihoterapie se întâlnește des cu părinți care se grăbesc să tragă concluzii drastice despre comportamentul copilului. Ea expune cazul unor părinți care se plângeau de faptul că adolescentul nu îi respectă. Ei ajunseseră la concluzie din cauza faptului că acesta nu-și făcuse tema la științe. Numai că, după o discuție sinceră și deschisă, au constatat că adolescentul nu înțelegea materia și i se părea grea.

„Văd frecvent părinți care se reped să tragă concluzii dezastruoase despre comportamentul copilului pe baza propriilor incertitudini”, spupe neuropsihologul american.

Care ar fi abordarea eficientă?

Într-un astfel de caz, Julia DiGangi spune că cea mai eficientă abordare ar fi ca părinții să pună întrebări precise. Și să fie dispuși să asculte și răspunsurile primite. Și eventual să le accepte și să încerce să ajute acolo unde este posibil. „Am văzut că ai luat o notă mică la ultimul test. Ai vrea să vorbim despre asta? Vreau doar să știu cum a fost.”

Iată așadar ce impact au cuvintele asupra dezvoltării inteligenței emoționale a copiilor. Și mai ales cum pot aborda părinții situațiile, astfel încât micuții să se simtă în siguranță și să-și dezvolte inteligența emoțională.

Te-ar mai putea interesa și
Fetiță se uită la mâna copilului care s-a rănit
6 comportamente pe care le au copii cu inteligență emoțională ridicată
6 comportamente pe care le au copii cu inteligență emoțională ridicată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Închide