Se pare că lucrurile care țin de curățenia casei sau să te asiguri că ai grijă de familia ta, pentru copil nu sunt neapărat. Uneori poate părea că te ascultă selectiv. Te aude imdiat dacă îi propui să ieșiți la o înghețată, iar dacă îl rogi să facă curățenie, te ignoră.
Copilul tău te ignoră: ce e indicat să faci
La vârsta de trei-patru ani, copilul nu încearcă să te supere prin faptul că te ignoră, ci își testează limitele, pentru a-ți vedea reacția, spune babycentre.co.uk. Se pare că este o parte importantă a învățării de a fi independent și, în acest caz, iată ce ar trebui să faci.
Fii realistă
Aigură-te că atunci îi dai o să îndeplinească o sarcină o poate înțelege și este capabil să o îndeplinească. Dacă lași loc de confuzie sau copilul este descurajat de ceea ce i-ai cerut, s-ar putea să te ignore. În loc să-i spui să-și facă ordine în cameră, fii specifică și spune-i: „Te rog să-ți pui pantofii în dulap“. Asta îi permite să știe exact ce vrei să facă.
La 3-4 ani, copilul poate să rețină 2-3 cerințe scurte. Dar cel mai bine ar fi să-l rogi să repete, ca să te asiguri că te-a auzit și a înțeles ce i-ai cerut. Ai putea formula : „Te rog, du-te sus, caută-ți pantofii și șosetele și adu-le jos“.
Ia în considerare sentimentele copilului
Ca și adulții, atunci când copiii au emoții foarte puternice, sunt obosiți sau nu au mâncat, ar putea fi distrași. După o zi obositoare la grădiniță, unii copii nu mai vor să vorbească foarte mult. În acest caz e bine să nu îi copleșești cu nenumărate întrebări. De asemenea, ar putea să te ignore în timpul întâlnirilor de joacă, sunt entuziasmați să să se joace cu prietenii.
Avertizează
Când vrei să pleci din parc sau de la un loc de joacă, avertizează-ți copilul cu câteva minute înainte. De exemplu, dacă stă pe o masă și-l rogi să coboare, dar el te ignoră, atunci mergi și îl ridici tu. Trebuie să faci asta cu calm, și să-i explici că ai acționat așa pentru că aveai nevoie că el să coboare, nu pentru că ești supărată. Acest lucru îi permite să știe că ignorarea nu funcționează și că, atunci când trebuie să se întâmple ceva, se va întâmpla oricum.
Laudă-l
Copiilor le place să fie lăudați și încurajați. Acest lucru îi face să devină receptivi și tind să repede comportamentele pe care le dorim. Îi poți spune : „Sunt atât de mândră de tine că te-ai încălțat repede“ sau „Ești un ascultător atât de bun“.
Este indicat să folosești cuvântul „când“, mai degrabă decât „dacă“. În acest mod pentru îi arăți copilului că recompensele sunt o consecință naturală a unui comportament bun. De exemplu: „Când vei pune piesele de puzzle la loc în cutie, vom putea merge în parc“.
Găsește alternative la „nu“
Este bine să le spunem „nu“ copiilor și să le punem limite, dar dacă le spui prea des, ar putea începe să îl ignore. Alternativa stă în modul în care formulezi rugămintea, care trebuie să fie într-un mod pozitiv. În loc să-i spui să nu se joace cu mingea în bucătărie, invită-l să ieșiți afară să vă jucați cu ea. Este bine să păstrezi formularea negativă pentru momentele în care siguranța sau bunăstarea copilului este în joc.
Când ar trebui să te îngrijorezi
Ignorarea este o parte normală a dezvoltării unui copil. În cazuri rare, ar putea fi un semn al unei probleme de învățare sau de auz. Ca să fii sigură, discută cu pediatrul dacă:
- Te ignoră mai des decât te ascultă.
- Răspunde numai la zgomote foarte puternice.
- Nu pare să audă sunetele din jurul său.
- Scoate sunete neobișnuite fără să-și dea seama.
- Ignoră în mod regulat alți copii.