Reclamă

5 studii legate de folosirea ecranelor. De ce părinții ar trebui să renunțe la telefon

Copiii au nevoie de atenția părinților lor. Ei depind de această atenție pentru a supraviețui, desigur, dar și pentru dezvoltarea lor socială și emoțională. Mai multe cercetări recente arată cât de dăunător este pentru copii când părinții nu sunt prezenți fizic. Aceștia sunt distrași și mai puțin receptivi pentru că sunt atenți la smartphone-urile lor. Mai jos, găsești 5 studii legate de folosirea ecranelor, de care ar trebui să ții cont.

Mamă, îmbrăcată cu cămașă și pantaloni din jeans, care poartă ochelari de vedere, cu rame negre, care stă pe o canapea gri și se uită în telefon, în timp ce băiețelul ei, deși are o tabletă la dispoziție, s-a plictisit și stă pe genunchi și o trage pe mama ui de ramele de la ochelari, ilustrând 5 studii legate de folosirea ecranelor
Folosirea telefonului mobil interferează cu un comportament parental sănătos, spune unul dintre cele 5 studii legate de folosirea ecranelor / Shutterstock

Chiar dacă îți petreci mult timp la locul de muncă, atunci când stai cu copilul, încearcă să fii 100% dedicată. Asta înseamnă să pui deoparte telefonul și orice alt dispozitiv. Bucură-te de scurtul moment pe care îl ai la dispoziție pentru a-ți ajuta copilul să devină un adult încântător.

Cele mai interesante 5 studii legate de folosirea ecranelor

Este adevărat că părinții petrec nenumărate ore dând emailuri sau vizionând diferite pagini pe rețelel sociale. Experții sunt îngrijorați din cauza asta, pentru că aceștia se conectează mai puțin cu copiii lor. În acest sens, există 5 studii legate de folosirea ecranelor, care arată de ce părinții ar trebui să renunțe la telefon.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Studiul 1. Mamele care folosesc telefoanele mobile au copii mai anxioși și mai puțin rezilienți

Unul dintre cele 5 studii legate de folosirea ecranelor, publicat în Developmental Science, spune că sugarii și copiii mici, cu vârste cuprinse între 7 luni și 2 ani, au fost evaluați în ceea ce privește temperamentul, implicarea socială, explorarea, precum și reuniunea și recuperarea după distragere. Cercetătorii au raportat că copiii au exprimat mai multă suferință și au fost mai puțin predispuși să exploreze mediul înconjurător, atunci când mamele lor foloseau telefoanele mobile.

Copiii mici ale căror mame au raportat o utilizare mai mare a dispozitivelor mobile, în afara experimentului, au manifestat mai multă negativitate. În plus, s-au recuperat mai greu emoțional, atunci când mamele lor și-au închis telefoanele. Cercetătorii au concluzionat: „Ca și alte forme de retragere și lipsă de reacție a mamei, utilizarea dispozitivelor mobile poate avea un impact negativ asupra funcționării socio-emoționale a sugarilor și a interacțiunilor părinte-copil.“

Studiul 2. Copiii se simt neimportanți și trebuie să concureze cu smartphone-urile pentru atenția părinților

Într-un studiu internațional de amploare efectuat pe 6000 de copii, cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani, 32% au declarat că se simt „neimportanți“ atunci când părinții lor folosesc telefoanele mobile, în timpul meselor, conversațiilor sau altor momente de familie. Copiii au declarat că au intrat în competiție cu tehnologia pentru a atrage atenția părinților lor. În plus, mai mult de jumătate dintre copiii din cadrul studiului au declarat că părinții lor petrec prea mult timp cu telefoanele lor.

Studiul 3. Atenția distrasă a părinților dăunează dezvoltării socio-emoționale a copiilor

Un alt studiu important a arătat că atenția distrasă a părinților dăunează dezvoltării copiilor. În special, în detrimentul capacității lor de a procesa plăcerea și de a se implica în activități sociale. Puii de șobolan crescuți de mame distrase au primit, în rest, ceea ce aveau nevoie pentru a se dezvolta. Aceștia au ajuns la o greutate normală și au petrecut aceeași perioadă de timp cu mamele lor, ca și puii crescuți într-un mediu normal. Totuși, cercetătorii au observat că puii adolescenți, care au fost crescuți de mame distrase, au mâncat mai puțină soluție de zahăr și au petrecut mai puțin timp jucându-se și urmărindu-și semenii, decât șobolanii crescuți de mame nedistrase.

Practic, mamele distrase aveau tendința de a fi mai puțin previzibile, mai puțin fiabile și mai puțin atente. Cercetătorii au concluzionat că îngrijirea maternă fragmentată și haotică perturbă dezvoltarea creierului. Acest lucru poate duce la tulburări emoționale, mai târziu în viață. „Avem nevoie de predictibilitate și consecvență pentru ca sistemul emoțional să se dezvolte“, scriu ei. Aceiași cercetători pun acum descoperirile lor cu șobolani în studiile asupra oamenilor. 

Reclamă

Studiul 4. Folosirea telefonului mobil interferează cu un comportament parental sănătos

Un medic pediatru și colegii săi au devenit îngrijorați de faptul că părinții folosesc telefoanele mobile și își ignoră copiii. Aceștia au făcut un studiu pentru a evalua prevalența acestui comportament în restaurantele fast-food. Mulți părinți au scos un dispozitiv imediat ce s-au așezat și cei mai mulți l-au folosit în timpul mesei. Adesea, păreau mai absorbiți de smartphone-urile lor, decât copiii.

Acești cercetători au observat că atunci când părinții erau absorbiți de telefoane, copiii lor erau mai predispuși să se poarte nepoliticos sau să fie zgomotoși. Mulți părinți care vorbeau la telefonul mobil erau iritabili și nerăbdători, ceea ce au agravat comportamentul. Cercetătorii au observat că utilizarea telefonului mobil interferează cu o educație sănătoasă. „Privindu-ne, copiii învață cum să poarte o conversație și cum să citească expresiile faciale ale altor persoane. Dacă acest lucru nu se întâmplă, copiii pierd etape importante de dezvoltare.“

Studiul 5. Copiii se simt triști, supărați, furioși și singuri atunci când părinții folosesc telefoanele mobile

După ce a intervievat 1000 de copii, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, un alt cercetător a raportat că mulți dintre aceștia s-au descris pe ei înșiși ca fiind „triști, supărați, furioși și singuri”, atunci când părinții lor foloseau dispozitivele lor. De asemenea, mai mulți copii mici au declarat că au deteriorat sau ascuns telefoanele mobile ale părinților lor.

Acest studiu, de tip interviu, nu a putut determina cu exactitate cum ar putea afecta un copil, pe termen lung, deconectările digitale. Conform cercetătoarei, părinții ar trebui să se gândească de două ori înainte de a folosi un dispozitiv mobil, atunci când sunt cu copiii. „Ne comportăm în moduri care, cu siguranță, le spunem copiilor că nu contează, că nu sunt interesanți pentru noi, că nu sunt la fel de convingători ca oricine sau orice sonerie, care ar putea întrerupe timpul nostru cu ei.“

În cele din urmă, copiii se dezvoltă armonios atunci când primesc încredere și o atenție consistentă, plină de iubire. Folosirea unui smartphone atunci când ești cu un copil este o formă de retragere psihologică și de lipsă de reacție. Nu vorbim despre a sta departe de telefon 100 % din timp. Este în regulă să răspunzi la un mesaj urgent sau să dai un apel rapid.

Te-ar mai putea interesa și
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide