Reclamă

Totul despre abuz: ce trebuie să știe copiii

Abuzul este o realitate tristă în viața multor copii din întreaga lume. De aceea, înțelegerea subiectului și analizarea lui este esențială pentru protejarea micuților. Încearcă să afli totul despre abuz, ca să știi cum să le explici și celor mici.

Un copil care stă cu mâinile la față lângă un perete și are umbra unui adult furios deasupra lui
Abuzul este atunci când un copil este rănit, tratat urât și nedemn / Shutterstock

Abuzul există, din păcate. Asta nu înseamnă că trebuie tolerat, ascuns sau ignorat. Dimpotrivă, cu cât se vorbește mai mult, cu atât copiii și adulții deopotrivă vor conștientiza și vor înțelege că nu este acceptat în nicio formă a sa. Copiii trebuie să fie informați cu privire la ce reprezintă abuzul, să știe cum să recunoască semnele acestuia și cum să solicite ajutor atunci când este necesar.

Totul despre abuz: ce trebuie să știe copiii

Abuzul este atunci când un copil este rănit, tratat urât și nedemn. Niciodată, dar niciodată, abuzul nu se întâmplă din vina copilului. În acest sens,  Organizația Mondială a Sănătății a identificat patru tipuri principale de abuz.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Abuzul Fizic

Acesta implică orice formă de violență sau agresiune fizică asupra copilului, care poate provoca răni sau leziuni. Scuturarea, împingerea, sufocarea, apucarea dureroasă și lovirea cu piciorul pot constitui abuz fizic.

Abuzul emoțional

Abuzul emoțional constă în comportamente precum umilirea, intimidarea, denigrarea sau ignorarea copilului. Acest lucru se poate întâmpla dacă cineva țipă tot timpul, se comportă cu cruzime, face amenințări înfricoșătoare sau îl jignește pe copil. Jignirile și amenințările sunt dăunătoare pentru copii. Acestea pot avea un impact profund asupra sănătății mentale a copilului.

Abuzul sexual

Abuzul sexual implică orice formă de contact sexual cu un copil, care este ilegal și traumatizant. Copiii trebuie să învețe că nimeni nu are dreptul să le facă acest lucru. Iar în această categorie intră inclusiv atingerea părților intime peste haine, ciupirea, dar și verbalizarea unor comportamente sexuale. De asemenea, tot în categoria abuzului sexual intră și dacă un adult încearcă să determine un copil să privească fotografii cu caracter sexual sau să pozeze nud.

Neglijența

Acest tip de abuz se referă la ignorarea nevoilor de bază ale unui copil, cum ar fi hrana, îngrijirea medicală și siguranța. Este la fel de dăunător precum abuzul fizic sau emoțional.

Cum recunoști un copil abuzat

În cazul în care vorbim de un abuz fizic, lucrurile sunt mai mult decât evidente. Un copil abuzat fizic va avea semne pe față și corp, precum zgârieturi, vânătăi sau alte urme de loviri. Pe lângă acestea, abuzul fizic lasă și urme emoționale cum ar fi comportamentul agresiv al copilului abuzat sau, dimpotrivă, un comportament excesiv de timorat, înfricoșat sau intimidat.

Reclamă

Dacă avem de a face cu un abuz emoțional sau sexual, atunci se recunoaște un comportament excesiv de grijuliu față de alți copii, extrem de cooperant, docil sau dimpotrivă extrem de agresiv. De asemenea,  un copil abuzat sexual afișează cunoștințe în acte sexuale nepotrivite vârstei lui, sau chiar un comportament seducător. Va face eforturi pentru a evita o anumită persoană, fără un motiv evident sau nu va vrea să schimbe hainele în fața altora sau să participe la activități fizice. Se va izola, va intra într-o stare de depresia și poate ajunge să fugă de acasă.

În cazul neglijenței, lucrurile sunt ceva mai vizibile, de la purtatul hainelor murdare sau a lipsei evidente de igienă personală până la îmbolnăvirea, întârzierea sau absentarea excesivă de la școală, toate acestea pot duce cu gândul la un copil neglijat de părinți sau de tutori.

Cum poate fi prevenit abuzul

În lupta împotriva abuzului există două instrumente principale: educația și prevenția. Iar copilul ar trebui să știe că există instituții care-l pot proteja precum Protecția Copilului, dar și că are la îndemână atât numărul unic de urgență 112, cât și Telefonul Copilului, 116.111 pe care-l poate accesa pentru a cere sprijin.

De asemenea, orice copil ar trebui să știe că are dreptul să se simtă în siguranță și poate să spună NU atunci când simte că îi este încălcată intimitatea și limita lui personală.

Că poate și are dreptul fără a se simți rușinați să vorbească despre abuz, indiferent cine este autorul.

Că există adulți de încredere cărora le poate mărturisi experiențele neplăcute prin care trece sau a trecut.

Și că poate obține asistență medicală sau psihologică pentru a depăși traumele

În concluzie, abuzul este o problemă serioasă care trebuie tratată cu foarte mare atenție. Educația și înțelegerea cu privire la acest subiect sunt vitale pentru protejarea copiilor. Copiii trebuie să fie încurajați să vorbească despre orice nelămurire sau teamă și să caute ajutor atunci când este necesar.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide