Reclamă

Cum decurge alăptarea corectă. Semne că ai nevoie de ajutor specializat

Alăptarea necesită practică. Este nevoie de timp pentru a afla care poziții sunt cele care se ți se potrivesc ție și bebelușului tău. Cum decurge alăptarea corectă și care sunt semnele la care trebuie să fii atentă. Dacă simți că ceva nu este în regulă, cere ajutor specializat.

Publicat: 17 august 2023, 06:04
O femeie care este ajutată de un consultant în alăptare să atașeze bebelușul la sân
Dacă este posibil, încearcă ca atunci când îți hrănești copilul să fii relaxată și te simți confortabil / Shutterstock

Atașarea este modul în care bebelușul tău se poziționează la sân pentru a se hrăni. Mulți oameni presupun că acest lucru vine de la sine, dar în realitate este mai mult o abilitate pe care tu și copilul tău trebuie să o învățați împreună. O atașare corectă ajută, de asemenea, la prevenirea durerilor și crăpăturilor mameloanelor, așa că este important să o faci într-un mod corect.

Dacă este posibil, încearcă ca atunci când îți hrănești copilul să fii relaxată și te simți confortabil. Bebelușul tău te va anunța că îi este foame făcând lucruri precum:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
 • își strânge pumnii;
 • își linge buzele;
 • se agită și deschide gura, de parcă ar căuta sânul.

Încurajează-ți copilul să se hrănească complet din fiecare sân, acest lucru îl va ajuta să obțină laptele mai gras care vine spre sfârșitul hrănirii.

Reclamă

Ghid pas cu pas pentru o atașare corectă

Acest ghid îți explica cum să poziționezi copilul la sân:

 • Ține tot corpul bebelușului tău aproape, cu nasul la nivelul mameloanului tău.
 • Lasă capul bebelușului să se încline puțin pe spate, astfel încât buza superioară să poată atinge mamelonul tău. Acest lucru ar trebui să-l ajute pe bebeluș să dechidă mai mult gurița.
 • Când gura bebelușului tău se deschide larg, bărbia lui ar trebui să poată atinge mai întâi sânul, cu capul înclinat pe spate, astfel încât limba să poată ajunge cât mai mult la sân.
 • Cu bărbia bebelușului tău atingând ferm sânul și cu nasul liber, gura lui ar trebui să fie larg deschisă. E indicat ca pielea mai închisă a mamelonului să fie mai mult deasupra buzei superioare a bebelușului decât sub buza inferioară. Obrajii bebelușului tău trebuie să fie plini și rotunjiți pe măsură ce se hrănește.

Frecvența alăptării

Nou-născutul va dori să fie alăptat frecvent pe tot parcursul zilei și nopții. Poate părea că îl hrănești tot timpul, dar acest lucru este absolut normal. Pe măsură ce devin mai buni și mai eficienți în procesul de hrănire, vor trebui să o facă mai rar. Lasă copilul să te ghideze în tot acest proces. El știe cel mai bine cât de des și cât de mult ar trebui să se hrănească.

Reclamă

Nu trebuie să te îngrijorezi că îți hrănești copilul prea des, este imposibil să îl alăptezi prea mult. Nou-născuții tind să ceară hrană de cel puțin 8 ori pe zi (24 de ore) în primele săptămâni. De asemenea, copilul poate dori să se hrănească mai mult pe timp de noapte, asta pentru că atunci produci mai multă prolactină, hormonul care produce lapte.

Hrănirea frecventă

Hrănirea frecventă are loc de obicei în primele 3 până la 4 luni. Este momentul în care bebelușul tău vrea să se hrănească mai des, uneori în mod constant, pe o perioadă de timp. Este foarte normal și nu trebuie să îți faci griji. Bebelușul poate dori să se hrănească frecvent în timpul zilei sau nopții și o poate face timp de câteva zile când trece printr-un puseu de creștere, dar odată ce se duce această perioadă lucrurile ar trebui să revină la normal.

Ce este un consultant în alăptare

Un consultant în alăptare este un profesionist certificat din domeniul sănătății care e specializat în probleme de alăptare. El poate ajuta părinții și bebelușii cu probleme precum atașarea la sân, mameloanele dureroase și pozițiile de alăptare. Unii consultanți în lactație lucrează cu spitalele și centrele de naștere, în timp ce alții au cabinete private. El te poate ajuta să înțelegi cum decurge alăptarea corectă.

Consultanții în alăptare sunt supuși unei instruiri și certificări specializate pentru a oferi sprijin, sfaturi și îndrumări persoanelor care au ales să alăpteze. Consultanții în alăptare pot ajuta în cazul în care te confrunți cu sfârcuri dureroase, poziții de alăptare și alte probleme comune ale alăptării.

Consultanții în lactație sunt de obicei necesari în primele săptămâni de viață ale bebelușului tău, când încă învață cum să se hrănească de la sân. Consultanții în alăptare pot ajuta pe oricine, chiar și pe mamele care au mai alăptat. Poți vizita un consultant în alăptare în timp ce încă ești însărcinată, imediat după naștere sau după câteva luni de la începutul alăptării.

Alăptarea este o decizie personală. Cu toate acestea, studiile arată că provocările precum sfârcurile dureroase și furnizarea de lapte sunt factori care atârnă greu în decizia unei persoane de a opri alăptarea. Un consultant în alăptare este instruit să lucreze cu sugarii și părinții lor pentru a rezolva orice provocări legate de hrănire și pentru a îmbunătăți șansele mamei de a alăpta atât timp cât doresc. Este cel mai în măsură să-ți arate cum decurge alăptarea corectă.

Cum te poate ajuta un consultant în alăptare

Alăptarea poate fi dificilă, atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. Uneori, cea mai bună calitate a unui consultant în alăptare este că e o sursă de sprijin emoțional și oferă încurajare. Primele săptămâni de viață ale bebelușului tău sunt cel mai important moment pentru stabilirea alăptării corecte. Consultantul în alăptare poate lucra cu tine și copilul pentru a vă crește șansele de a avea o experiență lungă și de succes cu alăptarea.

Câteva motive pentru care poți cere o întâlnire cu un consultant în alăptare sunt:

 • Angorjarea sânilor.
 • Canale obturate sau infecții ale sânilor, cum ar fi mastita.
 • Sfârcurile dureroase, crăpate sau dureroase.
 • Preocupări privind aprovizionarea cu lapte a bebelușului.
 • Probleme cu atașarea, frenul lingual.
 • Greutatea copilului tău.
 • Copilul tău refuză sânul.

Ce poți învăța de la un consultant în alăptare

Un consultant în alăptare este special instruit și certificat pentru a te ajuta cu orice probleme sau îngrijorări pe care le ai legate de cum decurge alăptarea corectă a copilului. Aceștia pot oferi soluții specifice pentru problemele pe care le ai. Câteva lucruri pe care le poți învăța de la consultantul în alăptare sunt:

 • Cum să crești sau să îți menții cantitatea de lapte.
 • Recunoașterea semnelor de foame ale bebelușului tău.
 • Stabilirea unui program de hrănire.
 • Indicații pentru o atașare corectă.
 • Tratament pentru mameloanele durere sau crăpate.
 • Tratament pentru angorjarea sânilor.
 • Găsirea celei mai bune poziții de alăptare pentru tine și copilul tău.
 • Alegerea corectă a unei pompe de sân pentru a extrage laptele matern.

La ce te poți aștepta de la întâlnirea cu un consultant în alăptare

Un consultant în alăptare lucrează cu tine pentru a înțelege beneficiile acestui proces și te poate ajuta să îți pregătești un plan, răspunzând în același timp la orice întrebări pe care le ai. Consultanții în lactație îți oferă cele mai precise sfaturi atunci când îți pot atinge sânii și sfârcurile și văd cum se atașează copilul. Cu toate acestea, un consultant în alăptare te poate ajuta și prin intermediul unor ședințe online.

Vizita unui consultant în alăptare e indicat să aibă loc în primele zile de la naștere. Acest timp este esențial pentru stabilirea unui proces corect de alăptare și pentru creșterea în greutate a bebelușului tău. De asemenea, e esențial să-i prezinți istoricul medical, cum a decurs sarcina, nașterea și alte informații importante despre sănătatea copilului.

Cât costă să apelezi la un consultant în alăptare

Costul pentru a vedea un consultant în alăptare variază în funcție de locul în care locuiești, de serviciile de care ai nevoie și de ce fel de asigurare ai. Unele spitale includ o vizită a unui consultant în alăptare ca parte a îngrijirii. Alteori, mamele au nevoie de sprijin dincolo de ceea ce acoperă pachetul de naștere, iar aici este vorba despre spitalele private.

Ce întrebări ar trebui să-i adresezi unui consultant în alăptare

Pregătește o listă de întrebări înainte de vizita unui consultant în alăptare. Unele întrebări pot fi unice pentru tine și copilul tău. Cu toate acestea, câteva întrebări frecvente pe care le poți pune unui consultant în alăptare sunt:

 • Cum remediez situația sfârcurilor dureroase?
 • Care este cel mai bun mod pentru o atașare corectă?
 • Care este cea mai bună poziție pentru alăptare?
 • Cum cresc cantitatea de lapte?
 • Cum știu dacă copilul meu mănâncă suficient?
 • Cât timp ar trebui să îl hrănesc de la fiecare sân?
Te-ar mai putea interesa și
Fetiță tristă care stă cu capul pe perete în fața unei cărți cu multe litere care zboară pe lângă ea
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Femeie pe patul doctorului pentru un control ginecologic
Când are loc concepția unui copil. Cât timp durează să rămâi însărcinată
Când are loc concepția unui copil. Cât timp durează să rămâi însărcinată
Femeie care nu poate să doarmă într-un pat cu un ceas în prim-plan
Insomnia postpartum: cauze și soluții. Ce spun specialiștii
Insomnia postpartum: cauze și soluții. Ce spun specialiștii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
2
băiat care doarme cu gura deschisă în așternuturi albe
Apneea în somn la copii. Cum o poți depista, ce spun specialiștii
Printre afecțiunile pe care cei mici le pot întâmpina de-a lungul vieții se numără și aceasta. Apneea în somn la copii poate fi destul de îngrijorătoare pentru părinți, dar este important de știut că există modalități de a o depista......
Apneea în somn la copii. Cum o poți depista, ce spun specialiștii
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie care nu poate să doarmă într-un pat cu un ceas în prim-plan
Insomnia postpartum: cauze și soluții. Ce spun specialiștii
Proaspetele mămici întâmpină tot felul de dificultăți la începutul maternității. Printre acestea, insomnia postpartum joacă un rol important. Este o problemă comună și se referă la dificultatea de a adormi sau de a sta trează. Viața......
Insomnia postpartum: cauze și soluții. Ce spun specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Copil se uită la două cartonașe de memorie
12 aprilie, 08:26
Activități pentru dezvoltarea copilului
Activități pentru dezvoltarea copilului
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un tricou gri și jeanși, care stă pe un scaun într-un cabinet medical, și un medic cu halat alb și mănuși chirurgicale, albastre, are o seringă în mână și se apropie de mâna ei să îi recolteze sânge
12 aprilie, 08:04
Profilul TORCH. Ce este și cum poți reduce riscul infecțiilor din timpul sarcinii
Profilul TORCH. Ce este și cum poți reduce riscul infecțiilor din timpul sarcinii
Gravidă vorbește cu prietena ei care bea un ceai
12 aprilie, 07:43
Fraza toxică pe care n-ar trebui să o audă viitoarele mame
Fraza toxică pe care n-ar trebui să o audă viitoarele mame
Părinți cu fetița răsfățată, care țipă, și ține în mâini o jucărie din pluș, la supermarket, lângă raionul de fructe și legume
11 aprilie, 08:07
Semne că ai un copil răsfățat și cum poți corecta un astfel de comportament
Semne că ai un copil răsfățat și cum poți corecta un astfel de comportament
Doi copii care stau în picioare pe canapea, iar părinții care stau pe jos și sunt depășiți de situație
11 aprilie, 07:23
Cum să fii un părinte mai bun, sfaturi de la specialiști
Cum să fii un părinte mai bun, sfaturi de la specialiști
Femeie pe patul doctorului pentru un control ginecologic
11 aprilie, 06:13
Când are loc concepția unui copil. Cât timp durează să rămâi însărcinată
Când are loc concepția unui copil. Cât timp durează să rămâi însărcinată
Închide