De multe ori, ora magică a trecut în plan secundar față de procedurile medicale. Acestea includ cântărirea nou-născuților, aspirarea căilor respiratorii, obținerea scorului Apgar și îmbăierea bebelușului. Dar, pentru că știu cât de importantă este crearea de legături în prima oră de la naștere, medicii și asistentele încurajează această practică.
Ce este ora magică
Ora magică se referă la prima oră după ce un bebeluș se naște și are contact neîntrerupt, piele pe piele, cu mama sa. Termenul își are originea de la observația făcută de un obstetrician-ginecolog francez. Acesta a observat că nou-născuții erau gata să fie alăptați imediat ce se nășteau, spune miraclecord.com. Această oră magică a ușurat procesul de alăptare.
Este un moment important pentru a crea legături, deoarece nou-născuții ies din corpul mamei lor alerți și receptivi. Bebelușii sunt capabili să se uite în ochii mamei lor și să îi audă vocea, pe care o cunosc deja. De asemenea, aceștia sunt liniștiți de căldura atingerii și a corpului mamei lor, mai ales atunci când se ghemuiesc pe pielea goală a acesteia.
Prioritizarea legăturii dintre mamă și bebeluș
Deși, în trecut, procedurile medicale erau prioritare, acum lucrurile s-au schimbat și stabilirea legăturii cu bebelușul a devenit importantă. „Fiecare situație este puțin diferită. În situația perfectă, în care totul a decurs bine, după ce a fost adus pe lume, bebelușul ar fi pus imediat pe pieptul mamei și ar face skin-to-skin”, a declarat pediatrul Michelle Schimelpfenig, de la Sanford Health, din Dakota de Sud. Potrivit acesteia, procedurile convenționale, cum ar fi cântărirea, măsurarea, îmbăierea, injecțiile sau analizele de sânge ar trebui să aștepte până după prima hrănire.
Pe lângă alăptare, ora magică oferă bebelușului posibilitatea de a-și regla temperatura. În plus, îi stabilizează glicemia, iar pe mamă o ajută la diminuarea stresului și anxietății. Choal a observat mai puțin plâns și agitație la bebelușii care au experimentat ora magică. Cercetările au arătat că bebelușii care au beneficiat de ora magică au un somn mai liniștit și o rată de alăptare mai bună. În cazul în care un bebeluș are nevoie de îngrijiri medicale sau de o stimulare suplimentară pentru a începe să respire, imediat ce este stabilizat, acesta ar trebui să fie mutat pe pieptul mamei.
Ora de aur: beneficii pentru mamă și copil
În timpul și după travaliu, corpul mamei experimentează mai multe schimbări uimitoare. Pediatrul Schimelpfenig spune că alăptarea cât mai rapidă, asigură o bună aprovizionare cu lapte în prima săptămână. Acest lucru îi ajută pe sugari să recupereze greutatea de la naștere și diminuează șansele altor probleme de sănătate. În plus, alăptarea la sân protejează bebelușul împotriva anumitor boli respiratorii și gastointestinale.
Atunci când se naște, bebelușul trebuie să învețe să respire. Faptul că are parte de ora magică, îl ajută să-și regleze respirația. În plus, îmbrățișarea ta ajută la eliberarea oxitocinei, hormon care îl liniștește pe nou-născut.
Nu în ultimul rând, întârzierea tăierii cordonului permite ca mai mult sânge bogat în fier să ajungă la bebeluș. Acest lucru scade riscul de deficit de fier, mai târziu, în copilărie.