Reclamă

Cele mai frecvente probleme în alăptare: sfaturi și soluții

Unii bebeluși se atașează bine la sân de la început, dar situația nu este perfectă pentru toată lumea. Multe mame și bebeluși au nevoie de timp pentru a învăța cum să profite din plin de această perioadă a alăptării. Din păcate, există situații deloc neplăcute, așa că am făcut o listă cu cele mai frecvente probleme în alăptare.

O femeie cu sutien de alăptare care se confruntă cu dureri de sâni
Multe mame și bebeluși au nevoie de timp pentru a învăța cum să profite din plin de această perioadă a alăptării / Shutterstock

În prima săptămână după nașterea copilului, s-ar putea să te confruntați cu unele lupte care pot interfera cu alăptarea. Dar, chiar și odată ce alăptarea este stabilită și merge bine, problemele pot apărea în continuare. Problemele legate de alăptare pot fi dureroase și supărătoare pentru o proaspătă mamă și pot determina copilul să devină agitat și frustrat.

Cele mai frecvente probleme în alăptare

Poate fi înfricoșător să te confrunți cu o problemă pe care nu știi cum să o rezolvi, așa că uneori aceste probleme neașteptate duc la înțărcarea timpurie. Dar, învățând și înțelegând aceste probleme comune ale alăptării, vei fi mai pregătită să le rezolvi și să le rezolvi cu succes.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De la etapa nou-născutului până la înțărcare, iată câteva dintre cele mai frecvente probleme în alăptare pe care le poți întâmpina, împreună cu soluțiile care să te ajute să le fac față.

Dacă ai probleme cu alăptarea, este important să ceri ajutor cât mai curând posibil de la medic sau un consultant în alăptare. În acest fel, problemele precum durerile de sfârc sau angorjarea sânilor pot fi rezolvate din timp.

Iată câteva dintre problemele pe care le au uneori mamele care alăptează, plus sfaturi despre cum să le rezolvi.

Reclamă

Sfârcuri dureroase sau crăpate

Sfârcurile dureroase apar de obicei din cauza că bebelușul nu este bine poziționat și atașat de sân. Dacă nu se găsește o soluție, din păcate durerea sau disconfortul pot crește, așa că este important să obții ajutor cât mai curând posibil de la medic sau specialistul în alăptare.

 • Asigură-te că bebelușul se prinde corect.
 • Încercă o poziție diferită de alăptare și schimbă poziția la fiecare alăptare.
 • Detașează gura bebelușului cu degetul, înainte de a scoate copilul de la sân.
 • Oferă-i hrăniri scurte și frecvente.
 • Începe să alăptezi la sânul care este cel mai puțin dureros.
 • Aplică comprese calde și umede pe mameloane.
 • Aplică laptele matern proaspăt extras pe mameloane pentru a le ajuta să se vindece.
 • Dacă sfarcurile nu prezintă semne de îmbunătățire în câteva zile, anunță medicul. Orice deschidere a pielii poate permite unei infecții să pătrundă în corp și asta poate înrăutăți situația.
Reclamă

Nu este suficient lapte matern

Când începi să alăptezi, este posibil să îți faci griji că copilul nu primește suficient lapte. Poate dura puțin înainte să te simți sigură că bebelușul tău primește ceea ce are nevoie.

E important să-i oferi copilului ambii sâni la fiecare alaptare. De asemenea, alternarea cu care sân începi hrănirea va ajuta la stimularea aportului de lapte. Specialiștii recomandă ca atunci când se face alăptarea, contactul dintre mamă și copil să fie piele pe piele.

Angorjarea sânilor

Angorjarea sânilor apare atunci când sânii tăi sunt prea plini de lapte. Se pot simți duri, tari și sunt dureroși la atingere.

Angorjarea se poate întâmpla în primele zile, când tu și copilul tău încă vă obișnuiți cu alăptarea. Poate dura câteva zile pentru ca furnizarea de lapte să se potrivească cu nevoile bebelușului.

De asemenea, angorjarea poate să apară și atunci când bebelușul crește și nu se hrănește atât de des, poate atunci când începe diversificarea și se hrănește și cu alimente solide.

 • Alăptează foarte des, de cel puțin 8 – 12 ori pe zi.
 • O fixare bună și o poziționare corectă pot ajuta copilul să se alăpteze mai eficient și să scoată mai mult lapte.
 • Dacă copilul nu se alăptează bine sau încă încă simți sânii plini după alăptare, utilizează o pompă de sân pentru a elimina mai mult lapte matern și pentru a calma durerea și presiunea.
 • Scoate puțin lapte matern înainte de a începe să alăptezi pentru a înmuia țesutul mamar și pentru a-l ajuta pe cel mic să se prindă mai ușor. Îndepărtarea laptelui matern ajută, de asemenea, la eliberarea unei părți a presiunii, astfel încât fluxul de lapte din sâni nu va fi prea puternic pentru cel mic.
 • Alternează comprese calde și reci pentru a ajuta la ameliorarea durerii. Poți folosi și frunze de varză curate, reci, în locul unei comprese.
 • Masează ușor sânii.
 • Lasă apa caldă să curgă peste sâni la duș.

Bebelușul nu se atașează corect

Alăptarea este o abilitate pe care tu și copilul tău trebuie să o învățați împreună. S-ar putea să aveți nevoie amândoi ceva timp pentru a înțelege tot procesul.

Dacă alăptarea e dureroasă sau copilul nu pare să fie mulțumit după alăptare, este posibil să nu se prindă corect de sân.

Descoperă și cum poți să culci bebelușul în siguranță.

Prea mult lapte matern

Ocazional, femeile fac prea mult lapte matern și bebelușii lor se luptă să facă față. Cel mai bine este să te adresezi medicului sau specialistului în alăptare și să le ceri să urmărească o sesiune de alăptat. În acest fel ei pot vedea ce se întâmplă și e posibil să-și dea seama de ce se întâmplă acest lucru. De asemenea, îți pot arăta diferite poziții pentru a ajuta copilul să facă față cantităților mari de lapte.

Alăptarea și aftele

Infecțiile cu afte pot apărea uneori când sfârcurile tale devin crăpate sau deteriorate. Aceasta înseamnă că ciuperca care provoacă afte poate pătrunde în mamelon sau sân. Dacă bănuiești că tu sau copilul aveți o infecție cu afte, consultați medicul specialist.

Blocarea canalelor

Dacă angorjarea sânilor continuă, acest lucru poate duce la blocarea canalului de lapte. Este posibil să simți un nod mic și sensibil în sân.

Alăptarea frecventă de la sânul afectat poate ajuta la deblocare. Dacă este posibil, poziționează copilul cu bărbia îndreptată spre nodul, astfel încât să se poată hrăni din acea parte a sânului.

Mastită

Mastita (inflamația sânului) apare atunci când un canal de lapte blocat nu este eliberat. Sânul se va simți fierbinte și dureros și te poate face să te simți foarte rău cu simptome asemănătoare gripei. Este important să continui alăptarea. Începe alăptarea cu sânul sensibil pentru că te poate ajuta să treci mai ușor peste inflamație.

Dacă nu te simți mai bine în 12-24 de ore sau dacă ai stări din ce în ce mai grave, contactează medicul de familie sau serviciul de urgență, deoarece este posibil să ai nevoie de antibiotice.

Abcesul mamar

Dacă mastita nu este tratată, sau dacă nu răspunde la tratament, ea poate duce la un abces mamar, care implică o operație pentru drenarea inflamației.

Alăptarea si frenul lingual

La unii bebeluși, banda de piele care atașează limba de podeaua gurii (frenulum) este mai scurtă decât de obicei. Aceasta este cunoscută sub numele de fren lingual.

Unii bebeluși care au fren lingual nu par să fie deranjați de acesta. În alte situații, acesta poate opri mișcarea liberă a limbii, ceea ce le poate îngreuna alăptarea. Vestea bună este că frenul lingual este ușor de tratat.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie care alăptează, stând pe o canapea gri, înconjurată de două perne albe, decorate cu fluturi colorați, îmbrăcată cu o bluză bleumarin cu buline albe și colanți bleumarin, ilustrând 5 trucuri pentru ameliorarea durerii în alăptare
5 trucuri pentru ameliorarea durerii în alăptare
5 trucuri pentru ameliorarea durerii în alăptare
Un bebeluș care plânge și căruia i se vede frenul lingual
Frenul lingual: ce este și cum influențează alăptarea
Frenul lingual: ce este și cum influențează alăptarea
O mamă care își alăptează bebelușul în intimitatea casei, pe un fotoliu
Tot ce trebuie să știi despre alăptare. Află totul despre hrănirea la sân a bebelușului
Tot ce trebuie să știi despre alăptare. Află totul despre hrănirea la sân a bebelușului
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Bebelușul stă pe burtică și se uită la jucăria de pluș
Statul pe burtică: de ce este important pentru bebeluși
Statul pe burtică este o etapă importantă în dezvoltarea copilului, iar capacitatea de a-și menține corpul în această poziție joacă un rol semnificativ în dezvoltarea sa fizică și cognitivă. Tocmai de aceea, e important să știi care......
Statul pe burtică: de ce este important pentru bebeluși
3
Mama își ține în brațe bebelușul care ține în gură o jucărie de dentiție
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
Apariția primului dinte al bebelușului reprezintă un moment semnificativ în viața fiecărei familii. Ea marchează debutul unei etape importante în dezvoltarea fizică și în evoluția sănătății orale a micuțului. Primul dinte al......
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de burtă
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Sarcina vine cu multe emoții, stări, dar și cu unele provocări. Iar printre unele din cele mai frecvente astfel de provocări se numără și flatulența. Deși adesea jenantă și inconfortabilă, flatulența în sarcină este un simptom normal......
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Parteneri
Cele mai noi
Femeie însărcinată stă în fața medicului
6 decembrie, 07:31
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
5 decembrie, 07:27
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Mama își alăptează bebelușul
5 decembrie, 07:16
Colostrul: ce este și ce beneficii are
Colostrul: ce este și ce beneficii are
Mama anxioasă care stă pe canapea cu mâna la cap în timp ce copiii aleargă prin casă
5 decembrie, 06:05
Ești un părinte anxios? 6 strategii care te ajută să gestionezi situația
Ești un părinte anxios? 6 strategii care te ajută să gestionezi situația
Medicul consultă bebelușul în urechi
4 decembrie, 08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
4 decembrie, 07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Închide