Dacă prietenii tăi nu au copii, locuiesc departe sau nu aveți aceleași idei legate de creșterea copiilor, este recomandat să încerci noi grupuri unde îți poți face noi prietene, care te pot sprijini.
Un grup de mame poate fi o modalitate excelentă de a te întâlni cu alte mame și copiii. Poți primi sfaturi, împărtăși ceea ce simțiți și poți să îți construiești o rețea de sprijin.
Cum găsești un grup de mame potrivit pentru tine
Există mai multe modalități de intra într-un grup de mame. Multe depind de zona în care locuiești și de ceea ce te interesează:
- Căută online, pe rețelele sociale, grupuri locale, pentru a putea să întâlnești mame din zona în care locuiești.
- Discută cu alți părinți la locul de joacă sau când ieși cu copilul la plimbare în parc. Întrebă-i dacă știu grupuri bune, în care te poți integra.
- Dacă ai nevoi sau preocupări speciale, încearcă să contactezi potențiale organizații care se ocupă de asta. Fie că ești părinte cu mai mulți copii, ai depresie postpartum, crești un copil singur sau ai grijă de un prematur, aceste organizații te pot îndruma către un grup local sau online specializat.
Conectează-te online cu alte mame
Dacă nu găsiți mame cu aceleași păreri acolo unde locuiți sau pur și simplu vă place să primiți sprijin și sfaturi de la alte mame online, încercați o comunitate specifică.
Dacă ești însărcinată există grupuri care au ca tematică lucruri legate de sarcină și naștere, dacă vrei să afli mai multe păreri despre diversificarea bebelușului, poți căuta în acea direcție. De asemenea, dacă tu sau copilul tău aveți probleme de sănătate specializate, grupurile online pot fi cea mai bună modalitate de a găsi sprijin, mai ales dacă nu locuiești într-un oraș mare.
După ce ați găsit câteva grupuri online, petrece puți timp pentru a le verifica și a ști dacă te poți conecta cu femeile de acolo sau nu.
Fă-ți propriul grup de mame
Multe grupuri de mame se întâlnesc în timpul săptămânii, în timpul zilei. Asta este bine dacă ești în concediu de maternitate, dacă ești o mamă care stă acasă sau chiar dacă lucrezi cu jumătate de normă. Însă, nu toată lumea se poate întâlni la acele ore. Dacă ai probleme în a găsi un grup care se întâlnește seara sau în weekend, ia în considerare posibilitatea de a înființa propriul grup. Iată cum poți face asta:
- Dacă lucrezi într-o organizație mare, poți înființa un grup de mame cu unele dintre colegele de serviciu.
- Dacă ai un copil care merge la grădiniță, încearcă să te întâlnești cu alți părinți în weekenduri.
- Alege o temă care să te ajute să găsești noi prietene mame, care împărtășesc alte interese.
Poți lua în considerare grupurile de tați
Deși grupurile de părinți sunt mai degrabă axate pe mame, și tații au nevoie de sfaturi și încurajări. Bărbații sunt mai puțin predispuși să își împărtășească sentimentele sau să ceară ajutor, așa că întâlnirile regulate pot fi esențiale.
Unele grupuri de mame îi pot integra și pe tați. În plus, există din ce în ce mai multe grupuri de tați. Le poți căuta în același mod în care cauți grupurile de mame.