Reclamă

Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră

Sezonul gripei este pe cale să înceapă. Milioane de oameni suferă de boala respiratorie incomodă imediat ce temperaturile încep să scadă. Deși poate părea că îmbolnăvirea este inevitabilă în această perioadă a anului, gripa poate fi prevenită. Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră, dar și pe ceilalți membrii ai familiei.

Publicat: 26 septembrie 2023, 07:43
O fetiță care pune mâna la ochi atunci când primește vaccinul antigripal
Există câțiva pași pe care îi poți face pentru a te proteja atât pe tine, cât și pe familia ta de virus / Shutterstock

Există câțiva pași pe care îi poți face pentru a te proteja atât pe tine, cât și pe familia ta de virus. Iată ce trebuie să știi pentru a menține copiii sănătoși în acest sezon de gripă.

Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră

Gripa este un virus respirator foarte contagios care apare brusc. Simptomele, cum ar fi durerile musculare, febra și tusea, se dezvoltă de obicei la una până la patru zile după expunere. Pot dura de la câteva zile la două săptămâni. A avea gripă poate include unul sau toate simptomele de mai jos:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Febră, care durează câteva zile, adesea cu frisoane;
  • Dureri de corp sau dureri musculare;
  • Dureri de cap;
  • Oboseală;
  • Durere de gât;
  • Curge sau nas înfundat;
  • Tuse;
  • Dureri oculare, cum ar fi arsuri, dureri la mișcarea ochilor sau sensibilitate la lumină;
  • Simptome gastrointestinale, cum ar fi diaree sau greață, vărsături.

Și deoarece gripa este cauzată de un virus, antibioticele care sunt eficiente împotriva bacteriilor nu sunt utile atunci când ai gripă.

Reclamă

Gripa este contagioasă

Gripa se transmite de la persoană la persoană. Prin picături care pot călători prin aer din cauza tusei și strănutului, precum și prin contactul fizic cu suprafețe contaminate. În această categorie intră mânerele ușilor, blaturile sau orice altceva a atins recent o persoană infectată.

Așa că, învață-ți copiii tehnica de tuse și strănut și o bună igienă a mâinilor pentru a-ți menține familia și pe cei din jurul tău sănătoși în timpul sezonului gripei. Utilizarea măștilor și distanțarea socială vor reduce, de asemenea, răspândirea gripei.

Specialiștii încurajează administrarea vaccinului antigripal

Inclusiv sugarii cu vârsta de 6 luni și copiii și adolescenții sunt eligilibi pentru administrarea vaccinului antigripal. Este cel mai bun mod de a proteja copilul și pe cei dragi de gripă. De fapt, vaccinul împotriva gripei nu numai că reduce riscul de a face gripă și diminuează simptomele dacă se îmbolnăvește, ci ajută și la prevenirea răspândirii gripei.

Reclamă

În plus, vaccinul antigripal este deosebit de important pentru sugari și copii, pentru orice femeie însărcinată, pentru cei cu vârsta peste 50 de ani, pentru cei cu o afecțiune cronică și pentru cei care îngrijesc pe cineva care este expus riscului de complicații dacă se infectează cu gripă. Aceste categorii prezintă un risc ridicat de complicații grave ale gripei, cum ar fi spitalizarea, pneumonia și chiar decesul. Cel mai bun mod de a proteja copilul este ca întreaga familie să fie vaccinată împotriva gripei.

Copilul are nevoie de vaccin antigripal în fiecare an

Da, este recomandat. În fiecare an, vaccinul antigripal este actualizat pentru a se potrivi mai bine cu tulpina (tulpinile) de gripă care se estimează că provoca majoritatea cazurilor de gripă în timpul sezonului gripal viitor. Deoarece virusurile gripale pot suferi mutații de la sezon la sezon, este important să vaccinezi copilul împotriva gripei în fiecare an. Doar așa te poți asigura că toată lumea este protejată. Deși este posibil ca imunitatea de la vaccinul anterior să mai existe, specialiștii recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei pentru toată lumea cu vârsta peste 6 luni.

Există recomandări speciale bazate pe vârsta copilului

Da, unii sugari sunt prea mici pentru a fi vaccinați împotriva gripei. Sugarii mai mari și copiii mici pot avea nevoie de 2 vaccinuri împotriva gripei pentru a fi vaccinați complet. Iată defalcarea pe vârstă:

  • Bebelușii sub 6 luni sunt prea mici pentru a primi vaccinul antigripal. Cel mai bun mod de a proteja nou-născuții și sugarii mici este să te asiguri că persoanele care au grijă de ei și petrec timp cu ei sunt vaccinate.
  • Între 6 luni și 8 ani, unii copii vor avea nevoie de 2 doze de vaccin antigripal pentru a fi protejați. Dacă este prima dată când copilul primește vaccinul antigripal sau dacă copilul a primit un singur vaccin antigripal în trecut, va avea nevoie de 2 doze de vaccin în acest sezon. Cel mai bine este să începi cu prima doză cât mai devreme posibil. A doua doză trebuie administrată la cel puțin 28 de zile după prima doză. Copiii care au nevoie de 2 doze, dar care primesc doar o doză de vaccin pot avea o protecție redusă sau nicio protecție împotriva gripei.
  • Copiii între 6 luni și 8 ani care au primit 2 doze de vaccin antigripal în trecut, vor avea nevoie de o singură vaccinare antigripală în acest sezon.
  • Copiii peste 8 ani vor avea nevoie de un singur vaccin antigripal în acest sezon.

Când este cel mai bun moment pentru vaccinare

Pentru copiii cu vârsta peste 6 luni, cel mai bine este să îi vaccinezi împotriva gripei înainte de începerea sezonului gripal. Recomandarea este ca vaccinarea să se facă în septembrie sau octombrie, când devine disponibil vaccinul. Este deosebit de important ca copiii care au nevoie de 2 doze de vaccin să înceapă procesul devreme. A doua doză se administrează la cel puțin 28 de zile după prima.

Deoarece sezonul gripei poate dura până în mai, merită să vaccinezi copilul chiar și după luna octombrie. Bebelușii care împlinesc 6 luni în plin sezon gripal ar trebui să înceapă seria de vaccinuri cu 2 doze cât mai aproape de 6 luni posibil. De asemenea, poate dura până la două săptămâni după vaccinare pentru ca anticorpii să se dezvolte și să vă protejeze copilul împotriva gripei, așa că ține cont de acest lucru atunci când planifici vaccinarea.

Vaccinurile antigripale sunt sigure

Vaccinurile antigripal au fost studiate cu atenție și sunt foarte sigure. Chiar dacă unii oameni se îmbolnăvesc în ciuda vaccinării împotriva gripei, vaccinul antigripal în sine nu poate provoca gripa. Unii oameni raportează simptome precum dureri musculare și febră scăzută după vaccinarea antigripală. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că organismul dezvoltă un răspuns imunitar sănătos la vaccin.

Aceste simptome se ameliorează de obicei în 24-48 de ore. A existat o asociere între vaccinul antigripal și o complicație gravă numită Sindromul Guillain-Barre (GBS). Acest lucru este însă extrem de rar. Mai puțin de 1 sau 2 persoane la un milion care primesc vaccinul vor dezvolta acest sindrom. Discută cu medicul dacă copilul a avut o reacție ciudată la un vaccin în trecut înainte de a face vaccinare.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care stă la vaccin
Vaccinuri opționale în România: care sunt și când trebuie făcute
Vaccinuri opționale în România: care sunt și când trebuie făcute
Tatăl îi verifică fetiței care este bolnavă temperatura/Shutterstock
Cum tratezi corect gripa la copii
Cum tratezi corect gripa la copii
Medicul îi face unui băiat vaccinul antigripal în cabinet
Vaccinarea antigripală la copii. Tot ce trebuie să știi ca părinte
Vaccinarea antigripală la copii. Tot ce trebuie să știi ca părinte
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
articol cu video
Adriana Nicolae și Laura Cosoi, fotografie împreună la DePărinți.ro
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
Adriana Nicolae este medic alergolog cu o vastă experiență în diagnosticarea și tratarea bolilor alergice, prevenirea și influențarea evoluției lor pe termen lung. Este și președintele Asociației Române de Educație în Alergii. O......
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță este în piscină cu un colac de salvare
29 iunie, 10:20
Reguli de siguranță la piscină
Reguli de siguranță la piscină
Mama își ține bebelușul în brațe și încearcă să-l calmeze din plâns
28 iunie, 08:55
Loviturile la cap la bebeluși: ce trebui să știi și ce poți face
Loviturile la cap la bebeluși: ce trebui să știi și ce poți face
Fetiță se joacă în piscină echipa cu ochelari și colac
28 iunie, 07:36
Ce trebuie să știe părinții despre înecul secundar
Ce trebuie să știe părinții despre înecul secundar
Mama este cu bebelușul la plajă și îl dă cu cremă de protecție solară
27 iunie, 08:25
Cum tratezi arsura solară la bebeluși
Cum tratezi arsura solară la bebeluși
Mama și fetița sunt pe plajă, iar mama o dă cu cremă de protecție
27 iunie, 07:49
Reguli de siguranță pentru copii în vacanță: la mare și la munte
Reguli de siguranță pentru copii în vacanță: la mare și la munte
O femeie însărcinată care stă pe canapea si are în spatele ei o doula care îi face masaj
26 iunie, 09:27
Ce este o doula și care e rolul ei. Cum te poate ajuta înainte și după naștere
Ce este o doula și care e rolul ei. Cum te poate ajuta înainte și după naștere
Închide