Reclamă

Vizita medicală de la 1 an a bebelușului. Care sunt cele mai importante aspecte care trebuie urmărite

Vizitele la medic sunt foarte importante în primul an de viață, dar și după aceea. La vizita medicală de la 1 an a bebelușului, medicul îl va cântări și îl va măsura, îi va face un control fizic complet și îți poate răspunde la întrebări legate de alimentație, somn, dezvoltare și vaccinuri. 

Medic pediatru, în cabinet, care ține în brațe un bebeluș cu scutec, ilustrând vizita medicală de la 1 an a bebelușului
La vizita medicală de la 1 an a bebelușului, acesta va fi câtărit, măsurat și i se va efectua un efectua un examen fizic complet / Shutterstock

Pentru a fi pregătită pentru controlul de 1 an al bebelușului, află ce se va întâmpla și care sunt întrebările pe care ar trebui să le pui pediatrului.

Ce va face medicul la vizita medicală de la 1 an a bebelușului

La vizita de 1 an, medicul ar trebui să ia în considerare mai multe aspecte. Dezvoltarea, creșterea în greutate, mersul, poziția picioarele și multe altele. Printre cele mai importante lucruri de urmărit se numără cele de mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Va cântări și va măsura bebelușul

Va trebui să dezbraci complet bebelușul pentru ca pediatrul să-l poată cântări. După ce-l cântărește, pediatrul măsoară lungimea și circumferința capului și notează cifrele pe o diagramă de creștere. Acest lucru îi permite să observe cum s-a dezvoltat bebelușul în comparație cu alți copii de aceeași vârstă. Dacă bebelușul și-a încetinit puțin ritmul de creștere, este în regulă, pentru că majoritatea o fac la această vârstă.

Efectuează un examen fizic complet

Examenul fizic presupune studierea cu atenție a următoarelor părți ale corpului:

 • Inima și plămânii. Folosește un stetoscop pentru a asculta dacă există un murmur cardiac sau probleme de respirație.
 • Ochii. Verifică dacă există semne de afecțiuni congenitale ale ochilor și alte probleme. Poate verifica, de asemenea, dacă există canale lacrimale blocate și secreții.
 • Urechi. Caută semne de infecție și observă cum răspunde copilul la sunete.
 • Gura. Caută semne de infecție și dacă apare orice dinte nou.
 • Capul. Verifică punctele moi (fontanele) și forma capului copilului.
 • Corpul. Verifică reflexele și tonusul muscular al bebelușului și examinează pielea pentru a vedea dacă are erupții cutanate și dacă este palidă. Pielea palidă poate fi un semn de anemie (carență de fier), pentru care bebelușii prezintă un risc ridicat să o dezvolte între 9 și 24 de luni.
 • Burtica. Apasă ușor pe abdomen pentru a verifica dacă există o potențială hernie sau orice organe mărite.
 • Organele genitale. Va deschide scutecul bebelușului și va inspecta organele genitale. În cazul fetelor, medicul caută aderențele labiale. La băieți, verifică dacă penisul și testiculele sunt normale și dacă testiculele sunt coborâte.
 • Șoldurile și picioarele. Medicul va mișca picioarele bebelușului pentru a căuta probleme la nivelul articulațiilor șoldurilor.

Întrebări pentru vizita medicală de la 1 an a bebelușului

După consult, poți să adresezi medicului cele mai arzătoare întrebări legate de următoarele aspecte:

 • Somnul bebelușului. Dacă bebelușul tău are probleme de somn, medicul poate avea sugestii utile, mai ales dacă ai informații detaliate despre cât de mult și când doarme. Majoritatea bebelușilor, la 1 an, dorm puțin peste 11 ore, noaptea, și, puțin sub trei ore, în timpul zilei.
 • Alimentația. La un an, bebelușii se pot hrăni singuri cu mâinile și pot bea dintr-o ceașcă. Cei mai mulți își triplează greutatea de la naștere până la prima lor aniversare, însă nu-ți face griji dacă are o greutate puțin mai mică sau mare față de acest reper.
 • Dentiția. Mulți bebeluși de 1 an au până la opt dinți, iar alții nu au niciunul. Bebelușii se pot confrunta cu gingii roșii, umflate și sensibile, atunci când îi ies dinții, iar medicul te poate ajuta cu modalități de a le calma. Nu uita că, îndată ce apar dinții, să începi să-i periezi o dată pe zi.
 • Mersul. Până acum, cel mai probabil, bebelușii au devenit experți în târât și chiar pot sta singuri în picioare. Este posibil chiar să fi făcut primii pași. Dacă nu s-a întâmplat acest lucru, nu-ți face griji, pentru că mulți copii nu merg până când se apropie de 18 luni. În cazul în care bebelușul nu-și poate susține propria greutate pe picioare și nu se deplasează în niciun fel, spune-i medicului.
 • Văzul. La fiecare vizită de control a copilului, medicul ar trebui să verifice structura și alinierea ochilor și capacitatea copilului de a-i mișca corect.
 • Auzul. Dacă bebelușul de 1 an nu se întoarce spre sunete, asigură-te că îi spui medicului. Cu cât sunt investigate mai repede eventualele probleme de auz, cu atât mai repede pot fi tratate.
Reclamă

Nu uita

Nu uita să întrebi și despre lucruri importante precum limbajul, abilitățile social și motorii. Iată de ce sunt importante de pus pe listă:

 • Arătatul spre obiecte. Între 9 și 12 luni, majoritatea bebelușilor încep să arate cu degetul spre lucrurile care le atrag atenția, cum ar fi câinii și jucăriile. Este un mod nonverbal de a încerca să comunice cu tine și un pas important în dezvoltarea limbajului.
 • Limbajul. La această vârstă, majoritatea bebelușilor pot să unească silabe și să scoată sunete asemănătoare cuvintelor, precum „mama“ și „tata“, dar și alte cuvinte. În plus, bebelușii ar trebui să știe să răspundă la propriul nume și la alte cuvinte familiare și să arate interes pentru conversațiile celorlalți. Dacă nu scoate niciun sunet sau scoate mai puține sunete decât înainte, spune-i medicului.
 • Abilitățile sociale. Majoritatea bebelușilor de 1 an se bucură de jocuri cu ceilalți, inclusiv cucu-bau. Aceștia pot imita acțiunile de zi cu zi, cum ar fi măturatul podelei sau periajul părului și va fi curios, în cea mai mare parte a timpului. Le place interacțiunea cu persoane familiare și devin neliniștiți atunci când se despart de tine sau sunt în preajma străinilor.
 • Abilitățile motorii fine. Bebelușilor de 1 an le place să arate cu degetul spre lucruri și pot folosi ambele mâini împreună atunci când se joacă cu obiecte. În cazul în care bebelușul nu folosește ambele mâini în mod egal, spune-i medicului.
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Un cuplu la medicul ginecolog
08:52
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Părinții și copiii iau masa împreună
08:28
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Mama îl dă pe copil cu cremă cu protecție solară
15 iunie, 07:54
Cum îngrijești pielea copilului vara
Cum îngrijești pielea copilului vara
Fata stă pe canapea și vorbește la telefon
15 iunie, 06:49
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
14 iunie, 08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
14 iunie, 07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Închide