Reclamă

Vizita medicală de la 1 an a bebelușului. Care sunt cele mai importante aspecte care trebuie urmărite

Vizitele la medic sunt foarte importante în primul an de viață, dar și după aceea. La vizita medicală de la 1 an a bebelușului, medicul îl va cântări și îl va măsura, îi va face un control fizic complet și îți poate răspunde la întrebări legate de alimentație, somn, dezvoltare și vaccinuri. 

Medic pediatru, în cabinet, care ține în brațe un bebeluș cu scutec, ilustrând vizita medicală de la 1 an a bebelușului
La vizita medicală de la 1 an a bebelușului, acesta va fi câtărit, măsurat și i se va efectua un efectua un examen fizic complet / Shutterstock

Pentru a fi pregătită pentru controlul de 1 an al bebelușului, află ce se va întâmpla și care sunt întrebările pe care ar trebui să le pui pediatrului.

Ce va face medicul la vizita medicală de la 1 an a bebelușului

La vizita de 1 an, medicul ar trebui să ia în considerare mai multe aspecte. Dezvoltarea, creșterea în greutate, mersul, poziția picioarele și multe altele. Printre cele mai importante lucruri de urmărit se numără cele de mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Va cântări și va măsura bebelușul

Va trebui să dezbraci complet bebelușul pentru ca pediatrul să-l poată cântări. După ce-l cântărește, pediatrul măsoară lungimea și circumferința capului și notează cifrele pe o diagramă de creștere. Acest lucru îi permite să observe cum s-a dezvoltat bebelușul în comparație cu alți copii de aceeași vârstă. Dacă bebelușul și-a încetinit puțin ritmul de creștere, este în regulă, pentru că majoritatea o fac la această vârstă.

Efectuează un examen fizic complet

Examenul fizic presupune studierea cu atenție a următoarelor părți ale corpului:

 • Inima și plămânii. Folosește un stetoscop pentru a asculta dacă există un murmur cardiac sau probleme de respirație.
 • Ochii. Verifică dacă există semne de afecțiuni congenitale ale ochilor și alte probleme. Poate verifica, de asemenea, dacă există canale lacrimale blocate și secreții.
 • Urechi. Caută semne de infecție și observă cum răspunde copilul la sunete.
 • Gura. Caută semne de infecție și dacă apare orice dinte nou.
 • Capul. Verifică punctele moi (fontanele) și forma capului copilului.
 • Corpul. Verifică reflexele și tonusul muscular al bebelușului și examinează pielea pentru a vedea dacă are erupții cutanate și dacă este palidă. Pielea palidă poate fi un semn de anemie (carență de fier), pentru care bebelușii prezintă un risc ridicat să o dezvolte între 9 și 24 de luni.
 • Burtica. Apasă ușor pe abdomen pentru a verifica dacă există o potențială hernie sau orice organe mărite.
 • Organele genitale. Va deschide scutecul bebelușului și va inspecta organele genitale. În cazul fetelor, medicul caută aderențele labiale. La băieți, verifică dacă penisul și testiculele sunt normale și dacă testiculele sunt coborâte.
 • Șoldurile și picioarele. Medicul va mișca picioarele bebelușului pentru a căuta probleme la nivelul articulațiilor șoldurilor.

Întrebări pentru vizita medicală de la 1 an a bebelușului

După consult, poți să adresezi medicului cele mai arzătoare întrebări legate de următoarele aspecte:

 • Somnul bebelușului. Dacă bebelușul tău are probleme de somn, medicul poate avea sugestii utile, mai ales dacă ai informații detaliate despre cât de mult și când doarme. Majoritatea bebelușilor, la 1 an, dorm puțin peste 11 ore, noaptea, și, puțin sub trei ore, în timpul zilei.
 • Alimentația. La un an, bebelușii se pot hrăni singuri cu mâinile și pot bea dintr-o ceașcă. Cei mai mulți își triplează greutatea de la naștere până la prima lor aniversare, însă nu-ți face griji dacă are o greutate puțin mai mică sau mare față de acest reper.
 • Dentiția. Mulți bebeluși de 1 an au până la opt dinți, iar alții nu au niciunul. Bebelușii se pot confrunta cu gingii roșii, umflate și sensibile, atunci când îi ies dinții, iar medicul te poate ajuta cu modalități de a le calma. Nu uita că, îndată ce apar dinții, să începi să-i periezi o dată pe zi.
 • Mersul. Până acum, cel mai probabil, bebelușii au devenit experți în târât și chiar pot sta singuri în picioare. Este posibil chiar să fi făcut primii pași. Dacă nu s-a întâmplat acest lucru, nu-ți face griji, pentru că mulți copii nu merg până când se apropie de 18 luni. În cazul în care bebelușul nu-și poate susține propria greutate pe picioare și nu se deplasează în niciun fel, spune-i medicului.
 • Văzul. La fiecare vizită de control a copilului, medicul ar trebui să verifice structura și alinierea ochilor și capacitatea copilului de a-i mișca corect.
 • Auzul. Dacă bebelușul de 1 an nu se întoarce spre sunete, asigură-te că îi spui medicului. Cu cât sunt investigate mai repede eventualele probleme de auz, cu atât mai repede pot fi tratate.
Reclamă

Nu uita

Nu uita să întrebi și despre lucruri importante precum limbajul, abilitățile social și motorii. Iată de ce sunt importante de pus pe listă:

 • Arătatul spre obiecte. Între 9 și 12 luni, majoritatea bebelușilor încep să arate cu degetul spre lucrurile care le atrag atenția, cum ar fi câinii și jucăriile. Este un mod nonverbal de a încerca să comunice cu tine și un pas important în dezvoltarea limbajului.
 • Limbajul. La această vârstă, majoritatea bebelușilor pot să unească silabe și să scoată sunete asemănătoare cuvintelor, precum „mama“ și „tata“, dar și alte cuvinte. În plus, bebelușii ar trebui să știe să răspundă la propriul nume și la alte cuvinte familiare și să arate interes pentru conversațiile celorlalți. Dacă nu scoate niciun sunet sau scoate mai puține sunete decât înainte, spune-i medicului.
 • Abilitățile sociale. Majoritatea bebelușilor de 1 an se bucură de jocuri cu ceilalți, inclusiv cucu-bau. Aceștia pot imita acțiunile de zi cu zi, cum ar fi măturatul podelei sau periajul părului și va fi curios, în cea mai mare parte a timpului. Le place interacțiunea cu persoane familiare și devin neliniștiți atunci când se despart de tine sau sunt în preajma străinilor.
 • Abilitățile motorii fine. Bebelușilor de 1 an le place să arate cu degetul spre lucruri și pot folosi ambele mâini împreună atunci când se joacă cu obiecte. În cazul în care bebelușul nu folosește ambele mâini în mod egal, spune-i medicului.
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide