Reclamă

Ce este endometrioza și de ce e considerată o cauză a infertilității la femei

Endometrioza este o afecțiune dureroasă care îți poate afecta viața de zi cu zi. Când ai endometrioză, țesutul similar cu mucoasa uterului crește în alte locuri din abdomen și zona pelvină. Endometrioza poate provoca menstruații dureroase, dar și probleme de fertilitate. Ai mai jos toate informațiile despre ce este endometrioza.

Publicat: 22 august 2023, 07:15
O femeie care stă pe marginea patului și se confruntă cu dureri date de endometrioză
Endometrioza este o afecțiune dureroasă care îți poate afecta viața de zi cu zi / Shutterstock

Când acest țesut crește în locuri nepotrivite, te poate face să experimentezi simptome incomode care îți pot afecta viața de zi cu zi. Din păcate, femeile cu endometrioză au și probleme cu infertilitatea.

Endometrul este căptușeala interioară a uterului. Acest țesut este ceea ce elimini în timpul perioadei menstruale. Gândește-te la endometru ca la niște straturi de țesut care se acumulează de-a lungul mucoasei interioare a uterului. Când ai menstruație, aceste straturi se îndepărtează de pereții uterului și părăsesc corpul. Daca rămâi însărcinată, endometrul ajută la susținerea fazelor timpurii de dezvoltare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este endometrioza

Când ai endometrioză, țesutul asemănător endometriului crește pe alte organe sau structuri. Acest țesut poate crește în abdomen, pelvis sau chiar în piept. Acest țesut este sensibil la nivel hormonal și se poate inflama în timpul ciclului menstrual. Aceste zone de țesut asemănător endometriului pot provoca chisturi ovariene, leziuni superficiale, noduli mai profunzi, aderențe (țesut care leagă organele și le leagă între ele) și țesut cicatricial în corpul tău.

Câteva locuri în care poți dezvolta endometrioza:

  • În afara și în spatele uterului.
  • Trompe uterine.
  • Ovare.
  • Vagin.
  • Peritoneul (mucoasa abdomenului si pelvisului).
  • Vezica urinară și uretere.
  • Intestinele.
  • Rect.
  • Diafragma (un mușchi de lângă partea de jos a pieptului, care joacă un rol important în respirație).
Reclamă

Cât de gravă este endometrioza

Pentru a afla mai multe despre ce este endometrioza, e important să știi și cât de gravă e. Endometrioza este o afecțiune comună care poate interfera cu viața de zi cu zi. Poate provoca dureri pe termen lung, întreruperi ale ciclului menstrual și probleme de fertilitate. Simptomele endometriozei se pot rezolva adesea cu tratament.

Endometrioza este o afecțiune care afectează cel mai frecvent persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani. Se poate întâmpla și persoanelor mai tinere în timpul adolescenței. Deși multe femei experimentează ameliorarea simptomelor endometriozei după menopauză, aceasta poate provoca totuși disconfort și durere.

Factorii de risc care declanșează endometrioza

Există câțiva factori care te pot supune la un risc mai mare de a dezvolta endometrioză. Acești factori pot include:

Reclamă
  • Istoric familial de endometrioză.
  • Vârsta la care începi să ai prima dată menstruație. Femeile care încep menstruația înainte de vârsta de 11 ani pot prezenta un risc mai mare.
  • Durata ciclului menstrual (timp mai scurt între menstruații) și durata fluxului (cate zile de sângerare).
  • Probleme ale uterului sau trompelor uterine.

Endometrioza este genetică

Deși experții nu cunosc cauza exactă a endometriozei, ei văd o legătură între antecedentele familiale ale afecțiunii și un risc crescut de a o dezvolta la un moment dat. Dacă o altă persoană din familia ta – mama, bunica sau sora ta – se confruntă cu endometrioză, discută cu medicul despre situația ta.

Cauza endometriozei este necunoscută. Când se dezvoltă în locuri precum exteriorul uterului, trompele uterine, ovare, intestin și în cavitatea pelvină, poate provoca simptome dureroase. Această durere este legată de inflamația crescută și adesea fibroză și aderențe.

Când țesutul de tip endometrial crește în afara uterului, poate provoca țesut cicatricial (aderențe). Aceste secțiuni de țesut cicatricial pot fuziona organele – creând între ele conexiuni care în mod normal nu ar exista. Acest lucru poate duce la disconfort și durere.

Care sunt simptomele endometriozei

Există multe simptome legate de endometrioză. Principalul simptom este durerea. Această durere poate fi intensă sau ușoară. De obicei, poate fi simțită în abdomen, regiunea pelvină și partea inferioară a spatelui. Deși endometrioza este o afecțiune comună, nu toate femeile vor prezenta simptome. Uneori, poți avea endometrioză și să nu știi până când nu este găsită în timpul unei alte proceduri sau investigații.

Femeile care prezintă simptome de endometrioză pot avea:

  • Crampe menstruale foarte dureroase.
  • Dureri abdominale sau dureri de spate în timpul menstruației sau între menstruații.
  • Durere în timpul actului sexual.
  • Sângerare abundentă în timpul menstruației sau spotting (sângerare ușoară) între menstruații.
  • Infertilitate (dificultate de a rămâne gravidă).
  • Mișcări intestinale dureroase.
  • Nu există nicio legătură între simptomele endometriozei și severitatea afecțiunii. Unele femei pot avea foarte puține pete de endometrioză și totuși experimentează dureri severe. Alte persoane pot avea endometrioză severă, dar nu se confruntă cu multă durere.

Cum este diagnosticată endometrioza

În multe cazuri, un diagnostic de endometrioză va începe cu simptomele. Menstruațiile dureroase și lungi te pot determina să contactezi medicul. În timpul unei consultații, programare, ginecologul poate începe prin a-ți cere istoricul medical personal. De asemenea, îți poate face un examen pelvin. Dacă medicul are nevoie de mai multe informații, probabil că va efectua imagistica pelviană, începând cu o ecografie. În funcție de simptome, examenul fizic și rezultatele ecografiei, poate fi cerut și un RMN pentru cartografierea ulterioară a endometriozei.

O laparoscopie poate fi efectuată de către medic atât pentru diagnosticul definitiv, cât și pentru tratament. Poate fi o modalitate utilă de a confirma endometrioza, deoarece chirurgul care efectuează procedura poate folosi o cameră mică (laparoscop) pentru a privi în interiorul corpului. O biopsie (probă de țesut) poate fi prelevată în timpul acestei proceduri. Biopsia va fi trimisă la un laborator pentru a confirma diagnosticul.

Care este tratamentul endometriozei

Medicul te poate ajuta să obții un plan de tratament pentru endometrioză pe baza a câtorva factori, inclusiv:

  • Severitatea endometriozei.
  • Planurile tale pentru o sarcină.
  • Vârsta ta.
  • Severitatea simptomelor.
  • În multe cazuri, planul de tratament se va concentra în primul rând pe gestionarea durerii și îmbunătățirea rezolvarea problemelor de fertilitate, dacă planifici o viitoare sarcină. Acest lucru se poate face prin medicamente și intervenții chirurgicale.

Medicamentele sunt adesea folosite pentru a ajuta la controlul simptomelor endometriozei. Acestea pot include medicamente pentru durere și terapii hormonale.

Opțiunile hormonale pentru suprimarea endometriozei

Există mai multe forme de opțiuni de supresie hormonală, inclusiv opțiuni combinate care utilizează estrogen și progesteron sau opțiuni numai cu progesteron. Acestea vin sub mai multe forme, inclusiv pilule contraceptive orale, plasture, inel vaginal, vaccin contraceptiv, implant Nexplanon sau DIU. Acest tratament hormonal ajută adesea femeile să aibă perioade mai ușoare și mai puțin dureroase. Acestea nu sunt opțiuni pentru cele care încearcă să rămână însărcinate.

Medicamente cu hormoni de eliberare a gonadotropinei (GnRH). Acest medicament este de fapt utilizat pentru a opri hormonii care cauzează ciclul menstrual. Practic, acest lucru pune în așteptare sistemul de reproducere ca o modalitate de a ușura durerea. Medicamentele GnRH pot fi luate sub formă de pastilă orală (pe gură), injecție sau spray nazal.

Cu toate aceste medicamente, este important să reții că simptomele pot reveni dacă încetezi să iei tratamentul. Aceste medicamente nu sunt recomandate în timpul sarcinii sau dacă încerci în mod activ să obții o sarcină. Discutați cu medicul despre avantajele și dezavantajele fiecărui medicament înainte de a-l începe.

Opțiunile chirurgicale pentru tratarea endometriozei

Laparoscopie: în această procedură, chirurgul va face o tăietură foarte mică în abdomen (< 1 centimetru) și va introduce în corp un instrument subțire sub formă de tub numit laparoscop. Acest instrument e folosit pentru a vedea interiorul corpului și a identifica endometrioza cu o cameră de înaltă definiție. Instrumente suplimentare de 5 milimetri pot fi apoi utilizate pentru excizia și îndepărtarea leziunilor.

Histerectomie: În cazurile severe, chirurgul poate sugera îndepărtarea uterului pe baza cantității de endometrioză și țesut cicatricial prezent, dacă ai alte afecțiuni uterine, cum ar fi adenomioza. Dacă alegi o histerectomie, zonele de endometrioză ar trebui totuși excizate pentru a optimiza ameliorarea durerii.

Endometrioza poate să dispară de la sine

În unele cazuri, endometrioza poate dispărea de la sine. În timp, leziunile de endometrioză pot deveni mai mici. Acest lucru se poate întâmpla și după menopauză, care este adesea legată de o scădere a cantității de estrogen din organism.

De-a lungul timpului, țesutul de tip endometrial care crește în afara uterului poate provoca chisturi, aderențe și țesut cicatricial. Acest lucru te poate face să te confrunți cu durere pe termen lung (cronică) – în special în timpul perioadelor menstruale. Multe persoane cu endometrioză pot avea, de asemenea, dificultăți în a rămâne însărcinate. Tratamentul poate ajuta uneori în rezolvarea acestei probleme.

În informațiile importante despre ce este endometrioza e menționat și că nu este o afecțiune pe care o poți preveni neapărat. Există anumiți factori care pot reduce riscul de a dezvolta această afecțiune, dar în unele cazuri, este posibil să ai în continuare endometrioză. Ar putea exista un motiv genetic pentru care unele femei dezvoltă endometrioză. Dacă alte persoane din familia ta (mama sau bunica) au fost diagnosticate cu endometrioză, discută cu medicul despre riscul de a dezvolta această afecțiune.

Care sunt complicațiile endometriozei

Există mai multe complicații medicale care pot apărea dacă ai endometrioză. Te poți confrunta cu probleme de fertilitate. Acest lucru poate fi uneori ajutat cu opțiuni de tratament, cum ar fi medicamente, intervenții chirurgicale pentru endometrioză sau tratamente de fertilitate, cum ar fi FIV.

În cazul în care ai endometrioză te poți confrunta de asemenea cu probleme ale intestinului sau vezicii urinare. Acestea pot include durere la micționare sau la mișcările intestinale, sau cu sânge în urină ori scaune. Endometrioza severă a ureterului (tubul care transportă urina de la rinichi la vezică), poate cauza umflarea rinichilor.

Endometrioza poate afecta plămânii sau diafragma, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație, dureri în piept sau colaps pulmonar în timpul ciclurilor menstruale. Durerea cronică (pe termen lung) este o altă problemă legată de endometrioză.

Poți rămâne însărcinată dacă ai endometrioză

Acum că ai aflat ce este endometrioza, e important să știi și că poți rămâne însărcinată dacă ai endometrioză. Cu toate acestea, femeile cu endometrioză pot avea dificultăți în a rămâne însărcinate. Această condiție poate fi o cauză comună a infertilității. Dacă ai endometrioză și vrei să rămâi gravidă, discută cu medicul despre cea mai bună opțiune de tratament pentru tine. Este posibil să fie nevoie să schimbi medicamentele sau, în unele cazuri, să faci o intervenție chirurgicală pentru a trata endometrioza.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Medic examinează piciorul unui băiat
Durerile de creștere la copiii mici și mari
Durerile de creștere la copiii mici și mari
Un băiețel care bate cu pumnul în masă
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara o omletă pentru copii. În doar câteva minute poți pune pe masă un mic dejun sănătos și sățios. Ouăle au o mulțime de beneficii pentru sănătatea copilului și sprijină buna......
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
2
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
O echipă de psihologi și specialiști în sănătate mintală de la mai multe instituții din Danemarca a descoperit că reducerea timpului pe ecran pentru copii la doar trei ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale......
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Corpul trece prin numeroase schimbări după implantarea embrionului, iar sistemul imunitar este mai vulnerabil decât de obicei. Una dintre problemele cu care te poți confrunta sunt aceste viroze stomacale în sarcină. Acestea pot fi neplăcute,......
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
7 septembrie, 06:31
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
6 septembrie, 07:50
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
6 septembrie, 07:25
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Închide