Bebelușii tind să aibă o afinitate pentru zgomotele albe. În uter, aceștia percep vocea mamei între 72 și 88 de decibeli, prin comparație un aspirator având aproximativ 70 de decibeli. Cu alte cuvinte, până la naștere pântecele nu este un loc tocmai liniștit. Odată ce au venit pe lume, se găsesc într-un loc cu multiple tonalități și măsurători diferite. Nu este de mirare că au probleme atunci când încearcă să doarmă.
Cum poate zgomotul alb să îl adoarmă pe micuțul tău
Potrivit specialiștilor, atunci când bebelușul aude acest zgomot alb se calmează dat fiind faptul că readuce la suprafață trăirile pe care le-a avut în burtica mamei. Astfel, reușesc să aibă un somn mult mai odihnitor și să-și oprească pornirile de a plânge. Somnul adânc este prelungit și potențialele surse de zgomot care îl pot trezi nu mai au astfel nicio relevanță.
Somnul alb creează un spațiu sigur pentru ca cel mic să se poată odihni în siguranță. Mimează sunetele pe care acesta le-a auzit pe parcursul celor 9 luni și acoperă alte zgomote din împrejurimi. Pentru a începe să folosești această metodă, încearcă să pornești acest sunet în timpul rutinei de somn. Va fi un semnal că bebelușul trebuie să intre în lumea viselor. În jurul vârstei de 4 luni, acesta va ști deja când este ora de culcare și nu va mai fi nevoie să-l folosești, arată happiestbaby.com.
Anumite sunete specifice pot fi folosite pentru a încuraja somnul, indiferent de situația în care se află bebelușul. Zgomotul unei păduri sau valurile mării sunt doar câteva dintre exemple. Există chiar și aparate specifice în acest sens. Un studiu realizat în 1990 și publicat în Archives of Disease in Childhood arată că zgomotul alb poate fi de ajutor. Cercetarea arată că 80 % din cei 40 de copii cercetați au putut să adoarmă la 5 minute după ce au auzit sunetele cunoscute.
Avantajele și dezavantajele zgomotului alb
Micuții se simt în siguranță atunci când aud sunete care le sunt familiare, astfel că adorm mai repede. Blochează alte sunete din jur și somnul este îndelungat. Există o varietate de sunete din care părinții pot alege pentru a calma anxietatea celui mic. Este important să verifici cele mai noi informații referitoare la efectele sunetului alb înainte de a-l testa.
Dezavantajele unui aparat care să producă zgomot alb sunt următoarele: crește riscul de pierdere a auzului, asta pentru că urechile bebelușului nu sunt complet dezvoltate; micuțul nu mai adoarme decât în preajma zgomotului alb; un aparat care să producă zgomot alb este costisitor; nu toți bebelușii preferă această modalitate pentru a fi adormiți.
Chiar și cu ajutorul celor mai utile informații în acest sens, unii părinți sunt sceptici în ceea ce privește folosirea zgomotului alb pentru a-și adormi copiii. Cele mai noi cercetări arată că un aparat care produce astfel de sunete nu trebuie să depășească 50 de decibeli. De altfel, trebuie oprit în momentul în care micuțul adoarme. Cu toate acestea, zgomotul pe care acesta îl aude în burtica mamei ajunge până la 90 de decibeli. Un studiu publicat în Child & Family Behavior Therapy arată că zgomotul alb setat la 75 de decibeli și folosit toată noaptea nu produce daune copiilor mai mici de 1 an. Pe măsură ce bebelușul adoarme este indicat ca zgomotul alb să scadă în intensitate.
Care este cel mai potrivit zgomot alb pentru bebeluși
Cu toate că aparatele care produc zgomot alb sunt dotate cu peste 20 de sunete, acesta nu îl pot ajuta pe bebeluș să adoarmă. Printre cele mai cunoscute și potrivite zgomote notate și de cei de la healthline.com sunt sunetele ploii, ale uscătorului de păr sau cele ale trenului sau metroului. Deși poate fi o sursă de ajutor, zgomotul alb nu este creat pentru a fi folosit non-stop. Cel mic trebuie să aibă o pauză în care aude și sunetele normale din jurul său. Cel mai important este ca sunetul alb să fie folosit exclusiv pentru îmbunătățirea somnului.
În ceea ce privește puterea acestui zgomot, specialiștii spun că nu trebuie să depășească 50 de decibeli. În caz contrar, ar putea cauza probleme cu auzul sau chiar întârzieri în dezvoltarea cognitivă. Înainte de achiziționarea unui aparat care să produc astfel de sunete, asigură-te că te-ai documentat temeinic în acest sens. Unele modele funcționează pe un timp dat. Astfel, bebelușul se poate trezi atunci când sunetul se oprește. Alege un aparat pe care îl poți lăsa pornit toată noaptea fără nicio problemă. Există și aplicații specifice în acest sens. Trebuie să reamintim faptul că telefonul eliberează radiații care îi dăunează celui mic.