Reclamă

Dispozitivele de sunete pentru adormit copiii: Ce pericole ascund și cum să protejezi auzul micuțului

Dispozitivele de sunete pentru adormit copiii au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. Ele reprezintă o metodă eficientă de a ajuta copiii să doarmă mai bine și să se relaxeze. Acestea emit sunete liniștitoare, precum sunetul aspiratorului, al ploii sau al valurilor mării. Și deși par inofensive, specialiștii atrag atenția asupra potențialelor pericole pe care le prezintă utilizarea excesivă a dispozitivelor de sunete pentru adormit copilul.

Bebelușul doarme cu un dispozitv de sunet lângă el
Nu lăsa lângă copil dispozitivele de sunete / Shutterstock

În primul rând, este important să înțelegem că nu toți copiii răspund la fel la sunetele produse de dispozitivele de adormit. Pentru unii sunt eficiente, în timp ce pentru alții acestea pot fi deranjante sau  pot dezvolta dependență de ele pentru a adormi. Ultimii studii arată că folosirea excesivă a acestor dispozitive de adormit copilul poate pune în pericol auzul micuțului.

Ce sunt dispozitivele de sunete pentru adormit copiii și cum funcționează

Dispozitivele de sunete utilizează frecvențe sonore pentru a estompa alte sunete mai bruște și mai deranjante care pot trezi sau pot face dificilă adormirea. Zgomotul alb este cel mai cunoscut și utilizat tip pentru dispozitivele de somn. Este un sunet constant al întregii game de frecvențe la aceleași intensități (la fel cum lumina albă reprezintă toate intensitățile luminii). Acesta poate masca zgomotele din jur și poate îmbunătăți calitatea somnului. Conform unor teorii, prin creșterea pragului acustic, stimularea creierului se diminuează, iar acest lucru favorizează un somn mai profund. Alte studii arată că zgomotul alb are un impact asupra activității electrice din creier, ceea ce duce la un timp mai rapid de adormire.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dispozitivele de sunete depășesc adesea nivelul maxim de 50 de decibeli recomandat de Asociația Americană de Pediatrie. Acesta este nivelul la care se poate purta o conversație la un volum obișnuit. Din această cauză, specialiștii atrag atenția asupra faptului că expunerea excesivă de la vârste foarte mici la asemenea dispozitive poate duce la probleme de auz.

Ce riscuri poate avea folosirea excesivă

Potrivit unui studiu publicat în 2022 în BMJ Global Health, specialiștii susțin că peste un miliard de copii sunt în pericol din cauza expunerii directe la sunetele prea puternice.

Aceștia susțin că sunetele puternice, fie că sunt experimentate o singură dată sau în mod repetat, pot dăuna auzului. Această deteriorare poate provoca țiuituri în urechi. Ele sunt cunoscute sub numele de tinitus, și pot duce la modificări ale capacității de a auzi.

Potrivit unui alt studiu publicat de study.me, pierderea auzului și expunerea la zgomot au fost asociate cu note mai mici, mai puțină motivație și probleme de concentrare la copii.

Cum poți proteja auzul copilului

Dacă sunt utilizate corespunzător, dispozitivele de sunete pentru adormit copiii pot avea și beneficii. Astfel, acestea trebuie ținute cât mai departe de patul în care doarme copilul. De asemenea, volumul dispozitivului trebuie dat la minimum. Iar după ce copilul a adormit, specialiștii recomandă închiderea unui astfel de dispozitiv. Nu în ultimul rând, se recomandă folosirea lor, doar în situații dificile, în care copilului îi este extrem de greu să adoarmă.

Reclamă

În cazul în care copilul are probleme cu somnul, asigură-te că locul în care doarme este aerisit. De asemenea, că temperatura nu depășește 22 de grade și nu se aud zgomote.

De asemenea, micuțul trebuie să fie hrănit și schimbat de scutec înainte de a fi pus la somn. Îmbrăcămintea trebuie să fie cât mai lejeră și ar fi de preferat să îl îmbraci doar cu o pijama. Dacă ți se pare că îi este frig, îl poți pune într-un sac special de dormit pentru copii.

NU uita că fiecare copil este unic, iar programul de somn este foarte diferit. Așadar, observă ce anume îi place și ce nu și ia măsuri în consecință.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide