Reclamă

Sindromul capului turtit. Care sunt cauzele și cum îl poți preveni

Oasele craniului unui bebeluș sunt moi și flexibile pentru a facilita trecerea prin canalul de naștere și oferă creierului suficient spațiu pentru a se dezvolta. Acestea nu fuzionează și nu se întăresc complet decât după câteva luni de la naștere. Pentru că sunt moi, înseamnă că oasele capului bebelușului își pot schimba forma, ducând la sindromul capului turtit (plagiocefalia). 

Publicat: 13 ianuarie 2024, 07:00
Bebeluș îmbrăcat în body alb, care doarme pe spate, pe un fundal gri
Poziția de somn a bebelușului, pe spate, a redus considerabil riscul sindromului morții subite, dar a crescut mult numărul cazurilor sindromului capului turtit / Shutterstock

Sindromul capului turtit a devenit tot mai frecvent în ultima vreme și face capul bebelușului să aibă un aspect asimetric. Află care sunt tipurile și cauzele sindromului capului plat, dar și cum poți preveni apariția acestuia.

Tipuri ale sindromului capului turtit

Sindromul capului turtit se referă la forma plată sau deformată a capului unui copil. Deși sună alarmant, este de obicei destul de inofensiv. De fapt, de îndată ce bebelușul începe să stea în șezut, sindromul dispare adesea de la sine, în câteva luni. Pentru a înțelege mai bine ce este acest sindrom, trebuie să știi că există trei tipuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Plagiocefalia pozițională

Este cea mai frecventă tipologie de plagiocefalie și se dezvoltă din cauza poziționării capului copilului, explică șeful diviziei de medicină craniofacială la Universitatea de Medicină din Washington, Michael L. Cunningham. Bebelușii au tendința de a dormi cu capul întors fie la stânga, fie la dreapta. Fiind extrem de moale, chiar și o presiune ușoară și constantă poate da o formă asimetrică a acestuia.

Brahicefalia 

Acest tip de plagiocefalie apare atunci când bebelușul doarme cu fața în sus, privind spre tavan. Astfel, craniul se aplatizează în partea din spate, în loc de ambele părți ale capului. „Într-adevăr, singura diferență între plagiocefalia pozițională și brahicefalia este locul în care are loc aplatizarea, în funcție de modul în care este întins copilul“, spune Cunningham.

Scafocefalia 

Mult mai puțin frecventă, dar mai gravă decât celelalte, scafocefalia apare ca urmare a unui defect congenital, atunci când articulațiile dintre oasele craniului copilului se închid prematur și împiedică creșterea normală. „Când te naști, partea superioară a craniului este formată din cinci oase“, spune Cunningham. „Între oase, există un țesut moale cauciucat care se extinde pe măsură ce creierul tău crește“. În cazul scafocefaliei, osul crește peste țesutul moale, fuzionând două oase și restricționând creșterea craniului. 

Ce cauzează sindromul capului turtit

Presiunea exercitată asupra craniului moale al bebelușului îi poate schimba forma. Exceptând tipul de natură congenitală, sindromul capului turtit poate apărea din următoarele cauze:

Poziția în timpul somnului

În 1994, Academia Americană de Pediatrie a lansat o campanie pentru a-i încuraja pe părinți să pună bebelușii să doarmă pe spate. Campania a apărut ca urmare a amplorii sindromului morții subite și a avut ca efect reducerea ratei cu peste 50%, salvând mii de vieți de bebeluși. Însă, a crescut drastic numărul cazurilor de sindrom al capului plat. 

Reclamă

Prea mult timp în leagăne, balansoare și scaune de mașină

„Orice lucru care face capul bebelușului să se aplece într-o parte, nu este bun“, spune Cunningham. Acest lucru este valabil pentru cele mai multe leagăne și balansoare, așa că cel mai bine este să reduci la minimum timpul în care le folosești. Scaunele de mașină sunt o necesitate, dar alege unul care are dimensiunea potrivită pentru bebeluș. Atunci când călătorești, nu uita că trebuie să scoți bebelușul din scaun după 1,5-2 ore și așează-l într-o poziție orizontală jumătate de oră.

Prematuritatea

Bebelușii care se nasc prematur, pot dezvolta un tip unic de plagiocefalie. „Ei au capul atât de flasc încât stau culcați cu capul rotit la 45 de grade într-o parte sau alta, astfel încât craniul lor se aplatizează de-a lungul laturilor și au aceste capete foarte lungi și înguste“, spune Cunningham. Sindromul capului turit este frecvent și în cazul sarcinilor multiple. Se întâmplă asta din cauza faptului că bebelușii stau înghesuiți în uter și craniile lor moi pot fi presate unul de celălalt, adaugă medicul.

Torticolisul

Numit și „gât răsucit“, torticolisul apare atunci când mușchii gâtului forțează capul să se întoarcă sau să se rotească în lateral. Există câteva tipuri diferite de torticolis, spune Cunningham. Mușchii gâtului pot fi lezați în momentul nașterii sau dacă bebelușul stă doar pe-o partea a capului, limitând dezvoltarea altor mușchi. „Eu mă refer la aceasta ca la un torticolis secundar, deoarece bebelușii nu încep cu niciun fel de problemă. Ei o provoacă dormind mereu într-o singură poziție și reducându-și amplitudinea de mișcare.”

Cum să previi sindromul capului turtit

Cu excepția scafocefaliei, care restricționează creșterea creierului, sindromul capului turtit este temporar și, de obicei, nu cauzează probleme, creierul continuând să se dezvolte normal. 

Ca să previi apariția acestui sindrom, cea mai bună modalitate este de a schimba poziția capului bebelușului. Dacă bebelușul tinde să se uite mereu într-o direcție, cel mai probabil în direcția aceea vede lucruri interesante. Încearcă să-i schimbi poziția în pătuț în fiecare noapte, astfel încât să fie nevoit să se uite în direcția opusă. Sau, dacă are vreo jucărie atractivă, poți  să o așezi în cealaltă parte a pătuțului pentru a reorienta privirea.

Deși există perne speciale care să reducă presiunea asupra craniului bebelușului, Cunningham nu le recomandă. De asemenea, National Institutes of Health sfătuiește să nu se plaseze perne sau alte obiecte moi în zona de somn a bebelușului. Acest lucru poate reprezenta un risc de al sindromului morții subite.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Anxietatea în cazul celor mici este din ce în ce mai întâlnită. Află ce să faci când copilul nu vrea la școală și cum îl poți motiva în acest sens. Am evaluat mai multe sfaturi ale specialiștilor și le-am notat pe cele mai bune.......
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Școala urmează să înceapă, iar mămicile au nevoie de idei rapide și sănătoase pentru pachetul celui mic. Dacă îți dorești să-i oferi copilului tăi o alimentație sănătoasă, atunci ia în calcul și această rețetă de crackers cu......
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
4
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Să fii într-o relație aduce cu sine un sentiment de împlinire. Nu doar că oferă o nouă perspectivă asupra vieții, dar oferă șansa de a crește în mod sănătos alături de o altă persoană. Află care sunt cele mai comune probleme în......
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
5
Femeie însărcinată alături de familie, zâmbește
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Știm că organismul și corpul uman poate îndura foarte multe și se poate regenera în timp. În momentul în care rămân însărcinate, femeile sunt conștiente că trebuie să afle tot mai multe informații despre această nouă etapă a......
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
06:45
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
06:26
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
8 septembrie, 07:15
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Închide