Dacă ești părinte, atunci sigur și tu îți dorești ca micuțul tău să fie pregătit pentru provocările pe care le va întâmpina de-a lungul timpului. Își dorești să știi că micuțul tău se va descurca atunci când nu-i vei mai putea fi alături și că va lua cele mai bune decizii pentru viitorul său.
Cum poți crește un copil puternic emoțional
Dacă vrei ca micuțul tău să fie descurcăreț, atunci trebuie să-i dezvolți încrederea în forțele proprii. Oamenii care sunt puternici emoțional prezintă o serie de trăsături și calități care îi fac mai probabil să fie fericiți, oameni de succes, arată cercetările.
Copiii și adulții deopotrivă pot dezvolta și perfecționa puterea emoțională în timp, susțin specialiștii. Mai jos găsești câteva metode prin care părinții pot crește copii puternici emoțional, cu o stimă de sine ridicată.
Ajută-ți copilul să fie mai stăpân pe sine
Încrederea în sine și automotivarea sunt aspecte extrem de importante ale creșterii emoționale. Acest lucru înseamnă că copiii tăi nu ar trebui să fie dependenți de alți oameni pentru a se simți bine cu ei înșiși sau ca să aibă încredere în forțele proprii.
Poți ajuta un copil să se îmbărbăteze singur învățându-l fraze care să-i amintească cât de curajos este. Copiii trebuie să învețe să sunt responsabili de modul în care gândesc, simt și se comportă, indiferent de cum se raportează alții la ei.
Cuvintele sunt extrem de puternice și pot avea un rol pozitiv asupra copilului tău, spun specialiștii de la CNBC.com.
Arată-i importanța unei sarcini dificile
Poate fi dificil să-ți vezi copilul dezamăgit de un eșec. Cu toate acestea, părinții trebuie să le arate copiilor că îmbrățișarea unei provocări dificile îi poate învăța multe lecții importante.
Modul în care performează sub presiune, de exemplu, poate să-l ambiționeze pe cel mic, spun specialiștii. Celebrează-ți copilul atunci când își arată curajul de a face față unei provocări dificile.
Ajută-l să reflecte la ceea ce a învățat și la modul în care poate aplica noile sale lecții și abilități în viitor. Încearcă să-i spui copilului povești personale despre momentele în care ai perseverat în situațiile dificile. Încearcă să-l faci pe acesta să învețe din greșelile tale.
Aceste tipuri de povești vor crea o legătură între tine și cel mic, menționează experții în parenting.
Încearcă să ai o atitudine optimistă
Atitudinea ta este foarte importantă pentru cel mic. Copiii vor căuta să mimeze comportamentul părinților lor. Atitudinea ta poate fi contaigioasă, motiv pentru care psihologii spun că este important ca părinții să modeleze un comportament bun pentru micuții lor.
Aceste comportamente pot include optimismul, care este o componentă cheie a puterii emoționale. Copiii optimiști și plini de speranță se simt mai în controlul unei situații.
Aceștia sunt mai încrezători când acceptă noi provocări. Optimismul poate fi învățat și predat, așa că nu uita că un copil își ascultă și își urmărește mereu părinți, spun experții de la Parents.com.
Învață-l pe cel mic când și cum să-și ceară scuze
Un aspect cheie al puterii emoționale este dat de inteligența emoțională, care include empatia și conștientizarea de sine.
Învață-i pe copiii tă impornața emaptiri, a respectului de sine, dar și a respectului față de persoanele din jurul lor. Copiii vor înțelege cât de important este să-i asculte pe cei din jurul lor și să-și ceară scuze cu sinceritate atunci când fac o greșeală.
Acest lucru nu înseamnă că cel mic trebuie să-și ceară scuze în mod constant. Chiar și adulții întâmpină probleme când vine vorba de asumarea unei greșeli.
Descoperă mai multe despre cum înveți un copil să-și ceară scuze atunci când greșește. Specialiștii în parenting spun că trebuie să fii atent cu tehnicile pe care le aplici pentru ca cel mic să nu cadă în capcana toxică a învinuirii de sine.
Un copil puternic își asumă responsabilitatea pentru comportamentul său și se străduiește să nu repete o greșeală, spun specialiștii.