Reclamă

Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect

Ca părinte poți face destul de multe greșeli când vine vorba de educarea copilului tău. Există unele greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Descoperă de la specialiștii în parenting cum îți poți educa micuțul în mod corect.

O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
Există unele greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Descoperă cum îți poți educa micuțul în mod corect / Shutterstock

Dacă ai încercat deja strategiile clasice de disciplină pentru a-l face pe copilul tău să asculte, atunci s-ar putea să ai nevoie de puțin ajutor. Poate fi destul de greu să te înțelegi cu un copil neascultător, dar nu este nimic imposibil.

Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum

Educația copilului începe de acasă. În ciuda eforturilor pe care le poți depune ca părinte, uneori strategiile clasice nu pot da roade.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Uneori abordăm strategiile greșite și ajungem să înrăutăți situația în care ne aflăm. Mai jos o să găsești unele dintre cele mai comune greșeli de disciplină pe care le fac părinții la început de drum.

Reclamă

Îți cerți copilul în public

Copilul poate face destul de multe boacăne atunci când se află în public, dar asta nu înseamnă că ar trebui să-l cerți tare, în fața altor persoane.

Evită să-ți disciplinezi copilul în fața oamenilor necunoscuți. Când faci acest lucru, copiii pot fi mai concentrați pe cine aude conversația voastră decât ceea ce încerci să-i transmiți, spun specialiștii pentru Parents.com.

Caută un loc privat unde poți vorbi cu copilul tău despre ceea ce tocmai s-a întâmplat. Dacă nu găsești un spațiu pentru a vorbi în acest moment, subliniază pe scurt comportamentul neadecvat și explică-i pe larg acasă.

Îi oferi copilului tău instrucțiuni vagi

Uneori copiii nu înțeleg ceea ce părinții încearcă să le transmită. Trebuie să te asiguri că indicațiile tale au fost cât mai specifice posibil.

Reclamă

Spune-i copilului tău ceea ce ar trebui să facă și formulează acest lucru într-un mod cât mai prietenos. Același lucru este valabil și pentru mustrări.

Este important ca mesajul tău să ajungă cât mai clar la copil pentru ca acesta să se poate conforma la ceea ce l-ai rugat să facă.

Îți mituiești copilul pentru a avea rezultate rapide

Aceasta este una dintre cele mai comune greșeli de parenting pe care o fac părinții la început de drum. Părinții sunt tentați să oprească criza copilului oferindu-i diferite produse sau făcându-i diferite promisiuni.

Această strategie ar putea să funcționeze, dar numai pentru un moment.

„Mituirea” înseamnă, de fapt, să răsplătești comportamentul rău al copilului.

Când copilul tău are o criză de furie și nu se oprește până nu obține ceea ce își dorește, atunci este cel mai prost moment în care ai putea „să-l mituiești”.

Copilul va lua această reacție drept una normală, air data viitoare când va plânge se va aștepta de la tine să-i oferi ceea ce vrea. Copiii trebuie să învețe că un comportament inadecvat nu vine c o răsplată.

Neglijezi programul de masă

Copii au tendința să-și piardă rapid interesul pentru o activitate. Poate fi o adevărată să-l faci pe cel mic să stea la masă.

Lucrurile se complică atunci când ai un copil mofturos la mâncare. Nu te poți aștepta ca micuțul tău să fie ascultător atunci când are burtica goală.

Foamea îngreunează concentrarea și poate intensifica comportamentul inadecvat, spun specialiștii de la HuffPost. Copilul tău trebuie să mănânce înainte de a te putea asculta.

Același lucru se aplică și în cazul copiilor obosiți. Nu te poți aștepta ca un copil obosit să fie prezent și să te asculte atunci când este neastâmpărat.

Îți pierzi cumpătul în preajma copilului

Poate fi dificil să rămâi calmă în preajma unui copil care continuă să facă aceleași greșeli. Este greu să fii zen când copilul tău îți încearcă răbdarea cu comportamentul inadecvat.

Copiii nu pot absorbi o lecție atunci când se țipă la ei. Aceștia se închid în ei sau se enervează ca răspuns la nervii pe care îi ai.

Furia ta va alimenta comportamentul inadecvat ala cestuia. Este important să-ți păstrezi calmul și să încerci să-i explici copilului cu calm unde anume a greșit.

Descoperă și ce poți face atunci când copilul tău minte. Cum ar trebui să acționezi în astfel de situații.

Iei lucrurile personal

Copii se comportă inadecvat din mai multe motive. Unora le lipsește autocontrolul, alții preferă să testeze limitele, iar alții au nevoie de atenția ta. Însă un copil nu va încerca niciodată să te enerveze doar pentru că „nu te place”. Încearcă să nu iei lucrurile personal și să rămâi rațională.

Continuă să-i arăți copilului tău că poți să fii afectuoasă, iar acesta se va apropia treptat și își va schimba comportamentul.

Încerci să-l faci pe cel mic de rușine

Evită să îți cerți copilul în public sau să-l faci de rușine în fața altor adulți sau a prietenilor săi. Disciplina ar trebui să se concentreze asupra modului în care copilul tău acționează, nu asupra modului în care se uită ceilalți la el.

Chiar dacă cel mic face crize de furie, specialiștii recomandă să-l disciplinezi în privat. În felul acesta copilul nu se va simți făcut de rușine în fața celor care sunt prezenți.

Totodată, specialișii reocmandă să nu reacționezi exagerat. Poate fi ușor să-l pedepsești pe cel mic timp de o săptămână, dar pedepsele ar trebui să fie corecte față de greșeala făcută.

Nu numai că pedepsele exagerate sunt incorecte, dar reprezintă și o provocare uriașă de aplicat. Cel mai bine este să stabilești niște reguli și limite clare încă de la început.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care trântește o floare în ghiveci
Copiii care fac aceste greșeli devin adulți de succes. Dacă fac mizerie sau iau note proaste, pot deveni mai puternici, spun specialiștii
Copiii care fac aceste greșeli devin adulți de succes. Dacă fac mizerie sau iau note proaste, pot deveni mai puternici, spun specialiștii
Fetița se joacă cu bunicii ei
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Mama și copilul vorbesc despre rutine și reguli
Strategii de disciplină pentru copiii cu ADHD
Strategii de disciplină pentru copiii cu ADHD
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
15 mai, 09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide