Dacă ai încercat deja strategiile clasice de disciplină pentru a-l face pe copilul tău să asculte, atunci s-ar putea să ai nevoie de puțin ajutor. Poate fi destul de greu să te înțelegi cu un copil neascultător, dar nu este nimic imposibil.
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum
Educația copilului începe de acasă. În ciuda eforturilor pe care le poți depune ca părinte, uneori strategiile clasice nu pot da roade.
Uneori abordăm strategiile greșite și ajungem să înrăutăți situația în care ne aflăm. Mai jos o să găsești unele dintre cele mai comune greșeli de disciplină pe care le fac părinții la început de drum.
Îți cerți copilul în public
Copilul poate face destul de multe boacăne atunci când se află în public, dar asta nu înseamnă că ar trebui să-l cerți tare, în fața altor persoane.
Evită să-ți disciplinezi copilul în fața oamenilor necunoscuți. Când faci acest lucru, copiii pot fi mai concentrați pe cine aude conversația voastră decât ceea ce încerci să-i transmiți, spun specialiștii pentru Parents.com.
Caută un loc privat unde poți vorbi cu copilul tău despre ceea ce tocmai s-a întâmplat. Dacă nu găsești un spațiu pentru a vorbi în acest moment, subliniază pe scurt comportamentul neadecvat și explică-i pe larg acasă.
Îi oferi copilului tău instrucțiuni vagi
Uneori copiii nu înțeleg ceea ce părinții încearcă să le transmită. Trebuie să te asiguri că indicațiile tale au fost cât mai specifice posibil.
Spune-i copilului tău ceea ce ar trebui să facă și formulează acest lucru într-un mod cât mai prietenos. Același lucru este valabil și pentru mustrări.
Este important ca mesajul tău să ajungă cât mai clar la copil pentru ca acesta să se poate conforma la ceea ce l-ai rugat să facă.
Îți mituiești copilul pentru a avea rezultate rapide
Aceasta este una dintre cele mai comune greșeli de parenting pe care o fac părinții la început de drum. Părinții sunt tentați să oprească criza copilului oferindu-i diferite produse sau făcându-i diferite promisiuni.
Această strategie ar putea să funcționeze, dar numai pentru un moment.
„Mituirea” înseamnă, de fapt, să răsplătești comportamentul rău al copilului.
Când copilul tău are o criză de furie și nu se oprește până nu obține ceea ce își dorește, atunci este cel mai prost moment în care ai putea „să-l mituiești”.
Copilul va lua această reacție drept una normală, air data viitoare când va plânge se va aștepta de la tine să-i oferi ceea ce vrea. Copiii trebuie să învețe că un comportament inadecvat nu vine c o răsplată.
Neglijezi programul de masă
Copii au tendința să-și piardă rapid interesul pentru o activitate. Poate fi o adevărată să-l faci pe cel mic să stea la masă.
Lucrurile se complică atunci când ai un copil mofturos la mâncare. Nu te poți aștepta ca micuțul tău să fie ascultător atunci când are burtica goală.
Foamea îngreunează concentrarea și poate intensifica comportamentul inadecvat, spun specialiștii de la HuffPost. Copilul tău trebuie să mănânce înainte de a te putea asculta.
Același lucru se aplică și în cazul copiilor obosiți. Nu te poți aștepta ca un copil obosit să fie prezent și să te asculte atunci când este neastâmpărat.
Îți pierzi cumpătul în preajma copilului
Poate fi dificil să rămâi calmă în preajma unui copil care continuă să facă aceleași greșeli. Este greu să fii zen când copilul tău îți încearcă răbdarea cu comportamentul inadecvat.
Copiii nu pot absorbi o lecție atunci când se țipă la ei. Aceștia se închid în ei sau se enervează ca răspuns la nervii pe care îi ai.
Furia ta va alimenta comportamentul inadecvat ala cestuia. Este important să-ți păstrezi calmul și să încerci să-i explici copilului cu calm unde anume a greșit.
Descoperă și ce poți face atunci când copilul tău minte. Cum ar trebui să acționezi în astfel de situații.
Iei lucrurile personal
Copii se comportă inadecvat din mai multe motive. Unora le lipsește autocontrolul, alții preferă să testeze limitele, iar alții au nevoie de atenția ta. Însă un copil nu va încerca niciodată să te enerveze doar pentru că „nu te place”. Încearcă să nu iei lucrurile personal și să rămâi rațională.
Continuă să-i arăți copilului tău că poți să fii afectuoasă, iar acesta se va apropia treptat și își va schimba comportamentul.
Încerci să-l faci pe cel mic de rușine
Evită să îți cerți copilul în public sau să-l faci de rușine în fața altor adulți sau a prietenilor săi. Disciplina ar trebui să se concentreze asupra modului în care copilul tău acționează, nu asupra modului în care se uită ceilalți la el.
Chiar dacă cel mic face crize de furie, specialiștii recomandă să-l disciplinezi în privat. În felul acesta copilul nu se va simți făcut de rușine în fața celor care sunt prezenți.
Totodată, specialișii reocmandă să nu reacționezi exagerat. Poate fi ușor să-l pedepsești pe cel mic timp de o săptămână, dar pedepsele ar trebui să fie corecte față de greșeala făcută.
Nu numai că pedepsele exagerate sunt incorecte, dar reprezintă și o provocare uriașă de aplicat. Cel mai bine este să stabilești niște reguli și limite clare încă de la început.