Reclamă

Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi

Depresia la adolescenți este o realitate cu care se confruntă din ce în ce mai mulți tineri. Din păcate, ea are un impact negativ asupra vieții și dezvoltării lor, motiv pentru care, e important ca părinte să recunoști semnele ei și să iei măsurile necesare.

Mama ține adolescenta în brațele sale
Comportamentele repetitive de genul tristeții sau supărărilor pot fi semne ale depresiei la adolescenți / Shutterstock

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală American, 17% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au avut cel puțin un episod depresiv major. Aceasta echivalează cu 4,1 milioane de adolescenți americani. Mai mult, 12% dintre adolescenți au experimentat cel puțin un caz de „deficiență severă” care a interferat cu viața.

În România, potrivit unui raport al UNICEF, aproape 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Într-un studiu realizat în România în anul 2020, cu 10.114 adolescenți din toate județele țării (vârsta medie 17 ani), 48,9% dintre tineri au avut cel puțin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe, 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni. Într-un alt studiu comparativ se sublinia faptul că rata suicidului în România la adolescenții sub 15 ani este mai mare decât media europeană.

Reclamă

Cum se manifestă depresia la adolescenți

Depresia la adolescenți poate fi dificil de recunoscut, deoarece simptomele  pot fi confundate, de multe ori, cu schimbările tipice ale comportamentului din această perioadă a vieți. Totuși, există anumite indicii care pot sugera prezența unei probleme mai grave.

O stare de tristețe sau iritabilitate persistentă. În cazul în care adolescentul este mereu trist, pe punctul de a plânge sau este de iritat, s-ar putea să se confrunte cu depresie.

Izolare socială. Depresia se manifestă și prin izolarea adolescentului de prieteni, grupuri și familie. Deseori, acesta își pierde interesul pentru activitățile obișnuite sau pentru hobby-uri.

Are fluctuații de greutate. Fie că slăbește foarte tare și repede, fie că se îngrașă, fluctuațiile de greutate sunt semne că poate fi în depresie. Iar pe lângă acestea, i se poate modifica și apetitul.

Reclamă

Probleme cu somnul. Nu vorbim de problemele normale de somn, în care adolescentul are tendința de a pierde nopțile pe diferite dispozitive. E vorba despre tulburări de somn pe care nu le poate controla și pe care nu și le dorește.

Nu are energie și este obosit. În situația în care oricât de mult ar dormi, adolescentul este mereu obosit, fără un pic de energie, atunci ar putea fi un semnal de alarmă.  

Are dificultăți de concentrare. Cel mai evident semn că ceva nu este în regulă cu adolescentul, este schimbarea care apare în situați școlară. În momentul în care adolescentul nu se mai poate concentra și își pierde interesul pentru învățare, ar trebui să vorbești cu el.

Are un comportament autodistructiv. Gânduri de moarte, comportament autodistructiv sau tentative de sinucidere sunt simptome extrem de serioase și necesită intervenție imediată.

Cauze și factori de risc ale depresiei la adolescenți

Depresia la adolescenți poate avea multiple cauze și, în cele mai multe cazuri, este rezultatul unei combinații de factori genetici, psihologici și de mediu. Printre factorii de risc se numără:

-istoricul familial de depresie. Riscul este mai mare dacă un membru al familiei apropiate a suferit de depresie.

-traume sau stres.  Evenimentele  stresante, cum ar fi divorțul părinților, moartea unui iubit sau abuzul fizic sau emoțional, pot declanșa depresia.

-probleme la școală sau în relații. Dificultățile academice sau relaționale pot contribui la sentimentele de inadecvare și la scăderea stimei de sine.

-probleme de sănătate. Afecțiunile cronice de sănătate pot, de asemenea, să crească riscul de depresie.

Cum se tratează depresia la adolescenți

Tratamentul depresiei la adolescenți poate presupune terapie, medicamente antidepresive sau o combinație între cele două. Ca părinte, e foarte important să menții legătura cu specialiștii  și să alegi cea mai bună metodă de tratament.

Terapia cognitiv-comportamentală și terapia interpersonală sunt două ”tratamente” care și-au demonstrat eficiența în tratamentul depresiei adolescenților.

În cazul în care situația este gravă, specialiștii pot recomanda și administrarea medicamentelor antidepresive. Acestea trebuie luate sub stricta supraveghere a unui medic, având în vedere efectele secundare și riscurile asociate.

Nu în ultimul rând, pentru ca tratamentul să aibă succes, adolescentul are nevoie de tot sprijinul familiei.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Femeie cu halat alb, care ține bebelușul, îmbrăcat în alb, cu fundul pe blatul de la bucătărie și îl alăptează în timp ce taie cu cuțitul un măr în felii
22 iunie, 06:36
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Dulap cu etajere și suport pentru masa de înfășat bebelușul, cu coș pentru scutece, loc pentru hainuțe, scutece și produse de îngrijire pentru bebeluși și un carusel
21 iunie, 08:34
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Femeie însărcinată, care are minile ridicate și își ține capul între palme, are o bluză albă și burta de gravidă descoperită și cu multe postit-uri colorate pe ea
21 iunie, 07:31
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Femeie însărcinată, cu burta descoperită, care ține o mână pe burtă și cu cealaltă respinge o mână care ține pe o farfurie mică un hamburger
21 iunie, 06:37
Alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină
Alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină
Băiețel stă pe bancă și plânge
20 iunie, 08:44
5 comportamente ale copilului care nu ar trebui să te îngrijoreze
5 comportamente ale copilului care nu ar trebui să te îngrijoreze
Două fetițe îi dau mamei să mănânce și ea morcovi
20 iunie, 07:22
10 nutrienți de care are nevoie fiecare copil
10 nutrienți de care are nevoie fiecare copil
Închide