Reclamă

Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi

Depresia la adolescenți este o realitate cu care se confruntă din ce în ce mai mulți tineri. Din păcate, ea are un impact negativ asupra vieții și dezvoltării lor, motiv pentru care, e important ca părinte să recunoști semnele ei și să iei măsurile necesare.

Mama ține adolescenta în brațele sale
Comportamentele repetitive de genul tristeții sau supărărilor pot fi semne ale depresiei la adolescenți / Shutterstock

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală American, 17% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au avut cel puțin un episod depresiv major. Aceasta echivalează cu 4,1 milioane de adolescenți americani. Mai mult, 12% dintre adolescenți au experimentat cel puțin un caz de „deficiență severă” care a interferat cu viața.

În România, potrivit unui raport al UNICEF, aproape 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Într-un studiu realizat în România în anul 2020, cu 10.114 adolescenți din toate județele țării (vârsta medie 17 ani), 48,9% dintre tineri au avut cel puțin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe, 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni. Într-un alt studiu comparativ se sublinia faptul că rata suicidului în România la adolescenții sub 15 ani este mai mare decât media europeană.

Reclamă

Cum se manifestă depresia la adolescenți

Depresia la adolescenți poate fi dificil de recunoscut, deoarece simptomele  pot fi confundate, de multe ori, cu schimbările tipice ale comportamentului din această perioadă a vieți. Totuși, există anumite indicii care pot sugera prezența unei probleme mai grave.

O stare de tristețe sau iritabilitate persistentă. În cazul în care adolescentul este mereu trist, pe punctul de a plânge sau este de iritat, s-ar putea să se confrunte cu depresie.

Izolare socială. Depresia se manifestă și prin izolarea adolescentului de prieteni, grupuri și familie. Deseori, acesta își pierde interesul pentru activitățile obișnuite sau pentru hobby-uri.

Are fluctuații de greutate. Fie că slăbește foarte tare și repede, fie că se îngrașă, fluctuațiile de greutate sunt semne că poate fi în depresie. Iar pe lângă acestea, i se poate modifica și apetitul.

Reclamă

Probleme cu somnul. Nu vorbim de problemele normale de somn, în care adolescentul are tendința de a pierde nopțile pe diferite dispozitive. E vorba despre tulburări de somn pe care nu le poate controla și pe care nu și le dorește.

Nu are energie și este obosit. În situația în care oricât de mult ar dormi, adolescentul este mereu obosit, fără un pic de energie, atunci ar putea fi un semnal de alarmă.  

Are dificultăți de concentrare. Cel mai evident semn că ceva nu este în regulă cu adolescentul, este schimbarea care apare în situați școlară. În momentul în care adolescentul nu se mai poate concentra și își pierde interesul pentru învățare, ar trebui să vorbești cu el.

Are un comportament autodistructiv. Gânduri de moarte, comportament autodistructiv sau tentative de sinucidere sunt simptome extrem de serioase și necesită intervenție imediată.

Cauze și factori de risc ale depresiei la adolescenți

Depresia la adolescenți poate avea multiple cauze și, în cele mai multe cazuri, este rezultatul unei combinații de factori genetici, psihologici și de mediu. Printre factorii de risc se numără:

-istoricul familial de depresie. Riscul este mai mare dacă un membru al familiei apropiate a suferit de depresie.

-traume sau stres.  Evenimentele  stresante, cum ar fi divorțul părinților, moartea unui iubit sau abuzul fizic sau emoțional, pot declanșa depresia.

-probleme la școală sau în relații. Dificultățile academice sau relaționale pot contribui la sentimentele de inadecvare și la scăderea stimei de sine.

-probleme de sănătate. Afecțiunile cronice de sănătate pot, de asemenea, să crească riscul de depresie.

Cum se tratează depresia la adolescenți

Tratamentul depresiei la adolescenți poate presupune terapie, medicamente antidepresive sau o combinație între cele două. Ca părinte, e foarte important să menții legătura cu specialiștii  și să alegi cea mai bună metodă de tratament.

Terapia cognitiv-comportamentală și terapia interpersonală sunt două ”tratamente” care și-au demonstrat eficiența în tratamentul depresiei adolescenților.

În cazul în care situația este gravă, specialiștii pot recomanda și administrarea medicamentelor antidepresive. Acestea trebuie luate sub stricta supraveghere a unui medic, având în vedere efectele secundare și riscurile asociate.

Nu în ultimul rând, pentru ca tratamentul să aibă succes, adolescentul are nevoie de tot sprijinul familiei.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Închide