Reclamă

Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi

Depresia la adolescenți este o realitate cu care se confruntă din ce în ce mai mulți tineri. Din păcate, ea are un impact negativ asupra vieții și dezvoltării lor, motiv pentru care, e important ca părinte să recunoști semnele ei și să iei măsurile necesare.

Mama ține adolescenta în brațele sale
Comportamentele repetitive de genul tristeții sau supărărilor pot fi semne ale depresiei la adolescenți / Shutterstock

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală American, 17% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au avut cel puțin un episod depresiv major. Aceasta echivalează cu 4,1 milioane de adolescenți americani. Mai mult, 12% dintre adolescenți au experimentat cel puțin un caz de „deficiență severă” care a interferat cu viața.

În România, potrivit unui raport al UNICEF, aproape 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Într-un studiu realizat în România în anul 2020, cu 10.114 adolescenți din toate județele țării (vârsta medie 17 ani), 48,9% dintre tineri au avut cel puțin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe, 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni. Într-un alt studiu comparativ se sublinia faptul că rata suicidului în România la adolescenții sub 15 ani este mai mare decât media europeană.

Reclamă

Cum se manifestă depresia la adolescenți

Depresia la adolescenți poate fi dificil de recunoscut, deoarece simptomele  pot fi confundate, de multe ori, cu schimbările tipice ale comportamentului din această perioadă a vieți. Totuși, există anumite indicii care pot sugera prezența unei probleme mai grave.

O stare de tristețe sau iritabilitate persistentă. În cazul în care adolescentul este mereu trist, pe punctul de a plânge sau este de iritat, s-ar putea să se confrunte cu depresie.

Izolare socială. Depresia se manifestă și prin izolarea adolescentului de prieteni, grupuri și familie. Deseori, acesta își pierde interesul pentru activitățile obișnuite sau pentru hobby-uri.

Are fluctuații de greutate. Fie că slăbește foarte tare și repede, fie că se îngrașă, fluctuațiile de greutate sunt semne că poate fi în depresie. Iar pe lângă acestea, i se poate modifica și apetitul.

Reclamă

Probleme cu somnul. Nu vorbim de problemele normale de somn, în care adolescentul are tendința de a pierde nopțile pe diferite dispozitive. E vorba despre tulburări de somn pe care nu le poate controla și pe care nu și le dorește.

Nu are energie și este obosit. În situația în care oricât de mult ar dormi, adolescentul este mereu obosit, fără un pic de energie, atunci ar putea fi un semnal de alarmă.  

Are dificultăți de concentrare. Cel mai evident semn că ceva nu este în regulă cu adolescentul, este schimbarea care apare în situați școlară. În momentul în care adolescentul nu se mai poate concentra și își pierde interesul pentru învățare, ar trebui să vorbești cu el.

Are un comportament autodistructiv. Gânduri de moarte, comportament autodistructiv sau tentative de sinucidere sunt simptome extrem de serioase și necesită intervenție imediată.

Cauze și factori de risc ale depresiei la adolescenți

Depresia la adolescenți poate avea multiple cauze și, în cele mai multe cazuri, este rezultatul unei combinații de factori genetici, psihologici și de mediu. Printre factorii de risc se numără:

-istoricul familial de depresie. Riscul este mai mare dacă un membru al familiei apropiate a suferit de depresie.

-traume sau stres.  Evenimentele  stresante, cum ar fi divorțul părinților, moartea unui iubit sau abuzul fizic sau emoțional, pot declanșa depresia.

-probleme la școală sau în relații. Dificultățile academice sau relaționale pot contribui la sentimentele de inadecvare și la scăderea stimei de sine.

-probleme de sănătate. Afecțiunile cronice de sănătate pot, de asemenea, să crească riscul de depresie.

Cum se tratează depresia la adolescenți

Tratamentul depresiei la adolescenți poate presupune terapie, medicamente antidepresive sau o combinație între cele două. Ca părinte, e foarte important să menții legătura cu specialiștii  și să alegi cea mai bună metodă de tratament.

Terapia cognitiv-comportamentală și terapia interpersonală sunt două ”tratamente” care și-au demonstrat eficiența în tratamentul depresiei adolescenților.

În cazul în care situația este gravă, specialiștii pot recomanda și administrarea medicamentelor antidepresive. Acestea trebuie luate sub stricta supraveghere a unui medic, având în vedere efectele secundare și riscurile asociate.

Nu în ultimul rând, pentru ca tratamentul să aibă succes, adolescentul are nevoie de tot sprijinul familiei.

Te-ar mai putea interesa și
Copiii generației Alpha stau la masă și se uită pe laptop
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
Fetiță îngrijorată care vorbește cu un terapeut pe o canapea
Acomodarea copilului la mediul școlar în funcție de vârstă și etapă
Acomodarea copilului la mediul școlar în funcție de vârstă și etapă
Adolescent stă pe telefon
Ce este „pebbling” și de ce este popular în rândul adolescenților
Ce este „pebbling” și de ce este popular în rândul adolescenților
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
15 mai, 09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide