Din păcate, sunt momente în care umflarea picioarelor poate indica o problemă de sănătate. Dacă umflarea picioarelor nu cedează după ce te odihnești sau apare brusc și e asociată și cu umflarea feței sau a mâinilor poate semnala preeclampsia, o afecțiune foarte gravă, atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. În acest caz, trebuie să mergi de urgență la medic.
În timpul sarcinii, corpul produce cu aproximativ 50% mai mult sânge și lichide pentru a satisface nevoile bebelușului, ceea ce cauzează adesea umflarea picioarelor și gleznelor. De asemenea, greutatea bebelușului și a uterului în creștere exercită o presiune asupra venelor care trec prin pelvis și care transportă sângele înapoi la inimă, împiedicând circulația și contribuind la umflături. În plus, umflarea picioarelor poate provoca o senzație de greutate și durere la nivelul picioarelor.
Cum să combați problema picioarelor umflate în sarcină, în 6 pași
Vestea bună este că există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta să afli cum să combați problema picioarelor umflate în sarcină. Iată ce ar trebui să faci:
1. Ridică-ți picioarele
Încearcă să-ți ridici picioarele deasupra nivelului inimii, de mai multe ori pe parcursul zilei, timp de câteva minute la rând. Dacă reușești să o faci o dată pe oră, va face minuni. În cazul în care ai un job care presupune să stai la birou, ridică-ți picioarele pe un alt scaun sau pe un taburet.
2. Fă mișcare
Mușchii din picioare funcționează ca o pompă pentru a muta lichidul în sus, spre inimă. De aceea, mișcarea picioarelor în timp ce le ai sprijinite maximizează efectul. În timp ce stai întinsă, cu picioarele sprijinite de un perete. fă cercuri cu picioarele, timp de trei până la cinci minute, de trei până la cinci ori pe zi. Acest lucru ajută foarte mult în a combate problema picioarelor umflate.
3. Dormi pe-o parte
Dacă ești obișnuită să dormi pe spate, la început, este posibil să-ți fie destul de greu. Însă, dormitul pe o parte (ideal pe stânga) va menține presiunea asupra venelor, care transportă sângele înapoi la inimă.
4. Limiteză sarea
Încearcă să limitezi cât mai mult sarea din alimentație sau, dacă poți, nu o mai folosi deloc. Și aceasta contribuie la retenția de lichide în exces.
5. Ferește-te de căldură
Dacă te confrunți deja cu umflarea picioarelor, ar fi bine să te ferești de temperaturi ridicate, pentru că agravează această problemă. Ventilatoarele, aerul condiționat și chiar o baie răcoritoare sunt ideale în perioada aceasta a sarcinii.
6. Poartă ciorapi de compresie
Dacă trebuie să stai în picioare pentru mult timp sau dacă te confruntați cu o umflarea persistentă a picioarelor, chiar și după ce ai încercat alte forme de ameliorare, încearcă să porți ciorapi de compresie până la genunchi sau până la coapse. Aceștia au o presiune graduală de la picior în sus, ajutând la prevenirea acumulării de lichid în picioare și în zona gleznelor și a labei piciorului.