Pentru a începe procesul de securizare, încearcă să arunci o privire asupra a ceea ce poate fi periculos. Așează-te în genunchi, chiar de la nivelul copilului. În plus, mai trebuie să ții cont și de faptul că anumite obiecte care protejează un bebeluș , pot fi periculoase când acesta mai crește. De aceea, e bine ca, din când în când, să reevaluezi procesul care implică cum să îți securizezi casa atunci când ai un copil.
Cum să îți securizezi casa atunci când ai un copil, pe camere
Fiecare dintre camerele unei case poate avea obiecte mai mari sau mai mici care ar putea să îi rănească pe copii. Îți oferim un ghid care să te ajute să bifezi cele mai importante elemente. Totuși, ține cont de faptul că și cel mai securizat spațiu poate avea mici scăpări.
Cum să îți securizezi casa atunci când ai un copil și are acces în living
Dacă ai jaluzele care se rulează, trebuie să ai mare grijă să prinzi firele la înălțime. O clipă de neatenție și un copil ar putea să se stranguleze cu ele. Pentru geamuri, cu atât mai mult cu cât stai la etaj, ai nevoie de elemente care restricționează deschiderea. Poți pune și o extra protecție pentru a preveni căderea și pentru a te bucura de aer curat, în timp ce copilul e în siguranță.
Pune neapărat protecții pe colțurile măsuței de cafea. Nu știi cum se poate împiedica și se poate lovi destul de tare în zona capului.
Televizorul ar trebui fixat bine pe perete, la o înălțime suficient de mare, astfel încât copilul să nu poată ajunge să tragă de el. În plus, orice cablu ar trebui ascuns, iar prizele acoperite cu dopuri speciale.
Dacă ai geamuri glisante, pe care copilul nu le-ar putea observa în trecere, marchează-le cu stickere.
Elimină pe cât posibil obiectele de mici dimensiuni (sub 2,5 centimetri), care ar putea fi tentante pentru copii și s-ar putea sufoca dacă le-ar înghiți.
Ce poți face în dormitor
Inspectează mai întâi pătuțul. Deși poate este tentant să cumperi unul deja utilizat, pentru o siguranță mai mare, nu face asta. Un pătuț vechi poate fi colorat cu vopsea toxică sau poate avea mici părți deteriorate. Mai mult, poate avea bare mult prea distanțate, unde copilul își poate bloca mâinile sau picioarele. În Statele Unite, de exemplu, au fost interzise pătuțurile care au o latură care se reglează. Bebelușii pot aluneca între saltea și aceasta latură și se pot sufoca, spune un articol apărut pe parents.com.
Mizează pe un pătuț cu toate laturile fixe. Și pentru că nici apărătorile nu sunt 100% sigure, ar fi bine să alegi un sac pentru dormit, cu element pentru ascunderea capătului fermoarului.
De asemenea, nu lăsa în pătuț niciun fel de jucărie din pluș pentru că, în răsucire, copilul și-o poate pune pe față și își poate bloca nasul și gura.
Măsuța de înfășat ar trebui să fie pusă pe jos sau să aibă o centură de protecție, spune safewise.com. Într-o secundă de neatenție, în timp ce te întorci după o cremă, bebelușul se poate rostogoli. În cădere se poate lovi serios la cap sau membre.
Dacă ai un dulap cu sertare de care ar putea să tragă, și să cadă peste copil, ar fi bine să le sigilezi cu siguranțe speciale. Același lucru ar trebui să folosești și în cazul dulapurilor cu uși, unde ar putea să-și prindă degetele.
Obiecte periculoase în bucătărie
Pe lângă sigilarea dulapurilor, trebuie să ai grijă la aparatele care se încing și îi pot arde pe cei mici. Printre acestea se numără cuptorul, fierbătorul de apă sau cuptorul cu microunde. Asigurați-vă că cei mici nu sunt prin preajmă când scoateți ceva fiebinte preparat și care ar putea să se răstoarne cu ușurință.
Ascunde suportul de cuțite, oricât de util ți s-ar părea. Pentru copii poate fi foarte tentant și pe măsură de periculos.
Pune într-un dulap la care nu poate ajunge și paharele sau farfuriile care se pot sparge cu ușurință.
Blochează accesul la baie
„Baia este un loc în care accidente periculoase pot avea loc“, avertizează Meghann Wellard, asistent pediatru, într-un articol de pe today.com. „Copiii se pot îneca într-o cantitate mica de apă, chiar și în câțiva centimetri.“
De asemenea, se pot îneca jucându-se în toaletă. Se pot urca pe înălțătoare și pot deschide dulapuri în care părinții țin medicamente și le pot ingera.
Pentru asta, este bine să folosești butoni speciali, care sigilează ușile și nu le permite accesul celor mici înăuntru.
Limitează accesul la scări sau în anumite camere
Dacă te-ai hotărât să pui portiță pentru a securiza scările sau o cameră, asigură-te că e bine fixată. Poți să o pui între tocurile ușii sau între mâna curentă și zid. Alege un sistem care să fie ușor de deschis pentru tine, pentru a nu fi tentată să lași portița deschisă în cazul în care te grăbești, recomandă babycenter.com. Ai grijă că atunci când mai crește, ar putea să încerce să sară peste ea. În acest caz, ar fi bine să o scoți. De asemenea, atunci când copilul se mărește și înțelege ce îi spui, îi poți explica care sunt regulile de siguranță.