Reclamă

Reguli de siguranță pe care orice copil trebuie să le știe

Copiilor le place să se joace, să exploreze și caută continuu noi provocări. Acestea îi ajută să se dezvolte, să crească și să învețe și să devină încrezători în forțele proprii. Familia și persoanele care îngrijesc copiii sunt responsabile de construirea un mediu sigur și plin de iubire. Sunt reguli de siguranță pe care orice copil trebuie să le știe, iar pentru asta trebuie să vorbești cu el tot timpul.

Un băiat, îmbrăcat cu cămașă în carouri, albe și roz, cu mâneci scurte, și pantaloni maro și pntofi sport albi, cu ghiozdan în spate, albastru cu buline albe, și o fetiță, îmbrăcată cu jachetă, fustă din jeans și teniși roz, cu ghiozdan portocaliu, cu o văcuță, în spate, traversează strada pe la trecerea de pietoni se îndreaptă spe o zonă cu mulți copaci
Copiii ar trebui să traverseze strada doar pe la trecerea de pietoni și fie ținuți de mână un adult sau de un copil mai mare / Shutterstock

În plus, grădinițele și școlile au responsabilitatea de a proteja copiii și de a le dezvolta abilitățile de siguranță de bază, prin intermediul lecțiilor cu tematică.

Reguli de siguranță pe care orice copil trebuie să le știe

Chiar dacă te-ai obișnuit să-ți supraveghezi copilul în permanență, trebuie să înțelegi importanța de a-l lăsa să se descurce singur. Astfel, copilul învață să se protejeze singur, îl ajuți să fie indepent și responsabil.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Datele de contact

Nu se știe niciodată când apare o situație de urgență, de aceea este bine să-ți înveți copilul informații de bază pentru a te putea contacta.  Copiii trebuie să știe numele lor complet, numele părinților, adresa și un punct de reper din apropiera casei. Eventual, ar trebui să îl ajuți să învețe și numărul de telefon. Este bine să exersați memoratul, cât mai des posibil, deoarece copiii mici au tendința de a uita repede.

Să nu plece nicăieri cu oameni străini

Pe lista cu reguli de siguranță pe care orice copil trebuie să le știe se află și faptul că nu e indicat să plece cu oameni pe care nu îi cunoaște. Învață-ți copilul copilul ca indiferent de circumstanțe să nu plece niciodată cu un străin.  Spune-i că atunci când cineva necunoscut vine la el și îi spune „mama ta m-a rugat să te iau și să te duc imediat la ea“, ar trebui să rămână pe loc și să strige după ajutor. Amintește-i că, în cazul în care nu poți veni să îl iei, vei trimite un bunic, o mătușă sau o persoană pe care copilul o cunoaște și în care are încredere, niciodată un străin. Eventual, îl poți învăța un cuvânt pe care să-l știți doar voi. Astfel, îi poți spune cuvântul de siguranță și copilul va ști că este în siguranță dacă va merge cu acea persoană.

Despre siguranța rutieră

Atunci când nu sunt supravegheați, copiii pot fi vulnerabili în fața accidentelor rutiere și a rănilor, mai ales dacă sunt lăsați în apropierea unei străzi. Poți reduce riscurile dacă îi înveți următoarele lucruri :

  • Să traverseze doar pe la trecerea de pietoni și, înainte, se uite la ambele sensuri de mers să verifice dacă nu vine vreun vehicul. Pentru a fi în siguranță, este bine să țină de mână un adult sau de un copil mai mare.
  • Să nu alerge în apropierea unei străzi.
Reclamă
  • Să fie atenți la semnele de circulație și la culorile semaforului (să treacă doar când se face verde la pietoni).
  • Să coboare din mașină numai pe partea dinspre bordură.
  • Să poarte întotdeauna o cască de protecție atunci când merg pe bicicletă, trotinetă sau skateboard.

Când se rătăcesc

Este posibil ca, la un moment dat, copilul să se piardă întrun loc mai aglomerat, cum ar fi un magazin. Roagă-l să nu părăsească niciodată magazinul și să meargă la casierie și să ceară ajutor. De asemenea, o idee bună ar fi aceea de a-i învăța să încerce să ceară ajutorul unui părinte cu un alt copil.

Nu dezvălui informații personale online

Pentru că cei mici folosesc destul de mult ecranele, iar majoritatea își fac lecțiile folosind un laptop, învață-i să nu dea niciodată informații referitoare la școala pe care o frecventează, unde locuiesc, ce vârstă au sau care este numărul lor de telefon sau al părinților.

Lucrurile interzise

Există anumite lucruri cu care copiii nu ar trebui să aibă acces și ca să nu fie tentante, n-ar trebui lăsate la îndemână. Printre acestea sunt incluse chibriturile, cuțitele și orice alte obiecte periculoase. Este important să îi înveți pe copii să respecte faptul că unele lucruri sunt doar pentru adulți. Acestea nu ar trebui să fie atinse sau ar trebui să-ți ceară permisiunea să-i ajuți dacă au nevoie de ceva.

Corpul nu trebuie atins în mod nepotrivit

Explică-le că nimeni nu are voie să le atingă corpul într-un mod nepotrivit. În cazul în care cineva străin îi atinge într-un mod nepotrivit, trebuie să spună imediat și să strige după ajutor. Excepții fac medicul sau asistentul medical de la grădiniță sau școală, care îi pot verifica în cazul în care sunt răniți sau se simt rău. Aceasta ar trebui să fie o discuție continuă cu copilul.

Să nu păstreze secrete

Deși copiii sunt învățați că nu e frumos să dezvălui secretele, este important să știe că uneori nu se aplică această regulă. În cazul în care consideră că este vorba despre ceva periculos, nepotrivit, ar trebui să nu le fie teamă să spună. Oferă-le asigurarea că, în cazul în care își împărtășesc secretele, vei face tot posibilul să nu îi cerți.

Când și cum să apeleze 112

Este important să-ți înveți copiii să raporteze un incident la 112, ci și când este potrivit să facă acest lucru. Vorbiți despre situațiile posibile și despre pașii de urmat. Pentru a înțelege mai bine, puteți face jocuri de rol legate de accidente obișnuite în casă sau în jurul casei. În acest fel îi poți obișnui să dea un telefon.

Siguranța în apă

Chiar dacă ai sau nu o piscină acasă, este vital să-i înveți pe copii riscurile când sunt în apropiere. Este important să-i înveți să nu se apropie singuri de piscine, baraje, lacuri, pârâuri sau rezervoare de apă. În plus, niciodată n-ar trebui să alerge pe lângă piscină și să înoate după geamandură.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie ține un dispozitiv de vapare într-o mână
Vaparea în jurul copiilor: la ce pericole îi poți expune
Vaparea în jurul copiilor: la ce pericole îi poți expune
Fetiță este în piscină cu un colac de salvare
Reguli de siguranță la piscină
Reguli de siguranță la piscină
O mămică care stă în fața unei căzi în care se află un copilaș care își face baie cu spumă
Sfaturi pentru siguranța sugarilor și a copiilor la baie. Cum poți să-i ajuți pe cei mici
Sfaturi pentru siguranța sugarilor și a copiilor la baie. Cum poți să-i ajuți pe cei mici
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Închide