Probabil, te întrebi ce poți face cu un nou-născut care nu poate vedea la o distanță foarte mare, nu este foarte mobil și nu poate sta în picioare de unul singur. Pentru un nou-născut, totul este nou, așa că încorporarea jocului în sarcinile zilnice poate fi destul de simplă, mai ales că prezența și atenția ta sunt cele mai importante.
Cum să te joci cu nou-născutul când este treaz: 6 idei de pus în practică
Nou-născuții se dezvoltă pe baza atenției și afecțiunii părinților. Joaca cu un nou-născut este diferită de cea cu un bebeluș sau un copil mai mare, fiind mult mai blândă. În primele săptămâni, nou-născuții se concentrează pe stăpânirea unor abilități destul de importante, iar mâncatul și somnul le ocupă mult timp și energie.
Jocuri potrivite pentru nou-născuți
Pentru că vederea și abilitățile fizice ale nou-născutului sunt limitate reduc opțiunile de joacă ale acestuia. Bebelușilor le place să-ți vadă fața atunci când sunt ținuți în brațe și joaca va consta mai mult în a le arăta lucruri interesante, a le vorbi sau cânta. Iată cum să te joci cu nou-născutul:
1. Povestește-le despre ziua ta. Bebelușii iubesc să-ți audă vocea și chiar dacă nu vor înțelege ce spui, pentru ei este liniștitor. A vorbi cu bebelușii, încă de la naștere, este cel mai bun mod de a sprijini dezvoltarea vorbirii și a limbajului.
2. Așează-i pe burtică. Nou-născuții au nevoie de două-trei sesiuni de timp de burtică pe zi pentru a-și întări mușchii gâtului. După ce îi așezi pe burtică, oferă-le ceva interesant la care să se uite sau te poți întinde lângă ei și să le vorbești.
3. Dansează cu ei. Nou-născuților le plac mișcările de legănare și găsesc mișcarea liniștitoare. Pune niște cântece pentru copii sau de leagăn și dansează ușor. Nu uita să le susții capul sau puteți dansa în timp ce sunt purtați într-un marsupiu.
4. Oferă-le un tur al casei. Combină mișcarea cu sunetul liniștitor al vocii, plimbând bebelușii prin casă și descriind obiectele pe care le vezi.
5. Citește-le o carte. Nou-născuții nu sunt capabili să urmărească o poveste sau să înțeleagă toate cuvintele. Faptul că le citești zilnic ajută la dezvoltarea limbajului timpuriu și îmbunătățește legătura dintre voi.
6. Oferă-le experiențe senzoriale. Expune bebelușii la diferite texturi. Poți să le oferi o pătură pufoasă, o față de pernă netedă sau paginile tari ale unei cărți de carton. Oferindu-le diferite obiecte pe care să le simtă, îi va ajuta să învețe mai multe despre lume.
Beneficiile jocului cu nou-născutul
În primii trei ani de viață, creierul bebelușului se dezvoltă rapid. Absorbe informații și formează noi conexiuni între celulele cerebrale cu o rată de peste 1 milion pe secundă. Interacțiunile cu părinții ajută creierul bebelușului să crească și să modeleze modul în care procesează informațiile.
De asemenea, joaca cu bebelușul ajută la crearea de legături și la formarea unor atașamente sigure. Cu cât mai multe interacțiuni pozitive are un bebeluș cu părinții, cu atât se va simți mai sigur și mai securizat. Acest lucru se întâmplă pe termen lung, nu doar ca bebeluș.