Reclamă

Cum să previi și să oprești bullying-ul

Bullying-ul este un comportament agresiv intenționat, repetat, care  poate fi fizic, verbal sau relațional. Mai nou, odată cu dezvoltarea tehnologiei, s-a adăugat la listă și bullyingul cibernetic. Studiile au arătat că băieții îi pot intimida pe ceilalți folosind mai mult mijloacele fizice, iar fetele intimidează adesea prin excludere socială. Cum să previi și să oprești bullying-ul.

Publicat: 12 februarie 2024, 07:31
Copii pe o alee, cu ghiozdane colorate în spate, două fetițe dintre ei asistă la un comportament agresiv al unui băiat asupra unei alte fetițe, care stă așezată cu genunchii flexați și capul sprijinit, arătând-o cu degetul și râzând acoperindu-și gura cu mâna
Unul dintre motivele pentru care unii copii hărțuiesc este că și ei au fost agresați la rândul lor / Shutterstock

Există mai multe discuții despre cum să previi și să oprești bullying-ul. De la a pleca și până la a arăta compasiune față de copilul care este crud, există multe lucruri pe care copiii și părinții le pot face pentru a opri hărțuirea sau pentru a face față pe moment.

Cum să previi și să oprești bullying-ul

Bullying-ul poate avea loc în diferite locuri. Cel mai frecvent are loc în locurile în care copiii se adună și unde există o supraveghere minimă din partea adulților. Se poate întâmpla la școală, fie în clasă, pe holuri sau la locul de joacă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

1. Pleacă sau ignoră

Copiii din școlile din Canada învață să facă față intimidării plecând, ignorând sau cerând ajutor. Practic, primele două strategii presupuneau să te îndepărtezi de situație.

„Copiii care intenționează să intimideze aleg adesea copii care sunt receptivi“, spune Bonnie Leadbeater, cercetător și profesor de psihologie la Universitatea din Victoria, într-un articol apărtut pe todaysparent.com. „Dacă te îndrepți spre un loc mai sigur, nu răspunzi, nu te superi și nu plângi. Practic, spui că a fi tachinat nu contează pentru tine“.

Atunci când este vorba despre hărțuire cibernetică, copiii pot să plece sau să ignore persoana care îi hărțuiește. Pot face asta prin deconectare, pot să nu răspundă la mesaje sau să blocheze persoana care îi hărțuiește. Părinții pot ajuta stabilind reguli și limite privind timpul petrecut în fața ecranului, monitorizând activitatea copiilor lor în social media și interzicând dispozitivele în cameră, pe timpul nopții.

2. Vorbește despre hărțuire

Atunci când sunt atacați, copiii se pot apăra pe ei înșiși sau pe altcineva, având o conversație cu persoana care îi rănește sau își pot împărtăși sentimentele cu un prieten de încredere sau cu un membru al familiei.

Părinții își pot ajuta copiii prin jocuri de rol pentru a se pregăti pentru astfel de momente. De asemenea și cei care asistă pot opri hărțuirea dacă spun „Oprește-te“, „Lasă-l în pace“ sau „Ești rău”.

Reclamă

Părinții pot lua legătura părinții agresorului, dar discuția s-ar putea să nu decurgă întotdeauna așa cum au plănuit. Cel mai adesea se termină cu o ceartă. Jennifer Kolari, terapeut pentru copii și familie și fondator al Connected Parenting, adaugă spune că efectuarea unor astfel de apeluri este potrivită doar atunci când copilul dumneavoastră este în școala primară.

După aceea, este să vorbești cu profesioniști, cum ar fi profesorii, antrenorii sau chiar ofițerii de poliție, dacă este vorba de ceva mai grav.

3. Prefă-te plictisit

Dacă îi spui agresor că te rănește, ar putea să-l stimuleze și Kolari îi încurajează copiii să se prefacă plictisiți.

Atunci când un copil spune ceva urât și celuilalt pare că nu-i pasă, se simte prost și va încerca să găsească pe altcineva care are reacția pe care o căuta, a observat Kolari. În cazul în care copilul este agitat și nu se poate gândi la o replică care să sugereze că nu-l interesează, Kolari le sugerează să spună pur și simplu „Și?“, ridicând din umeri.

Această tehnică poate fi folostă și când este vorba de hărțuire cibernetică. Un comentariu de genul „Chiar te simți bine?“, poate să oprească  imediat conversația.

4. Folosește umorul

Ca să dezamorseze o situație intensă, copiii sunt încurajați să folosească umorul pentru a arăta că nu sunt deranjați de bullying. Însă, este important să faci glumele potrivite. În urma unui studiu realizat de Universitatea Keele, din Anglia, s-a constatat că atunci când copiii, cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, folosesc umorul pentru a se  denigra pe ei înșiși au mai multe șanse să fie hărțuiți, decât cei care  folosesc forme pozitive de umor, cum ar fi să spună glume și povești amuzante.

Părinții pot ajuta copiii să se pregătească cu câteva glume amuzante pentru momentul în care sunt agresați pe o anumită temă. Dacă un copil este hărțuit pentru că are rezultate slabe la școală, în loc să-și insulte propria inteligență, poate spune glume de genul : „De ce s-a dus jeleul la școală? Pentru că a vrut să fie un Smartie!“.

5. Caută ajutor

De cele mai multe ori, copiii nu pot face față singuri fenomenului de bullying, așa că este important ca ei să știe că pot baza pe ajutorul părinților sau altor adulți. „Asigură-te că discuția este deschisă, astfel încât, dacă i se întâmplă ceva copilului dumneavoastră, să știe că poate vorbi cu dumneavoastră despre asta și că îl puteți ajuta să se descurce“, spune Leadbeater.

Pentru a-i încuraja pe copii să se deschidă, Kolari recomandă folosirea tehnicii sale care presupune conectare, emoție, ascultare și oglindire. Tehnica spune să lași copilul să dea tonul conversației. Asta ajută la îmbunătățirea abilităților sociale și îi face să se simtă mai bine.

Nu doar copiii au nevoie de ajutor, ci și părinții, pentru a știi cum să acționeze în aceste situații.

Când copilul este agresat la școală, este recomandat să vorbești întâi cu  cu profesorul înainte de a merge la director. În cazul în care viața copilul a fost amenințată fizic sau online, ar trebui să te adresezi imediat poliției.

Atunci când copilul este hărțuit cibernetic, fă capturi de ecran ale mesajelor sau salvează linkurile.

6. Înțelege de ce oamenii agresează

Unul dintre motivele pentru care unii copii hărțuiesc este că și ei au fost agresați la rândul lor. Acest lucru îi poate ajuta pe copii să înțeleagă că nu este nimic în neregulă cu ei. De fapt, problema este a celeilalte persoane. În plus, este o oportunitate de a învăța compasiunea. Practic este vorba de un comportament de intimidare, care îi face pe agresori să se simtă mai bine.

Te-ar mai putea interesa și
Băiatul stă și se uită la telefon
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
Copii la școală, care agresează o fetiță, arătând-o cu degetul și ea își acoperă fața cu mâinile
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
O fețită bebeluș, cu un hanorac galbe, mușcă degetul unui băiețel cu hanorac bleu, afară în parc, toamna
Copilul mușcă. Ce să faci când are acest comportament
Copilul mușcă. Ce să faci când are acest comportament
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Dulap cu etajere și suport pentru masa de înfășat bebelușul, cu coș pentru scutece, loc pentru hainuțe, scutece și produse de îngrijire pentru bebeluși și un carusel
21 iunie, 08:34
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Femeie însărcinată, care are minile ridicate și își ține capul între palme, are o bluză albă și burta de gravidă descoperită și cu multe postit-uri colorate pe ea
21 iunie, 07:31
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Femeie însărcinată, cu burta descoperită, care ține o mână pe burtă și cu cealaltă respinge o mână care ține pe o farfurie mică un hamburger
21 iunie, 06:37
Alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină
Alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină
Băiețel stă pe bancă și plânge
20 iunie, 08:44
5 comportamente ale copilului care nu ar trebui să te îngrijoreze
5 comportamente ale copilului care nu ar trebui să te îngrijoreze
Două fetițe îi dau mamei să mănânce și ea morcovi
20 iunie, 07:22
10 nutrienți de care are nevoie fiecare copil
10 nutrienți de care are nevoie fiecare copil
Poze cu ecografii de sarcină și căpșuni
20 iunie, 06:36
Cât de mare este bebelușul în sarcină. Dimensiunile pe săptămâni, în comparație cu fructe și legume
Cât de mare este bebelușul în sarcină. Dimensiunile pe săptămâni, în comparație cu fructe și legume
Închide