Reclamă

6 tipuri de bullying pe care le poate experimenta copilul tău

Bullyingul nu înseamnă numai agresiune fizică. El poate lua diferite forme și se poate manifesta în diferite feluri. În textul de mai jos, vom enumera cele 6 tipuri de bullying pe care le poate experimenta copilul tău. Vom explica ce sunt ele, cum se manifestă și cum afectează victima.

Fetiță care se uită pe telefon
Schimbările bruște de atitudine ale copilului pot ”trăda” o situație de bullying / Shutterstock

La fel ca în toată lumea, și în România bullyingul reprezintă o problemă serioasă, iar statisticile din 2023 indică o situație îngrijorătoare. Aproximativ 40% dintre copii afirmă că au fost jigniți de un alt copil de o vârstă cu ei sau mai mare. De asemenea, se observă o prevalență mai mare a bullyingului pe internet în rândul fetelor, cu o diferență de 12% față de băieți. Aproximativ 20% dintre copiii care au fost jigniți pe Internet sau pe rețelele sociale raportează că acest lucru se întâmplă cel puțin o dată pe săptămână​​.

Deși există legi împotriva violenței psihologice și a bullyingului în România, implementarea acestora rămâne o provocare. Conform unui studiu realizat de un ONG, până în 2023, doar aproximativ 200 de școli din peste 17.000 la nivel național au format grupuri de acțiune antibullying. Aceste grupuri de acțiune sunt considerate o metodă eficientă de combatere a fenomenului de bullying, oferind elevilor și cadrelor didactice instrumente pentru a aborda și preveni aceste comportamente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

6 tipuri de bullying pe care le poate experimenta copilul tău

Așadar, specialiștii au identificat 6 tipuri de bullying pe care le poate experimenta copilul tău. Ele sunt detaliate și de către cei de la parents.com.

Bullyingul verbal

Acest tip de bullying implică utilizarea cuvintelor pentru a răni sau umili. Exemplele includ insulte, porecle, comentarii răutăcioase, glume ofensatoare sau amenințări. Victima acestui tip de bullying poate suferi în tăcere. De asemenea, se poate închide în sine, poate devine morocănoasă, și, uneori, chiar agresivă, în special cu părinții.

Ca părinte, trebuie să-l înveți pe copil să-i respecte pe cei din jur. Indiferent că vorbim de colegi, profesori, prieteni sau vecini. Mai apoi, trebuie să-l ajuți să-și îmbunătățească stima de sine. Laudă-l de fiecare dată când reușește ceva, încurajează-l când are greutăți și sprijină-l când are nevoie. Invață-l că cea mai bună armă împotriva bullyingului este ignorarea. Dacă reușește să ignore toate insultele, poreclele sau comentariile răutăcioase, agresorul nu va obține răspunsul căutat și va înceta.

Bullyingul fizic: printre cele mai cunoscute 6 tipuri de bullying

Hărțuirea fizică implică lovirea, lovirea cu piciorul, împiedicarea, blocarea, împingerea, lovirea cu pumnul și atingerea repetată în moduri nepotrivite și dăunătoare. Cei mai mulți copii nu vor verbaliza ceea ce li se întâmplă. Însă, ca părinte, poți observa câteva detalii. Spre exemplu, dacă vezi zgârieturi sau vânătăi pe care copilul nu le poate explica, e probabil să fie victima unui astfel de tip de bullying. De asemenea, dacă obișnuiește să vină acasă cu hainele rupte sau cu ghizdanul, ori cărțile sau caietele rupte, poți lua în considerare și o astfel de situație.

Încearcă să-l întrebi cât mai subtil dacă totul este în regulă la școală. Eventual du conversația într-o zonă în care să-ți poți da seama ce se întâmplă în pauze. În prima fază, ar fi indicat să nu forțezi conversația. Este foarte important să te simtă interesată și deschisă unei astfel de situații. Cu alte cuvinte trebuie să știe că se poate baza pe tine. Așa că încearcă să nu ai reacții exagerate. Întreabă-l pe el ce ar fi de acord să faci și cum să acționezi. Specialiștii susțin că un prim pas ar fi acela de a lua legătura cu învățătorul sau dirigintele pentru a-i expune situația. În cazul în care lucrurile nu se ameliorează sau bullyingul nu încetează, e recomandat să faci următorii pași legali.

Reclamă

Bullyingul relațional: unul din cele mai dificile tipuri de bullying, cu efecte semnificative

Bullying-ul relațional se referă la un tip de intimidare care implică manipularea relațiilor, a statutului social și a conexiunilor sociale cu scopul de a răni o altă persoană. Adesea include comportamente precum excluderea cuiva dintr-un grup, răspândirea zvonurilor sau jenarea publică a cuiva. Această formă de bullying poate fi subtilă și s-ar putea să nu fie la fel de ușor de recunoscut ca bullying-ul fizic sau verbal. Din păcate, este unul din acele tipuri de bullying  care poate avea efecte semnificative. Atât la nivel emoțional, cât și la nivel psihologic.

Ca părinte, e indicat să fii atentă la schimbările de dispoziție ale copilului. De asemenea, dacă ți-a mărturisit sau ai auzit că s-a retras dintr-un anumit grup și preferă să stea mai mult singur, s-ar putea să existe probleme. Vorbește cu el în fiecare seara. Întreabă-l cum a fost ziua lui, ce i-a plăcut și ce nu. Ajută-l să găsească lucruri sau experiențe care-l fac fericit. Evidențiază-i calitățile și asigură-l de tot sprijinul tău.

Bullyingul cibernetic

Bullyingul cibernetic, cunoscut și sub numele de cyberbullying, este un tip de intimidare care se desfășoară prin intermediul tehnologiilor digitale, precum telefoanele mobile, computerele și tabletele. Acesta include utilizarea internetului, a platformelor de socializare, a mesageriilor text, a aplicațiilor de chat și a altor forme de comunicare digitală pentru a hărțui, umili sau intimida o persoană.

Cum îl poți ajuta pe copil să evite un astfel de tip de agresiune? Arată-i cum să utilizeze setările de confidențialitate pe rețelele sociale și cum să blocheze pe oricine îl hărțuiește. Vorbește-i despre siguranța online și importanța păstrării parolelor private, a evitării conversațiilor cu străini și a limitării informațiilor personale împărtășite online. De asemenea, încurajează-l să salveze mesajele, postările sau orice alt material care constituie bullying cibernetic. Aceste dovezi pot fi utile dacă situația necesită acțiuni legale sau dacă este necesar să vorbiți cu autoritățile școlare.

Bullyingul sexual

Bullyingul sexual se referă la un tip de intimidare sau hărțuire care implică comportamente nedorite de natură sexuală. Acesta poate include o gamă largă de acțiuni, de la comentarii sau glume cu conotații sexuale până la agresiune fizică sexuală. Bullyingul sexual poate apărea în diferite medii, inclusiv în școli, locuri de muncă și online.

Este foarte important să-l înveți pe copil încă de mic despre intimitate și corpul lui. Să-i explici că nimeni nu are voie să-l atingă. Vorbește-i  despre importanța stabilirii și respectării limitelor personale și cum să spună „nu” în situații inconfortabile. Învață-l cum să recunoască comportamentele nepotrivite și cum să solicite ajutor.

Bullyingul bazat pe prejudecăți

Bullyingul prejudiciabil, cunoscut și sub numele de bullying bazat pe prejudecăți, se referă la comportamentele de intimidare sau hărțuire care sunt motivate de prejudecăți față de anumite caracteristici ale unei persoane. Cum ar fi rasa, etnia, religia, orientarea sexuală, identitatea de gen, dizabilitatea, statutul socio-economic sau alte trăsături personale.

Pentru a combate bullyingul prejudiciabil, este important să se promoveze educația și conștientizarea diversității și a incluziunii în școli, comunități și acasă. Copiii și tinerii ar trebui să fie învățați să respecte diferențele și să valorizeze diversitatea, iar victimele bullyingului bazat pe prejudecăți ar trebui să primească suport adecvat pentru a le ajuta să depășească experiențele traumatice.

Este important pentru părinți și educatori să fie conștienți de aceste tipuri de bullying și să recunoască semnele acestuia, pentru a putea interveni eficient. Fiecare tip de bullying poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății mintale și emoționale a copilului, inclusiv scăderea stimei de sine, anxietate, depresie și probleme legate de performanța școlară. Comunicarea deschisă și susținerea sunt esențiale pentru a ajuta copiii să facă față și să depășească experiențele de bullying. În cazuri severe, poate fi necesară intervenția profesioniștilor, cum ar fi consilieri, psihologi sau chiar autoritățile legale, pentru a asigura siguranța și bunăstarea copilului.

Te-ar mai putea interesa și
Băiatul stă și se uită la telefon
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
Copii la școală, care agresează o fetiță, arătând-o cu degetul și ea își acoperă fața cu mâinile
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
O fețită bebeluș, cu un hanorac galbe, mușcă degetul unui băiețel cu hanorac bleu, afară în parc, toamna
Copilul mușcă. Ce să faci când are acest comportament
Copilul mușcă. Ce să faci când are acest comportament
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide