Reclamă

De ce cade părul bebelușului

Mulți bebeluși se nasc cu păr, iar unii dintre ei îl au chiar destul de des. Însă, la un moment dat, vei observa că, pe alocuri, cade destul de mult, bebeleșul râmânând cu locuri în care părul pare că a dispărut complet. Specialiștii ne asigură că este normal ca majoritatea bebelușilor să își piardă o parte sau chiar tot părul, în primele câteva luni de viață. În textul de mai jos vei vedea de ce cade părul bebelușului.

Publicat: 26 ianuarie 2024, 07:27
Bebeluș care stă cu spatele și se vede capul care are locuri cu păr căzut
Cea mai mare parte a căderii părului are loc în primele 6 luni de viață, cu un vârf la aproximativ 3 luni / Shutterstock

Pierderea părului se numește alopecie, iar la bebeluși poate avea mai mulți factori declanșatori. Vestea bună este că nu e asociată cu vreo problemă medicală. Așa că, până împlinesc un an, bebelușilor ar trebui să le crească din nou părul. 

De ce cade părul bebelușului: simptome normale

Cea mai mare parte a căderii părului are loc în primele 6 luni de viață, cu un vârf la aproximativ 3 luni, spun experții de la Oregon Health and Science University, conform healthline.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La unii bebeluși, regenerarea părului are loc cam în același timp cu căderea părului, așa că este posibil să nu observi nicio diferență. La alții, părul cade rapid, lăsându-l pe bebeluș chel. Ambele scenarii sunt absolut normale.

Reclamă

Printre simptomele pe care le poți observa se numără: 

  • Șuvițe de păr care îți rămân în mână după ce îi mângâi capul bebelușului.
  • Păr în baie sau pe prosop după ce ai spălat cu șampon capul bebelușului. 
  • Păr în locurile în care copilul își sprijină capul, cum ar fi pătuțul sau căruciorul.
Reclamă

De ce cade părului bebelușului: cauze

Pot fi mai multe cauze implicate în căderea părului bebelușului. Acestea sunt inofensive și ar putea include cele enumerate mai jo.

Efluviul telogen (Telogen effluvium)

Bebelușul se naște cu toți foliculii de păr pe care îi va avea vreodată. La naștere, o parte dintre foliculi se află de obicei în faza de repaus (numită faza telogenă), iar alții sunt în faza de creștere (faza anagenă). Există anumiți factori, precum hormonii, care pot accelera faza telogenă, determinând căderea părului.

După naștere, hormonii scad, declanșând căderea părului bebelușului și al tău. Travaliul și nașterea sunt evenimente stresante atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, iar acest lucru poate contribui la efluviul telogen.

Fricțiunea

Experții recomandă așezarea bebelușilor pe spate pentru a dormi, pentru a reduce riscul de sindromul morții subite. Astfel poate apărea o altă cauză a căderii părului și anume pe partea din spate a scalpului, prin frecarea capului de suprafețele dure ale saltelelor de pătuț, cărucioarelor și ale locurilor de joacă. 

Căderea părului de această natură se numește alopecie occipitală neonatală sau alopecie de frecare. Locurile în care părul a căzut vor începe să se umple atunci când bebelușii se pot rostogoli, de obicei până la sfârșitul celei de-a șaptea luni.

Într-un studiu realizat în 2011 cercetătorii au sugerat încă o explicație, conform căreia pierderea părului prin fricțiune nu este ceva care apare în afara uterului, ci este un proces fiziologic care începe înainte de naștere. Ei au concluzionat că tinde să afecteze cel mai des bebelușii:

  • Care au mame cu vârsta mai mică de 34 de ani la momentul nașterii copilului.
  • Sunt născuți pe cale vaginală.
  • Sunt născuți la termen.

Crustele de lapte

Medicii nu sunt exact siguri de cauzele care provoacă aceste cruste, dar printre suspecți se numără schimbările hormonale sau ciuperca Malassezia care fac scalpul să producă mai mult ulei.

Afecțiunea nu este dureroasă, nu provoacă mâncărimi și nu este contagioasă. De principiu, nu provoacă căderea părului, dar în încercarea de a îndepărta cruste e posibil să scoți și câteva fire de păr, chiar dacă nu vrei asta.

Tinea capitas

Este o infecție fungică, cauzată de o varietate de ciuperci. Poate provoca căderea părului și, adesea, pe scalp se observă o erupție roșie, solzoasă, asemănătoare unui inel.

Potrivit medicilor de la Children’s National din Washington, tinea capitas nu infectează, de obicei, copiii sub 2 ani, dar este foarte contagioasă. Se poate răspândi cu ușurință împrumutarea periilor și pălăriilor.

Alopecia areata

Aceasta este o afecțiune a pielii scalpului cu caracter autoimun, care atacă și distruge celulele sănătoase ale părului. Aceatsa duce la apariția unor locuri chele, pe alocuri, dar nu pune viața în pericol și nu este contagioasă. 

În general, este foarte rară la copiii sub 6 luni, dar au fost raportate cazuri.

Cum poți opri căderea părului bebelușului

Experții spun că tratamentul nu este necesar. Se pare că majoritatea părului pierdut în primele câteva luni de viață se recuperează în perioada 6-12 luni.

Însă, dacă suspectezi o afecțiune medicală, cum ar fi tinea capitas sau alopecia areata, discută cu medicul. Acesta te poate ajuta cu diagnosticul și opțiunile de tratament, pentru a preveni pierderea părului în continuare.

Pentru a ajuta la reducerea căderii părului din cauza fricțiunii, poți să așezi bebelușul mai mult timp pe burtică, când este treaz. Nu uita să-l pui să doarmă pe spate, până când împlinește un an și se poate rostogoli singur, pentru a reduce apariția sindromului morții subite. 

Te-ar mai putea interesa și
Femeie se uită cu îngrijorare la peria de păr
4 tratamente pentru căderea părului postpartum
4 tratamente pentru căderea părului postpartum
O femeie care se confruntă cu căderea părului după naștere și are multe fire rupte în peria de păr
Căderea părului după naștere: cauze și remedii
Căderea părului după naștere: cauze și remedii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Închide