Reclamă

De ce cade părul bebelușului

Mulți bebeluși se nasc cu păr, iar unii dintre ei îl au chiar destul de des. Însă, la un moment dat, vei observa că, pe alocuri, cade destul de mult, bebeleșul râmânând cu locuri în care părul pare că a dispărut complet. Specialiștii ne asigură că este normal ca majoritatea bebelușilor să își piardă o parte sau chiar tot părul, în primele câteva luni de viață. În textul de mai jos vei vedea de ce cade părul bebelușului.

Publicat: 26 ianuarie 2024, 07:27
Bebeluș care stă cu spatele și se vede capul care are locuri cu păr căzut
Cea mai mare parte a căderii părului are loc în primele 6 luni de viață, cu un vârf la aproximativ 3 luni / Shutterstock

Pierderea părului se numește alopecie, iar la bebeluși poate avea mai mulți factori declanșatori. Vestea bună este că nu e asociată cu vreo problemă medicală. Așa că, până împlinesc un an, bebelușilor ar trebui să le crească din nou părul. 

De ce cade părul bebelușului: simptome normale

Cea mai mare parte a căderii părului are loc în primele 6 luni de viață, cu un vârf la aproximativ 3 luni, spun experții de la Oregon Health and Science University, conform healthline.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La unii bebeluși, regenerarea părului are loc cam în același timp cu căderea părului, așa că este posibil să nu observi nicio diferență. La alții, părul cade rapid, lăsându-l pe bebeluș chel. Ambele scenarii sunt absolut normale.

Reclamă

Printre simptomele pe care le poți observa se numără: 

  • Șuvițe de păr care îți rămân în mână după ce îi mângâi capul bebelușului.
  • Păr în baie sau pe prosop după ce ai spălat cu șampon capul bebelușului. 
  • Păr în locurile în care copilul își sprijină capul, cum ar fi pătuțul sau căruciorul.

De ce cade părului bebelușului: cauze

Pot fi mai multe cauze implicate în căderea părului bebelușului. Acestea sunt inofensive și ar putea include cele enumerate mai jo.

Efluviul telogen (Telogen effluvium)

Bebelușul se naște cu toți foliculii de păr pe care îi va avea vreodată. La naștere, o parte dintre foliculi se află de obicei în faza de repaus (numită faza telogenă), iar alții sunt în faza de creștere (faza anagenă). Există anumiți factori, precum hormonii, care pot accelera faza telogenă, determinând căderea părului.

După naștere, hormonii scad, declanșând căderea părului bebelușului și al tău. Travaliul și nașterea sunt evenimente stresante atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, iar acest lucru poate contribui la efluviul telogen.

Reclamă

Fricțiunea

Experții recomandă așezarea bebelușilor pe spate pentru a dormi, pentru a reduce riscul de sindromul morții subite. Astfel poate apărea o altă cauză a căderii părului și anume pe partea din spate a scalpului, prin frecarea capului de suprafețele dure ale saltelelor de pătuț, cărucioarelor și ale locurilor de joacă. 

Căderea părului de această natură se numește alopecie occipitală neonatală sau alopecie de frecare. Locurile în care părul a căzut vor începe să se umple atunci când bebelușii se pot rostogoli, de obicei până la sfârșitul celei de-a șaptea luni.

Într-un studiu realizat în 2011 cercetătorii au sugerat încă o explicație, conform căreia pierderea părului prin fricțiune nu este ceva care apare în afara uterului, ci este un proces fiziologic care începe înainte de naștere. Ei au concluzionat că tinde să afecteze cel mai des bebelușii:

  • Care au mame cu vârsta mai mică de 34 de ani la momentul nașterii copilului.
  • Sunt născuți pe cale vaginală.
  • Sunt născuți la termen.

Crustele de lapte

Medicii nu sunt exact siguri de cauzele care provoacă aceste cruste, dar printre suspecți se numără schimbările hormonale sau ciuperca Malassezia care fac scalpul să producă mai mult ulei.

Afecțiunea nu este dureroasă, nu provoacă mâncărimi și nu este contagioasă. De principiu, nu provoacă căderea părului, dar în încercarea de a îndepărta cruste e posibil să scoți și câteva fire de păr, chiar dacă nu vrei asta.

Tinea capitas

Este o infecție fungică, cauzată de o varietate de ciuperci. Poate provoca căderea părului și, adesea, pe scalp se observă o erupție roșie, solzoasă, asemănătoare unui inel.

Potrivit medicilor de la Children’s National din Washington, tinea capitas nu infectează, de obicei, copiii sub 2 ani, dar este foarte contagioasă. Se poate răspândi cu ușurință împrumutarea periilor și pălăriilor.

Alopecia areata

Aceasta este o afecțiune a pielii scalpului cu caracter autoimun, care atacă și distruge celulele sănătoase ale părului. Aceatsa duce la apariția unor locuri chele, pe alocuri, dar nu pune viața în pericol și nu este contagioasă. 

În general, este foarte rară la copiii sub 6 luni, dar au fost raportate cazuri.

Cum poți opri căderea părului bebelușului

Experții spun că tratamentul nu este necesar. Se pare că majoritatea părului pierdut în primele câteva luni de viață se recuperează în perioada 6-12 luni.

Însă, dacă suspectezi o afecțiune medicală, cum ar fi tinea capitas sau alopecia areata, discută cu medicul. Acesta te poate ajuta cu diagnosticul și opțiunile de tratament, pentru a preveni pierderea părului în continuare.

Pentru a ajuta la reducerea căderii părului din cauza fricțiunii, poți să așezi bebelușul mai mult timp pe burtică, când este treaz. Nu uita să-l pui să doarmă pe spate, până când împlinește un an și se poate rostogoli singur, pentru a reduce apariția sindromului morții subite. 

Te-ar mai putea interesa și
Mamă stresată cu un copil în brațe într-un pat
Căderea părului la bebeluși. De ce apare această schimbare în dezvoltarea micuților
Căderea părului la bebeluși. De ce apare această schimbare în dezvoltarea micuților
Femeie se uită cu îngrijorare la peria de păr
4 tratamente pentru căderea părului postpartum
4 tratamente pentru căderea părului postpartum
O femeie care se confruntă cu căderea părului după naștere și are multe fire rupte în peria de păr
Căderea părului după naștere: cauze și remedii
Căderea părului după naștere: cauze și remedii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Instalația cu lumini Alice în Țara Minunilor care a fost amplasată în Grădina Botanică din București
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochi de copil afectat de conjunctivită
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Copii care fac un salut de echipă în clasă
07:38
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
O fetiță frumoasă care poartă o bentiță pe cap pentru a ilustra cele mai populare nume de copii în 2025
07:31
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
O mamă care îi ia temperatura copilului ei
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
17 noiembrie, 06:36
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Închide