Una dintre cele mai frecvente pofte ale unei gravide este cea de murături. Gustul sărat lor și textura crocantă atrag o mulțime de viitoare mămici. Poveștile despre poftele pentru diferite preparate s-au transmis din generație în generație, iar specialiștii vin să lămurească dacă este vorba despre un mit sau despre realitate.
De ce femeile însărcinate poftesc la murături
Poftele în perioada sarcinii reprezintă o experiență universală, o parte mică a vieții de zi cu zi care leagă viitoarele mămici. Studiile spun că pofta pentru un anumit aliment nu poate indica sexul copilului.
Nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru. Mai degrabă, cercetările arată care sunt potențialele cauze ale poftelor de murături în sarcină.
Schimbările hormonale
Schimbarea rapidă a hormonilor în timpul sarcinii poate explica poftele, deși cercetările sunt rare în acest domeniu. Se știe că există o creștere uriașă a estrogenului și progesteronului în primul trimestru.
Acest lucru poate explica grețurile și vărsăturile frecvente în timpul dimineții. În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, majoritatea gravidelor se adaptează la acești hormoni crescuți, pe măsură ce grețurile matinale dispar și apar poftele.
O teorie afirmă că pofta pentru anumite alimente ar fi un răspuns natural la recuperare corpului. Sarcina poate schimba semnificativ percepțiile senzoriale, inclusiv gustul și mirosul.
Unele studii speculează că aceste modificări apar pentru a te proteja de alimentele potențial toxice.
Deficiențe potențiale de nutrienți
Unele studii spun că pofta de murături apare ca răspuns la un conținut scăzut de sodiu din organism. Există un mit conform căruia nevoile de sodiu cresc odată cu volumul sângelui în timpul sarcinii. Pofta de murături ar putea însemna un nivel scăzut al acestuia.
Multe cerințe nutritive se schimbă în timpul sarcinii. Necesarul de fier crește de la 27 de mg pe zi pentru a sprijini dezvoltarea fătului, comparativ cu 18 mg pe zi la femeile adulte.
Crește, de asemenea, nevoia de zinc, acid folic, iod și proteine. Unii specialiști spun că poftele pentru anumite alimente apar ca răspuns la deficiențele acestor nutrienți.
Totuși, alimentele precum ouăle, carnea și lactatele sunt raportate printre cele mai rare pofte la gravide. În schimb, alimente cu un conținut scăzut de nutrienți, precum murăturile, înghețata, ciocolata și pizza par să se numere printre cele mai frecvente pofte la graviduțe.
Percepția culturală asupra poftelor
Un alt factor care determină poftele în sarcină ține de mediul cultural în care trăim. Cultura joacă un rol important în ceea ce privește obiceiurile alimentare.
În timp ce murăturile se numără printre poftele obișnuite în America de Nord, orezul este o poftă comună pentru gravidele din Japonia.
Beneficiile consumului de murături în sarcină
Murăturile pot avea efecte benefice asupra organismului. Consumul de murături în timpul sarcinii poate avea o varietate de efecte asupra sănătății, atât pozitive, cât și negative.
Deși este normal să-ți satisfaci pofta, n-ar trebui să incluzi murăturile pe lista de alimente pe care le consumi frecvent. Murăturile au un conținut ridicat de sodiu, spune Healthline.
Sodiul este un mineral esențial pentru echilibrarea fluidelor. Cu toate acestea cele mai multe persoane depășesc doza recomandată de sodiu pe zi. De fapt, excesul de sodiu poate provoca retenție de apă și poate crește riscul de hipertensiune arterială în timpul sarcinii.
Murăturile conțin câteva vitamine importante, printre care și vitamina K. Această vitamină ajută la coagularea sângelui și la menținerea oaselor puternice.
Sucul de la murături poate avea, de asemenea, o cantitate importantă de vitamina C. Totuși, conținutul ridicat de sodiu al murăturilor ar trebui să-ți indice că nu trebuie să exagerezi cu această gustare.
Consumul de murături este considerat sigur pentru gravide
Este perfect sigur să consumi murături în timpul sarcinii, dar ele trebuie integrate cu moderație. Specialiștii de la EatingWell spun că ar trebui să eviți murăturile de casă.
Acestea au un risc mare de a dezvolta bacteriii dăunătoare precum Listeria, care provoacă complicații grave în timpul sarcinii. Femeile însărcinate au de 10 ori mai multe șanse de a face o infecție cu Listeria decât populația în general. În schimb, poți opta pentru murăturile din magazin.
Înainte de a cumpăra murăturile este important să citești eticheta. Alege întotdeauna sortimentul cu un cpnțiut cât mai scăzut de sodiu.
Consultă-te cu medicul tău specialist înainte de a decide să consumi murături în sarcină. Nu uita că este normal să-ți satisfaci pofta, dar nu ar trebui să exagerezi cu această gustare.